Het tweede leerjaar tso-georiënteerdDovnload 5.47 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte5.47 Kb.
Dit boek bedoeld voor leerlingen van "het tweede leerjaar TSO-georiënteerd".
Wij houden van New Breakaway van Van In: de binnenkant van de kaft is bedrukt met een vrij gedetailleerde kaart van het Verenigd Koninkrijk. Het lijkt wel of de makers alle ruimte optimaal willen benutten.
De opmaak van het handboek is opmerkelijk kleurrijk en fris, gericht op een jong publiek en toch functioneel. Hoofdstukaanduidingen, paginering en verwijzingen naar het werkboek zijn heel gemakkelijk te herkennen. Het boek is volledig in kleurendruk, rijk geïllustreerd met leuke tekeningen en een myriade aan foto's. Er werd bovendien een inspanning gedaan om elementen uit de populaire jeugdcultuur op te nemen: The Simpsons, muziek, ... ze zijn aanwezig en daar houden de leerlingen van.
Het werkboek is een waardevolle aanvulling. De opmaak is helder, in grijstinten en wat opvalt is de grote hoeveelheid illustraties. Het woordenschatoverzicht, bijvoorbeeld, bestaat uit zgn. flashcards: aan de ene zijde een foto, aan de andere kant het Engels woord. De leerling kan die kaartjes uitknippen en in een kaartenbakje bewaren. Een speciale vermelding: elke pagina uit het werkboek heeft een 'footer' waar de leerling naam, klas, datum etc. kan invullen, waardoor de blaadjes gemakkelijk als huiswerk kunnen worden gebruik.
Get yourself an egg and beat it/Have some more chicken/Have some more pie/It doesn't matter if it's broiled or fried/ Just eat it ... Misschien ken je deze parodie op Jacksons 'Beat it' van Weird Al Yankovic? De leerlingen zullen het wellicht waarderen, en er staan nog wel andere liedjes op de dubbel-cd (o.a. van Anouk). Daarnaast natuurlijk veel luisteroefeningen, dialoogjes en luistertesten. De kwaliteit is zeker ok, door authentieke sprekers gebracht, en de cd klinkt over heel de lijn uiterst professioneel.
De didactische methode is vrij klassiek en ligt perfect in de lijn van wat wij in Vlaanderen gewoon zijn: een gezond evenwicht tussen woordenschat, teksten, grammatica en de vaardigheden. Men kiest duidelijk voor een klassikale lesmethode, begeleid zelfstandig leren is achterwege gelaten. Elk hoofdstuk sluit af met een lijstje van leerdoelstellingen, opgesplitst in kennis en vaardigheden.
De leerinhoud, verspreid over 15 hoofdstukken, is vrij indrukwekkend en zo uitgebreid dat die moeilijk hier is samen te vatten: voor grammatica vooral the tenses (present/past simple/continuous) maar ook genitive en prepositions. Woordenschat omvat domeinen als family, animals, clothes, colours, means of transport, chatting, signs and directions, parts of the body, injuries and illnesses, food, weather, enz. Daaraan gekoppeld krijgen de 'functions' de nadruk (hoe je die woordenschat gebruikt).
New Breakaway 1 legt de lat hoog voor zichzelf en voor de leerlingen en is een aanrader.

(I. Lietaert // In: Nova et Vetera. - 2004-2005 nr. 4)
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina