Een stukje over de geschiedenis van de clubDovnload 21.31 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte21.31 Kb.
Hoi!

Ben jij op zoek naar een leuke spreekbeurt? Hier onder vind je tekst over FC Groningen die je kunt gebruiken bij je spreekbeurt. Verder is er ook een PowerPoint bestand dat je kunt gebruiken. Het ontwerp hebben wij voor je gemaakt, alleen de invulling mag je zelf doen. Zo wordt het echt je eigen FC Groningen spreekbeurt.
Het FC Groningen hebben wij als afsluiter toegevoegd aan de PowerPoint presentatie. Naast alle informatie, hebben wij ook leuke afbeeldingen voor je uitgezocht. Ook deze kun jij gebruiken in je spreekbeurt!

Alvast veel succes met de spreekbeurt en laat je mij weten wat je klas en de juf of meester ervan vond?Voetbalpoot,

Groby

Wie is FC Groningen?

FC Groningen is een betaald voetbal organisatie uit de stad Groningen. Het werd opgericht op 16 juni 1971 en is ontstaan uit de Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging (GVAV). De clubkleuren zijn gebaseerd op de kleuren van de stad Groningen: groen en wit.Een stukje over de geschiedenis van de club.

Heel lang geleden, op 26 januari 1921 kwam de club GVAV tot stand uit een fusie. Dit betekend dat 2 clubs zich samenvoegen. Op 16 juni 1971 werd GVAV opgevolgd door FC Groningen. De clubkleuren waren in die tijd al groen-wit en dat is nog altijd zo gebleven. De club speelde zijn wedstrijden in het Oosterparkstadion.

Vanaf 1971 ging FC Groningen spelen in de Eredivisie, dit is de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie. Rond 1980 ging FC Groningen extra goed spelen. Dat kwam vooral door de broertjes Ronald en Erwin Koeman, maar ook Jan van Dijk en Peter Houtman waren van groot belang. Zo was Peter Houtman een echte goaltjesdief, hij scoorde in de 5 seizoenen dat hij voor Groningen speelde 113 keer in de competitie. Doordat Groningen met deze spelers zo goed ging voetballen, haalden ze in 1983 (in een uitverkocht Oosterpark stadion) voor het eerst Europees voetbal. Europees voetbal houdt in dat je tegen goede clubs uit de rest van Europa gaat spelen. Enkele voorbeelden van deze clubs zijn: Atletio Madrid en Inter Milaan.

Naast Europees voetbal bereikte FC Groningen in 1989 ook de bekerfinale, helaas werd deze verloren van PSV. In het seizoen 1990/1991 had FC Groningen zijn beste seizoen tot nu toe. De ploeg was onverslaanbaar in het Oosterpark stadion. Ook in de uitwedstrijden waren ze heel goed. Hans Westerhof was in deze tijd trainer van de FC. Één van de populairste spelers van FC Groningen, Milko Djurovski, speelde op dat moment bij de club.


In 1998 degradeerde FC Groningen naar de Eerste Divisie. Dit betekend dat ze een stapje omlaag zijn gegaan. Maar ook al deden ze een stapje terug er kwamen nog steeds duizenden fans naar het stadion. Door de steun van het publiek ging de ploeg weer beter voetballen. Op 28 mei 2000 won FC Groningen van Emmen, daardoor kon Groningen promoveren naar de Eredivisie. In het eerste jaar in de Eredivisie kon Groningen al goed meekomen met de andere ploegen. Groningen was weer bijna onverslaanbaar in het Oosterpark. De beste speler van dat jaar was Arjen Robben.

In 2002 werd Ron Jans trainer van de FC. Groningen stond op dat moment helemaal onderaan met 1 punt, maar Ron Jans zorgde ervoor dat FC Groningen nog knap 15e werd.

In seizoen 2006/2007 werd FC Groningen onder leiding van Ron Jans 8ste in de Eredivisie, daardoor kwalificeerde FC Groningen zich opnieuw voor het UEFA Cup-toernooi. FC Groningen speelde een super spannende wedstrijd tegen Fiorentina, maar verloor helaas de wedstrijd.

In seizoen 2008/2009 deed FC Groningen voor de derde achtereenvolgende keer mee aan de play-offs voor deelname aan Europees voetbal, maar stond N.E.C. een finaleplaats in de weg. Ron Jans bleef tot en met het seizoen 2009/2010 trainer van FC Groningen, waarna hij naar SC Heerenveen vertrok.

Ron Jans werd in het seizoen 2010/2011 opgevolgd door hoofdtrainer Pieter Huistra. Met Pieter Huistra beleefde Groningen de beste eerste seizoenshelft in de geschiedenis van de club. Na 19 speelronden ging Groningen de winterstop in op een derde plaats met 37 punten. Na de winterstop ging het niet meer zo goed en kwam er een einde aan de goede reeks thuiswedstrijden. Groningen belandde uiteindelijk op een 6de plaats en haalde daardoor nog wel de play-offs. Helaas wisten ze de play-offs niet door te komen.

Seizoen 2011/2012 ging over het algemeen slecht van start. Groningen voetbalde thuis wel erg goed, vooral tegen de grotere clubs. Enkele voorbeelden: er werd met 1-0 gewonnen van Ajax, een gelijkspel (1-1) tegen FC Twente en tegen Feyenoord werd het een historische overwinning van 6-0.
Een ander memorabel moment vond plaats op 20 november. Toen speelde FC Groningen het 100ste eredivisieduel in Euroborg. De wedstrijd werd met 2-1 gewonnen van VVV Venlo.
In de tweede seizoenhelft ging het almaar slechter met het spel.
Men noemt dit ook wel “een zwarte bladzijde” uit de geschiedenis van de club. Een zwarte bladzijde is iets waar mensen zich erg voor schamen en liever zo snel mogelijk willen vergeten.
Waarom een zwarte bladzijde? FC Groningen haalde het minst aantal punten van alle eredivisionisten en eindigde het op een teleurstellende 14de plaats. Als gevolg hiervan werd Pieter Huistra op 10 mei 2012 ontslagen als coach van FC Groningen. Op 23 mei werd bekend gemaakt dat Robert Maaskant de nieuwe is.

Het seizoen 2012/2013 is nog maar net begonnen. De wedstrijden en uitslagen kunnen beter, maar we hebben nog heel veel wedstrijden te gaan.Eerst was er het stadion Oosterpark.

FC Groningen speelde zijn wedstrijden eerder in stadion Oosterpark. Het Oosterpark stadion is op 30 september 1933 geopend aan de Zaagmuldersweg. Het stadion bestond uit: een voetbalveld, drie hockeyvelden en een kantine.


Nadat bleek dat het voetbal alsmaar populairder werd, heeft men besloten om van de hockeyvelden ook voetbalvelden te maken.
In 1935 werd er een overdekte tribune gebouwd, waar 500 mensen konden zitten. Die zitplekken waren lang niet genoeg, dus werden er heuvels naast het veld gemaakt, zodat ook vanaf daar mensen de wedstrijd konden.
Na vijf jaar werden er van de heuvels betonnen staantribunes gemaakt. Vanaf dat moment konden er 10.000 mensen de wedstrijden bezoeken. Ook kreeg het stadion lichtmasten en een geluidsinstallatie.

Het Oosterpark werd pas een echt stadion in 1960. Er kwam een overdekte zittribune achter het doel aan de Zaagmuldersweg en aan de parkzijde. Op dat moment konden 18.000 mensen de wedstrijden bekijken.

In 1984 werd er nog een nieuwe grote overdekte zittribune gebouwd, de Tonny van Leeuwen tribune. Het mogelijke bezoekersaantal van de wedstrijden kwam toen op 22.000.

In het jaar 2000 werd er besloten dat er in stadions geen staanplaatsen meer mochten zijn. De staanplaatsen werden veranderd in zitplaatsen (die namen veel meer ruimte in beslag), daardoor werd het mogelijke bezoekersaantal beperkt tot 12.500.

In het seizoen 2005/2006 is FC Groningen naar stadion Eurborg verhuist. Het oude Oosterpark stadion is toen afgebroken en op de plek van het oude stadion zijn huizen gebouwd. De woonwijk heet heel toepasselijk: “de velden”.


Toen kwam het nieuwe stadion Euroborg.

Het nieuwe stadion van FC Groningen werd op 13 januari 2006 geopend onder de naam Euroborg. Het stadion heeft 2 ringen en een omloop, dit is een lange gang die om de tribune ligt. In het groen-witte stadion passen nu 22.579 supporters, veel meer dan in het oude Oosterpark. De supporters zitten heel dicht op het veld, net als in Engelse stadions. De hoogte van het stadion is 30 meter en het is ontworpen door een architect: Wiel Arets.

In het stadion zijn verschillende groepen supporters: op de “hoofdtribune” zitten sponsoren, achter het doel aan de Noord kant zit de Z-side (sfeermakers / fanatieke supporters) en achter het andere doel is de familietribune.
Voor de gastsupporters (dit zijn de supporters van de tegenpartij) is een apart vak gereserveerd van 1000 personen.

De gemeente Groningen is eigenaar van stadion Euroborg. FC Groningen huurt slechts een deel van het stadion.

Er bevinden zich in het stadion ook een supermarkt, sportschool, bioscoop, casino, hotel en zelfs een school.
Over de Junior Club van FC Groningen

Voor de jonge fans heeft FC Groningen een Junior Club opgericht. Kinderen t/m 16 jaar die FC Groningen helemaal te gek vinden, kunnen lid worden van deze club. De Junior Club heeft al bijna haar 10.000ste lid ooit ingeschreven!


De Junior Club is opgericht in 2002. Toen speelde FC Groningen nog in het Oosterpark en was er een echte Groby Corner in het stadion. In het nieuwe stadion is er geen Groby Corner meer, maar worden er wel elke wedstrijd leden uitgenodigd voor wedstrijd activiteiten.


Zo lopen er elke wedstrijd een aantal leden met de spelers het veld op voordat de wedstrijd begint. Deze activiteit noemen wij de line-up.
Naast de wedstrijdactiviteiten, worden er nog veel meer leuke dingen georganiseerd voor de leden. Je kunt hierbij denken aan voetbal clinics, bioscoop bezoek, FanTours, handtekeningenmiddag, rondleidingen door Euroborg en nog veel meer!
De Junior Club heeft haar eigen website (www.fcgroningenjuniorclub.nl) en geeft 5x per seizoen een eigen clubblad uit genaamd Coooool!
Als lid van de Junior Club kun je ook je verjaardagsfeestje vieren in het stadion, je gaat dan een echt voetbaltaart eten en een super leuke speurtocht/rondleiding.

De leden van 13 jaar en ouder vallen onder een speciale groep: “The Green White Bengels” (GWB). Voor hen worden er aparte activiteiten georganiseerd die meer bij hun leeftijd passen. Zo mogen leden van de GWB tijdens de rust meedoen aan de Shoot-Out, dat zijn penalty’s op het doel.


Over de allerleukste mascotte Groby.

Groby is de mascotte van FC Groningen, het is een ijsbeer. Hij komt van de Noordpool waar het heel koud is. Groby heeft als rugnummer 71, omdat FC Groningen in 1971 ontstaan is. Tijdens alle thuiswedstrijden is Groby aanwezig om de speler en het publiek aan te moedigen. Ook is Groby bij veel andere activiteiten aanwezig.Zooooo je hebt nu een heleboel informatie gekregen over FC Groningen.

Heb je nog een vraag die beantwoord moet worden? Stuur dan je vraag in een e-mail naar: juniorclub@fcgroningen.nl

Succes met je spreekbeurt! Laat je ons even weten hoe het is gegaan?
: fileadmin -> user upload
user upload -> Wedderveer “Uitgestrekte buurt in de gemeente Bellingwedde tussen Blijham en Wedde aan de westoever van de Westerwoldsche Aa; aan de overkant ligt het recreatieoord Wedderbergen (camping).
user upload -> Verslag Werkatelier Eiland van Schalkwijk
user upload -> Bijwerken rijksregister bestand algemeen 1 definities opbouw structuur bijwerking
user upload -> Persdossier haring
user upload -> Symposium on the Rwandan Genocide: Remembrance & Reflection on the aftermath
user upload -> Nieuwsbrief cnv onderwijs passend onderwijs Nummer 1 17 januari 2013
user upload -> Herfstvakantie van 13 T/M 20 oktober
user upload -> Formulier verklaring vakbondslidmaatschap voor maandelijkse werkgeversbijdrage in de vakbondscontributie
user upload -> Winschoterhoogebrug
user upload -> Maandelijks juli 2010 nr. 7 Business Cooperation Newsletter
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina