De 3 Vuren ijzeren Hemd – De Schildpad ijzeren Hemd – De Gouden Urn ijzeren Hemd – Gouden Vogel Fenix De 4 Pompen De Lotusbloem Oefeningen De buikmassage DeDovnload 117.71 Kb.
Pagina1/3
Datum07.10.2016
Grootte117.71 Kb.
  1   2   3
Inhoudsopgave:

De 3 Vuren

IJzeren Hemd – De Schildpad

IJzeren Hemd – De Gouden Urn

IJzeren Hemd – Gouden Vogel Fenix

De 4 Pompen

De Lotusbloem Oefeningen

De buikmassage

De Witte Nevel Meditatie

Gouden Ei Meditatie

Innerlijk Landschap Meditatie

Helende Liefde

De ‘Boontjes’

De Energerende Glimlach

Nawoord

De Drie Vuren.
In het Basis 1 hebben we kennis gemaakt met een oefening die we ‘het Warmen van de Stoof’ noemen. We gebruiken sexuele energie uit de nieren en testikels om onze zg. Chi-bal in onze onderste Tantien te versterken. Als deze Chi-bal krachtig is, dan voelt dat bij de meeste mensen aan als een warm centrum. Alsof er een soort verwarming aan staat. Dit is de reden dat de Chi-bal ook wel het ‘Tantienvuur’ genoemd wordt. Deze energie is essentieel voor je vitaliteit en je gezondheid. Het is als een soort motor die de kleine Hemelse Kringloop in beweging brengt en laat stromen en die de organen en lichaamsprocessen van energie voorziet.

Maar we werken in de Taoïstische trainingen met nog 2 andere vuren. Het ‘Ming-menvuur’ en het ‘Hartvuur’.


Het Ming-menvuur.
Het Ming-menvuur, ook wel het ‘Ministeriële Vuur’ genoemd, het ‘Ware Vuur’ of de ‘Poort van het Leven’, bevindt zich precies tegenover het navelpunt op de ruggengraat. Tussen en rond de 2-de en de 3-de lendenwervels. Het idee is dat dit ‘vuur’ gevoed wordt door de energie in de nieren en dat het een essentiële rol speelt in de zg. veredeling of transformering van de Jing Chi. Als we er eenmaal in slagen om de energie uit de testikels via het perineum en het heiligbeen omhoog in de ruggengraat te krijgen, wordt het ‘verwarmd’ of ‘veredeld’ in het Ministeriële Vuur.
Vervolgens kan de opgewarmde energie veel makkelijker omhoog gepompt worden door de ruggengraat naar de hersenen. Tegenover het hart, zit nog een zg. ‘veredelingspunt’ (5-de en 6-de borstwervels) en bij het Jade Kussen (de Atlas), vlak voor de energie in de hersenholte stroomt passeert het nog een ‘veredelingspunt’. De Jing Chi is dan Yang geworden en heeft nagenoeg dezelfde kwaliteit als de energie in de hersenen zelf. Deze energie heeft een zelfgenezende kwaliteit. Het kan helemaal geen kwaad om achterlangs omhoog gepompte energie enige tijd in de hersenen te houden. Maar echt opslaan kunnen de hersenen de energie niet. Je kunt vervolgens de energie laten zakken via het functionele kanaal. En het vervolgens in de Kleine Hemelse Kringloop laten rondgaan. Dat brengt de zelfgenezende energie in aanraking met alle meridianen en organen. De energie sla je vervolgens op in de onderste Tantien.

Het Ming-menvuur wordt ookwel het Ministeriëlevuur genoemd. De minister is de meerdere van de gouverneur. Daarmee wordt aangegeven dat als het Ministeriëlevuur brandt, het hele Gouverneurskanaal open gaat en gestuurd wordt!
Het Hartvuur.
De Middelste Tantien vult onze borstholte. En daarin is onze Chi Chi opgeslagen. Deze energie is verantwoordelijk voor ons Energie-lichaam. Voor onze emotionele en verstandelijke balans en voor de manier waarop we met onze directe medemensen omgaan. Onze partner, onze vrienden en kinderen, ouders, collega’s en buren. Als de Chi Chi in de Middelste Tantien krachtig is, dan voelt dat bij de meeste mensen aan als een warme plek achter het borstbeen. Dit energetische centrum wordt ook het Hartvuur genoemd.
Als de Drie Vuren krachtig zijn en warm aanvoelen, ben je klaar om een hele boel verschillende technieken en meditaties te leren en te beoefenen. Bovendien kun je op verantwoorde wijze beginnen met de oefeningen uit de Healing Love.

Er is een uitgebreide Chi Kung oefening, die ‘de Drie Vuren, de Zes Richtingen en de Drie Tantiens’ heet waarin je leert werken met het steeds verder versterken van Drie Vuren.Het doel van de Taoïstische trainingen is om de energie in de hersenen, de sexuele organen, het hart en de andere organen tot een geheel te integreren.
Als het Hartvuur eenmaal warm en open aanvoelt, is het belangrijk de verbinding te ervaren tussen de Chi Chi in het Hartvuur en de Jing Chi in het Tantienvuur. Hiermee activeer je een ander onderdeel van de Innerlijke Alchemie van de Taoïsten. Het is alsof de energie uit het Hartvuur als een soort innerlijke zon schijnt op de energie in de Tantien. Deze energie bestaat voornamelijk uit Jing Chi en is nog erg verbonden met de Aarde kracht. Met water. Door de warme energie vanuit het Hartvuur, ontstaat er een soort ‘damp’ die langzaam in het lichaam, in de organen, in de meridianen trekt en uiteindelijk verzameld wordt in het Hartvuur. Er is Jing Chi veredelt in Chi Chi. Het Hartvuur wordt langzaam sterker. Dit betekend dat je langzaam meer energie krijgt om je Energielichaam te ervaren en te leren sturen. Daarom is het ook zo belangrijk dat je de Klanken doet. Deze hebben een reinigende werking op deze energie.
De oefening:
Ga in de goede positie zitten. Maak de ruggengraat los en soepel, activeer je ‘I-kracht’.


 • Maak contact met het Tantienvuur. Leg de handen op de navel, adem ze naar voren toe bij de inademing. Laat ze ontspannen terug vallen bij de uitademing. Als je contact krijgt met het Tantienvuur, kijk er dan naar, laat de Chi-bal krachtiger worden.

 • Als je nog niet goed contact ermee krijgt, maak dan gebruik van de volgende technieken; het zg. ‘lachen’. Of van ‘het Warmen van de Stoof’).
 • Zet je handen op de nieren, de Laukungs op de nieren zelf, de topjes van je middelvingers op de Mingmen. Adem de nieren wat naar de handen toe. En ontspan ze dan. Herhaal dat, totdat je voelt dat de nieren zich ontspannen. Laat dan energie uit de nieren naar de Mingmen stromen en daar het Mingmenvuur aanzetten.
 • Als het Mingmenvuur ontbrandt, wordt je dan bewust van de zg. ‘Marrow’. Het geheel van eierstokken of testikels, ruggengraat en hersenen. Voel je kracht in de ruggengraat komen. Ervaar de directe verbinding tussen je sexuele organen en de hersenen.
 • Breng je handen naar voren en leg de handen op de borsten. De Laukungs op je tepels, de topjes van de middelvingers op het midden van het borstbeen, het zg. ‘hartpunt’. Laat de warme, tere energie in de borsten naar het hartpunt stromen. Voel het warm en zacht worden. Leg dan beide handen op het borstbeen en maak contact met het Hartvuur. Blaas eventueel met de hartklank het Hartvuur aan om het nog krachtiger te maken. Ervaar de mooie zachte gloed van het hartvuur. Het centrum van je gevoelsbewustzijn en (zelf)respect!
 • Kijk, ervaar en rust. Verzamel de energie in de onderste Tantien of vervolg de oefening met andere meditaties.

IJzeren Hemd Chi Kung 1 – De Schildpad en de Waterbuffel.
Deze houding uit de IJzeren Hemd Chi Kung I is zonder twijfel de krachtigste uit de hele serie. De houding versterkt de pezen in de voeten en benen, alsmede de peesplaten aan weerzijden van het bovenbeen. Ook versterkt de oefening de rug, de nieren en bijnieren, de nek en het hoofd.
Let op! Mocht je een te hoge bloeddruk hebben, of snel duizelig worden, dan wordt deze oefening ontraden!
De oefening:


 • Ga anderhalf keer schouderbreed staan. Voeten stevig op de grond, de knieën licht naar buiten, de qua’s (de liezen) open en ontspannen, de rug recht en krachtig (de nieren een beetje naar achteren brengen). Het middenrif, de schouders en de kaakspieren ontspannen.
 • Bal zachtjes je vuisten, en houd ze voor je op borsthoogte. Zak rustig door de knieën omlaag met een rechte rug. Als je niet dieper kunt, trek je je heiligbeen/stuitje onder je en buig je de rug recht naar voren. Het hoofd in het verlengde van de rug. Zorg dat je netjes parallel staat aan de vloer. (Gebruik thuis een spiegel om te checken!). Adem rustig in de buik.
 • Nu sta je in de Schildpad-houding’.

De Schildpad


 • Sluit af door je handen los te laten hangen, of, als je erg lenig bent, de achillespezen te pakken. Laat de billen omlaag zakken en breng de romp, nog steeds met een rechte rug, omhoog. Nu sta je in de ‘Waterbuffel-houding’. Houd deze houding even aan.De Waterbuffel


 • Laat dan je hoofd zakken, strek je benen en breng je billen helemaal omhoog. Blijf even zo staan en kom dan werveltje voor werveltje weer omhoog. Als de oefening erg inspannend was, vent dan 3 maal met het Hart-geluid.

In het begin is deze oefening zwaar voor benen en rug. Werk eerst aan het vinden van de juiste houding en gebruik bij voorkeur daarbij een spiegel. Sta hooguit 30 seconden. Na verloop van tijd kun je het uitbouwen tot maximaal 5 minuten.


In de vervolgcursus doen we ademhalingsoefeningen en oefenen we de Kleine Hemelse Kringloop in de Schilpad-houding.

IJzeren Hemd Chi Kung – Het vasthouden van de Gouden Urn


De houding van de Gouden Urn versterkt 2 belangrijke peesverbindingen in het lichaam; nl. de verbinding die loopt van de pink, langs de buitenkant van de arm, hals en de zijkant van het hoofd, omlaag langs de zijkant van de romp en de benen naar de kleine teen van elke voet. En een andere verbinding die loopt vanaf de duim, langs de binnenzijde van de arm, over de borstspier en het borstbeen, over de navel en langs de binnenzijdes van de benen tot aan de grote teen van elke voet.

Deze 2 lijnen zijn erg belangrijk, omdat ze de pees/spierstructuur en de bottenstructuur in stand houden. Ze geven kracht en ondersteuning vaan het hel lichaam.


We maken bij deze IJzeren Hemd oefeningen onderscheid tussen een Yang en een Yin positie.De Yangpositie:
Sta schouderbreed en zet jezelf in de ‘Omhels de Boom-positie’. Zorg dat je goed geaard staat. Zink het borstbeen, rond de schouderbladen en trek de kin een beetje naar achteren. Laat de ellebogen zakken tot de ‘punten van de ellebogen’ naar beneden wijzen. Draai de handpalmen zo, dat ze naar de grond wijzen. De polsen/handen komen in een hoek van 90 graden ten opzichte van de ellebogen te staan. Draai vervolgens de handen en vooral de pinken zover mogelijk naar buiten. Zorg ervoor dat de vingers gespreid zijn. Tegelijkertijd strek je je tenen uit en zet je de kleine teen zover mogelijk naar buiten.
Voel de strekking in de hele lijn.
In deze houding kun je met kleinen slokjes adem de energie in het heiligbeen, in T-11, in C-7, in het jadekussen en in de kruinpunten brengen (zuigen): de Techniek is dezelfde als in de Powerlock en de upwarddraw.
De oefening wordt door deze manier van ademen nog krachtiger en de structuur steviger.
De Yinpositie:
Draai de handpalmen vanuit de yangpositie om naar de hemel en draai de geopende handpalmen naar buiten. De polsen/handen blijven in een hoek van 90 graden ten opzichte van de ellebogen. De duimen wijzen naar de oren en de ellebogen komen iets naar binnen. Zorg ervoor dat de vingers gespreid blijven, ook de tenen blijven gespreid. Dit keer met meer nadruk op de grote teen.
Voel de hele strekking van de duimen naar de grote tenen.

Verbinding tussen de Yangpositie en de Yinpositie:
Als je, staande in de yangpositie, de adem tot in de kruinpunten hebt gebracht, draai je de handen in de yinpositie en adem je uit tot in de grote teen.

Plaats daarna de handen op de Tantien. Rust. Neem waar.IJzeren Hemd Chi Kung I – De gouden vogel Feniks wast zijn veren.
Deze houding versterkt de pees/spiermeridianen aan de zijkanten van de ribbenkast, traint de pezen in het hele lichaam en vult de belangrijkste organen met Chi, waardoor ze gezonder en krachtiger worden. Het is ook een leuke Chi Kung om te doen. En bovendien helpt hij je met het leren en herhalen van de Klanken.
De oefening:


 • Sta schouderbreed, handen op de Tantien en begin met de ‘energerende ademhaling’. Dit is de gewone buikademhaling, maar dan dieper, sneller en intenser.
 • Adem uit, trek de 3 Poorten aan en breng de armen in een hoek van 45 graden aan weerszijden van je lichaam, handpalmen naar boven. Voel de pees-strekking in je armen.
 • Adem een teugje lucht in, trek je handpalmen naar de hoogte van de sexuele organen en de nieren en laat Chi in deze organen stromen.
 • Adem nog een teugje lucht in, trek de handpalmen op de hoogte van de maag/milt en de lever. Laat de Chi in deze organen stromen.
 • Adem een derde teugje lucht in, breng de handpalmen ter hoogte van de longen en het hart en laat de Chi in deze organen stromen.
 • Adem dan met het Long-geluid uit, duw je armen naar voren, handpalmen naar voren gericht. Trek de kin wat in, laat het borstbeen zinken en recht de rug. Voel de pezen.
 • Adem een teugje lucht in. Trek de anus op en trek je handen (de vingers samen gebracht tot een vogelbekje) met een rukje iets naar je toe. Houd de ellebogen laag. Voel de pezen.Laat de Chi in het heiligbeen trekken.
 • Adem weer een teugje lucht in. Trek de ‘vogelbekjes’ weer iets, met een rukje, naar je toe. En laat de energie naar C-7 stromen.
 • Adem weer met een teugje in en trek je handen nu tot vlakbij de schouders. Laat de Chi naar het kruinpunt stromen.
 • Adem dan uit met het Nier-geluid, terwijl je je handen voor je lichaam naar beneden duwt, handpalmen naar de grond.
 • Adem in, voel de verbinding met de 3 Poorten van de bekkenbodem.
 • Adem uit. Sluit de 3 Poorten. Steek je tong zo ver als je kunt naar buiten en beneden. Open je ogen zo wijd mogelijk, spreid je vingers en tenen en draai de handen en voeten zo ver mogelijk naar buiten. Voel de pezen.
 • Rust en glimlach in je hele lichaam.

Herhaal deze oefening nog 2 keer. Een maal met de Lever-klank en de Hart-klank. En dan nog een keer met de Milt-klank en de Drievoudige Verwarmer-klank.

De 4 Pompen.
Een belangrijk onderdeel van de taoïstische training is het leren kennen en oefenen van de 4 Pompen in de ruggengraat. Als de ruggengraat schoon is, soepel en krachtig en gezond, dan kan de Chi-stroom ongehinderd omhoog stromen in de Kleine Hemelse Kringloop. De vier Pompen in de ruggengraat zijn:
De Heiligbeenpomp, T-11 (mini-pomp), C-7 (mini-pomp) en de schedelpomp.
Deze pompen hebben niet alleen een energetische bedoeling. Ze kennen ook een concrete een fysieke achtergrond. De zenuwbanen in het ruggenmerg worden ondermeer gevoed en beschermd door het lumbaalvocht. Deze heldere, enigszins stroperige vloeistof, wordt aangemaakt in de hersenholten, in de zg. Ventrikels. Vervolgens wordt deze vloeistof aan de binnenkant van de ruggengraat, langzaam, omlaag gepompt en aan de achterkant weer omhoog. De vloeistof heeft ook te maken met de gewrichtsvloeistoffen in het lichaam en met het lymfesysteem. De vier pompen in de ruggengraat brengen letterlijk deze vloeistof in beweging. De westerse mens beweegt veel te weinig in zijn dagelijkse manier van leven en het resultaat is dat het lumbaalvocht en het lymfesysteem (bijna altijd) te weinig actief zijn. Door de pompen te leren bewegen herstel je dit tekort.

Het oefenen van de 4 pompen zit automatisch ingebakken in de zg. ruggengraat-ademhaling. Ook in de Tai Chi bewegingen herhaal je eindeloos het bewegen van de pompen. Vermoedelijk een van de redenen waarom Tai Chi, ook voor mensen die niet op de hoogte zijn van de interne werkingen, zo gezond is.


Daarnaast zijn de 4 pompen essentieel bij het leren beheersen van de Jing Chi. Zij zorgen ervoor dat de Jing Chi vanuit de sexuele organen omhaag gebracht wordt in de het Gouvernerskanaal.

De Heiligbeen pomp.
Het leren bewegen van de heiligbeenpomp, onafhankelijk van de beweging van de heupbotten is niet altijd even eenvoudig.Dit heeft te maken met het feit dat het heiligbeen vaak ‘verkleeft’ is met de bekkenbotten. Het zg. S.I.-gewricht (sacrum-ilium) is een gewricht dat op een heel klein punt in het midden van het gewricht scharniert en makkelijk vast gaat zitten.

De Chi Kung warming-up oefeningen besteden hier veel aandacht aan. In de IJzeren Hemd Chi Kung, met name in de positie ‘Omhels de boom’, werk je constant aan het openen van het S.I.-gewricht. Ook het kloppen met de vuisten, het warm wrijven van het heiligbeen en het ‘sexy’ bewegen van de heupen en het heiligbeen helpen bij het losmaken van het S.I.-gewricht.


J
e moet het heiligbeen los van de beide heupbotten kunnen bewegen (zie illustratie).
De heiligbeenpomp kun je het beste oefenen met behulp van een partner. Zet je voeten schouderbreed, draai en schroef de enkels en knieën wat naar buiten en gebruik de kracht in de knieën om vervolgens de heupbotten wat omhoog en naar buiten te draaien. Hierdoor zet je trekkracht op het S.I-gewricht.

Laat nu een partner zijn vuist plat op het heiligbeen zetten. Probeer nu de pomp in beweging te krijgen. Trek het stuitje wat onder je en kantel het bovenste gedeelte van het heiligbeen naar achteren. En ontspan weer. Herhaal dit een aantal keren, totdat je een idee krijgt van wat de bedoeling is.


Oefen het dan zonder partner.

T-11 en C-7, de mini-pompen in de ruggengraat.
T-11 (of Chi-Chung in het Chinees) is de benaming voor de 11-de borstwervel in de ruggengraat. Borstwervels zijn wervels waar een rib aan vastzit. Hij zit recht tegenover de solar plexus. Bij de meeste mensen is hij goed te vinden op de volgende wijze. Maak een hele holle rug; recht tegenover de solar plexus verdwijnt de 11-de borstwervel dan naar binnen. Maak dan een erg bolle rug; de 11-de borstwervel komt dan meestal helemaal naar buiten.

T-11 is een mini-pomp. Je beweegt hem door de lendenwervels naar buiten te brengen, de maag, de solar plexus en de onderste helft van het borstbeen wat naar achteren te duwen.

Oefen ook dit weer met een partner. Laat die een vuist zetten op T-11 en duw deze naar achteren. Ontspan dan weer. Herhaal dit een aantal keren. Tot je de pomp echt goed kunt bewegen.
Oefen dan zonder partner.
C-7 (of Ta-Chui in het Chinees) is de benaming voor de 7-de nekwervel. Er zijn maar zeven nekwervels, het is dus de onderste. Bij de meeste mensen is hij makkelijk te vinden als een grote knobbel onderaan de nek. Je activeert C-7 via het recht trekken van de borstwervels, het naar achteren trekken van de bovenste helft van het borstbeen, de schouderbladen wat naar buiten ‘te ronden’ en de kin wat naar achteren te duwen.

Oefen ook dit weer met een partner. Laat die een vuist of een handpalm op C-7 zetten en duwen. Oefen net zolang tot je het te pakken hebt.


Probeer het dan ook een paar keer zonder partner.


De schedelpomp.
De schedelpomp bevindt zich boven aan de nek, bij de zg. Atlas, het punt waar de schedel op de ruggengraat rust. De Taoïsten noemen dit punt het ‘Jade kussen’ of ‘Ju Chen’. De schedelpomp wordt ook vaak, in het engels, the cranial-pump genoemd.
Je activeert de schedelpomp het makkelijkst als je C-7 al in positie hebt. Laat een partner een vuist of een handpalm op het Jade kussen zetten en duwen. Zet dan de tanden en kiezen stevig op elkaar en span de kaakspieren aan. Druk de tong tegen het verhemelte en duw de kin naar achteren. Trek de achterkruin omhoog, zodat je de nekwervels als het ware omhoog trekt en draai je ogen inwendig naar de middenkruin. En ontspan weer. Het is een krachtige techniek, dus overdrijf niet.


Oefen daarna zonder partner.


Oefen tot slot de 4 pompen in een opeenvolging. Daar kun je ook prima een partner bij gebruiken. Laat deze achtereen volgens zijn vuist op de heiligbeenpomp, op T-11, op C-7 en tot slot op het Jade kussen zetten. Doe het vrij vlot. Zo leer je een krachtige pompende golfbeweging maken met je ruggengraat. Deze beweging zit ook in de ruggengraat-ademhaling oefening. Zo zie je hoe het allemaal samen valt. Als je dit goed geoefend hebt, kun je te zijner tijd aan de zg. Powerlock beginnen.

De Lotusbloem Oefeningen.

Veel oefeningen in de Healing Tao hebben betrekking op de balans tussen de elementen Water (Kan) en Vuur (Li).


De Jing Chi is de energie die in ons het element Water vertegenwoordigt. Het is de energie in onze nieren en bijnieren, waar de Taoïsten van beweren dat er onze Oorspronkelijke Levensenergie is opgeslagen. De Jing Chi komt overeen met de koele Aarde-energie en komt ook voor in onze eierstokken en testikels die de Aarde-energie verzamelen. Deze energie staat ter beschikking van onze voortplanting, of, als we de energie leren transformeren, van onze zelf-genezing en zelf-ontwikkeling. Door juist te leren omgaan met de sexuele energie kunnen we de Oorspronkelijke energie in onze nieren weer aanvullen. Dat komt niet alleen onze vitaliteit ten goede, maar ook onze gezondheid en energetische en eventuele spirituele groei.
De Chi Chi is de energie die in ons het element Vuur vertegenwoordigt. Het is de energie die in ons hart en onze borsten is opgeslagen en met name in de middelste Tantien. Het is de energie die onze emoties en gedachten vorm geeft en het vermogen om een verbinding aan te gaan met onze partners, familieleden en vrienden mede bepaalt. Het is mogelijk om Jing Chi te transformeren tot Chi Chi.
Het is ook weer mogelijk om Chi Chi te transformeren tot Shen Chi. Het is om die reden dat de Taoïsten wel zeggen dat het hart 'de Zetel van de Shen' is. Shen Chi is de hoogste trilling van energie die in ons voorkomt en die in 'de Kristal Kamer' te vinden is. Het is onze Spirituele energie die ons verbindt met het Universum en met het Pure Yang. Volgens de Taoïsten is de hoeveelheid Shen bepalend voor de ontwikkeling van je Spirituele lichaam en de beheersing over je Licht-lichaam.
In deze cursus zijn we bezig met het leren kennen van de verschillende aspecten van Water en Vuur; de Jing Chi, die onze fysieke gezondheid bepaalt en de Chi Chi die verantwoordelijk is voor onze emotionele gezondheid.
Volgens Mantak Chia is de combinatie van het licht van onze Zon (het vuur) met het vormen van de oceanen (het water) op de nog nieuw gevormde planeet Aarde van doorslaggevende betekenis geweest voor het ontstaan van leven. Daar waar water en vuur elkaar raken kan leven ontstaan. Daar ontstaat de vermenging van Yin en Yang, de spiralende kracht die we kennen als de Tai Chi of de Kosmische energie.

Omdat de Taoïsten nu eenmaal geloven in 'zo buiten, zo binnen', is het logisch dat ze op zoek gingen naar de versmelting van water en vuur in ons lichaam. Het in balans brengen (en houden) van de water en vuur energieën in ons lichaam ondersteunt onze gezondheid en emotionele balans. Het water van de nieren moet het vuur van het hart koelen en andersom moet het vuur van het hart de nieren warmen. Om goed te functioneren moeten de nieren niet te koud zijn, maar wel voldoende Yin. Het hart moet niet te heet zijn, maar wel voldoende Yang. Als het hart bijvoorbeeld niet voldoende gekoeld wordt door de Yin (de Jing Chi) van de nieren gaat het vuur (de Chi Chi) opstijgen. Het hart verliest nu zijn verankering in de spiralende kracht en wordt daardoor onrustig. Dit kan slapeloosheid en allerlei problemen tot gevolg hebben. Omgekeerd, als de nieren niet voldoende verwarmd worden door het vuur van het hart, kan dit leiden tot moeheid en gebrek aan motivatie, tot problemen in het libido, zoals frigiditeit en impotentie, als mede allerlei klachten in de blaas en de baarmoeder en de prostaat.


De Oefeningen:
1. Venten.
Het zg. 'Venten' is iets dat we al steeds doen tijdens elke warming-up. Het is het omhooghalen van Chi met de handen, door deze zijwaarts met de palmen omhoog gericht, omhoog te brengen bij de in-ademing. Vervolgens de palmen in een 'dakje' boven het hoofd te zetten. En bij de uit-ademing de handen voor het lichaam langs te laten zakken. Ondertussen maak je het Hart-geluid, of het Drie-voudige Verwarmer-geluid.

Maar je kunt deze oefening veel vaker doen, op allerlei verschillende plekken. Ook zittend, of zelfs temidden van mensen, die niet weten wat je aan het doen bent. Dan laat je de armbewegingen achterwegen, je doet dan de hele oefening alleen met behulp van je I-kracht.

Denk niet dat deze oefening alleen een oefening voor zg. 'beginners' is, omdat deze oefening in de basis-cursussen gegeven wordt. Ook 'gevorderden' en zelfs eventuele 'meesters' herhalen deze en aanverwante oefeningen vaak meerdere malen per dag!
2. Tao-Yin: 'Het versterken van de nieren'.
Dit is een simpele oefening die je kunt doen op een matje op de grond of in bed (als je matras niet te zacht is). De oefening komt uit de Tao-Yin.

Ga languit liggen. Ontspan. Creëer de I-kracht. Adem dan in, trek je tenen naar je toe, duw de achterkant van je knieën tegen de mat en bal je vuisten stevig. Hiermee activeer je de 'Borrelende Fontein (Nierpunt-1), breng de koele water-kracht omhoog, door de benen, naar de nieren. Houdt je adem vast en neem even de tijd om je nieren de energie te laten opnemen.

Adem dan uit, en laat tegelijkertijd de overtollige hitte van het hart omlaag stromen naar de psoas-spieren, de nieren en de ruggengraat en vandaar in de aarde.

Herhaal dit een paar keer en rust dan. Doe even 'niets'. (Yin-fase).


3. De Lotusbloem
Deze oefening sluit naadloos aan bij de vorige. Het is eigenlijk een uitgebreidere versie. Ook deze oefening kun je op de mat doen. Je kunt er ook bij op een stoel zitten.


 • Concentreer je op je hart en kijk of je eventuele overtollige, te hete, energie daar kunt vinden. Bijvoorbeeld in de vorm van mentale onrust, geïrriteerdheid, haast of beelden van hitte of schrale droogte. Neem hier de tijd voor.

 • Adem daarna een paar keer rustig in en uit in je hart. Stel je voor dat er op je hartstreek een 'Lotusbloem in de knop' gegroeid is.

 • Trek vervolgens je hart in de borstkast naar achteren, naar de ruggengraat (de Stam van de Lotusbloem). Je verankert hiermee de knop van de bloem op de stam.

 • Adem in in je hart en adem uit, via de ruggengraat naar de nieren (de Wortels van de Lotusbloem). Laat de hart-energie de nieren verwarmen. Adem dan in in de nieren en uit via de ruggengraat en de benen naar de aarde.

 • Concentreer je op de aarde en glimlach Moeder Aarde toe, tot je contact voelt met haar energie.

 • Adem dan de koele Yin-kracht van de aarde door de voetzolen (Nierpunt-1, de Borrelende Fontein) en de benen naar de nieren. Trek hierbij de bekkenbodem spieren een beetje op, zuig je tong lichtjes naar je verhemelte om de energie te helpen met omhoog komen.

 • Voed nu de nieren met deze Yin-kracht. Adem dan deze kracht weer in en breng hem met de uit-ademing, via de ruggengraat omhoog in het hart. Voel dat de lotusbloemknop nu gekoeld wordt en als het ware gevoed met de Aarde-kracht.

 • Herhaal deze energetische beweging een aantal keren. Net zo lang tot je voelt dat de knop van de Lotusbloem langzaam open gaat. Laat het een mooie bloem worden. Als de bloem helemaal open is, richt je haar kelk naar de zon. En laat je de warme zonne-kracht in de bloem komen. Ervaar dat de bloem niet kan uitdrogen of verbranden door de Yang-kracht van de zon, omdat de aanwezige Yin-kracht van de aarde de bloem daarvoor behoedt.

 • Als de Lotusbloem helemaal verzadigd is met levens-vreugde en blije zon-energie, laat je de warme energie doorstromen via de ruggegraat (de Stam van de Lotusbloem, die je daarmee ook voedt!) naar de nieren. Laat de nieren genieten van de, door de Lotusbloem in je hart gefilterde, zonne-energie. Zie hoe het water van de nieren wordt beschenen door duizenden straaltjes zonne-kracht.

 • Rust en geniet. (Yin-fase).

N.B. De bovenstaande Lotusbloem Oefeningen vormen zoals gezegd de basis voor latere oefeningen. Door herhaalde oefening wordt de verbinding tussen hart en nieren zo sterk, dat je in feite de oefening overal en altijd gaat doen. Het wordt een onderdeel van je manier van Zijn.De Buikmassage – het ‘zachtmaken van de voorkant’
In de Healing Tao leggen we er steeds de nadruk op dat onze rug krachtig, schoon, soepel en pijnvrij behoort te zijn. De voorkant van het lichaam daarentegen behoort ontspannen, schoon en ‘leeg’ te zijn. Chi Nei Tjsang is een Taoïstische massage techniek en een aantal basis-oefeningen komen hier aan bod, we doen oefeningen om de buikholte schoon en zacht te maken. We masseren de lever en de maag/milt en we doen oefeningen om het borstbeen ‘schoon’ te maken.
De buikmassage is een prettige oefening waarbij je op een ontspannen wijze contact maakt met je navel en de organen in de buikholte: de dunne darm, de dikke darm, de blaas, de baarmoeder en de eierstokken (voor vrouwen), de prostaat (voor mannen), de lever, de maag, de alvleesklier en de milt.
Het is belangrijk dat je een goed idee hebt van de ligging en de functie van de organen in de buikholte. In de Innerlijke Glimlach hebben we het contact met onze organen hersteld. In de buikmassage probeer je er ook fysiek contact mee te krijgen.Het ontgift het hele gebied en opent blokkades in de huid, in de onderliggende bindweefsels en in de organen.
De navel is hierbij heel belangrijk. Van hier uit lopen verbindingen naar alle organen in de buikholte. Later leren we ook nog werken met de zg. ‘Windpoorten’, een belangrijke oefening uit de Chi Nei Tjsang massage.


De Oefeningen:
Zorg dat je warm en ontspannen ligt. De knieën opgetrokken, de buik is dan optimaal zacht en ontspannen


 • Masseer met één of twee vingers van beide handen rond de navel. Op de uitademing geef je met je vingers lichte druk op de huid, je cirkelt een paar keer links en rechts om, schud zachtjes en ontspant. Tijdens de massage adem je rustig door. Werk op deze manier rond de navel: eerst maak je een kleine cirkel, dan een iets wijdere. Vervolgens druk je dieper, meer in de organen, cirkel, schud en rust. Glimlach in de buikholte. Op deze manier ontgift je de organen.
 • Schud en cirkel de dikke darm en pas dezelfde massagetechniek toe. Je werkt met de klok mee, dus van rechtsonder, omhoog tot de lever, overdwars naar de milt en naar beneden tot iets boven de lies. Als je last hebt van diarree, masseer je tegen de klok in. Rust. De rustperiode is belangrijk. Glimlach diep in de dikke darm en spoel hem schoon met wit licht. Maak eventueel het Long-geluid.
 • Op deze wijze kun je ook de organen onder de ribbenboog masseren. Begin links bij het borstbeen en masseer naar buiten toe naar de milt of begin rechts bij het borstbeen en masseer de lever naar rechts. Je kunt heel goed tijdens de massage de bijbehorende klanken maken.
 • Sluit af met beide handpalmen op de Tantien en geniet na van de warmte en het gevoel van ruimte in het gemasseerde gebied.

Mocht je pijn in je rug krijgen van het liggen, trek dan de knieën naar je borst en wieg wat heen en weer. Je kunt ook je onderrug een paar keer ‘naar de grond duwen’. Als je armen moe worden van het masseren, schud ze dan zachtjes uit, tijdens de rustperiodes.


Vervolgens gaan we het borstbeen masseren.


 • Maak een knokkel van je vingers en zet die op het midden van het borstbeen. Bijna altijd vind je daar een pijnlijk plekje, of een plekje dat ‘beurs’ aanvoelt. Ga voorzichtig het pijnlijke plekje masseren met de knokkel. Je hoeft jezelf niet te kwellen, maar probeer ook niet te lief te zijn. Het mooiste is als je precies op de pijngrens blijkt masseren. Masseer minimaal 30 seconden en nooit langer dan 2 minuten op een punt.
 • Ga vervolgens een klein stukje omhoog of omlaag met je knokkel. Zoek een ander pijnlijk plekje en herhaal de massage. Werk zo het hele borstbeen af.
 • Vervolgens masseer je met de toppen van je vingers in de ruimte tussen de ribben, direct bij de aanhechting van de ribben met het borstbeen. Ook daar is het vaak pijnlijk en ‘beurs’.
 • Neem een lange rustpauze, waarbij je je handen op het borstbeen laat lichaam. Glimlach. Neem jezelf waar.

Veel emotionele pijn uit ons verleden heeft zich volgens Mantak Chia in en rond het borstbeen vastgezet. Het is in zekere zin een manifestatie van ons ‘emotionele pantser’. Het borstbeen kan volledig pijnvrij worden. Dan is het zacht en stroomt de Chi moeiteloos in het Functionele Kanaal naar beneden.De Witte Nevel Meditatie.
Een van de grote geheimen van de Innerlijke Alchemisten in het oude China was het werken met ‘nevel’, ‘damp’ en ‘stoom’. Sommige plekken en energiecentra in ons lichaam zijn met het element Water (Kan) verbonden, zoals de sexuele organen, de blaas en de nieren. En andere weer meer met het element Vuur (Li), zoals het hart en de dunne darm. Ook de Chi-bal in de onderste Tantien wordt verbonden met de Water-kracht. En de warme gloed in de middelste Tantien weer met de Vuur-kracht. Er zijn allerlei meditaties en oefeningen in de Healing Tao die deze 2 krachten versterken en voeden en ze met elkaar verbinden. Een van die meditaties is de ‘Witte Nevel meditatie’.
Deze meditatie is heel goed voor mensen die nog bezig zijn met het leren kennen van de punten in de Kringloop, het schoon maken van het Gouveneurskanaal in de ruggengraat en het sterker maken van de I-Kracht. Het is een meditatie die blokkades op een heel voorzichtige manier opent en schoonmaakt. Ook voor mensen met rugklachten en met whiplash-klachten, en voor mensen die veel medicijnen gebruiken is het een zeer aangename en helende meditatie.
De oefening.


 • Een hele goede voorbereiding voor deze meditatie is het ‘Warmen van de Stoof’. En activeer de 3 Vuren.
 • Zorg dat je goed zit; de voeten mooi schouderbreed en parallel. Sluit de 3 Poorten, de ruggengraat recht en lang, de solar plexus ontspannen, het borstbeen zacht en warm, de kin een beetje naar achteren, de achterkruin omhoog. Actieveer de I-kracht en richt je gewaarwording op de gouden Chi-bal in de onderste Tantien.
 • Ervaar de warme Chi-bal in de onderste Tantien. Glimlach naar de nieren, de blaas en de sexuele organen. Al deze organen zijn verbonden met het element Water. Plaats een prachtig meer in de bekkenbodem. En visualiseer een prachtige zonsopgang boven het meer. Zie hoe er kleine sliertjes waterdamp, een ijle, koele en zeer schone, witte nevel van het wateroppervlak van het meer opstijgen. Kijk er naar. Maak het beeld zo sterk mogelijk.
 • Trek de 1-ste Poort wat op. Trek de 3-Poort wat op. Voel dat het perineum een soort energie bruggetje wordt. Laat, met behulp van de I-kracht, de Witte Nevel naar het heiligbeen stromen. Verzamel het daar. Ervaar hoe deze hele ijle, schone energie het heiligbeen schoon en open maakt.
 • Kijk opnieuw naar het prachtige meer in de bekkenbodem, zie nog steeds sliertjes Witte Nevel onstaan in de ochtend stralen van de zon op het wateroppervlak. Verzamel ze in het heiligbeen. Laat de nevel, steeds met behulp van de I-kracht, naar het Ming-menpunt opstijgen. Deze Witte Nevel is zo ijl, zo dun, dat het door alle blokkades heen gaat. En daar schoon en open maakt. Laat de Witte Nevel spiralen in de Ming-men.
 • Herhaal de oefening en laat de Witte Nevel naar achtereenvolgens T-11, T-5/T-6, C-7, het Jadekussen, de achterkruin, de middenkruin en de hersenen op stijgen. Voel steeds hoe de ijle en schone energie, moeiteloos van punt naar punt opstijgt, daar schoon en open maakt. Spiraal de Witte Nevel steeds even in elk punt voor je verder gaat.
 • Breng dan de Witte Nevel naar de binnenkant van je Derde Oog. Laat de Witte Nevel ook zachtjes en koel dit punt open en schoon maken. Adem in en met de uitademing blaas je de Witte Nevel door het Derde Oog naar buiten. Ervaar het open gaan van het Derde Oog.
 • Verzamel nog een laatste keer de Witte Nevel. Adem het in een keer van het Heiligbeen naar het Derde Oog. En adem uit terwijl de Witte Nevel naar buiten gaat. Zie allerlei los gemaakte energie als een grijze wolk naar buiten komen. Rust en ervaar hoe schoon het hele Gouveneurskanaal nu is.
 • Breng de I-kracht naar een lievelingsplek van je in de natuur. Glimlach daar naar alles dat je blij maakt. Wees respectvol. En voel hoe de energieën van deze plek naar je toe komen. Trek ze met behulp van de I-kracht in het Derde Oog en laat het in de hersenen en de ruggengraat naar het heiligbeen stromen. Zie het als een gouden licht dat de hersenen en de ruggengraat voedt en verwarmt.

Rust.
  1   2   3


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina