1981 asg=Academie voor de Streekgebonden Gastronomie 2011 asg=Advies- & Studiecentrum inzake GastronomiemarketingDovnload 14.23 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte14.23 Kb.


1981 ASG=Academie voor de Streekgebonden Gastronomie

2011 ASG=Advies- & Studiecentrum inzake Gastronomiemarketing
Beste ASG-leden, genodigden en partners,

Wat de ASG-activiteiten betreft beginnen we het nieuwe werkjaar met een ASG -studiebezoek naar Tildonk e.a. op donderdag 18 september 2014, onder leiding van Carine Vandeplas-Rooryck als lid van de ASG-werkgroep “Activiteiten & Promotie”. De leden van ASG worden op die dag uitgenodigd in het Ursulinenklooster (Kruineikestraat 5, 3150 Tildonk), het vertrekpunt voor een dag in het teken van streekgastronomie en een aangepaste internaatkeuken.


Het Ursulinenklooster in Tildonk, (deelgemeente Haacht) is gelegen langs de vaart Leuven-Mechelen. Het grote klooster heeft altijd een grote inpakt gehad op de omgeving. Het was altijd een bron van tewerkstelling, mede ook door de aanwezigheid van een internationaal gericht internaat voor meisjes.

Het klooster van Tildonk (Haacht) is het moederhuis van de congregatie van de Ursulinen in België: het was het eerste Ursulinenklooster dat in België werd gesticht, nadat de bestaande kloosters tijdens de Franse Revolutie waren vernietigd. Op het hoogtepunt woonden er 150 zusters in het klooster en verbleven er vierhonderd leerlingen in het internaat. Het klooster had ook bijhuizen in Haacht en Wijgmaal.

Op 14 juni 2002 werd het Sint-Angela-Instituut en het klooster van de zusters Ursulinen met de ommuurde kloostertuin beschermd als monument. De artistieke waarde van de prachtige Art Nouveauzaal was een belangrijk argument in dit dossier. In 2007 verlaten de laatste zusters het klooster. De school in Tildonk blijft wel gewoon voortbestaan, nu als externaat.In 2007 sloot het Ursulinenklooster haar deuren. Via een schenking werd “Ons” [sedert april 2013 de nieuwe naam voor de “Groep KVLV”, dewelke dienstverlenende organisaties waaronder ook “KVLV-Vrouwen met vaart” overkoepelt] in 2011 eigenaar. Heden bouwt Ons het klooster om tot een “campus voor sociale innovatie”, met gemeenschappelijke huisvesting van social-profit organisaties en belevingsprojecten, die op 1 juni 2014 opende onder de naam ‘Engelenburcht’.

De kloostertuinen kregen een nieuwe functie als onthaastingsgebied.

Op het gelijkvloers van het gerestaureerde kloosterdeel is het belevingscentrum 14-18 reeds geopend. Deze oorlog had ook grote inpakt op het klooster. Het Sint-Angelaklooster was in de beginperiode van de Eerste Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Duitse generaal von Beseler waar ook, in het bijzijn van kloosterzusters, de overgave van Antwerpen werd onderhandeld met de Antwerpse overheden.

Onlangs openden Marc Wynants en Yves Poffé een brasserie “de Engelenburcht” in ‘t geklasseerde Ursulinenklooster, waarbij alle gerechten komen uit het zgn. “Kookboek van de Boerinnenbond” (www.engelenburchtmyresto.be).
10.00 u bijeenkomst in de brasserie voor “koffie en kloosterboterhammen”

10.30 u korte uitleg over het leven in het klooster

11.00 u bezoek aan het belevingscentrum en bij droog weer ook de kloostertuin.

12.30 u lunch in de voormalige refter:

*Streekgebonden aperitief hapjes met een glaasje Tildonks bier van de hoevebrouwerij ‘Hof ten Dormaal’ (www.hoftendormaal.com)

*Maaltijd gebaseerd op het boekje “keukenrecepten huishoudschool van ’t pensionaat en religieuzen Ursulinen”

-eieren als paddenstoelen

-stoverij met stoemp

-pudding

(Uit de ASG-Bibliotheek van de Smaak – SDC te Hasselt)


Voor de namiddag kozen we voor twee ambachtelijke en familiale bedrijven in de omgeving:

* Confituurmakerij WildiersHet evolueerde van groetentelers over marktkramers tot confituurmakers. De overschotten van de groenten werden verwerkt tot pickles en confituur. Het bracht moeder Wildiers op een idee en in 1985 startte de familie een confituur- en geleibedrijfje. Vandaag zet dochter Emilie de traditie voort. Het gamma overheerlijke ambachtelijke confituren en originele konfijten is enorm. Bijzondere faam kreeg het huis Wildiers toen het een witloofconfituur (vader Wildiers was een grondwitloofteler) creëerde als alternatief voor de uienconfituur. De confituren van Wildiers worden steeds in koperen ketels bereid. De kooktijd is immers korter waardoor de smaak van de vruchten beter bewaard blijft. Alle producten zijn verpakt in nostalgische potjes die doen denken aan grootmoeders tijd.

Locatie: Kruineikestraat 23, Tildonk (Haacht)


* Falk Koper Culinair

De firma is gespecialiseerd in het vervaardigen van koperen pannen van top kwaliteit. Koper is na zilver, de beste metaalgeleider waardoor een perfecte warmtespreiding langs bodem en zijwanden. Witte saus zal niet aanzetten en béarnaise zal niet langer schiften! Het smelten van chocolade wordt kinderspel en stoverijen zullen uren kunnen sudderen…

Bovendien wordt koper altijd geassocieerd met top gastronomie en straalt de ware klasse en perfectie uit.

In 1958 wordt te Brussel de firma Falk N.V. opgericht als voorzetting van de firma “Nader”, zilversmid uit Anderlecht. In 1962 gaan de aandelen van deze firma integraal over naar de heer Pieter Paul Van Achter sr., die zich te Wespelaar-Haacht vestigt. Sedert 1977 nam zoon Paul Van Achter de zaak over.

Locatie: Dijkstraat 52, 3150 Wespelaar


16.30 u afsluiting in ’t klooster met Tildonkse taart (speciaal voor die gelegenheid gemaakt door Carine) en koffie.
***

> Komt men met het openbaar vervoer, neemt men bus 284 (telkens 24 min na het uur, vanuit station Leuven) die stopt vóór het klooster in Tildonk, Kruineikestraat 5, 3150 Tildonk. Er is carpooling voorzien voor het bezoek aan Wildiers en Falk


> Omdat Albert Van Wassenhove in volle verhuisperiode zit, met mogelijke E-mail onderbrekingen, kan men inschrijven door een mailberichtje te sturen aan Greta Wellens op secretariaat@asg.be (vergeet niet op te geven of je alleen komt of met partner.

Samen met de inschrijving maakt men het gepaste bedrag (€ 39,- per persoon) over

op de rekening van de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie:

- Voor België: IBAN: BE 49 4096 5234 7171 /BIC: KREDBEBB t.a.v. A.S.G. Hasselt

- Voor Nederland: IBAN: NL 36 INGB 0009 5565 88 /BIC: INGBNL2A t.a.v. A.S.G. Maastricht (voor Nederland dient men op te letten – wegens de omschakeling naar IBAN en BIC kunnen er haperingen zijn in het betaalverkeer)


Graag inschrijven en betalen vóór maandag 15 september 2014 om 12.00 u.
Tot ziens in Tildonk,
de ASG-werkgroep “Activiteiten en Promotie”, mede namens het ASG-Bestuur

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina