Als je voor de sector kunst kiest, moet je vooral twee zaken goed in de gaten houdenDovnload 36.53 Kb.
Datum28.08.2016
Grootte36.53 Kb.
16. KUNST

HBO
Als je voor de sector kunst kiest, moet je vooral twee zaken goed in de gaten houden:
Heb je voldoende talent?

Kun je tegen een onzekere toekomst?
Veel leerlingen vinden deze sector wel aantrekkelijk maar willen hierin toch niet gaan werken. Wel als hobby in de vrije tijd, maar dus niet beroepsmatig.
Voor alle opleidingen in deze sector gelden toelatingsexamens. Dus je wordt nooit automatisch toegelaten! Op zo’n toelatingsonderzoek moet je je natuurlijk voorbereiden. Dat kan soms met cursussen die je al in 4 of 5 havo kunt volgen. Maar daarnaast ben je in je vrije tijd natuurlijk zelf volop bezig met het ontwikkelen van je talent.

In deze sector zijn er net zoveel opleidingen als er richtingen in de kunst zelf zijn.


We maken de volgende indeling:
A. Beeldende Kunst en Vormgeving

B. Theater

C. Dans

D. MuziekE. Film, Televisie, Fotografie

F. Mode


G. Kunst als therapie

H. Divers


A. Beeldende Kunst en Vormgeving
16.A.1 Academie voor Beeldende Kunsten (Autonome Beeldende Kunst)
Autonome Beeldende Kunst leidt je op tot zelfstandig werkend beeldend kunstenaar.
In de opleiding maak je kennis met verschillende disciplines, van traditionele technieken tot nieuwe media. Je ontwikkelt een professionele, kritische attitude ten aanzien van het kunstenaarsvak, het leven en het eigen functioneren. Daarnaast leer je je eigen ideeën te realiseren met behulp van uiteenlopende technieken en materialen. Afstudeerrichtingen zijn o.a. schilderen, tekenen, grafiek, beeldhouwen, fotografie, mode en mediakunst.


Je kunt aan de meeste Academies voor Beeldende Kunsten ook kiezen voor de onderwijsvariant: je wilt leraar worden in een creatieve richting. Natuurlijk staat creativiteit op de eerste plaats maar daarnaast ook het plezier om dat aan anderen over te dragen.

16.A.2 Vormgeving (o.a. Design Academy Eindhoven)


Alle voorwerpen hebben een vorm. Die vormen moeten bedacht worden maar ook maakbaar en aantrekkelijk zijn. Het gaat bv. over de vorm van een boek, servies, behang, kleding websites, het interieur van een woning, tentoonstellingen enz. Je moet materialenkennis hebben maar ook creativiteit bezitten.

Richtingen:


- Visuele Communicatie: vormgeving ten behoeve van

advertenties, websites, boeken, tentoonstellingen.

Richtingen binnen dit profiel zijn Grafisch ontwerpen,

Advertising, Audiovisueel ontwerpen, Illustratie,Animatie, Fotografie en Interactief ontwerpen.
- Productontwerp: vormgeving gericht op mode, couture, confectie en producten.
- Ruimtelijk ontwerp: vormgeving ten behoeve van architectuur.
- Media and Technology
- Theatre and Design

B. Theater


Netwerk Jeugdtheaterscholen organiseert voorbereidingscursussen voor jongeren die van plan zijn om van theater hun beroep te maken.


16.B.1. Theateropleidingen (Theatre)


Dit is de opleiding voor acteur (toneelspeler) voor het klassieke en moderne toneel en muzikaal theater, schrijver en theatermaker. Je krijgt veel onderricht in spel, beweging, muziek en stem.
Als toekomstig acteur kun je je richten op verschillende soorten producties; op het acteerspel in theater, film of televisie. Als theatermaker ben je meer gericht op het bedenken, produceren en regisseren van een (eigen) voorstelling. Ook kun je de richting theatertechniek volgen om later technisch leider te worden van theater- dans -en muziekproducties.

16.B.2 Leraar (docent) Drama/ Theater

Dit is de opleiding om later een theaterproductie te laten uitvoeren. De belangrijkste vakken zijn regie en acteren. Je werkt met kleuters, scholieren en volwassenen. Met deze opleiding ben je later ook bevoegd om dramadocent te worden of het vak CKV in het onderwijs te geven.
Het ROC Eindhoven biedt een MBO-studierichting aan die je opleidt voor Artiest Drama.

C. Dans16.C.1 Dans en leraar dans


Een echt praktische opleiding. Want je moet opgeleid worden tot klassiek of modern danser. De theorie is dus alleen ondersteunend; de praktijk is het uitgangspunt. Deze opleiding is vooral gericht op de lichamelijke ontwikkeling met behulp van techniek en methodiek. Later werk je als danser verbonden aan een dans- of theatergezelschap, als choreograaf, als docent dans of als artistiek leider van dansgezelschappen.

D. Muziek


16.D.1 Conservatorium
Wanneer je later “iets” in de muziek wilt gaan doen, kom je waarschijnlijk snel in aanraking met een conservatorium. Dit is de opleiding om musicus te worden op het gebied van de verschillende vormen van muziek. Er zijn veel verschillende afstudeerrichtingen zowel instrumentaal als vocaal (stem). De ontwikkeling van het muziekspel staat centraal. Ook worden ondersteunende vaardigheden getraind, zoals theoretische muzikale vakken en beroepsondersteunende onderwerpen zoals zakelijke kanten van de beroepspraktijk, presentatietechniek en ICT.
De meeste afgestudeerden hebben gevarieerde werkzaamheden, zoals een combinatie van optreden en lesgeven.

16.D.1.a Muziek dirigent HaFaBra
Het hoofdvak HaFaBra Directie leidt je op tot dirigent van Harmonie- en Fanfareorkesten en Brassbands. Na je studie ben je toegerust om met (amateur)orkesten van verschillende niveaus zelfstandig programma's samen te stellen, in te studeren en uit te voeren. Daarvoor moet je zelf goed kunnen spelen. Maar je hebt natuurlijk ook een goed gehoor nodig, je moet klankkleuren kunnen herkennen en samenstellen en over een uitstekend harmonisch besef beschikken. Als bijvak krijg je Koordirectie en een blaasinstrument of slagwerk. Daarnaast krijg je ook te maken met lichte muziek en werk je met ensembles binnen het conservatorium en met diverse orkesten daarbuiten. Ook zul je als chef van jouw orkesten een volwaardige gesprekspartner voor het orkestbestuur moeten zijn in zaken als beleidsontwikkeling, planning en financiën.

16.D.2 Popmuzikant (Rockacademie)


De opleiding popmuzikant is gericht op een brede kunstzinnige ontwikkeling op het gebied van populaire cultuur. De studie wordt ook wel aangeboden als afstudeervariant van de meer algemene opleiding Muziek.

16.D.3 Docent muziek (Music in Education)


Wanneer je niet alleen musiceren leuk vindt maar ook het geven van muziekles aan anderen, is dit de opleiding die je zoekt. Je hebt kennis van uiteenlopende muziekstijlen, een stevige theoretische basis en kunt zelf een groot aantal instrumenten bespelen. Maar je beschikt ook over didactische vaardigheden en inzicht waarmee jij je kennis en kunde overbrengt op anderen.
In de praktijk zijn docenten muziek veelal verbonden aan een school voor basisonderwijs of voortgezet onderwijs.

E. Film, Televisie en Fotografie
16.E.1 Film en Televisie
De Nederlandse Televisie en Filmacademie kent een achttal studierichtingen: scenario, regie, productie, camera/ licht, production design, geluid, montage en interactieve multimedia/ visual effects. In het begin van de opleiding krijg je veel algemene vakken maar later kies je voor een specialisatie. Ook commerciële aspecten van de film en televisie zijn belangrijk in je studie.
De meeste afgestudeerden vinden direct werk binnen het eigen vakgebied. Banen die binnen je bereik liggen, zijn sterk afhankelijk van de gekozen studierichting. Een aantal voorbeelden: regisseur, scenarioschrijver, cameraman, productieleider, geluidstechnicus, decorontwerper.
16.E.2 Fotografie
De Fotoacademie is een particuliere opleiding tot fotograaf.
16.E.3 Fotografie via de Academie voor Beeldende Kunsten
Ook via de Academie van Beeldende Kunsten kun je fotograaf worden. Technische en creatieve aspecten van de fotografie zijn belangrijk. Maar ook het menselijk aspect telt in deze opleiding.
Om de omgang met mens en techniek te leren beheersen, werk je veel aan praktijkopdrachten, individueel en in groepen.
Afgestudeerden komen heel uiteenlopend terecht. Bijvoorbeeld als fotograaf bij dagbladen en tijdschriften, bij fotostockbureaus, communicatieafdelingen, uitgeverijen, fotostudio’s enz.

F. Mode
16.F.1 Fashion & Design (Technisch Commerciële Confectiekunde)
De afstudeerrichting Fashion & Design leidt op tot ontwerper of stylist. Vanwege het brede onderwijsaanbod beschik je na afloop van je studie aan het Amsterdam Fashion Institute ook over commercieel en technisch inzicht.

Als designer of stylist houd je de laatste ontwikkelingen en trends bij. Je leert zakelijk te communiceren en je ideeën zowel visueel als verbaal te presenteren. Afgestudeerden van Fashion & Design vinden zowel in binnen- als buitenland emplooi. Je wordt onderdeel van een creatief team van bv. een kledingmerk, een tijdschrift, een warenhuis, reclamebureau of je kunt bij een stylingbureau gaan werken. Je kunt ook je eigen bedrijf beginnen.


Het Amsterdamse Fashion Institute heeft ook nog de richtingen Fashion & Management en Fashion & Branding
16.F.2 Diverse particuliere opleidingen zoals Artemis (A’dam en R’dam)
Zie ook de academie voor Beeldende Kunsten richting mode.
G. Kunst als therapie
Binnen de studierichting Creatieve therapie (zie ook Gedrag en Maatschappij h. 14) kun je verschillende richtingen onderscheiden.

16.G.1 Beeldende Therapie


Bij de behandeling van mensen met geestelijke problemen op sociaal, emotioneel of lichamelijk gebied, zoals angst, verdriet, het ontbreken van structuur, agres­sief gedrag, nervositeit, vergeetachtigheid, autisme, ADHD, angststoornissen en gevoelens van minderwaardigheid, kan gebruik worden gemaakt van verschillende therapieën. Bij beeldende therapie worden beeldende middelen zoals teken- en schildertechnieken, houtbewerking en werken met stof, klei, steen en metaal gebruikt
Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapie, waarbij sprake is van een concreet werkproces en eindresultaat. De problemen worden door beeldend werken ervaren en zichtbaar, en daarmee helder en bespreekbaar..Beeldende therapie onderscheidt zich van andere vormen van creatieve therapie doordat men in beeldende therapie werkstukken maakt die een blijvend karakter hebben.

16.G.2 Drama Therapie


Dramatherapie is een behandelvorm die zich richt op psychische, sociale en emotionele problemen.
Binnen dramatherapie worden werkvormen toegepast zoals rollenspelen, maskers, improvisatiespel, theaterteksten, regisseren, gedichten en decors.
Het dramatische spel biedt de gelegenheid een veilige therapiesituatie te creëren, waarbinnen mensen kunnen experimenteren met gevoelens en gedrag. De spelervaringen bieden ondersteuning en houvast om in het dagelijks leven verandering aan te brengen.

Dramatherapeuten werken veelal binnen diverse instellingen in. de geestelijke gezondheidszorg, verstandelijk gehan­dicaptenzorg, forensische psychiatrie, psychogeriatrie, verslavingszorg, vluchtelingenwerk, jeugdhulpverlening, orthopedagogische instellingen, kinder- en jeugdpsychiatrie, speciaal onderwijs,seksespecifieke hulpverlening, slachtofferhulp en in de revalidatie.


16.G.3 Muziektherapie
Uit onderzoek blijkt dat muziek een middel is om met anderen te communiceren, dat muziek mensen kan aan­zetten tot bewegen en dat muziek invloed heeft op de stemming van mensen. De muziektherapie maakt hiervan gebruik: muziek is het middel in de therapie.
Verschillende muzikale werkvormen bieden gelegenheid om te werken aan de hulpvraag van de cliënt. Dit kan zowel individueel als ook in een groep. Door muziek te maken en/of te luisteren oefent een cliënt nieuwe vaardigheden met de bedoeling deze toe te passen in de eigen leefsituatie. Zo kan het evenwicht tussen draagkracht en draaglast weer hersteld worden. Muzikale vaardigheden of voorkennis zijn niet vereist.

Bij Artez Hogeschool voor de Kunsten is dit een zelfstandige bachelor

16.G.4 Psychomotorische Therapie
In psychomotorische therapie gebruik je doelgericht bewegingsactiviteiten, spel- of lichaamsgerichte therapievormen om mensen die zijn vastgelopen, behandeling te bieden. Zo help je problemen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Je gaat werken in de (geestelijke) gezondheidszorg, bij justitie (bijvoorbeeld een TBS-kliniek), bij verstandelijk gehandicapten, in de jeugdhulpverlening, in de revalidatie of het speciaal onderwijs. Als therapeut ben je meestal lid van een behandelteam, samen met andere therapeuten. Je moet dus zelfstandig kunnen werken maar ook goed kunnen functioneren in teamverband. Je levert een bijdrage aan het behandelplan van de cliënt.
H. Divers
16.H.1 Circus and Performance Art
De opleiding Circus and Performance Art richt zich op alles wat met circus te maken heeft. Er wordt volop aandacht besteed aan het professioneel maatschappelijke aspect van het circusvak. Je leert tenminste één circusspecialisatie en daarnaast leer je een brede basis aan circustechnieken waardoor je als circusartiest breed inzetbaar bent.

Als afgestudeerde kun je aan de slag als zelfstandig circusartiest of als lid van een collectief.

16.H.1.a Circus Arts
De bacheloropleiding Rotterdam Circus Arts is een vierjarige full time opleiding die opleidt tot professioneel uitvoerend kunstenaar in ten minste één circusspecialisatie. Daarnaast krijg je een brede basis aan circustechnieken aangeleerd waardoor je als circuskunstenaar multi-inzetbaar bent.

De circusopleiding richt zich op het ontwikkelen van een hoogwaardige professionele uitvoeringskwaliteit (vaktechnisch leerdomein) en combineert dat met een persoonlijk onderscheidend artistiek profiel (artistiek leerdomein). Er wordt ook volop aandacht besteed aan het professioneel maatschappelijke aspect van het circusvak (dit bereidt je voor op de plaats van de circuskunst als beroep in de samenleving).


16.H.2 Cultureel Erfgoed (Museologie, Reinwardt Academie)
Deze opleiding is onder verschillende namen bekend: Museologie of Bachelor Cultureel Erfgoed. Je wordt opgeleid tot functies in alle instellingen die zich met cultuur bezighouden: musea, archieven en bibliotheken, instellingen op het gebied van de monumentenzorg en archeologie, centra voor natuur- en landschapsbeheer, erfgoedhuizen, galeries, science centers, projectbureaus, beleidsafdelingen en ondersteunende instellingen.

Afgestudeerden vinden veelal een baan in het middenkader bij grote musea, bijvoorbeeld als projectleider, registrator of beheerder. Bij kleinere musea is ook de kans aanwezig om al snel op directieniveau aan de slag te gaan. Daarnaast zijn er mogelijkheden bij tentoonstellingsbedrijven, ontwerpstudio’s, galerie etc.
16.H.3 Interieurarchitectuur (associate degree opl. heet Interieurvormgever)
De bacheloropleiding Interieur-architectuur is een voltijdse studie en leidt op tot interieurontwerper.

Je begint in de eerste helft van de propedeuse met een algemene creatieve en persoonlijke ontwikkeling. Daarna kun je kiezen voor de vakstudie van interieurarchitectuur. In verschillende ontwerpvakken werk je in deze studie aan je creatieve ontwikkeling: Meubel, Interieur-ruimte, Interieur-tijd, Architectonisch ontwerpen, Technisch ontwerpen. Meubels, objecten en onderdelen van de ontworpen interieurs worden in de werkplaatsen op ware grootte gemaakt zodat het ambachtelijke aspect onderdeel uit gaat maken van het ontwerpproces.

 

16.H.4 Lifestyle Adviseur (particulier)


Mensen zien hun woonomgeving steeds meer als de ultieme uiting van hun persoonlijkheid. Ze willen een interieur en een exterieur waarin ze zich prettig voelen. Een Lifestyle Adviseur kan daarbij op een professionele manier adviseren. Als je dit aanspreekt, is het beroep Lifestyle Adviseur echt iets voor jou!
Kunst en Techniek: zie hoofdstuk 6 techniek

16.H.5 Arts & Crafts (Associate Degree)
Na het volgen van de tweejarige Associate degree Arts & Crafts aan de Willem de Kooning Academie kun je je o.a. vestigen als productvormgever, tassenmaker, meubelmaker, edelsmid of interieurvormgever.

Dit studieprogramma richt zich op professionals en afgestudeerden uit het middelbaar beroepsonderwijs die willen vormgeven vanuit zowel kennis van techniek als vanuit vaardigheid met materiaal. De WdKA heeft deze richting ontwikkeld in nauwe samenwerking met de beroepspraktijk en de Vakschool Schoonhoven-ROC Zadkine, het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam en Amsterdam en Sint Lucas in Boxtel.Na deze Ad kun je je niet alleen vestigen als productvormgever, tassenmaker, meubelmaker, edelsmid of interieurvormgever, maar ook instromen in het derde jaar van de bachelor Vormgeving.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina