De Somalische Ayaan Hirsi Ali legt in haar laatste pennenvrucht Nomade haar vinger in een voor de kerk pijnlijke plek. Zij signaleert dat het christendom in Europa aan het wegkwijnen isDovnload 5.6 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte5.6 Kb.
De Somalische Ayaan Hirsi Ali legt in haar laatste pennenvrucht Nomade haar vinger in een voor de kerk pijnlijke plek. Zij signaleert dat het christendom in Europa aan het wegkwijnen is. Dat westerlingen toekijken terwijl moslimgeestelijken hier ‘zieltjes’ winnen. Het kerkgezag heeft de getto's met immigranten verwaarloosd. Christenen moeten de wijk in en daar de christelijke boodschap door middel van vrijwilligers verspreiden. Moslims, zo stelt zij, zijn op zoek naar een “ verlossende God”, maar vinden Allah. Dat wij dit uit de mond van een liberale ex - moslim moeten horen, vind ik beschamend!

Hirsi Ali heeft haar eigen redenen. Niet de redding van zondaren, maar de boodschap van de kerk als onderdeel van een veel groter ‘verlichtingsproject’. Vanzelfsprekend mag de kerk zich niet voor Ayaan’s verlichtingskarretje laten spannen. Daarmee komen moslims van de islamitische regen in de liberale drup. Toch wil ik mij van harte bij haar oproep aansluiten. Maar dan wel gemotiveerd door Jezus’ zendingsopdracht. En in een strijd die niet met vleselijke middelen wordt gevoerd. Ik doe dit aan de hand van een aantal voorbeelden uit de Somalische moslimwereld, waaruit ook Hirsi Ali afkomstig is.  1. Onlangs was ik in een asielzoekerscentrum aanwezig tijdens de preek van een Somalische sjeik (imam). Een twintigtal Somalische jongemannen hoorden (voor de zoveelste keer?) dat christenen gevaarlijk zijn. Natuurlijk kunnen we hierover ach en wee roepen. Maar wie komt er in de benen om hen te bereiken met het Evangelie? Nog altijd is de realiteit dat de meeste asielzoekers in Nederland nooit in aanraking komen met een christen. Dat velen van hen worden teruggestuurd zonder ooit een christen te hebben ontmoet. Dat is toch niet de schuld van de islam? Is de kerk inderdaad aan het slaapwandelen?

  2. “ Vrede, vrede, ik ben op zoek naar vrede”. Dat riep een Somalische man uit, die ik op het AZC ontmoette. Geen wonder als je door een door oorlog verscheurd land komt. Wat een mogelijkheid om te vertellen van Jezus Christus en de vrede die Hij geeft. Op dit moment is 40% van alle asielzoekers in Nederland afkomstig uit Somalië. Daarmee vormen zij de grootste groep. In Somalië zelf is zending bedrijven onmogelijk. Ik ben ervan overtuigd dat God ze naar Nederland stuurt om hier de kans te krijgen het evangelie te horen. Maar horen zij hem ook?

  3. Een wat oudere Somalische man kreeg een woning toegewezen in het westen van het land. Graag zou hij contact hebben met een Nederlander. De servicedesk van Gave is er tot op de dag van vandaag niet in geslaagd een Nederlandse christen te vinden die contact met hem wilde/ kon leggen. Waar zijn wij christenen eigenlijk zo druk mee? Maar liefst 99,9 % van de Somaliërs is moslim. Volgens Ayaan zijn moslims op zoek naar een “ verlossende God”. Naast de ongeveer 1000 vrijwilligers die met veel vreugde en inzet hun werk doen, zouden er zoveel meer vrijwilligers kunnen zijn om deze verlossende God te verkondigen!

Ik roep de lezers van het RD ertoe op om minder over de gevaren van de islam (die ik ook zie) te praten. En meer voor moslims te gaan bidden, meer te geven aan christelijke organisaties die onder hen werken, maar ook daadwerkelijk contact met hen te leggen. Dat noem ik een ‘jihad van liefde’. Stichtingen als Gave en Evangelie en Moslims staan u graag terzijde met praktische adviezen. Dan kunnen er wonderen gebeuren. Zoals ik onlangs hoorde uit de mond van een Somaliër: “ik voelde een onweerstaanbaar verlangen om mij tot Christus te bekeren”. Daarin hoor ik de echo van de Dordtse Leerregels, die spreken over “ onwederstandelijke genade”. God doet het werk, jazeker. Maar Hij wil u daarbij gebruiken.

Drs. Simon van Dijk, Stichting Gave
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina