Halfweg. Amsterdam. Haarlem. WaterlandDovnload 6.9 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte6.9 Kb.
Halfweg.- Amsterdam.- Haarlem.- Waterland.-

De Fiets-ontdekkingstocht ‘van Poort tot Poort’ georganiseerd door ARCAM (Architecten Centrum Amsterdam) en het ABC (Architectuurcentrum Haarlem) in nauwe samenwerking met de Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam trok woensdag 26 juni ’13 een grote groep deelnemers waaronder Statenleden, architecten, planologen maar ook vele geïnteresseerde burgers uit Amsterdam, Haarlem en de directe omgeving.

De ontdekkingstocht op de fiets voerde de deelnemers door de groene gebieden, waarin mooie natuurgebieden zijn gesitueerd, langs de verstedelijkte as Haarlem-Amsterdam. Verschillende experts fietsen mee om op locatie een toelichting te geven op de ontwikkelingen in het gebied.

Tijdens de fietstocht werden de Tuinen van West aangedaan, daarna ging het gezelschap richting Geuzenveld ‘de Bretten’ en recreatiegebied Spaarnwoude. Er werd gefietst over de Zuidelijke IJdijk en door de Vereenigde Polder naar de Liede en de forten van de Stelling van Amsterdam. Via het Polanenpark, voerde de route naar Zwanenburg en Sugar City, waar architect Ray Kentie van Kentie en Partners de fietsers ter afsluiting van de middag een drankje aanbood. 


Als je halverwege Amsterdam- Haarlem op het nieuwe station Halfweg-Zwanenburg tegenover de Oude Suikerfabriek uitstapt en wordt opgewacht door een werknemer van Ton Tweewielers Fietsverhuur uit Edam voel je je als Waterlandse meteen thuis en op de goede weg geholpen voor de door ARCAM en het Architectuurcentrum Haarlem georganiseerde fietstocht ‘Van Poort tot Poort’. Een ontmoeting met de Purmerendse Michelle Eveleens, juniorprojectleider bij SADC (Schiphol Area Development Company N.V) op het bedrijventerrein PolanenPark, waar het nieuwe sorteer-en distributiecentrum van PostNL Pakketten verrijst en waar bedrijven t/m milieucategorie 5.2 gevestigd kunnen worden, voelt ook Waterlands vertrouwd aan.

Fietsen door onbekend gebied is horizon verbredend met bezoeken aan onder andere de Tuinen van West met eetnatuur in fluisterbos, stadslandbouwmogelijkheden, recreatie en natuurbeleving. Op 5 juli vindt daar tussen 16.00 uur en 20.00 uur het opleveringsfeest plaats. De lange Bretten richting Osdorp/Geuzeveld met struinpaden, oude waterlopen en slootpatronen en natuur die z’n gang mocht gaan, zijn aansprekende natuurbelevingsplekken. Idyllische plekken tref je bij Haarlemmerliede via de te volgen IJdijkenroute aan waar koeien met hun kalveren in de wei staan. Ook de omgeving van Fort Penningsveer doet rustiek aan. Het terrein van de voormalige Suikerfabriek nu Sugar City oogt nog leeg. Historische karakteristieke panden en objecten zoals de kalkoven, het ‘bietenbruggebouwtje’ zijn behouden gebleven en op de lege sloopplekken achter de Suikerfabriekfaçade zullen in de nabije toekomst nieuwe gebouwen verrijzen. Het is een interessante ervaring voor de stedeling en dorpeling uit omringende gemeentes om al fietsend de bouwkundige- en natuurontwikkelingen tussen de poorten van Haarlem en Amsterdam te kunnen aanschouwen en ervaren.

De manifestatie ‘VAN POORT TOT POORT’ om de dynamiek langs de as Haarlem-Amsterdam te inventariseren en te tonen krijgt een vervolg in de vorm van meerdere excursies en bijeenkomsten in Halfweg en Sloterdijk als ook een slotbijeenkomst bij het ABC in Haarlem. Meer informatie over de manifestatie ‘van poort tot poort’ is te vinden op www.arcam.nl/evenementen.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina