Filmrecensie ‘n Beetje Verliefd Algemene gegevensDovnload 8.86 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte8.86 Kb.
Filmrecensie ‘n Beetje Verliefd
Algemene gegevens

Titel: ‘n Beetje Verliefd

Regie: Martin Koolhoven

Producer: Wilant Boekelmand en Jan van der Zanden

Filmmaatschappij: Waterland Film & TV

Première datum: 14 december 2006

Lengte: 85 minuten

Kijkwijzer: 6 jaar, geweld, grof taalgebruik http://www.collegenet.nl/home/images/pictogrammen/Kijkwijzer/12.gif”>

Bijzonderheden (bijv. verfilming van boek, deel van een trilogie, waargebeurd):

Genre: Komedie

Website: www.nbeetjeverliefd.nl
Cast

  • Opa Thijs - Ad van Kempen (Van Speijk, Russen, Loenatik de moevie)

  • De vlaamse Jacky - Geert de Jong (Schatjes, Mama is boos)

  • Omar – Yes-R (filmdebuut)

  • Tante Aafke - Tjitske Reidinga (Gooise Vrouwen, Spangen, Ellis in Glamourland)

  • Moeder Vonne – Plien van Bennekom (Koefnoen, All Stars, Minoes)

  • Vader Tarik – Sabri Saad El-Hamus (Het Schnitzelparadijs, Shouf Shouf)


Recensie

’n Beetje Verliefd wordt onbescheiden gepresenteerd als dè kerstkomedie 2006. Terecht? De productie heeft op voorhand veel potentie. Regisseur Martin Koolhoven heeft met Het Schnitzelparadijs al eerder bewezen dat komedie bij hem in goede handen is. Neem daarbij een ervaren cast, het filmdebuut van een ongepolijste rapper en een sympathiek scenario wat voortdurend een glimlach oproept en succes lijkt verzekerd.


’n Beetje Verliefd gaat over opa Thijs, eerlijk en aandoenlijk gespeeld door Ad van Kempen. Zijn leven zit er wel zo’n beetje op, vinden zijn gefrustreerd-op-alle-vlakken’ dochters Vonne en Aafke, en volgens hen moet hij maar verhuizen naar een serviceflat. Kleinzoon Omar (het filmdebuut van Yes-R) echter, denkt hier heel anders over. ‘Opa, je bent gewoon toe aan een lekker chicky. En die zijn er genoeg want Nederland is vol, dus da’s mooi!’ Opa Thijs kan zich hier heel wat beter in vinden dus hij reageert op een contactadvertentie van de vurige Vlaamse Jacky. Dan volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. In een mum van tijd zijn opa Thijs en Jacky zo goed als europees kampioen dansen voor senioren, vindt er wilde passie plaats in de tomatenkassen van Thijs en binnen elke dagen is zelf het huwelijk gepland. Dit gaat wat te snel voor zijn dochters, die er op geheel eigen wijze alles doen om pa af te remmen.

Omar doet er op zijn beurt alles aan om zijn opa te helpen, maar hij heeft ook zijn eigen zorgen. Hij is verliefd op de Turkse Meral, maar om iets met haar te mogen beginnen moet hij eerst het olieworstelgevecht aangaan met haar getrainde broer. Heel toevallig is opa een oud-kampioen in deze tak van sport en een trainingsschema is snel gemaakt. Zo helpen opa en kleinzoon elkaar verder in de liefde. Omar middels duidelijke instructies (‘Les 1: Haar laten praten opa! Les 2: Haar gewoon door laten praten opa!’), Thijs middels de selectie van een melkwit-vel-over-been tegenstander als trainingsmaatje in het worstelen voor Omar.


Is ’n Beetje Verliefd grappig? Ja! Het script is doordrenkt met one-liners die met een knipoog de multiculturele samenleving op de korrel nemen. Het is absoluut een verdienste van Koolhoven en de zijne dat hij dit inmiddels aardig uitgekauwde thema op een zeer natuurlijke en daarmee verfrissende manier aan de orde weet te stellen. Yes-R verdient hierbij alle lof. Hij komt volkomen eerlijk en echt over, mede dankzij zijn brutale en snelle straattaal, die hij van Koolhoven grotendeels zélf mocht inbrengen. De liefde voor zijn opa is ontroerend, evenals zijn oprechte interesse in diens liefdesleven (‘Is ze al heet opa?’).
Valt ’n Beetje Verliefd dan iets te verwijten? Helaas moet ook hier met een luide ‘ja’ op geantwoord worden. De film verloopt gehaast en chaotisch, het olieworstelverhaal lijkt erbij gesleept te zijn om ook Omar zijn probleem te laten hebben maar wordt nauwelijks uitgewerkt en de gouden komische talenten die met Reidinga, van Bennekom en Saad El-Hamus in handen waren zijn te weinig benut. Misschien wil ’n Beetje Verliefd wel te veel. Grappig zijn én aandoenlijk zijn. Ouderen naar de bios lokken én jongeren aanspreken (de titelsong van de film wordt gerapt door Yes-R en tegelijkertijd wordt de productie mede gefinancierd door ouderenomroep Max!). De snelheid hebben waar komedie om vraagt én thema’s als opgroeien, twee kansen in de liefde krijgen en zelf blijven nadenken aan de orde stellen.

Toch krijgt ’n Beetje Verliefd het voordeel van de twijfel. Het heeft met recht het predikaat ‘feel good movie’ gekregen. Wanneer je je niet ergert aan onvoldoende uitgewerkte verhaallijnen, aan heel veel in weinig tijd en aan een wat onevenwichtige timing zit je anderhalf uur met een glimlach van oor tot oor in de zaal. Meer dan voldoende voor een relaxte middag tijdens je kerstvakantie.


Waardering

2 sterren
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina