Anw in het nieuwsDovnload 116.2 Kb.
Pagina1/4
Datum14.08.2016
Grootte116.2 Kb.
  1   2   3   4

ANW in het NIEUWS


nummer 12, januari/februari 2003 - St. Bonifatiuscollege, Utrecht

http://www.boni.nl/bonionline/vakken/anw/bestanden/download/
Bush: `Onze reis in de ruimte gaat door’

Volkskrant, 3 februari 2003Ruimteveer Columbia neergestort, zeven bemanningsleden omgekomen, NASA schort vluchten op.
De Amerikaanse ruimtevaart­organisatie NASA heeft voorlo­pig alle vluchten met ruimteve­ren opgeschort na het ongeluk met de Columbia. Het toestel, dat zeven astronauten aan boord had, viel zaterdag in brandende stukken uiteen kort voor het zou landen op het Kennedy ruimte­vaartcentrum in Florida. Het is het tweede ongeluk met een spa­ce shuttle. In 1986 ontplofte de Challenger kort na de lancering.

`De Columbia is verloren ge­gaan. Er zijn geen overlevenden', zei president Bush een paar uur later in tv-toespraak vanuit het Witte Huis. Maar net als president Reagan na het ongeluk met de Challenger beloofde hij dat `onze reis in de ruimte zal doorgaan'.Op video-opnamen was te zien dat de Columbia hoog in de lucht boven Texas uiteenspatte. Bran­dende brokstukken van het ruim­teveer kwamen neer over een enorm gebied in Texas en Louisia­na.

De vluchtleiding in Houston verloor het contact met het ruim­teveer een kwartier voor de ge­plande landing. Kort daarvoor had Houston signalen gekregen dat er iets mis was met de senso­ren in de linkervleugel van het toestel. De Columbia was op ruim 60 kilometer hoogte en raasde met een snelheid van achttien maal de snelheid van het geluid door de lucht, toen het uiteen be­gon te vallen.Staak de bemande ruimtevaart
Volkskrant, 3 februari 2003
Waar moet het heen met de bemande ruimtevaart? Niemand weet wanneer de spaceshuttle weer vliegt. Niemand weet wat het rampzalige ongeluk met de Columbia afgelopen zaterdag voor gevolgen heeft voor het internationale ruimtestation. En wie kan uitleggen waarom er überhaupt mensen de ruimte in moeten, mag z’n vinger opsteken.
De hoogtijdagen van het Apollotijdperk – een exponent van de Koude Oorlog – liggen ver achter ons. De spaceshuttle komt niet hoger dan een paar honderd kilometer, en een op de vijftig vluchten loopt uit op een catastrofe. Het ruimtestation is zo bespottelijk duur dat er eigenlijk geen geld is om er straks ook nog zinvol onderzoek in te doen. Bemande ruimtevaart is een onveilige, bodemloze put.
De tragische dood van zeven astronauten en het verlies van een kwart van NASA’s shuttlevloot drukt iedereen weer even met de neus op de feiten. Toegegeven, alles kost geld, en waar gehakt wordt, vallen spaanders. Maar bemande ruimtevaart is minstens tien keer zo duur als onbemand onderzoek, en levert – behalve meer risico – nauwelijks iets extra’s op. Geen enkele ondernemer zou hier geld in blijven pompen.

Natuurlijk, we kunnen niet meer zonder ruimtevaart. Internetten, tv kijken, het weer voorspellen, het milieu in de gaten houden, de weg vinden – het is allemaal mogelijk dankzij ruimtevaart, zoals Nederlands eerste astronaut Wubbo Ockels afgelopen weekend regelmatig voor microfoon en camera heeft uitgelegd. Maar Ockels vergat erbij te vertellen dat dat allemaal onbemande toepassingen zijn – relatief goedkoop, commercieel interessant, en niet levensbedreigend.


De lancering van de Hubble Space Telescope in 1990, en de spectaculaire reparatie van de telescoopspiegel een paar jaar later, krikten het geloof in het wetenschappelijk nut van de shuttle weer enigszins op. Maar de opvolger van de Hubble wordt over een jaar of zes gewoon met een onbemande raket gelanceerd, net als de meeste andere wetenschappelijke kunstmanen. Véél goedkoper.
De laatste jaren ontleent het ruimteveer zijn bestaansrecht aan de bouw van het International Space Station, dat na een jarenlange uitloop en budgetoverschrijdingen van tientallen miljarden dollars nog steeds niet af is. En hoewel ook het ruimtestation wordt ‘verkocht’ als wetenschappelijk onderzoekslaboratorium, hebben honderden vooraanstaande wetenschappers zich tegen de bouw uitgesproken, om de eenvoudige reden dat de kosten bij lange na niet opwegen tegen de baten.
Elke shuttlelancering kost een kleine 500 miljoen dollar. Voor een grote onderhoudsbeurt, zoals de onfortuinlijke Columbia in 1999 nog onderging, moet bijna honderd miljoen worden neergeteld. De totale kosten voor het ruimtestation worden momenteel geraamd op honderd miljard. Wat heeft dat tot nu aan meerwaarde opgeleverd ten opzichte van het veel goedkopere onbemande ruimteonderzoek? Veertien doden en een paar biologische proefjes waar je in de wetenschappelijke literatuur met een vergrootglas naar op zoek moet.
De drie huidige bewoners van het ruimtestation hebben voldoende eten aan boord voor een halfjaar. Ze keren naar alle waarschijnlijkheid dit voorjaar naar de aarde terug met de Russische Sojoezcapsule die als een soort reddingssloep aan het station is gekoppeld. Daarmee komt er een voortijdig einde aan de permanente bewoning van het station, met alle mogelijke gevolgen van dien: het ruimtestation is helemaal niet ontworpen om lange tijd onbemand te zijn.


Ruimteschroot rond de aarde: rond de aarde cirkelen 8500 brokstukken die groter zijn dan 10 centimeter, en meer dan 150 duizend stukken die groter zijn dan één centimeter.

Zonder held geen geld
Trouw, 7 februari 2003
De Amerikaanse ruimtevaartdienst Nasa is sinds zijn oprichting vooral een politiek instrument geweest. Eerst moest de communistische vijand verslagen worden in de ruimte-race naar de maan, nu draagt de dienst bij aan het Amerikaanse militaire overwicht. Toch kan de dienst alleen overleven als de mens centraal blijft staan in de ontdekking van de ruimte. Want zonder held, geen geld.
'De mensheid wordt de duisternis voorbij onze wereld ingeleid door de inspiratie van ontdekkingen en het verlangen te begrijpen. Onze ruimtereis gaat door'', verklaarde de Amerikaanse president George Bush theatraal nadat het ruimteveer Columbia zaterdag was ontploft. Een dag later voegde hij de daad bij het woord door het budget voor Nasa omhoog te schroeven met 470 miljoen dollar. Het jaarbudget bedraagt volgend jaar zo'n 15,5 miljard dollar, ongeveer het totale overheidsbudget van landen als Tsjechië en Hongarije.

Met zijn toespraak en de budgetverhoging drukte Bush 'twijfels' de kop in die de Amerikaanse media ontdekten aan het nut van het pompen van vele miljarden dollars in bijna routineuze vluchten rond de aarde. Maar harde citaten van politici konden de media niet optekenen: critici van het ruimteproject passen wel op zich te roeren nu de natie aangegrepen is en bezuinigingen in het verleden worden genoemd als oorzaak voor het ongeluk.

Er was dan ook eigenlijk maar één cijfer dat ertoe deed na het ongeluk van zaterdag: 82 procent van de Amerikanen staat volgens een opiniepeiling van afgelopen weekeinde achter voortgang van bemande vluchten naar de ruimte. Daarmee was het pleit in feite al beslecht: de regering kijkt graag naar de publieke opinie, leden van het Amerikaanse Congres kijken graag naar de verdeling van de koek. De kleine procent van het overheidsbudget die Nasa voor zijn rekening neemt, wordt daarmee onderdeel van het politieke spel dat op het Capitool gespeeld wordt.

  1   2   3   4


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina