Een regenboog boven Aarhus Zumtobel armaturen ensceneren Olafur Eliassion's “Your rainbow panorama“Dovnload 15.11 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte15.11 Kb.PersberichtDornbirn, juli 2011
Een regenboog boven Aarhus

Zumtobel armaturen ensceneren Olafur Eliassion's “Your rainbow panorama“
Kan men echt door een regenboog lopen? Sinds kort wel ja en meer bepaald in het Deense Aarhus of, juister nog, op het dak van het Deense kunstmuseum ARoS. Daar heeft de gerenommeerde kunstenaar Olafur Eliasson een spectaculaire lichtinstallatie, een 150 meter lange panoramische weg getiteld “Your rainbow panorama” ontwikkeld. Op een hoogte van 50 meter biedt deze regenboogring aan bezoekers een adembenemend panoramisch zicht over de havenstad. Gebogen glaswanden in de spectrale kleuren, stuk voor stuk unieke stukken, geven door het doorschijnende daglicht de indruk alsof men midden in een regenboog staat. Opdat de installatie niet uitsluitend overdag zou werken, ging Eliassion voor de verlichting te rade bij zijn partner van vele jaren Zumtobel: een speciaal ontwikkelde lichtoplossing met 116 indirect stralende inbouwarmaturen langs de binnendiameter transformeren het witte plafond bij valavond in een lichtbron die de begaanbare panoramische weg op een zwevende regenboog boven het museum laat lijken.
Olafur Eliassion beschrijft zijn ontwerpconcept als volgt: “Your rainbow panorama gaat een dialoog aan met de bestaande architectuur en versterkt wat reeds eerder werd verzekerd, met name het zicht op de stad. Ik heb een ruimte willen creëren waarin de grenzen tussen binnen en buiten bijna volledig oplossen – waar mensen niet meer goed weten of ze nu een kunstwerk of een deel van het museum binnengestapt zijn. Deze onzekerheid is voor mij zo belangrijk omdat ze mensen ertoe aanzet om te denken en te voelen buiten de gewone grenzen waarbinnen ze zich normaal bewegen.”
“Your rainbow panorama” is het laatste puzzelstuk van het in 2004 voltooide kunstmuseum ARoS. Het teerlingachtige, negen etages tellende museumgebouw met glazen voorgevel en een groots opgevatte museumstraat binnenin lijkt wel voorbestemd voor de regenboogsculptuur. De cirkelronde loopbrug 50 meter boven de begane grond heeft een diameter van 52 meter, is drie meter breed en werd geïnstalleerd op smalle zuilen drie en een halve meter boven het dakterras van het museum. Eenmaal de bezoeker “Your rainbow panorama” heeft betreden, gaat voor hem of haar via de glazen wanden een uniek panoramisch zicht over Aarhus open. Elk van de gekleurde glasschijven werd speciaal vervaardigd omdat ze voor het rondlopend wandelpad elk een speciale buiging nodig hebben. Ze vormen de enige dragende constructie voor het dak. Overdag is het het natuurlijke zonlicht dat door de gecoate glasschijven schijnt en de hele installatie in de regenboogkleuren doet oplichten. Bij valavond en ’s avonds vervangen 116 ingebouwde projectspecifieke armaturen van Zumtobel het ontbrekende daglicht.
Om hetzelfde effect als overdag te bereiken, mocht geen enkele armatuur open zichtbaar zijn. De lichtoplossingspecialist heeft dit opgelost door een speciaal ontwikkelde indirecte verlichting. Daarvoor werden de indirect stralende T16-armaturen langs de binnenbegrenzing van de loopbrug gemonteerd. De speciale armaturen werden in de bodemranden onder een begaanbaar antiverblindingsraster ingewerkt. Speciaal voor het project werden de reflectoren en armatuurmaterialen zo geoptimaliseerd dat het licht het hele plafondvlak symmetrisch verlicht. Het plafond van de panoramische wandelweg wordt zo een virtuele lichtbron die de gekleurde glasschijven van buiten uit tegen een lichte achtergrond gekleurd doet oplichten terwijl de bezoekers ongestoord van het uitzicht kunnen blijven genieten.
Dr. Harald Sommerer, CEO van het merk Zumtobel, besluit: “Zulke projecten bieden ons de mogelijkheid om onze competentie voor de professionele verlichting van kunst- en cultuurobjecten te bewijzen. We zijn blij dat we de panoramische weg van Olafur Eliassion door ons lichtconcept ook ’s avonds tot zijn recht kunnen laten komen zodat voor de bezoekers een onvergetelijke architectuur- en lichtbeleving mogelijk wordt."


Projectinformatie over “Your rainbow panorama“:

Bouwheer: ARoS Kunstmuseum, Aarhus/DK

Architectuur: Studio Olafur Eliasson, Berlijn/D

Elektrostudie: NIRAS, Aarhus/DK

Staalbouw/statica: Rohlfing, Stemwede/D

Elektro-installatie: Risskov Installatoer Forretning A/S, Risskov/DK
Lichtinstallatie: Zumtobel

Projectspecifieke oplossing: 116 indirecte armaturen met speciale reflectortechnologie (1/54 W)Beeldonderschriften:
B1_ De panoramische weg "Your rainbow panorama" uit gekleurde glaswanden wordt verlicht met een projectspecifieke oplossing van de specialist ter zake, Zumtobel.
B2_ Speciale, in de bodem ingewerkte armaturen laten de unieke installatie – zoals een echte regenboog – in de spectrale kleuren stralen. Daarvoor wordt het plafond symmetrisch verlicht zodat de gekleurde glasschijven van binnen uit in kleur oplichten.


Publicatie gratis met vermelding van: © Ole Hein Pedersen

Bijkomende informatie:

Zumtobel Lighting GmbH

Nadja Frank

PR Manager

Schweizer Strasse 30

A-6851 Dornbirn

Tel. +43-5572-390-1303

Fax.+43-5572-390-91303e-mail: nadja.frank@zumtobel.com

www.zumtobel.com
: media -> downloads
downloads -> Ali b geeft antwoord op de Parade
downloads -> 1. Uit welke lagen bestaat de aarde?
downloads -> Rechtenvrij Interview september 2010 Ernst Jansz zingt Bob Dylan in het Nederlands
downloads -> Viking persinformatie
downloads -> Cyberwerkblad over “Goede Doelen” Opdracht 1
downloads -> Gls verwerft Spaanse expresdienst asm transporte Urgente Amsterdam/Barcelona, 29 juni 2016. General Logistics Systems B. V. (Gls) maakt bekend dat haar Spaanse
downloads -> Vraag Geschiedenis van de muziek Welke 5 verschillende periodes zijn er in de muziek te onderscheiden?
downloads -> Vervoersmaatschappij bespaart energie aseag aken wijst de nieuwe weg
downloads -> Functieprofiel Directeur Theater de Maaspoort te Venlo Algemeen
downloads -> In Timon van Athene (ca. 1607) beschrijft Shakespeare hoe een edelman uit de Griekse oudheid van een vrijgevige vriend in een berooide misantroop verandert
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina