Fietszoektocht Opitter-Tongerlo Dienst Info en Toerisme Centrale balie Vrijthof 10 3960 BreeDovnload 40.27 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte40.27 Kb.F
ietszoektocht Opitter-Tongerlo

Dienst Info en Toerisme

Centrale balie

Vrijthof 10

3960 Bree

089 84 85 61

toerisme@bree.be


InhoudsopgaveA. Het Centrum 4

B. ’t Rorenijsje 5

C. Kapel O.L.Vrouw 6

D. De Pollismolen – Solterheide Opitter 6

E. Recreatiedomein Het Itterdal 7

F. St. Trudokerk Opitter 7

G. Brouwerij Sint-Jozef + fontein van Kim Clijsters 8

H. Rosse Lei 8

I. Sint-Pieterskerk Tongerlo 9

J. De Galdermansmolen 9

K. Keyartmolen 10

L. De Kieper 10

M. De fietsroute 11

N. Leuke opdrachten 12Aan de hand van deze 10 km lange zoektocht, leer je meer over de rijke watergeschiedenis van de authentieke dorpjes Opitter en Tongerlo. Achteraan vind je een kaartje waarop de route uitgestippeld staat.
Let onderweg goed op, zodat je de antwoorden op de vragen achteraan kunt oplossen. Veel succes!

 1. Het Centrum


We starten onze tocht aan de voormalige toeristische dienst. Dit gebouw deed reeds dienst als politiekantoor, gevangenis en café. Nu doet het dienst als huisvesting van de jeugddienst en de wereldwinkel. Tevens was het ook het eerste stadhuis van Bree. Aan de ingang vindt u het zwaartepunt van Bree. Door ondersteuning van dit punt balanceert het Breese grondgebied perfect in evenwicht.

In het centrum vindt u de Sint-Michielskerk terug, hoofdkerk van Bree en vernoemd naar de patroonheilige St Michiel. In het interieur zijn merkwaardige beelden te bewonderen, waaronder de prachtige graflegging uit de 15de eeuw.

Achter deze kerk bevindt zich het Vrijthof waar het heerlijk vertoeven is met tal van leuke cafés en restaurantjes! Aanpalend aan het Vrijthof vindt u het Stadhuis. Het stadhuis van Bree is het voormalig Augustijnerklooster (1659) dat volledig werd gerenoveerd. Het werd een pareltje van moderne technieken gecombineerd met respect voor het historische karakter van het gebouw.

We zetten de fietstocht verder richting ’t Rorenijsje (Rorenweg 18)

Als u naar het zwaartepunt kijkt gaat u meteen linksaf en rijdt u de Hoogstraat in tot op het einde, steek de stationswal over en volg de weg tot aan het rondpunt, ga daar rechtsaf en volg de Millenstraat tot op het einde. Ga onder de fietstunnel door naar links, en neem dan de tweede straat rechtsaf de Maalbosstraat in. Volg nu de weg tot u aan ‘t Rorenijsje bent.

 1. ’t Rorenijsje


t Rorenijsje is een melkveebedrijf met rood- en zwartbonte koeien. In 1990 werd gestart met de verwerking en verkoop van ambachtelijke hoeve-ijs geproduceerd met melk van eigen koeien. Naast 20 verschillende soorten ijs verkoopt men ook ijstaarten en ijsgebakjes. De specialiteiten zijn ijslam en gelegenheidstaarten. Voor evenementen kan je hier ook een ijstoog of ijskar huren. Het ijssalon en terras zijn geopend van 18 april tot oktober.

Contact

Jos & Annick Braeken-Jehoul

Rorenweg 18, 3960 Bree

089 46 12 23 of 0496 14 57 17

annick.jehoul@telenet.be

We blijven de Rorenweg volgen tot we uitkomen aan de Opitterkiezel. Aan de overkant rechts van u bevindt zich de Kapel van O.L.Vrouw.

 1. Kapel O.L.Vrouw


Aan de Opitterkiezel 200 vind je tussen de lindebomen de beschermde kapel O.L. Vrouw Troosteres der Bedrukten uit de 14de eeuw. In 1954 werd de titel O.L. Vrouw ter Heirbaan toegevoegd. Vanaf die tijd is er jaarlijks een autowijding.


Vervolgens steken we de Opitterkiezel over en rijden we de Molenstraat in, hier bevindt zich de Pollismolen op het huisnummer 56.

 1. De Pollismolen – Solterheide Opitter


De Pollismolen is gelegen aan de Itterbeek met aangrenzend de uitzonderlijk prachtige en waardevolle natuurgebieden Solterheide en Kempen~Broek. Hier is ook de hoofdtoegangspoort/bezoersonthaal tot het GrensPark Kempen~Broek. Je kan hier 7 dagen van de week terecht van 9.00u tot 19.00u.om via de folderautomaat wandel-,fiets of ruiterkaarten aan te schaffen Na dat bezoek kan je een wandeling maken in de bossen rond de Pollismolen.

Je kan een pauze inlassen en een hapje eten of iets drinken in het restaurant of de brasserie. De brasserie is open van woensdag tot en met zondag van 10u00 tot 20u30. De sluitingsdagen van het restaurant zijn maandag en dinsdag.Contact:

De Pollismolen

Molenstraat 56, 3960 Bree

Tel./fax 089 86 69 39

We rijden een stukje terug, dan rechtsaf de Parkdreef in en zo rijden we het park van Itterdal binnen. Recht voor u bevindt zich de speeltuin.
 1. Recreatiedomein Het Itterdal


In Opitter ligt het recreatiedomein Itterdal, een kasteelpark dat vroeger een landhuis bevatte. De aanleg gebeurde naar model van een Engels landschapspark. Een smal pad loopt door het park naar de Pollismolen.

Het Itterdal is een vrij smalle vallei die werd geboetseerd door de Itterbeek die zich een weg snijdt door het Kempens Plateau. Je bent hier op de grens van het Kempen~Broek en de droge Hoge Kempen. De beekjes zorgen niet alleen voor reliëf maar ook voor variatie in het landschap: kronkelende beekjes met natte moerassen, weilanden met houtkanten, loofbossen van eiken en berken, maar ook aangeplante naaldbossen. Er liggen ook enkele watermolens. Het boeiende kasteelpark Itterdal bevindt zich hier te midden van een uitgebreide collectie bomen en pittoreske waterpartijen. Itterdal beschikt over een kinderspeeltuin en fietscafé met terras.Contact:

Recreatiedomein Het Itterdal

Opitterkiezel 240, 3960 Bree

Wanneer u het park Itterdal uitrijdt, ligt rechts voor u de kerk.
 1. St. Trudokerk Opitter


Opitter heeft een beschermde gotische Maaslandse St-Trudokerk met een prachtig retabel uit de 16de eeuw, een orgelkast uit 1702 en enkele merkwaardige beelden. De voormalige pastorij in Maaslandse renaissance is één der mooiste uit onze streek.

In juli, augustus en september 2012 is de kerk iedere tweede zondag van de maand van 14 uur tot 17 uur geopend voor toeristen.Schuin tegenover de kerk bevindt zich op het Itterplein Brouwerij Sint-Jozef met daarvoor de fontein van Kim Clijsters.

 1. Brouwerij Sint-Jozef + fontein van Kim Clijsters


Brouwerij Sint-Jozef is een familiebrouwerij van meer dan 100 jaar oud. Ondanks het gebruik van moderne technieken blijft Sint-Jozef een artisanale brouwerij. Het is nog één van de weinige brouwerijen die een eigen tafelstout brouwt. In totaal komen hier 9 bieren uit de gistkuipen, waaronder het herhaaldelijk bekroonde Ops-Ale en de Limburgse Witte. Deze kan je proeven in de plaatselijke cafés.

Voor de brouwerij op het Itterplein bevindt zich de fontein van Kim Clijsters. Deze tennislegende die Bree mee op de kaart zette, kreeg een eigen fontein in haar woonplaats Opitter. Ze werd ontworpen en gemaakt door kunstenaar Stefan Bongaerts.


Brouwerij Sint-Jozef

Itterplein 19, 3960 Bree – Opitter

Tel. 089 86 47 11

Fax. 089 86 74 19

Via het Itterplein rijden we de Tongerlostraat in. Daar gaan we via de brug over de Zuid-Willemsvaart naar de Bosstraat. Dan nemen we de zesde straat rechts, dit is de Poststraat, en vervolgens de eerste straat links, dit is de Dorpsstraat met het beeld van Rosse Lei en de kerk.
 1. Rosse Lei


Tongerlo is de geboorteplaats van romanschrijver Jaak Langens (1892). Zijn boeken “De kermis van Rosse Lei” en “Rosse Lei en de bruiloft van tante Kato” vertellen de fratsen en stunten die Lei Keppers uithaalt in Tongerlo. Het beeldje van Rosse Lei en een gedenksteen aan het geboortehuis van Jaak Langens houden de herinnering aan dit dorpsfiguur levend.

Op het Dorpsplein bevindt zich ook café ’t Sjasse. 't Sjasse is een gerenoveerde herenboerderij uit 1885. Sinds 1996 is het een fiets- en eetcafé.


 1. Sint-Pieterskerk Tongerlo


Tongerlo was vanaf ongeveer 1300 Loons gebied. Sinds 1971 is het dorp gefusioneerd met Opitter.

De geklasseerde Gotische Sint-Pieterskerk uit de 15de eeuw is de trots van deze plaats. De kerk bezit één van de mooiste gotische torens van de Kempen. De hardstenen zuilen met Maaslandse waterbladkapitelen in het koor dateren uit de 15de eeuw. Merkwaardige beelden zoals O.L. Vrouw met Kind op de Maansikkel en een Piëta, beide +/- 1500, behoren tot de mooiste elementen van de kerk.Stap even af en zoek de zonnewijzer

We zetten de tocht verder en slaan voor de kerk linksaf de Solterweg in. Hier bevindt zich de Galdermansmolen op huisnummer 16.

 1. De Galdermansmolen


De Galdermansmolen, ook de Dorpermolen genoemd, is gelegen aan de Itterbeek. De molen werd gebouwd in 1633 en werd gebruikt als oliemolen, maar het is eigenlijk een watermolen van het onderslagtype. In 1735 werd het woonhuis van de molenaar gebouwd en in 1841 werd het molenhuis zelf gebouwd. In 1850 werd de molen omgebouwd naar een graan- en oliemolen maar vanaf 1906 werd er enkel nog graan gemalen. In 1920 werd het houten molenrad vervangen door een metalen rad. De molen en haar omgeving werden in 1996 beschermd als monument en dorpsgezicht.

We rijden een stukje terug, linksaf de Beekstraat in. Deze blijven we volgen tot in de Keyartstraat. Voor de Aveve slaan we linksaf naar de Keyartmolen en daarna rechtsaf. De molen bevindt zich op Keyartstraat 4, waar ook B&B De Keyartmolen is.

 1. Keyartmolen


De Keyartmolen aan de Itterbeek, die voor het eerst vermeld werd in 1139, is een watermolen van het onderslagtype. De huidige molen dateert van 1850. In 1923 werd het waterrad vervangen door een turbine. De molen maalde op waterkracht tot in 1985 naar elektrische aandrijving werd overgeschakeld. De molen en haar omgeving werden in 1994 beschermd als monument en dorpsgezicht.

We beëindigen de fietstocht door af te stappen aan de Kieper (Keyartstraat 2). Hier heb je de mogelijkheid een pauze in te lassen.

 1. De Kieper


Fietscafé De Kieper ligt in Tongerlo, één van de meest authentieke dorpjes van Limburg, te midden van de prachtige natuur van het landelijke Bree aan de Zuid-Willemsvaart. Hier krijg je de kans om de streekbieren te proeven van de Brouwerij van Opitter. Het fietscafé is tijdens de vakantie iedere dag open vanaf 10u. De vaste sluitingsdag is donderdag.

Contact:

de Kieper"Keyartstraat 2, 3960 Tongerlo

Tel. 089 86 13 27

www.dekieper.be

info@dekieper.be

PS: om de lus rond te maken, rijdt u langs het kanaal, u steekt de brug over. U slaat rechtsaf de Carloweg in. U blijft deze weg volgen. U rijdt de Rorenweg in en zo komt u terug in het centrum terecht.
 1. De fietsroute

A. Centrum Bree G. Brouwerij Sint-Jozef

B. ’t Rorenijsje H. Rosse Lei

C. Kapel – O.L. Vrouw I. Sint-Pieterskerk Tongerlo

D. De Pollismolen – Solterheide Opitter J. De Galdermansmolen

E. Recreatiedomein Itterdal K. De Keyartmolen

F. St. – Trudokerk L. De Kieper
 1. Leuke opdrachten


1. Welke bekende tennisster woont in Opitter?

_______________________________________


2. Over wie schreef Jaak Langens 2 boeken?

______________________________________________________

3.Welke van deze ingrediënten komt het meest voor in bier?

A: Hop B: Gist C: Water D: Gerst

4. We zijn over een brug gereden in Tongerlo, welk kanaal stroomt onder die brug? _____________________________________________________
5. Welk diertje staat er in het logo van Kempen~Broek ?

______________________________________________________


6. Noem 2 streekbieren gemaakt in de brouwerij van Opitter.

______________________________________________________


7. Waar zie je de zonnewijzer?

______________________________________________________


8. Wat heb je nodig om ijs te maken?

______________________________________________________


9. Hoeveel watermolens ben je tegengekomen op je tocht?

______________________________________________________


10. Hoeveel stralen telt de fontein op het Vrijthof?

______________________________________________________
Oplossingen

 1. Kim Clijsters

 2. Rosse Lei

 3. Hop

 4. De Zuid-Willemsvaart

 5. libel

 6. Ops-Ale, Pax Pils, Bokkereye

 7. Bij de Sint-Pieterskerk

 8. Melk, eidooiers, suiker en room

 9. 4: Pollismolen, Galdermansmolen, Keyartmolen en Kasteelmolen (Kasteelpark Itterdal)

 10. 24

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina