België: Laura Tesoro – What's The Pressure 02. TsjechiëDovnload 22.09 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte22.09 Kb.
ESF Magazine presenteert

De Leekwijzer (Finale songfestival 2016)

Voor alle niet-fans die goed voorbereid naar het Songfestival willen kijken.
Finale 61ste Eurovisie Songfestival, zaterdag 14 mei:

01. België: Laura Tesoro – What's The Pressure
02. Tsjechië: Gabriela Gunčíková – I Stand
03.
NEDERLAND: Douwe Bob – Slow Down
04.
Azerbeidzjan: Samra – Miracle
05.
Hongarije: Freddie - Pioneer
06.
Italië: Francesca Michielin – No Degree Of Seperation
07.
Israel: Hovi Star – Made Of Stars
08.
Bulgarije: Poli Genova – If Love Was A Crime
09.
Zweden: Frans – If I Were Sorry
10.
Duitsland: Jamie-Lee Kriewitz – Ghost
11.
Frankrijk: Amir – J'ai Cherché
12.
Polen: Michał Szpak – Color Of Your Life
13. Australië: Dami Im – Sound of Silence
14.
Cyprus: Minus One – Alter Ego
15.
Servië: Sanja Vučić ZAA Goodbye (Shelter)
16.
Litouwen: Donny Montell – I've Been Waiting For This Night
17.
Kroatië: Nina Kraljić – Lighthouse
18.
Rusland: Sergey Lazarev – You Are The Only One
19.
Spanje: Barei – Say Yay!
20.
Letland: Justs – Heartbeat
21.
Oekraine: Jamala – 1944
22.
Malta: Ira Losco – Walk On Water
23.
Georgië: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold
24.
Oostenrijk: Zoë – Loin d'ici
25.
Verenigd Koninkrijk: Joe and Jake – You're Not Alone
26.
Armenië: Iveta Mukuchyan - LoveWave


Topfavorieten: Rusland, Oekraïne, Australië

Voor spek en bonen: Verenigd Koninkrijk, Spanje, Azerbeidzjan

Tip van de redactie: Zweden


België

Laura uit Vlaanderen opent de show met een act die de pan uit swingt. “What's The Pressure” begint met veel gedans en dat houdt gedurende drie minuten niet meer op. Het jeugdige enthousiasme spat er van af en logischerwijs hebben onze Zuiderburen opnieuw de finale gehaald.

Tsjechië

Gabriela Gunčíková heeft de taak volbracht om haar land voor het allereerst de finale van het songfestival in te loodsen, met de mooie ballad “I Stand”. Een gevoelig nummer, als eerbetoon aan haar moeder. Aan het eind van het lied laat Gabriela niet alleen zien dat ze goed kan zingen, als ze haar haar losgooit, is ook te zien dat ze één van de knapste zangeressen van dit festival is.

Nederland

Na drie jaar lang een ervaren artiest naar het festival te hebben gestuurd, gooit AVROTROS het over een andere boeg met jong talent Douwe Bob. Dat lijkt – op basis van de repetities – goed uit te pakken. “Slow Down” is een mid-tempo countrypopliedje dat opvalt in het huidige deelnemersveld, eens temeer omdat Douwe Bob een van de beste zangers van het festival is. De tekst over de eeuwige drukte die onze generatie typeert, wordt onderstreept door een tien seconden durende stilte middenin het lied. Zoiets is nog nooit eerder vertoond op het Songfestival.

Azerbeidzjan

Zangeres Samra werd vorig jaar tweede in The Voice of Azerbeidzjan, maar dat is tijdens de repetities niet af te horen aan haar vertolking van het lied “Miracle”. Zonde, want de Zweedse danstrack is misschien wat overgeproduceerd, het is zeker niet slecht te noemen. Azerbeidzjan heeft tot op heden altijd de finale gehaald, zij het enkele keren kantje boord. Waaronder vermoedelijk dit jaar.

Hongarije

Net als Nederland stuurt ook Hongarije de winnaar van de Beste Singer-Songwriter-verkiezing naar het Songfestival. Freddie’s muzikale carrière is amper twee jaar oud, maar hij versloeg in de nationale voorronde alle grote namen om uiteindelijk het ticket naar Stockholm te winnen. Zijn lied “Pioneer” is een radiovriendelijke powerballad die live door een trommelaar en een vulkaan-achtig beeldplaatje wordt ondersteund. Hij zingt het goed, en zijn tekst gaat over een jongetje dat op school gepest wordt. Daarover gingen ook de liedjes van Conchita Wurst en Mans Zelmerlöw, de laatste Songfestivalwinnaars.

Italië

Francesca Michielin mocht naar het songfestival nadat de winnaars van de Italiaanse voorselectie er van af zagen. Er is een lieve, schattige setting, met veel planten op het podium bij haar optreden van “No Degree Of Seperation”. Aan het einde is er wat Engelse tekst toegevoegd aan het lied, maar het lijkt er wat plichtmatig ingewurmd te zijn. Een leid dat vergeten dreigt te worden.

Israel

Israel selecteert sinds enkele jaren zijn Songfestivalkandidaat rechtstreeks via een talentenjacht. Toen de enigszins afstotelijke zanger Hovi Star dit jaar won, was er veel kritiek in binnen- en buitenland. Die kritiek verstomde toen hij met een indrukwekkende ballade op de proppen kwam, die hem vocaal op het lijf geschreven is. “Made of stars” wordt op het podium vergezeld van een hoepeldanser en, hoe kan het ook anders, een achtergrond van sterren.

Bulgarije

Poli Genova keert terug naar het songfestival na een eerdere mislukte poging in 2011. Haar land Bulgarije haalt sowieso zelden de finale, want dit gebeurde alleen in 2007. Maar dit jaar bleek haar poplied sterk genoeg om door te stoten, al gebeurt er vrij weinig in haar optreden.

Zweden


Het gastland wil graag de zevende zege in de historie boeken en stuurt de 17-jarige Frans. Met een aangezet Brits accent zingt hij “If I Were Sorry”, een nummer dat sterk lijkt op de huidige hit “Catch and Release” van Matt Simons. De verwachting is dat hij het vooral bij televoters daardoor gaat goed gaan.

DuitslandJamie-Lee Kriewitz is een bijzondere verschijning. De winnares van The Voice of Germany is een enorme fan van Japanse manga en loopt graag in deze kledingstijl rond. Het heeft niets met haar liedje “Ghost” te maken en roept dus meer vragen op dan het beantwoordt.

FrankrijkVoor het eerst in jaren wordt Frankrijk als een kanshebber gezien op songfestivalsucces. De charmante Amir zingt “J'ai Cherche”, een hedendaags popliedje met veel Engelse tekst er in verwerkt en een herkenbaar refrein dat zich in het hoofd nestelt. Bij de repetities zong Amir regelmatig vals, of liet hij zijn backings al het werk doen. Een kanshebber voor de winst lijkt hij daardoor niet meer te zijn.

Polen

Sinds zijn terugkeer op het festival haalde Polen twee keer op rij de finale. Dit jaar moet Michal Szpak die trend voortzetten. Hij is een grote bekendheid in eigen land, maar zal in het buitenland wellicht vooral aangezien worden voor Jack Sparrow uit Pirates of the Carribean of Weird Al Yankovic. Zijn lied is een nogal overdreven sentimentele ballade met maar liefst twee modulaties. Vocaal houdt Szpak dat knap vol.Australië

Sinds vorig jaar mogen de dolenthousiaste Australiërs ook meedoen aan het Songfestival en dat is een big deal voor Down Under. Ze sturen dan ook opnieuw een populaire zangeres in die hoopt een doorbraak in Europa te forceren. Zangeres Dami Im is van Koreaanse herkomst en laat in de radiovriendelijke ballad “Sound of Silence” horen dat ze kan zingen. De projecties op haar gezicht halverwege het lied moeten de drukke wereld van social media weergeven, waar het lied dan ook over gaat.Cyprus

Voor de liefhebbers van rockmuziek: De band Minus One treedt aan voor Cyprus met het nummer Alter Ego, dat geen enkele keer in de tekst voortkomt. De componist van “Euphoria”, de beroemde winnaar uit 2012, heeft het nummer onder handen genomen om het mainstream toegankelijk te houden en dat is gelukt. Neem daarbij de knappe, krachtig wisselende camerashots en Cyprus heeft een kans op een aardige notering.

Servië

Servië maakt indruk met een moderne ballad in de stijl van Alicia Keys (en bijvoorbeeld ook Maja Keuc, die in 2011 voor Slovenië meedeed). Behalve het feit dat Sanja Vucic uitstekend zingt, wordt ook de tekst over huiselijk geweld goed uitgebeeld op het podium door een interpretatieve dans. Als op het einde van het lied de backing vocals beschermend om Sanja heen komen te staan, heeft het optreden toch plots weer een typisch Balkantintje.Litouwen

2016 is het jaar van de terugkerende artiesten en Donny Montell is er daar één van. In 2012 nam hij het al tegen Kaliopi uit Macedonië op en nu gebeurt dat opnieuw. Zelf vindt hij dat hij volwassener geworden is in de tussentijd – maar zijn zelfvertrouwen is op z’n zachtst gezegd ook flink gegroeid. Hij zingt “I’ve been waiting for this night”, een feel-good popnummer zonder echte climax, of het zou de salto moeten zijn die Donny op het einde doet.Kroatië

Zangeres Nina Kraljic won The Voice of Croatia met een fantastisch optreden, en toen voor haar de Keltische ballade “Lighthouse” werd gekozen, steeg ze vlot naar de top van alle bookmakerlijstjes. Inmiddels hebben die bookmakers echter de repetities gezien, waarin Nina vocaal een nerveuze indruk maakte en bovendien getooid ging in een onflatteuze grijze jurk. Die jurk maakt na anderhalve minuut plaats voor een andere, maar tegen die tijd zijn veel televoters wellicht al afgehaakt.

Rusland

De grootste gevestigde naam die dit jaar aan het Eurovisie Songfestival meedoet is Sergey Lazarev uit Rusland, die in de Oostelijke landen van Europa al een jaar of 20 behoorlijke bekendheid geniet. Hij maakt zijn status meer dan waar, met een act waar alles op en aan zit. Een visueel spektakelstuk, voor, naast en bovenop een grote LED-wand met projecties. Dit wordt al maanden gezien als de grote favoriet om het festival te winnen.Spanje

Barei probeert – net als Douwe Bob – een stilte in haar act in te passen, alleen doet zij dat op een heel andere manier. Tijdens “Say Yay!” laat ze zich vallen terwijl ze een shuffle-dansje doet, maar dit gaat op zo'n opvallend neppe manier, dat het niet natuurlijk overkomt. Verder is het een standaard poplied, dat niet bijster sterk gezomgem wordt.

LetlandExperimentele hitlijstmuziek scoort de laatste jaren goed op het Songfestival en daar speelt Letland dit jaar op in. Zanger Justs had al een grote hit met zijn nummer “Heartbeat” toen bekend werd gemaakt dat hij aan de nationale voorronde mee zou doen. Hij won, en komt nu met een simpel maar effectief optreden. Groengrijze achtergrondkleuren, en Justs in een leren jack alleen op het podium. Meer heeft een compositie als deze ook niet nodig.Oekraïne

Oekraïne deed vorig jaar niet mee vanwege de burgeroorlog in het land en komt nu terug met een beladen lied. De zeer sterkte zangeres Jamala bezingt in “1944” de gebeurtenissen van haar familie tijdens de Tweede Oorlog, rondom de deportatie van Krim-Tartaren door de Sovjet-soldaten. In interviews met ons heeft ze deze week – zeer emotioneel – laten weten dat het lied ook een symbool is voor de hedendaagse gebeurtenissen. Een inzending bomvol met emotie.

Malta

Ira Losco is een oude bekende voor het songfestival, want in 2002 werd zij nog tweede met het Disney-achtige liedje “Seventh Wonder”. Ze is met haar tijd meegegaan, want “Walk On Water” is met alle beats en visuele trucjes een nummer dat past op het hedendaagse festival, maar bij de tweede plaats van 14 jaar geleden zal Ira dit keer niet in de buurt komen.

Georgië

Het meest alternatieve nummer van dit festivaljaar komt van Nika Kocharov en de Young Georgian Lolitaz. Raggende gitaren, psychedelische camerashots met gespiegelde bandleden en een uniek lied in het deelnemersveld, dat goed uitgevoerd wordt. Er zijn voldoende liefhebbers voor het genre om dit weg te houden bij de onderste regionen.
Oostenrijk

Prinses Zoë wandelt door een bloemenzee bij het Franstalige “Loin d'ici” voor Oostenrijk. Een opmerkelijke keuze. Ze zingt goed en er gebeurt voldoende in beeld, maar toch kabbelt de inzending een beetje voort en is het beste er na een minuut of anderhalf wel vanaf. Zoë blijft echter stoicijns, en een beetje aangezet, doorlachen.

Verenigd Koninkrijk

Joe en Jake vormen het volgende jonge, onervaren duo dat door de Britse omroep BBC voor de leeuwen wordt gegooid. Hun poplied “You're Not Alone” wordt leuk in beeld gebracht met allerlei selfies op de achtergrond, maar de spanning van het grote festival is de heren soms iets teveel, waardoor de zang vaak te wensen over laat. Volgend jaar eindelijk een gevestigde naam die momenteel succesvol is?

Armenië


Veel fans en journalisten keken vreemd op toen het Armeense lied “Lovewave” gepresenteerd werd. De eerste minuut klinkt, door het gefluister, bijna als “Frozen” van Madonna, tot de sirene klinkt en de beat erin komt. Ineens lijkt ‘Lovewave’ een totaal ander nummer; een powerballad vol traditioneel Armeense instrumenten. Dit valt overigens alleen op als je niet betovert bent door de geweldige staging, het inventieve camerawerk of de schoonheid van zangeres Iveta Mukuchyan.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina