Extensies op internetDovnload 4.62 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte4.62 Kb.
Extensies op internet

Op het Wereld Wide Web kunt u veel verschillende bestandsformaten tegen komen. Elk soort bestand heeft zijn eigen extensie, de drie (of vier) tekens achter de punt van een bestandsnaam. Deze tekens geven aan welk type bestand het is. Er zijn honderden verschillende extensies, deze cursus legt uit wat de veel voorkomende extensies op het internet betekenen.Tekstbestanden

Op het internet komt u veel tekstbestanden tegen. U bent er nu ook een aan het lezen. Deze pagina is .doc formaat, een word-extensie.
.doc - Document. Tekstbestand voor de PC. Wordperfect of Microsoft Word bestand.
.htm/html - Hyper Markup Lanuage. Dit is de programmeertaal waaruit webpagina`s bestaan. Ze zijn gemaakt om met een zogenaamde browser (bijv Internet Explorer) bekeken te worden.
.txt - Text. Tekstbestand. Het bestaat uit "platte tekst". Kan worden bekeken met bijv. Microsoft Word of een eenvoudig programma als Notepad.
.pdf - Portable Document Format. Een bestandsformaat ontwikkeld door Adobe Systems. Dit bestand moet worden bekeken met Adobe Acrobat Reader. Het is geschikt voor de Mac, UNIX en Windows.

Multimedia bestanden

Muziek, plaatjes en video`s, op het World Wide Web is er voor elke liefhebber wel iets te vinden.
.avi - Audio Video Interleave film. Standaard videoformaat voor Windows. Kan met Windows Media Player worden bekeken.
.gif - Graphics Interchange Format. GIF is een standaard indeling voor beeldbestanden op het WWW. De GIF-bestandsindeling is populair omdat de bijbehorende compressiemethode ervoor zorgt dat de bestanden kleiner worden.
.jpg/jpeg - Bestandsformaat voor afbeeldingen waarmee meer dan 256 kleuren kunnen worden weergegeven en waarin gebruik wordt gemaakt van compressie. Afbeeldingen in JPG-formaat worden bijzonder vaak op het internet gebruikt.
.mov - Apple QuickTime MOVie. Het standaard bestandsformaat voor QuickTime films, het Macintosh film platform.
.mp3 - MPEG-1 Layer III Audio Stream. Sterk gecomprimeerde audio, waardoor het gemakkelijk op het internet kan worden gedownload.
.mpeg - MPEG film (Motion Pictures Experts Group). Standaard formaat voor films op het internet.
.tiff - Tagged Image File Format. Een groot zeer gedetailleerd plaatje.
.wav - WAVe PCM Geluid. Standaard Windows geluidsbestand.

Ingepakte en gecodeerde bestanden

Als u op het internet een programma wilt downloaden is het vaak ingepakt (gecomprimeerd). Voor dat u het kunt gebruiken moet u het eerst uitpakken (decomprimeren).
.arj - Robert Jung's ARJ gecomprimeerd bestands archief. Een vorm van inpakken die veel gebuikt werd voor MS-DOS computers. Er bestaan speciale programma`s om dit bestand uit te pakken, maar u kunt ook een plug-in voor WinZip downloaden.
.exe - Executable. Als u op dit bestand dubbelklikt zal het zelf iets gaan doen. Het pakt zichzelf uit, laat een plaatje zien of start installatieprogramma. Dit is een "gevaarlijk" bestand, het kan een schadelijk programma bevatten, let goed op waar u zulke bestanden downloadt.
.tar - Tape ARchive. Een UNIX archiefbestand. Kan met WinZip worden uitgepakt.
.zip - Meest gebruikte archief/compressie techniek voor DOS/Windows. Kan worden uitgepakt met o.a. PKZip of WinZip.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina