Afdeling Sport / Olympische Ambitie verslaglegging buitenlands werkbezoekDovnload 20.64 Kb.
Datum14.08.2016
Grootte20.64 Kb.
Afdeling Sport / Olympische Ambitie


verslaglegging buitenlands werkbezoek

Aan Externe Betrekkingen

Van Henk Stokhof / regisseur Olympische Ambitie

Datum 15 november 2010

Onderwerp verslag werkbezoek Beijing wethouder van der Burg oktober 2010


Werkbezoek Beijing / 14-17 oktober / World Union of Olympic Cities

Woensdagavond 14 oktober, direct vanuit de raadscommissie, zijn Eric van der Burg, wethouder Sport en Henk Stokhof, hoofd Sport bij de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, tevens en in dit verband vooral in de functie van regisseur Olympische Ambitie, vertrokken naar Beijing voor een bijeenkomst van de World Union of Olympic Cities (WUOC). Amsterdam is daarvan lid sinds 2009, als Olympische Stad (1928) en contribueert daarvoor jaarlijks een bedrag van € 5000. Eens per jaar organiseert de WUOC een conferentie voor de lidsteden. Deze heeft al enkele jaren in Lausanne plaatsgevonden, maar vorig jaar stelde de burgemeester van Beijing voor om het in 2010 in zijn stad te organiseren. De conferentie vond plaats op 15 en16 oktober. Op zondag 17 oktober in de namiddag landde het duo weer op Schiphol en 17 oktober, een paar uur te laat om de officiële momenten van de Amsterdam Marathon nog te kunnen bijwonen. Vanwege het compacte karakter van het bezoek en het feit dat van der Burg als “vice major” in China werd ontvangen en nog op het vliegveld verwacht werd zich met de nodige formaliteiten bezig te houden, is er businessclass gevlogen. De kosten van het werkbezoek bedroegen € 3900 (x2) voor de vliegtickets.


De contactpersoon binnen de Dienst is naast Henk Stokhof, mw Andrea Joos, office manager van het projectbureau Olympische Ambitie.
Deelnemers aan de conferentie waren Olympische Steden (onder meer) Beijing, Atlanta, London, Athene, Munchen, Tokyo, Seoul, Squaw Valley, Calgary, Los Angeles Quebeck, Rio de Janeiro, Singapore, Montreal, Melbourne) en enkele steden die anderszins betrokken waren (Durban, Lausanne) of als geïnteresseerd lid willen toetreden (onder meer Rotterdam)1. Verder waren er deskundige key note speakers. De voertaal was Engels, afgewisseld met simultaan vertaald Frans of Chinees.
Bestuurders werden met extra egards ontvangen en omdat Eric van der Burg in zijn rol van “vice major” was er direct na aankomst een beleefdheidsontvangst door het organiserend comité BODA (Beijing Olympic City Development Association) en een afvaardiging van de gemeente Beijing. Na een gesprek van bijna een uur over Amsterdam, Nederland, China en Beijing, tegen de achtergrond van sport, evenementen en toerisme werden we naar het hotel gebracht, waar de voorbereidende netwerken voor de conferentie kon beginnen. Vanuit eerdere bezoeken hebben we met name contacten met Quebeck, Atlanta, East London University en Athene.
Na in de middag wat tijd genomen te hebben om op het Olympisch gebeid rond te lopen (het Birdsnest en de Watercube) vond in de avond de officiële opennig plaats van de conferentie door mr. Guo Jinlong, de burgemeester van Beijing.
Vrijdags was de eerste conferentie dag en na een klein uurtje Taijiquan op de Olympische boulevard begon om 09.00 uur het ochtend programma van de conferentie.2 Alle steden kregen de gelegenheid zichzelf kort te presenteren hetgeen Eric van der Burg met verve deed. De ochtend stond verder in het teken van:
activating the interfaces between the Olympic Games and the city developments to create a long term urban strategy: With the Games in the past, it is important for cities to quickly identify the interfaces which can be leveraged to incorporate and use the Olympic legacy in their urban strategy. What is meant by the term “interface”? Is it infrastructure left over from hosting the Games? Political structures put in place to have a more focused and efficient organisation of the Games? Human capital produced by hosting the Games in the form of knowledge and expertise? New services which could be transferred or outsourced to other cities to generate economic return?
’s Middags de sessies in kleinere samenstellingen en bij de lunch en dner uitgebreid de mogelijkheden tot netwerken, met het nadrukkelijke verzoek van de organisatie om ook nieuwe connecties te maken en niet te blijven hangen bij de bekende connecties. Aan het eind van de middag een vergadering van de UMVP Executive Committee meeting voor alleen de leden van de UMVO. Daar werd het lidmaatschap van Amsterdam bevestigd en het idee gelanceerd van een UMVO-house tijdens de Spelen van London 2012, waar ieder UMVO-lid zichzelf een dag mag presenteren aan de rest van de wereld.
’s Avonds een “splendid Beijing Night” toer, met een uitgebreide rondleiding in het Olympisch gebied (TV-toren, Olympisch Stadion, het Zwembad, de oefenruimtes) gevolgd door een theaterperformance in het Nationale Centrum voor Podiumkunsten.
’s Zaterdags een zelfde indeling. Het ochtendthema was:
Today’s youth is tomorrow’s future. Creating an urban strategy by creating sustainable projects to activate an cities social capital through the education of youth. How can cities incorporate the Olympic ideals, legacy and heritage left over from having hosted the Olympic Games into a long term urban strategy? How can cities that are either planning to host the Olympic Games or who harbour Olympic ambitions incorporate the Olympic ideals, heritage and legacy which they will one day inherit into a long term urban strategy? Today’s youth is tomorrow’s future. How can cities incorporate the Olympic ideals to educate youth to fight against obesity, inactivity, and discrimination to promote a healthy, equal and ethical future?
In het middag programma hebben heeft Amsterdam mede als “expert” een breakout session verzorgd. Het ging om : het onderwijzen van jeugd door inzet van de olympische gedachte en de “legacy” teneinde fair play te promoten en discriminatie en racisme te bestrijden.
Na een plenaire terugkoppeling gingen we op pad naar het historisch “summer Palace” van de keizerin en werd de conferentie formeel in een bijzonder authentieke sfeer afgesloten door de burgemeesters van Beijing en Lausanne.
De zondag was er nog een cultureel programma naar de Verboden Stad en naar de Chinese muur, maar dat hebben wij niet meegemaakt omdat we er maandag terug wilden zijn voor belangrijke afspraken in Amsterdam. We waren net te laat in Amsterdam om nog een staartje van de officiële handelingen van de Amsterdam Marathon mee te maken, maar dat was ook niet gepland.
Het belang voor Amsterdam is evident. Wil Amsterdam de Olympisch Ambitie serieus nemen, dan dient er bij dit soort reizen regelmatig een afvaardiging van de stad op niveau aanwezig te zijn. We hebben ons goed laten gelden in het plenaire gedeelte bij monde van de wethouder, bij de formele rondleidingen en diners in het midden van bestuurders van Olympische Steden en vertegenwoordigers van het IOC en door middel van het als expert moderaten van de workshop “racismebestrijding and fair play”
In 2011 vindt de WUOC plaats in Lausanne.
Henk Stokhof

November 2010
De hieronder staande bijlagen zijn op te vragen bij Dhr H. Stokhof, Regisseur Olympische Ambitie, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, afdeling Sport.


  1. Uitnodiging voor “the 3rd Lausanne Summit – Beijing 2010”

  2. Programma

  3. Overzicht van de sprekers

  4. Overzicht deelnemende steden

  5. Nadere uitleg over Beijing als “Olympic City”

Henk Stokhof

Hoofd afdeling Sport / regisseur Olympische Ambitie

Gemeente Amsterdam1 Zie ook de bijlage met deelnemende steden

2 Zie bijlage programma

Verslag werkbezoek wethouder Eric van der Burg / Henk Stokhof aan Beijing oktober 2010


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina