12 januari 2010 De aardbeving in Haïti wordt door de vn omschreven als de ergste ramp in haar geschiedenis. De balans ligt voorlopig op 230. 000 doden, 300Dovnload 7.76 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte7.76 Kb.
12 januari 2010

De aardbeving in Haïti wordt door de VN omschreven als de ergste ramp in haar geschiedenis. De balans ligt voorlopig op 230.000 doden, 300.000 gewonden, 1,5 miljoen daklozen, een quasi totaal verwoeste infrastructuur,…

De wereldwijde solidariteit met de Haïtianen is terecht zeer groot. Er is op korte termijn veel noodhulp noodzakelijk. Maar daarnaast zijn er ook veel middelen nodig voor de wederopbouw.
De GROSH wil met een Haïti-avond Op 10 maart 2010 een bijdrage leveren aan de solidariteit met de Haitiaanse bevolking, op de eerste plaats door informatie te geven.

2 Herentenaars zijn van heel dichtbij betrokken bij Haïti. Ze zullen – samen met Rhoddy Petit van Broederlijk Delen – toelichting geven:


Stéphanie De Ryck heeft in 2009 als vrijwilligster gewerkt bij ITECA (Institut de Technologie et d'Animation), een partnerorganisatie van Broederlijk Delen in Haïti.

ITECA werkt rond de versterking van boerenorganisaties. Stéphanie was er de coördinatrice van een project ter bevordering van de productie en de commercialisatie van de mango's in Gros Morne, een provinciedorp in het noorden.. Stéphanie ontving in 2009 een financiële bijdrage vanuit de GROSH om haar inzet in Haiti te ondersteunen. Stephanie zal getuigen over haar werk in Haiti en de aardbeving van 12 januari.


René Smeets is actief bij het Vlaams Haïti Overleg (http://vlaams-haiti-overleg.be), een pluralistisch samenwerkingsverband van NGO’s, solidariteitsgroepen en vrijwilligers. Het VHO wil ondermeer partners uit Haiïti een stem geven in Vlaanderen.

René is verantwoordelijk voor de redactie van het tijdschrift Lambi, het enige Nederlandstalige tijdschrift dat volledig aan Haïti gewijd is.Hij zal toelichting geven bij de politiek-economische geschiedenis en situatie van Haïti.
Rhoddy Petit woonde en werkte van 1976 tot 1982 als agronoom coöperant in Haïti. Hij werkte nadien voor WitHuis, een uitzendorganisatie voor coöperanten die later opging in Broederlijk Delen. Al die jaren bleef hij Haïti volgen als een van de trekkers van het Vlaams Haïti Overleg. Zeer recent, in november 2009, belandde hij opnieuw bij zijn oude liefde toen hij overnam als programmaverantwoordelijke Haïti. Luttele weken later beefde de aarde en werd Broederlijk Delen's Haïti werking met de grond gelijk gemaakt. Rhoddy Petit is net teruggekeerd van Haïti en brengt een verslag van de situatie daar en de plannen van Broederlijk Delen en zijn Haitiaanse partners voor de nabije toekomst.

De GROSH is de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking van Herent, door het gemeentebestuur erkend als adviesorgaan m.b.t. ontwikkelingssamenwerking.

De GROSH ondersteunt de Herentse organisaties, initiatieven en personen die actief zijn op het vlak van ontwikkelingssamenwerking en staat in voor overleg, coördinatie en samenwerking hiervan.

Daarnaast ontwikkelt de GROSH ook een beleidsvisie op gemeentelijke solidariteit en beheert ze het gemeentelijk budget voor ontwikkelingssamenwerking.
De Haïti-avond van de GROSH krijgt de steun van de gemeente Herent en GC De Wildeman.

www.herent.be, klik Herent in de wereld. Meer info: grosherent@gmail.com.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina