Expertisecentrum Mens en Maatschappijwetenschappen Maatschappijleer Format Abstract maatschappijleerdidactische publicaties Abstract Boek door Hessel NieuwelinkDovnload 15.09 Kb.
Datum27.08.2016
Grootte15.09 Kb.
Expertisecentrum Mens en Maatschappijwetenschappen

Maatschappijleer
Format Abstract maatschappijleerdidactische publicaties
Abstract Boek door Hessel Nieuwelink

Titel


De verhitte politiek cultuur van een ontzuilde samenleving

Auteur(s)

Dick Houtman, Peter Achterberg en Jan Willem Duyvendak.
In: Bart Snels en Noortje Gerritsen, De grote kloof. Verhitte politiek in tijden van verwarring.

Uitgeverij en plaats van uitgave

Boom, Amsterdam

Jaar van uitgave

2008

Isbn nr

9789085066248

Aantal pagina’s

20

Doelgroep: student/docent/vakdidactici

Studenten en docenten

Type boek:

Handboek, onderzoeks- verslag, beschouwing etc.Onderzoeksverslag

Trefwoorden


- polarisatie van jaren ‘60 en ‘00

- links en rechts als politieke termen
Verwijzing naar relevante literatuur /bronnen/links

Voor verdere informatie over verkiezingen en stemkeuze zijn de publicaties van het Nationale Kiezersonderzoek zeer relevant:

Henk van der Kolk (red.), Verdeeld electoraat. De Tweede Kamerverkiezingen van 2006, (Het Spectrum, Amsterdam, 2007.)

Vervolg Abstract Boek

Samenvatting inhoud


Bevat tenminste:

- thema(’s)

- opzet/werkwijze

- conclusies, inzichten,opbrengsten, knelpunten


Eventueel inhoudsopgave toevoegen
Omvang 300 woorden


In dit artikel beschrijven de auteurs electorale veranderingen vanaf jaren ‘60 in Nederland. Een aantal zaken springt daarbij in het oog:

- de tegencultuur van de jaren 60 zorgden (op langere termijn) voor een splitsing binnen links: ‘oud links’ dat zich in bleef zetten voor de materiele belangen van sociaal-economisch lagere klassen (met de SP als duidelijkste voorbeeld) en ‘nieuw links’ dat zich in grotere mate ging zetten voor immateriële belangen van mensen (met GroenLinks als duidelijkste voorbeeld);

- dat er binnen het electoraat sinds de jaren 60 minder steun is voor moreel traditionele waarden maar wel voor autoritarisme. Meer mensen hangen dus autoritaire waarden aan. Een gevolg hiervan is volgens de auteurs het grote aantal LPF-stemmers in 2002;

- culturele overwegingen zijn voor kiezers belangrijker geworden dan sociaal-economische overwegingen bij verkiezingen. Hierdoor ontstaat er een omgekeerde relatie tussen sociale klasse en stemgedrag: mensen uit lagere sociale klassen stemmen vaker rechts (LPF, PVV) en mensen uit hogere sociale klassen stemmen vaker links (GroenLinks);- bij opeenvolgende verkiezingen is het mogelijk dat een persoon eerst SP stemt en vervolgens TON. Wanneer het politieke landschap eendimensionaal (dwz dat alleen sociaaleconomisch) wordt bekeken, zou er hier sprake zijn van een irrationele, zwevende kiezer. Wordt echter ook de culturele dimensie erbij betrokken dan wordt duidelijk dat de afstand tussen SP en TON voor kiezers niet zo groot hoeft te zijn.
Aan de hand van dit artikel kunnen docenten aan hun leerlingen uitleggen dat er niet op grote schaal sprake is van irrationele zwevende kiezers maar dat mensen heel overtuigd kiezen tussen verschillende partijen. Hiermee kan dit een goede bijdrage zijn voor de lessen politieke besluitvorming.


Overige opmerkingen

Versie juli 2007 Janneke Riksen
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina