Eerst Nederlands dan journalistiekDovnload 4.41 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte4.41 Kb.
Eerst Nederlands dan journalistiek
Wie: Sytse Wilman (29)

Wat: redacteur bij Kidsweek Junior en 7Days

Route: Eerst studie Nederlands (wo), daarna universitaire master Journalistiek
“In 2005 was ik klaar met de studie Nederlands in Groningen. Toen was de vraag: wat nu? In de lerarenopleiding had ik niet zo veel trek en journalistiek leek me interessant. Vandaar dat ik heb gesolliciteerd bij de master Journalistiek in Groningen.

Ik vond die opleiding vooral heel nuttig, omdat je je goed bewust wordt van hetgeen journalistiek eigenlijk inhoudt. Het is meer dan stukjes schrijven, het is ook tegen een deadline werken en wildvreemde mensen bellen of op straat aanspreken. In het begin had ik daar moeite mee, maar je leert snel je over die angst heen te zetten.


“Ik heb stage gelopen bij Trouw, eerst op de nieuwsdienst en later op de kunstredactie. Hoewel ik pas kort op de opleiding zat, had ik weinig moeite om daar mijn draai te vinden. Ik vond het heel leerzaam om mee te maken hoe een redactie werkt. In Groningen was daar nooit veel aandacht aan besteed, maar bij Trouw besefte ik dat als je ergens over wilt schrijven, je in de vergadering echt in staat moet zijn om je idee te verkopen.

“Als ik nu achttien was, zou ik dezelfde route kiezen. Ik heb gemerkt dat het in de journalistiek een groot voordeel is dat je op een academisch niveau hebt leren denken. Dat schrijven van een stukje komt vanzelf wel. Ik heb tijdens mijn studie Nederlands bijvoorbeeld geleerd hoe een goed onderzoeksrapport in elkaar zit en dat is in het werk dat ik nu doe een groot voordeel.”
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina