Eko bericht Nr. 3 vrijdag 18 februari 2005Dovnload 16.29 Kb.
Datum10.09.2016
Grootte16.29 Kb.

EKO bericht

Nr. 3 vrijdag 18 februari 2005
Sanitaire maatregelen tegen schurft

Tijdens de bijeenkomst van de internationale schurftwerkgroep in Januari in Zweden werden door verschillende deelnemers opnieuw overtuigende resultaten getoond van de effectiviteit van het verwijderen van afgevallen bladen uit boomgaarden. Aan de Bodensee is inmiddels een machine gebouwd die in één werkgang blad bijeen poetst, versnippert en de snippers op zuigt. Prototypen van deze machine hebben zich de afgelopen 4 jaar bewezen. Blad ruimen + normaal fungicide schema gaf 70-80% minder schurftaantasting dan alléén fungiciden spuiten. De machine heeft ca 16.000 Euro gekost en wordt via een “machinering” aan telers verhuurd.

Voor bladverwijderen hebben wij hier geen praktische mogelijkheden. Voor poetsen en mulchen wel. Ook daarvan is aangetoond dat het zeer effectief is. Het verband tussen schurftdruk ( =aantal ascosporen per regenperiode) in het voorjaar en de hoeveelheid oud blad in het voorjaar is rechtlijnig: iedere procent blad die je kwijt bent is elke regenbui opnieuw een procent minder sporen, en maakt daardoor iedere schurftinfectie makkelijker te bestrijden.

Uit Frans onderzoek blijkt bovendien dat alleen al het verkleinen van het bad tot een lagere productie van ascosporen leidt, onafhankelijk van de snellere vertering van de kleine bladsnippers.

Bespuitingen met Ureum leiden tot een lagere productie van ascospren per blad, en doen het blad sneller verteren. Behandelingen met Ureum zijn dus in geïntegreerde teelt een belangrijke aanvulling op de mechanische sanitaire maatregelen. Ureum mag in de biologisch teelt niet worden toegepast. In verschillende onderzoeken werd en wordt gezocht naar een vergelijkbaar middel voor de biologische teelt. Momenteel loopt dergelijk onderzoek binnen REPCO, en op de bijenkomsten in Weinsberg werden resultaten van Duits onderzoek in 2003 en 2004 voorgesteld. Er is echter nog geen middel gevonden dat praktisch toepasbaar is en dezelfde effectiviteit heeft als Ureum. Het is zeker niet zo dat het alleen een stikstof effect is. Stikstofbronnen die in de biologische teelt mogen worden toegepast zijn niet zo effectief als Ureum, of hebben geheel geen effect.
Kortom neem je kans waar zodra het weer het toe laat en poets en verklein het blad in de boomgaard zoveel mogelijk. Niet twijfelen maar doen! Het is een maatregel waarvan de effectiviteit bewezen is. Het maakt je schurftbestrijding voorjaar 2005 zeker effectiever !

RIMpro klaar

RIMpro 2005 is af. We sturen het programma komende week uit. Bij de Mety bezitters komt Bodata langs om hun nieuwe software tezamen met RIMpro te installeren. De telers die met Metos werken moeten dit zelf doen. Lukt dat niet, dan zal ik in maart als ik de bedrijven voor het doorspreken van de plannen voor 2005 de zaak goed zetten. Station Knooplaan is weg voor onderhoud. Komt zo snel mogelijk weer terug.


Bestelling hulpstoffen

Van een aantal telers is nog geen betaling binnen.

De proefontheffing voor Isomate CLR is binnen. De telers die Isomate besteld hebben krijgen een kopie van de ontheffing.
Planning bezoeken

Na de bijeenkomsten in maart bezoek ik de bedrijven met een contract voor 5 bezoeken voor het opstellen van gewasbescherming en bemestingsplan, en maak ik afspraken voor een uitgebreider bezoek aan de Nederlandse telers die Rode Topaz gaan planten en deelnemen aan de Kaderregeling.

De tweede ronde waarbij ik dan alle bedrijven bezoek volgt direct daarna in de eerste twee weken van april.
Veel bijeenkomsten verplaatst !

Om verschillende redenen moesten veel bijeenkomsten worden verplaatst.

Let dus goed op de data in deze agenda !!


Agenda

22 februari

19:30-22:00WBF vergadering.

(alleen voor de leden van de werkgroep biologische fruitteelt)

Louis Bolk Instituut, Driebergen, in het nieuwe gebouw.


23 februari

19:30-22:00Let op: verplaatst van 22 naar 23 februari !!

Bemestingsvond (Nederland)

Ervaringen uit onderzoek en praktijk, adviezen voor 2005

(Den Tol Rijksstraatweg 80 4194SL Meteren )


24-27 februari

BioFach Neurenberg


1 maart

13:00


Workshop afzet

Gezamenlijk met TaskForce en alle ketenpartijen om te komen tot visie en afspraken voor de komend drie jaar. Nadere info bij Wouter.

Productschap Tuinbouw,
Louis Pasteurlaan 6 te Zoetermeer


2 maart

18:00-21:00Let op: verplaatst van 28 februari naar 2 maart !!

Gewasbeschermingavond (België, Alleen voor klanten van Bio Fruit Advies)

Ervaringen uit 2004, adviezen voor 2005

Chiro-lokaal (Leuvensesteenweg 183, 3390 Sint-Joris-Winge).


3 maart

19:30-22:00Gewasbeschermingavond (Nederland)

Ervaringen uit 2004, adviezen voor 2005

(Den Tol Rijksstraatweg 80 4194SL Meteren )


9 maart

Middag


13:00-17:00

Let op: verplaatst van 1 maart naar 9 maart !!

Werkgroep resistente rassen (Nederland)

(Louis Ruissen, Varik / Dorpshuis Varik)


Marc Trapman Dorpsstraat 32 NL-4111KT Zoelmond

Tel +31 (0) 345 502627 Fax +31 (0) 345 501721

E-mail m.trapman@wxs.nl
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina