‘Als je loslaat, heb je twee handen vrij.’ LoesjeDovnload 490.02 Kb.
Pagina1/16
Datum23.07.2016
Grootte490.02 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16


‘Als je loslaat, heb je twee handen vrij.’

LoesjeInhoudsopgave


Inhoudsopgave 2

Inleiding 4

H1 Spanning 6

1.1 Wat is spanning? 6

1.2 De spanning in mijn stageklas. Op welke momenten van de dag komt deze spanning meestal tot uiting? 9

1.2.1 Dossieranalyse 9

1.2.2 Observaties (zie bijlage 1 en 2) 9

1.2.3 Schema van ‘spanningsmomenten’ in de klas: dinsdag en donderdag 10

1.3 Factoren die van invloed zijn op de geobserveerde spanning (ecologisch krachtenveld) 10

1.3.1 Ecologisch krachtenveld 10

1.3.2 Kindfactoren 11

1.3.3 Gezinfactoren 13

1.3. 4 Schoolfactoren 14

1.3.5 Maatschappelijke factoren 14H2 Meditatie 16

2.1 Wat is meditatie? 16

2.1.1 De voordelen van meditatie voor kinderen 17

2.2.3 Mindfulness 18

2.2.5 Welke vorm van meditatie kies ik voor mijn praktijkonderzoek? 19

2.3 Introductie methode ‘Relaxkids, sprookjesmeditaties voor kinderen’ in de dagelijkse lespraktijk. 20

2.4 Praktijkvoorbeelden van scholen die werken met de methode ‘Relaxkids’ 22

2.4.1 Het speciaal basisonderwijs(SBaO) 22

2.4.2 Engelse school 22

H3 Praktijkonderzoek 24

3.3 Planning praktijkonderzoek 25


3.4 Mijn verwachtingen 26

3.5 Opzet praktijkonderzoek 26

3.6 Resultaten praktijkonderzoek 26


3.5.1 Logboek ontspanningslessen 26

3.5.2 Vergelijking van een taalles mét en zonder een meditatie/ontspanningsles vooraf. 27

3.5.3 Evaluaties kinderen d.m.v. evaluatiekaartjes 28H4 Conclusie 30

4.1 Antwoord op de subvragen 30

4.2 Antwoord op de hoofdvraag 32

4.3 Discussie 32Literatuurlijst
33


Bijlage 1 Filmische observaties dag 1 , Anita geeft les 35

Bijlage 2 Filmische observaties dag 2, Christien geeft les 40

Bijlage 3 Observaties om te vergelijken hoe een les verloopt zonder een ontspanningsles en hoe een les verloopt met een ontspanningsles die eraan vooraf gaat. 45

Bijlage 4 Logboek ontspanningslessen
48


Bijlage 5 Evaluatie: stellingen voor de kinderen 54

55

Bijlage 6 Resultaten evaluatiekaartjes van de kinderen 56


Inleiding

“Doe je ogen dicht, wees heel stil en stel je voor dat je Alladins vliegend tapijt bij je hebt. Kijk maar eens goed: het is het mooiste en meest fantastische tapijt van de wereld, gemaakt van heel speciaal gouddraad. Het heeft duizenden kleuren en prachtige patronen. Kijk maar eens een poosje naar die mooie vormen en heldere kleuren.

Ga met gekruiste benen midden op het tapijt zitten. Dan spreek je het toverwoord: abracadabra, en je voelt dat je tapijt heel zachtjes omhoog komt en boven de grond zweeft. Zodra je vindt dat je wel wat hoger kunt, zweeft het tapijt omhoog. Je wordt lichter en lichter,heel ontspannen en blij, zo vrij als een vogeltje in de lucht. Het luchtruim is je thuis. Misschien wil je wel door lekker zachte schapenwolkjes vliegen, of je kunt het tapijt vragen wat sneller te gaan zodat je de wind door je haren voelt suizen. Jij bent de baas, dus je kunt zwieren en zwaaien, omhoog en omlaag, langzaam en snel op dit vliegende tapijt…..” 1
Stel je voor, je doet inderdaad je ogen dicht. Je mag lekker gaan liggen op de grond in de positie die voor jou de meeste rust geeft. Er is iemand die je dit verhaaltje langzaam en met tussenpozen voorleest. Je probeert niet te letten op je omgeving want het enige waar je aan hoeft te denken is het verhaal.

Ineens krijg je het gevoel alsof je echt op dat vliegend tapijt beland bent, je voelt dat je zweeft en ziet misschien ook het landschap onder je. Op gegeven moment is het verhaaltje afgelopen en mag je weer rechtop komen zitten. Hoe voel je je? Misschien vond je het allemaal maar niks en ben je blij dat het over is. Maar misschien vond je het juist wel fijn en voel je je heerlijk uitgerust. En hoe zit het met de spanning in je lijf? Is die aanwezig? Of voel je je lekker ontspannen?
Het verhaaltje hierboven en de toepassing van het verhaal is een vorm van mediteren. Wanneer je aan mensen zult vragen of ze meditatie kunnen beschrijven dan zullen ze niet snel een visualisatie als hierboven noemen. Eerder zullen ze snel met de bekende lotushouding komen. Twee jaar geleden had ik denk ik ook hetzelfde antwoord gegeven maar nu weet ik wel beter.

Door een bepaalde gebeurtenis in mijn leven, die ongeveer vier jaar geleden plaatsvond, ben ik in aanraking gekomen met mindfulness. Mindfulness is een vorm van meditatie die je leert om niet aan de toekomst of het verleden te denken want het draait om je aandacht voor het heden. Ik heb daar een aantal goede dingen uit kunnen halen en heb daar ook veel profijt van gehad. Mijn interesse voor meditatie is in die tijd ontstaan.

Toen ik vorig jaar mijn minorstage liep op een school voor speciaal basisonderwijs kwam ik een andere vorm van meditatie tegen: Kindermeditatie. Ik was erg verbaasd om te horen dat het bestond omdat ik dacht dat kinderen niet in staat waren te mediteren.
De school gebruikte voor de kindermeditatie een methode (Relaxkids) die bestond uit verschillende verhalen die aan kinderen voorgelezen konden worden. De bedoeling was dat de kinderen in hun hoofd visualiseerden wat er in het verhaal gezegd werd. Een van de leerkrachten las om de twee dagen zo’n verhaaltje voor en de kinderen werden daar ontzettend rustig van. Sommige kinderen zagen daadwerkelijk de voorwerpen en landschappen die in deze verhalen aan bod kwamen.
Ik vond het zo leuk en indrukwekkend om te zien dat kinderen die normaal gesproken erg druk (lees hier: ADHD-druk!) gedrag vertonen ineens zo rustig op hun plek kunnen zitten.
Afgelopen februari was het voor mij tijd om een onderwerp voor mijn afstudeeronderzoek te kiezen en ik kreeg op mijn stageschool de vrijheid om zelf met een onderwerp te komen.
Het leek mij ontzettend interessant om te gaan onderzoeken wat voor effect de methode Relaxkids op kinderen in het reguliere basisonderwijs zou hebben. Misschien zou het daar net zo goed werken.
Omdat er al zoveel over concentratie is geschreven, ben ik de spanning gaan onderzoeken die de methode zou kunnen verminderen. Daaruit kwam de volgende onderzoeksvraag:

Kan de geobserveerde spanning bij de kinderen van deze groep verminderd worden door het toepassen van kindermeditatie met als resultaat dat ze meer ontspannen te werk kunnen gaan?

Om een goed antwoord op deze onderzoeksvraag te kunnen geven, heb ik de onderstaande subvragen opgesteld. Om duidelijk te maken hoe ik mijn onderzoek heb ingedeeld, heb ik ook de hoofdstukken erbij gezet.
Subvragen

Indeling afstudeeronderzoek

1. Wat is spanning?Hoofdstuk 1 Spanning

2. Wat voor spanning zie ik op dit moment in mijn stageklas?
 Op welke momenten van de dag komt deze spanning tot uiting?

3. Welke factoren zijn van invloed op deze geobserveerde spanning?

4. Wat is meditatie?Hoofdstuk 2 Meditatie

5. Welke vormen van meditatie werken het beste voor de kinderen uit deze jaargroep?6. Hoe introduceer ik de gevonden vormen van meditatie in de dagelijkse lespraktijk?

7. Welke opbrengsten zie ik na het invoeren van deze vormen van ontspanning?


Hoofdstuk 3 Praktijkonderzoek

Is de geobserveerde spanning verminderd ten gevolge van de aangeboden vorm van kindermeditatie?

Hoofdstuk 4 Conclusie

In het onderzoek geef ik antwoord op de subvragen en geef ik in mijn eindconclusie het uiteindelijke antwoord op de onderzoeksvraag.


Op de voorpagina van dit meesterstuk heb ik als titel een zeer bekende uitspraak van Loesje2 gebruikt. Deze uitspraak vond ik erg goed bij mijn scriptie passen maar het was tegelijkertijd ook een goede weerspiegeling van mijzelf.

Ik heb geleerd dat je niet alles onder controle kunt hebben en dat je veel meer kunt bereiken en vooral ook van dingen kunt genieten wanneer je bepaalde zaken uit handen geeft. Wanneer je je niet druk hoeft te maken om wat er komen gaat of wat er zal gebeuren als iets niet lukt, dan gaat alles veel gemakkelijker en heb je letterlijk twee handen vrij om de dingen te doen die je juist blij maken.

Deze ervaring link ik aan mijn scriptie omdat het in dit onderzoek ook een onderliggend doel was om de kinderen te laten ontspannen en om daarmee de druk van buitenaf te verminderen. Wanneer een kind ontspannen is en zich als het ware losmaakt van de werkelijke wereld, kan het veel meer aan en zal hij zich beter kunnen ontwikkelen.
Voor nu wil ik zeggen, laat al je gedachten los en geniet van mijn scriptie!
Ellen Pouwels
Huissen, 24 augustus 2011  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina