Geshe Sonam GyaltsenDovnload 6.36 Kb.
Datum02.10.2016
Grootte6.36 Kb.
Geshe Sonam Gyaltsen is de vaste leraar van het Maitreya Instituut. Hij zal het grootste gedeelte van het studieprogramma voor zijn rekening nemen. Geshe Sonam Gyaltsen werd op 4 juni 1941 geboren in Lhasa, de hoofdstad van Tibet. Op zesjarige leeftijd werd hij tot monnik gewijd in de Gaden Kloosteruniversiteit, vlakbij Lhasa, één van de drie grote kloosteruniversiteiten van de Gelukpa School van het Tibetaans boeddhisme. De andere kloosteruniversiteiten zijn Drepung en Sera.

In die tijd waren in elk van deze kloosters tussen de acht- en tienduizend monniken aanwezig om de boeddhistische Leer te bestuderen. Daarnaast waren er in Tibet nog duizenden andere kloosters waar monniken en nonnen hun leven wijdden aan de bestudering en beoefening van de Leer van de Boeddha.

Geshe Sonam Gyaltsen studeerde tot 1959 in Tibet en verbleef na zijn vlucht voor de Chinese bezetters van zijn land in India. De eerste jaren van zijn verblijf in India bracht hij door in een vluchtelingenkamp in Buxaduar, waar toen ook Lama Yeshe en Lama Zopa Rinpochee hun studie voortzetten.

Na enige jaren werden de drie universiteitskloosters opnieuw opgericht in het zuiden van India waar Geshela in 1977 de Geshe Lharampa graad behaalde, de hoogste graad die een Tibetaanse monnik kan bereiken.

In een periode van dertig jaar studeerde Geshela de volgende onderwerpen:


  1. Voordragen van gebeden volgens verschillende traditionele melodieën.

  2. Beoefening van rituelen en riten.

  3. Construeren van mandala's.

  4. Tibetaanse grammatica, poëzie, compositie etcetera.

  5. De vijf voornaamste onderwerpen van de boeddhistische filosofie: Pramana Shastra (boeddhistische logica), Paramita Shastra (de zes perfecties), Madhyamika (de filosofie van de middenweg), Vinaya Soetra (trainingsregels voor kloosterlingen), Abhidharmakosha (metafysica en cosmologie).

Daarnaast verdiepte hij zich ook in de boeddhistische tantra.

In 1958 werd hij uitgekozen om deel te nemen aan het filosofische debat in het Gaden Klooster te Lhasa ter gelegenheid van het bezoek van Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama. In 1975 behaalde hij de graad van Acharya aan de 'Sampurnand Sanskrit University" te Varanasi. Ook won hij de eerste prijs in een wedstrijd literaire compositie over de Madhyamika filosofie, die gehouden werd aan het 'Tibetan Institute for Higher Studies' in Sarnath.

Vanaf 1976 was hij vijf jaar voorzanger van het Gaden Jangtse College en hoofd van de school voor jonge monnikjes. In 1984 werd hij benoemd tot professor in de boeddhistische filosofie aan het 'Central Institute for Buddhist Studies' te Leh, de hoofdstad van Ladakh. In 1987 publiceerde hij een boek over de geschiedenis en de rituelen van het Gaden Jangste College van de Gaden kloosteruniversiteit.
Hij bezocht Frankfurt verschillende malen alwaar hij lezingen gaf aan het Goethe Instituut van de Universiteit van Frankfurt en aan een groep Duitse studenten. Tegenwoordig geeft Geshela ook regelmatig onderricht in het Arya Tara Instituut in Munchen.

Op verzoek van Lama Zopa Rinpochee kwam Geshela in juli 1992 naar het Maitreya Instituut in Emst, waar hij nu vaste leraar is.


In de zomer van 1996 keerde Geshela tijdelijk terug naar zijn klooster voor zijn laatste tantrische examen alwaar hij op 31 augustus zijn certificaat kreeg uitgereikt. Hij heeft nu de titel van Geshe Ngarampa.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina