De MolengriendDovnload 10.39 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte10.39 Kb.

De Molengriend


De molengriend, Ohéstraat, Maasbracht - Limburg

 Omschrijving:

De molengriend is één van de vele grindgaten langs de Maas. Het ligt vlak langs het koelwater kanaal van de Claus Centrale nabij Maasbracht. De Molengriend heeft een open verbinding met de maas, maar er komen vrijwel nooit schepen. De plas maakt deel uit van een recreatie gebiedje, waarvan de eigenaar zich ‘Aqua Terra’ noemt. Er wordt gevist, gesurft en er is aan de zuidelijke oever een klein strandje.

Het terrein is ook ‘s nachts open, zodat je ook met de auto het terrein op kunt voor een nachtduik. Denk bij een nachtduik aan de twee orientatie lichten (waarvan er één bijvoorbeeld de achteruitrijlicht van een auto kan zijn). Er is veel omgevingslicht van de centrale en de snelweg.Route:

Via de A2 Eindhoven - Maastricht neem je de afslag Maasbracht, en ga je onder aan de snelweg rechts (het Lijnpad) in . Na een paar honderd meter zie je recht voor je de Maas liggen en kom je op een T-splitsing. Daar ga je rechts, onder de snelweg door. Aan de andere kant van de snelweg kun je het terrein van Aqua Terra op. Je kunt nu langs de zuidelijke kant van de plas een heel eind naar rechts, waarbij je overal je auto goed kwijt kunt. Rijd je nu langs de waterkant verder, dan kun je op een gegeven moment je auto vlak langs de waterkant kwijt. Dit punt is op het kaartje van de plas aangegeven.

Als je niet het terrein oprijdt, maar langs de snelweg door rijdt (de Verloren Kostweg), dan kun je na de plas naar rechts een (doodlopende) weg (Ohéstraat) in. Rij je die uit tot het eind, dan kom je bij de duikvereniging. Er is echter geen mogelijkheid om te vullen.

Als je naar huis gaat, rij je de dezelfde weg terug, maar ga je bij de afrit van de snelweg rechtdoor richting Maasbracht. Na de telefooncel en Informatiebord kom je op een rotonde, waar je linksaf gaat (Hoofdstraat).

Even later rij je dan onder de snelweg door, en zie je de oprit aangegeven staan.

Duikplaats:

De plas is niet dieper dan 18 m. Dit diepste punt bevindt zich in een uitgegraven gat, zowat midden in de plas. Langs dit gat vindt je een steile wand, waaraan je duidelijk kunt zien dat het met de baggermolen gemaakt is. De oevers zijn laag, en langs de oevers kun je gemakkelijk staan, zodat in- en uit het water gaan erg eenvoudig is. Aan de noordzijde is een duikvereniging gevestigd, die regelmatig in de plas oefent. De bodem is op de meeste plaatsen klei/zand, maar op sommige plaatsen ligt grind. De uitloper ten zuiden van de centrale is niet dieper dan 6 á 7 meter, en de meest interessante plaats voor een nachtduik.

In het midden van de plas bevindt zich een eiland, waar je vanaf de kant naar toe kunt zwemmen (zo’n 100 m).

Wat is er onder water te zien

Het zicht in de plas is niet geweldig, en erg veel vis is er niet. Er zijn echter wel zoetwater kreeftjes, zoetwatermosselen en paling. De paling zit in de uitloper, laat zich vooral ‘s nachts zien. Langs de oever van de uitloper staat riet, waar zich wat vis, zoals snoek, schuil houdt.

Voorbeeldduik 1: eiland tourtje

Het "eiland tourtje" is een leuke snorkel oefening.  Er zit echter wel een flink stuk zwemmen bij. Bij het in het water gaan snorkel je richting eiland. Je kunt dit het beste aan de oppervlakte doen, want je kompas wordt hier flink gestoord door de hoogspanning op de electriciteitsdraden. Wil je het toch proberen, houd dan de koers 20 graden aan. Bij het eiland aangekomen daal je af (je bent zojuist over het uitgegraven gat gezwommen). Zwem nu naar de ondiepte toe en houdt daarna de ondiepte aan je linkerschouder, en zwem het eiland rond. Volgens duikers van de duikvereniging zit hier de meeste vis.

Voorbeeld duik 2: nachtduik

Je kunt weer vanaf hetzelfde punt het water in, maar nu ga je naar links (koers 330 graden) naar de uitloper. De bodem (voornamelijk zand) loopt hier geleidelijk af. Helemaal aan de oostelijke en zuidelijke oever staat wat riet, waar paling en snoek te vinden zijn.Bijzondere gevaren

De plas ligt redelijk beschut, en is er geen scheepvaart. Bij wat stevigere wind moet men echter wel op surfers letten, dus een boei met duikvlag in de omgeving waar gedoken wordt is in zo'n geval geen overbodige luxe. (er vanuitgaande dat een surfer weet dat het een duikboei is en geen rondingsboei!). Er zijn dus - behalve de normale voorbereidingen - geen speciale voorbereidingen nodig voor deze plas.

Voor een nachtduik kun je het beste naar de uitloper ten zuiden van de centrale gaan. Daar is het niet dieper dan 7 meter, en vanwege het omgevingslicht van de snelweg en de centrale niet pikdonker. Uitstekend dus voor de eerste nachtduik training.

Als je ziet dat er baggervaartuigen in de plas liggen, moet je er wegblijven. (Zie het paragraafje aan het einde van de pagina over de toekomst van de plas.)

Wel bijzonder is, dat over de plas hoogspanningsdraden gespannen zijn (zie kaartje). Het is gebleken, dat deze een zeer verstorende invloed hebben op het kompas.

Telefooncel
Op het terrein is geen telefoon. De dichtsbijzijnde telefoon is in Maasbracht, als je de weg terug rijdt richting snelweg, rechtdoor het dorp in, kom je aan de rechterkant een telefooncel tegen.

Toekomst van de stek.

Helaas ziet de toekomst er niet zo rooskleurig uit voor de Molengriend. Er bestaan plannen om de plas als opslag van rivier slib te gaan gebruiken. Volgens een duiker van de duikvereniging zal in 1997 begonnen worden met het uitdiepen van de plas tot zo’n 40 meter. Als dit gebeurt, kun je beter wegblijven: ook de delen waar nog niet is gebaggerd zal het zicht minder bedragen dan in een bord erwtensoep. Na het uitdiepen zal de plas worden volgespoten met rivierslib dat is uitgebaggerd uit de Maas.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina