Het ene woord lokt het andere uit. ‘Slaan’ roept de vraag op wie er slaat en wie of wat er geslagen wordt. ‘Goed’ roept de vraag op wie of wat er goed is. Maar ‘goed’ roept ook nog eens de tegenstelling ‘slecht’ opDovnload 3.86 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte3.86 Kb.
Het woord
Het ene woord lokt het andere uit. ‘Slaan’ roept de vraag op wie er slaat en wie of wat er geslagen wordt. ‘Goed’ roept de vraag op wie of wat er goed is. Maar ‘goed’ roept ook nog eens de tegenstelling ‘slecht’ op. Vervolgens roept ‘slecht’ de vraag wie of wat er slecht is. Woorden roepen elkaar op. Ze roepen tot elkaar ‘wat is dit en wat is dat? Wat is schuld en wat is onschuld?’ Woorden rijgen zich tot zinnen. Eenmaal een woord begonnen en men gaat het hele woordenboek door. Een woord kan niet alleen zijn en wil alle andere woorden om zich heen. Het woord raakt buiten zinnen als het alleen is. Zijn toestand is erg en hoe genezen we het woord van zijn eenzaamheid? Het is nog erger. Het woord is maar een woord, een verzameling klanken, een rijtje tekens. Het woord is ook leeg. En nog zijn we er niet. Het woord leent zich om met elke stemming uitgesproken te worden. Het woord ‘geluk’ kunt u sissend van woede, zwelgend van genot, zo droog als gort en zo verdrietig als een milde regenbui op het einde van een warme dag, uitspreken. Het woord leent zich voor stemmingswisselingen. Is het woord een lege galmpijp? U kunt de waarheid met woorden spreken. Met dezelfde woorden kunt u liegen. Is het woord gestoord?
Het onuitsprekelijke dat u ervaart. Het blijde gelaat dat u vervult. Een kinderlach die u vertedert. Dat onuitsprekelijke gevoel van geluk. Dat onuitsprekelijke gevoel van pijn, somberheid en verdriet. ‘Woorden schieten tekort’ zegt u. En terwijl ik schrijf dat het woord lijdt aan verschillende stoornissen en zeg dat het woord tekort schiet doe ik dat met woorden. Is dat de rijkdom van het woord dat het over zichzelf kan spreken? Is het de armoede van het woord dat het zichzelf een raadsel is?
‘Vertrouw me op mijn woord.’ Maar spreekt uw gelaat niet voor zichzelf en is het niet glashelder dat uw knipoog ondeugend was en dat die hand u zo liefdevol streelde en dat zonder woorden? Was u niet met stomheid geslagen toen u die grootsheid van de natuur zag. Woorden overbodig! Oh ja? Dan bestaat deze column zeker niet uit woorden? In totaal in 376 in getal?
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina