Dode toets Een dode toetsDovnload 10.77 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte10.77 Kb.
Dode toets

Een dode toets is op een schrijfmachine een toets die een teken afdrukt zonder dat daarbij de wagen wordt verplaatst. Het volgende teken komt dus op dezelfde plaats.

Dode toetsen worden gebruikt om letters met een diakritisch teken te vormen, bijvoorbeeld: á, ç, ê, ñ, ò, ü. Men typt dan eerst het diakritische teken en daarna de letter.

Ook op het toetsenbord van een computer komen dode toetsen voor. Het resultaat is meestal fraaier dan bij een schrijfmachine, doordat de letters met diakritische tekens in de tekenset van een computer apart ontworpen zijn.


Microsoft Windows

Hoewel er een Nederlandse toetsenbordindeling bestaat, wordt in Nederland meestal het toetsenbord met de Amerikaanse lay-out gebruikt. Wanneer dit toetsenbord in Microsoft Windows is ingesteld is als "VS (Internationaal)", dan zijn de dode toetsen ingeschakeld. Wanneer het ingesteld is als een "Verenigde Staten 101"-toetsenbord (Ook wel "Verenigde Staten" ipv. "Verenigde Staten (internationaal)"), dan zijn er geen dode toetsen.

Het gebruik van dode toetsen in Microsoft Windows is als volgt: druk eerst op het accent ('); ogenschijnlijk gebeurt er niets. Druk dan op de letter (bijvoorbeeld e) en de letter met accent verschijnt (é). Wordt na het accent een letter ingedrukt waarmee geen combinatie mogelijk is, dan verschijnen de twee tekens apart. Wordt na het accent een spatie ingedrukt, dan verschijnt alleen het accent.

Onderstaande tabel toont de tekens die met dode toetsen gemaakt kunnen worden als het toetsenbord is ingesteld als "VS (Internationaal)". Tussen haakjes staat een toetscombinatie die ook mogelijk is (met de rechter Alt-toets of met de linker Alt plus Ctrl). Alle tekens (behalve ÿ) zijn ook (met de Shift-toets) als hoofdletter beschikbaar.
Dode toets

Te gebruiken met

~ (tilde)

ñ (Alt n), ã, õ

` (aanhalingsteken achterover)

à, è, ì, ò, ù

^ (circonflex)

â, ê, î, ô, û

' (aanhalingsteken, apostrof)

á (Alt a), é (Alt e), í (Alt i), ó (Alt o), ú (Alt u), ç (Alt komma), ý

" (dubbel aanhalingsteken)

ä (Alt q), ë, ï, ö (Alt p), ü (Alt y), ÿ

In Microsoft Word kan de Control-toets gebruikt worden. Bijvoorbeeld Ctrl+' gevolgd door de a levert á op.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina