Altan = Adolf-Lefevre = TanneurDovnload 4.54 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte4.54 Kb.
Altan = Adolf-Lefevre = Tanneur
Mijn grootvader (Lefevre Adolf) is voor eigen rekening beginnen werken in het jaar 1934, daarvoor werkte hij in een grote looierij als meestergast, ondertussen had hij een houten legerbarak gekocht van het front van 1914 – 1918. Toen was mijn pa (Lefevre Romain) 4 jaar.

Daarin begon hij alle soorten huiden te looien voor particulieren zoals schapenvellen, geitenvellen, konijnenvellen en kattevellen. Ze waren allemaal geschikt als tapijt.

Ondertussen was hij bezig met bouwen van een pand achter zijn houten barak met de bedoeling verder uit te breiden. Er werd een stoommachine geplaatst om de machines draaiende te houden alsook een dieselmotor.

Ondertussen zijn we al in het jaar 1940, het begin van de oorlog. Toen waren er bijna geen auto’s en mijn grootvader kocht een paard en een kar om produkten bij te halen en om leveringen weg te brengen. Om het leer te laten drogen werd dat gespannen op houten kaders met houten tappen en daarop stalen pinnen. De volgende dag als het leer droog was moesten die houten tappen terug uitgetrokken worden. Mijn pa was toen 9 jaar en veel moest hij niet spelen want hij moest helpen met zijn 3 oudere zussen.

Ondertussen werd de houten barak te klein en werd deze afgebroken om daarop een nieuw gebouw te zetten en er werden betere machines met elektrische motoren geplaatst.

Tenslotte werd in het jaar 1945 alles afgebroken en alles verhuisd naar de Looierijstraat waar we nu nog altijd actief zijn. De gebouwen in de Looierijstraat stonden vele jaren leeg en vervallen, muren en daken werden vernieuwd en ook nieuwe machines geplaatst. Met meer ruimte en machines konden wij ook een viertal werklieden aanwerven.

De schoenfabrieken kochten grote partijen leer op in Indië, welke nog niet gekleurd waren, deze werkten wij volledig af in verschillende kleuren.

In de gouden jaren werkten wij met 8 tot 10 personeelsleden en verwerkten dan 1200 hondenvellen per week. Deze kwamen uit Engeland en werden hier verwerkt tot leer voor kleding en voering in de schoenen.Geleidelijk aan was er minder vraag achter deze vellen en zijn er ondertussen al soorten weggevallen maar wel ook 1 soort bijgekomen zoals struisvogelvellen. Tot op vandaag werk ik nog alleen in de leerlooierij.
Lefevre Johan
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina