Energiedrank(jes) op school: nee! Binnen Nautilus mogen leerlingen géén energydrank gebruiken. Wat doen wijDovnload 14.26 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte14.26 Kb.
Energiedrank(jes) op school: NEE!

Binnen Nautilus mogen leerlingen géén energydrank gebruiken.

Wat doen wij: informatie geven aan leerlingen.
Wanneer de regel wordt overtreden laten wij het drankje inleveren en informeren de ouders.

We raden ouders aan, dit thuis ook goed te bespreken.

Naast de normale gevaren, die uit onderzoek blijken, hebben onze leerlingen waarschijnlijk een versterkte opname. Hyperactiviteit en grote onrust (angst)komt bij het gebruik erg veel voor.


Helaas is er nog geen Nederlands wetenschappelijk onderzoek te vinden op het internet. We houden u op de hoogte.

Red Bull (light), Bullit, Redeo, Highway, Spam, V Energy Drink,. Rockstar, Action, Go Fast, Cult Raw energy, Burn, Xi Strenght, Blue Charge, Golden Power (aldi), Power Booster (Kruitvad), MiXXed Up (Lidl) en Blue Bear (Jumbo) zijn hier voorbeelden van. Daarnaast hebben supermarkten nog hun eigen huismerk.Wat is energiedrank:
Een energiedrank is een drank met een stimulerende werking door bepaalde stoffen. Onder energiedrankjes vallen zogenaamde sportdrankjes en drankjes die de mentale prestaties verbeteren. In de samenstelling van de drankjes kan enig verschil zitten maar in de meeste energiedrankjes komen voor: water, suiker, cafeïne, taurine of glucuronolactone, vitamine, mineralen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen.

In blikjes en flesjes:
De drankjes zijn verkrijgbaar in blikjes van diverse maten: 25cl, 33 cl, 33,5 cl, 47,3 cl en 500 ml. Sommige merken leveren ook light-versies. In het algemeen bevatten energiedrankjes veel taurine en cafeïne maar er zijn ook energiedrankjes die niet die grote hoeveelheden van die stoffen bevatten met als bekendste merk AA-drink (After Activity Drink) en Aquarius.
Cafeïne prestatieverhogend:
Het energiegevende effect van de drankjes wordt vooral toegeschreven aan de cafeïne. De hoeveelheid suiker die in de drankjes zit kan echter ook de prestaties verhogen. Door die hoeveelheid suiker worden sommige drankjes (zoals AA) ook wel caloriebommen genoemd. Om die calorieën te vermijden hebben enige leveranciers suikervrije varianten op de markt gebracht. De bewering dat de taurine ook prestatieverhogend zou zijn is omstreden.
De hoeveelheid cafeïne in één blikje van 25 cl is 80 mg (320 mg cafeïne per liter). Ter vergelijking bevat een kopje koffie tussen de 40 - 100 mg cafeïne. Een mok koffie bevat daarom ongeveer evenveel als een blikje energiedrank. Thee bevat ook cafeïne en wel 20-40 mg per kopje, behalve groene thee met een te verwaarlozen hoeveelheid cafeïne. Maar in de energiedrankjes zitten stoffen die het effect van de cafeïne kunnen versterken.

Energiedrankjes: een gezondheidsrisico voor jongeren’

Geschreven door Caroline Hoek

Energiedrankjes zijn niet zo onschuldig als ze er uitzien en brengen grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Met name voor jongeren. Als zij ook nog eens diabetes, een hartafwijking, gedragsproblemen of stemmingswisselingen hebben, wordt dat risico nog groter. Dat blijkt uit onderzoek. Een ‘overdosis’ van de populaire drank kan resulteren in een beroerte of hartaanval en kan zelfs dodelijk zijn.

De onderzoekers van de universiteit van Miami baseren hun conclusies op een analyse van eerdere onderzoeken naar energiedrankjes. Ze concluderen dat energiedrank jongeren zeker geen goed doet. Dat heeft vooral te maken met de grote hoeveelheden cafeïne. Waar een kopje koffie ‘slechts’ zo’n honderd milligram cafeïne bevat, zit in een blikje energiedrank al snel enkele honderden milligram cafeïne.

Snel
Die cafeïne wordt ook nog eens heel snel ‘toegediend’, weet onderzoeker Steven Lipshultz. “De drankjes worden vaak koud geserveerd. Mensen nemen er een paar na fysieke inspanningen of terwijl ze studeren. Je neemt er al snel een paar achter elkaar.” Dat is ook de reden dat het niet te vergelijken is met het drinken van koffie. “Het is ongewoon om snel een paar koppen koffie achter elkaar leeg te drinken.”

Suiker
Ook het feit dat fabrikanten vaak nog suiker en bepaalde kruiden toevoegen, is verontrustend, zo menen de onderzoekers. Net als het feit dat veel jongeren de energiedrankjes in combinatie met alcohol innemen. De effecten daarvan zijn nooit goed onderzocht en dus is enige terughoudendheid op zijn plaats, menen de wetenschappers.

WIST U DAT…

Cafeïne
Een overdosis energiedrank resulteerde in het verleden al in leverbeschadigingen, nierfalen, psychoses en een hartaanval. Alleen in de VS worden jaarlijks al 5448 mensen met een overdosis cafeïne behandeld (deze gevallen hangen niet allemaal samen met energiedranken). Ongeveer de helft van de slachtoffers is jonger dan negentien jaar.

Red Bull
Red Bull heeft inmiddels op het onderzoek gereageerd en laat weten zich niet in de resultaten te kunnen vinden. “Dit artikel combineert wat materiaal van internet en negeert grotendeels de conclusies van echte wetenschappelijke studies naar energiedranken die door nationale autoriteiten zijn uitgevoerd.” Het bedrijf benadrukt dat de EU bijvoorbeeld tien jaar onderzoek heeft gedaan naar de energiedrankjes en er geen kwaad in zag.

Ongeveer de helft van de complete energiedrankproductie belandt uiteindelijk in de handen van jongeren. “Het betreft een serie producten waar geen beleid voor is en die geen therapeutisch effect hebben,” meent Lipshultz. “Totdat nader onderzoek de veiligheid ervan onderschrijft, zou het regelmatig gebruik van energiedrank onder kinderen en tieners ontmoedigd moeten worden.”Niet voor jongeren en kinderen:
Vanwege de cafeïne zijn de drankjes niet aan te bevelen voor jongeren en kinderen. Sommige scholen verbieden het drinken van energiedrankjes op school, omdat kinderen er onrustig van kunnen worden. Bij een enkele gebruiker kan een vorm van verslaving optreden, vergelijkbaar met verslaving aan koffie. Dit komt zelfs bij kinderen voor, zeker als ze de goedkopere b-merken kopen. Maar na vijf tot tien dagen ontwenning is de verslaving weer voorbij.
Een zeer bekende energiedrank Red Bull is in enkele landen verboden zoals in Noorwegen, Uruguay en Denemarken. In Frankrijk worden energiedrankjes gezien als een medicijn en is de verkoop via de supermarkt lange tijd verboden geweest.
De energiedrankjes vormen bij normaal gebruik geen gevaar voor de gezondheid. Het Voedingscentrum adviseert echter om er geen grote hoeveelheden van te drinken. Als deze drankjes in combinatie met alcohol of bij sporten en extreme inspanning worden gebruikt is het belangrijk voldoende water te drinken.
De cafeïne in zogenaamde ‘energyshots’ of grotere blikjes kan echter veel meer zijn. Te veel cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid, beven, duizeligheid en irritatie van de maag.

Advies kinderen:
In principe hebben volwassenen bij 400 mg cafeïne per dag geen problemen. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, geldt een advies van een maximum van 300 mg per dag. Voor kinderen is er geen richtlijn voor een maximale hoeveelheid cafeïne. Aannemelijk is dat de grens lager ligt dan voor volwassenen. In verband met gewenning van het jonge lichaam aan cafeïne moeten kinderen dit liever niet dagelijks consumeren. Een andere kanttekening is dat een normaal blikje (niet light) veel calorieën levert: 115 kcal per blikje. Kinderen nemen deze drankjes vaak omdat ze verwachten dat de concentratie toeneemt en vermoeidheid wordt onderdrukt. Dit is echter van korte duur, op de langere termijn kan de vermoeidheid juist extra toeslaan.


Overdosis cafeïne gevaarlijk voor jeugd:

Amsterdam - Energiedrankjes moeten verboden worden voor jongeren. Vanwege de steeds grotere verpakkingen zetten de drankjes met cafeïne en behoorlijk wat suiker aan tot overconsumptie met alle lichamelijke gevolgen vandien. Dat concludeert de Belgische consumentenorganisatie Oivo in een recent rapport waarin ze wijst op ongewenste effecten als afhankelijkheid, tandbederf, uitdroging en overgewicht.

Cafeïne is, zeker voor kinderen, geen onschuldige stof, redeneert Oivo. Blikjes van 500 ml bevatten 1600 milligram cafeïne, terwijl de aanbevolen maximumdoses volgens het rapport bij volwassenen al tussen de 200 en 400 milligram ligt. Bij een inname van 300 milligram kunnen ongewenste bijwerkingen optreden als hartkloppingen, slapeloosheid, rillingen en angst.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) laat weten dat het de bevindingen van het Oivo-rapport over de veiligheid van de energiedrank onderschrijft. Om die reden adviseerde het VWA de Tweede Kamer vorig jaar regels te stellen aan de etikettering van energiedrankjes. “Gedacht kan worden aan goed leesbare waarschuwingen als ‘niet geschikt voor kinderen, hartpatiënten, personen die gevoelig zijn voor cafeïne’ en dat bij gebruik van meerdere drankjes, of in combinatie met alcohol er een verhoogd risico is op ongewenste bijwerkingen”, aldus het VWA.

De zogeheten ‘energiedrankjes’, zoals Red Bull en Rockst*r, beweren de mentale en fysieke prestaties te verhogen, maar uit recent onderzoek blijkt dat ze meer kwaad dan goed doen.

Het populaire energiedrankje Red Bull wordt aangeprezen met de slogan ‘geeft je vleuuuugels’. Dat zouden wel eens engelenvleugels kunnen blijken, want het drankje geeft ook het risico van een hartaanval of beroerte een flinke impuls.


Zo bleek uit een Australische onderzoek onder dertig studenten in de leeftijd van 20 tot 24 jaar, dat al na één suikervrij blikje van 250 ml Red Bull de ‘kleverigheid’ van de bloedplaatjes toenam, waardoor het risico van stolselvorming toeneemt1. In de krant The Australian werd hoofdonderzoeker Scott Willoughby geciteerd die deze resultaten alarmerend noemde: ‘Een uur na het drinken van Red Bull was [het hartvaatstelsel van de proefpersonen] niet meer normaal, maar abnormaal op een manier zoals we die kennen van een patiënt met een hartvaatziekte.’ Zijn advies aan iedereen die een hartvaatziekte in de voorgeschiedenis heeft, is dan ook zich twee keer te bedenken voordat hij of zij het cafeïnehoudende energiedrankje nuttigt, aangezien het potentieel dodelijke gevolgen kan hebben.
 
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina