Het visuele succes van freemium games Auteur l Laurens Wemekamp Docent lDovnload 56.93 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte56.93 Kb.
Het visuele succes van freemium games

Auteur l Laurens Wemekamp

Docent l Dick Swart

Specialisatie l Visual Design

2014-B

Inleiding

In dit essay ga ik, Laurens Wemekamp, proberen u als lezer te overtuigen van het succes van freemium games, aan de hand van hun visuele identiteit. Tijdens dit onderzoek ben ik tot verschillende inzichten gekomen, die ik graag met u deel in dit essay. Voordat het onderzoek begon, heb ik in beginsel een hoofdvraag en een aantal deelvragen opgesteld.Hoofdvraag

In hoeverre is het huidge succes van freemium games te verklaren aan de hand van hun visuele identiteit?Deelvragen

 • Welke succesvolle freemium games bestaan er?

 • Wat is de defenitie van een freemium game?

 • Hoe zijn deze freemium games zo succesvol geworden?

 • Waar schuilt het ‘geheim’ van dit succes in?

 • Wat voor visuele identiteit hebben deze freemium games?

 • Welke visuele identiteit werkt goed bij een freemium game?

 • Wat zijn de onderdelen van een solide visuele identiteit?

Motivatie


Het succes van freemium games is de laatste tijd enorm omhoog gegaan. De spelletjesverzoeken vliegen je om de oren en de makers verdienen goud geld met hun verslavende spelletjes. Het hele businessmodel van dit soort games vind ik zeer interessant, en ik wil graag weten in hoeverre de visuele identiteit van deze games bijdraagt aan dit grote succes.

 • Welke succesvolle freemium games bestaan er?


Candy Crush
Candy Crush Saga is een freemium game, dat werd uitgebracht door spelletjesmaker King. In eerste instantie kon het spel alleen maar op Facebook worden gespeeldLater, na groot succes op Facebook en de groeiende vraag van gebruikers, werd Candy Crush ook beschikbaar voor smartphones en tablets. Naast Facebook en de app is het spel ook nog op een gewone computer, als desktop client, te spelen. Ongeveer een jaar na de release van het spel werd Candy Crush het populairste spel met maandelijks 45,6 miljoen gebruikers.

straight connector 3


Bronnen__http://nl.wikipedia.org/wiki/Temple_Run_(geraadpleegd_02_december_2014)__Angry_Birds'>Bronnen__http://nl.wikipedia.org/wiki/Candy_Crush_Saga_(geraadpleegd_05_december_2014)_Temple_Run'>Bronnen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Candy_Crush_Saga (geraadpleegd 05 december 2014)
Temple Run
Temple Run is een freemium game, ontwikkeld door Imangi Studios. Éen vn de grote voordelen van deze game is dat het oneindig is, Er komt geen einde aan. De gebruiker is een ontdekkingsreiziger en probeert een beeld van de goden te stelen. Er zijn echter achtervolgers en slechterikken in deze game, in de vormen van ‘duivelse apen’. Het spel kwam uit op 3 augustus 2011 en kan worden gespeeld op AndroidWindows PhoneWindows en iOS. Het spel maakt gebruik van 3D-tekeningen. Naast het gewone spel is er ook een tweede variant van het spel uitgekomen: Temple Run: Brave. Dit is een samenwerking van Imangi Sudios en Disney ter promotie van de film Brave.

straight connector 19


Bronnen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Temple_Run (geraadpleegd 02 december 2014)

Angry Birds

Angry Birds is een freemium game, afkomstig uit Finland. De spellen (er zijn inmiddels verschillende versies op de markt verkrijgbaar) worden door de gebruikers vooral geprezen om de combinatie van verslavende gameplay, komische stijl en lage prijs.In Angry Birds neemt de gebruiker de controle over een aantal vogels die proberen eieren terug te krijgen, die weg zijn gehaald door een groep groene varkens. Bij elk level zijn de varkens beschermd door een bouwwerk van verschillende materialen, zoals houtijs en steen. Het doel van de spellen is alle varkens dood te maken, door ze te raken met de vogels of met de materialen. Naar mate de gebruiker verder in het spel komt, heeft deze meer mogelijkheiden tot zijn of haar beschikking om het level te halen, zoals rotsblokken of extra vogels.

straight connector 7


Bronnen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Angry_Birds_(computerspelserie) (geraadpleegd 02 december 2014)
Hay Day
Hay Day is een freemium game, die compleet draait om het runnen van jouw eigen boerderij. Het spel kun je op verschillende manieren spelen, onder andere via Google Play Games en Facebook, maar ook op iOS en tablets. Alle vooruitgang die een gebruiker maakt, wordt op ieder platform opgeslagen. Dat betekend dat de gebruiker op meerdere punten met dezelfde boerderij aan de slag kan. In het begin zal de gebruiker een aantal gewassen moeten verbouwen en verkopen, net als in de echte wereld.

straight connector 12

Bronnen
http://www.hay-day.eu/ (geraadpleegd 04 december 2014)

Clash of Clans
Clash of Clans is een freemium game van ontwikkelaar Supercell. In deze game bouwt de gebruiker een dorp op en valt hij of zij andere dorpen aan. Gebruikers kunnen ook met vrienden of andere gebruikers een clan oprichten, om zo sneller en doeltreffender te werk te gaan. Het doel van deze freemium game is om het beste en machtigste dorp te bouwen wat je kunt betalen. De gebruiker moet gebouwen en troepen upgraden om de sterkste dorpen aan te kunnen vallen, en zo zijn of haar eigen dorp om te bouwen tot de beste en sterkste stad van Clash of Clans. 

straight connector 8


Bronnen
http://www.clashofclans.eu/ (geraadpleegd 05 december 2014)


 • Wat is de defenitie van een freemium game?

Een freemium game is een game, geschikt voor mobiele toestellen. Deze games worden door de ontwikkelaar gratis aangeboden, en kunnen gratis gespeeld worden. Het verdienmodel van deze freemium games komt later pas aan bod: een speler van een game zit vast in een level, moet wachten totdat zijn of haar project in het spel is afgerond of kan bepaalde handelingen niet uitvoeren. Op dat moment kan de speler er voor kiezen om zogenoemde in-app aankopen te doen. Meestal zijn dat zelfbedachte valuta, zoals coins, diamanten, snoepjes of levens. De speler kan er voor kiezen bepaalde bundels van dezer valuta te kopen (en meestal geldt, meer valuta = korting) om zo verder te kunnen met het spel.


Bepaalde gamers vinden het freemium model maar oneerlijk, aangezien betalende spelers een voordeel hebben ten opzichte van niet betalende spelers. Zij krijgen bepaalde voordelen, zoals versnelde wachttijden, extra features of meerdere levels. De betalende spelers vinden op het op hun beurt normaal dat ze voordelen krijgen als ze betalen.
Freemium is een bepaald model waarbij een product of dienst (meestal een digitaal product zoals een game, of een webdienst zoals Spotify) gratis wordt aangeboden, maar men geld vraagt voor betere functionaliteiten, mogelijkheden, of virtuele goederen. Het woord "freemium" is een combinatie van de twee aspecten van het verdienmodel: "free" (gratis) en "premium" (hoogwaardig).
/straight connector 11

Bronnen
http://www.onemorething.nl/2013/01/40-miljard-app-downloads-20-miljard-in-2012/ (geraadpleegd 01 december 2014)

http://www.apple.com/pr/library/2013/01/07App-Store-Tops-40-Billion-Downloads-with-Almost-Half-in-2012.html (geraadpleegd 11 december 2014)

http://thesis.eur.nl/pub/16917/Langbroek-J.S.-336822jl-.pdf (geraadpleegd 10 december 2014)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Freemium (geraadpleegd 08 december 2014)


 • Hoe zijn deze freemium games zo succesvol geworden?

De freemium games zijn bijna de meest gedownloade apps van de verschillende app winkels, en zijn razend populair over de hele wereld. Dat heeft te maken met het feit dat ze heel verslavend zijn, de gebruiker wil het spelletje eigenlijk de hele dag wel door spelen. Aangezien je bij de meeste freemium games ook de mogelijkheid hebt om je vrienden toe te voegen (via Facebook), wordt het ook een soort onderlinge concurrentiestrijd: wie is er het beste in het spelletje? Het sociale aspect van de game werkt heel goed: de spelletjesverzoeken vliegen je om de oren. Soms kan dat vervelend overkomen bij gebruikers, maar als een gebruiker een spelletje speelt, kan deze een andere gebruiker helpen, wat de band alleen maar ten goede komt.


Ook het visuele uiterlijk van een game bepaald voor een groot deel het succes. De genoemde freemium games zijn erg succesvol, omdat ze een aantrekkelijke, speelse en frivool visueel karakter hebben. De gebruiker wordt aangespoord aankopen te doen, door goed gebruik van sterke karakters en hoofdpersonen, die je door het spel heen leiden.
Om een freemium game goed te laten werken, zijn er een aantal gouden regels:


 • Zorg voor een goede balans tussen wat gratis kan worden gespeeld en waar voor betaald moet worden. Slechts 5% van de gebruikers zal daadwerkelijk iets gaan kopen in de app.

 • Geld is niet het hoofddoel, maar vooral dat er veel gebruikers plezier hebben met de app.

 • De grote meerwaarde van de app moet duidelijk zijn, zodat de gebruiker de app ook kan aanbevelen bij vrienden of familie.

 • Een simpele overgang van gratis functionaliteiten naar betaalde functionaliteiten, zoals de optie om reclamevrije muziek te streamen.

/straight connector 15

Bronnen
http://www.intracto.com/blog/wat-maakt-het-freemium-verdienmodel-zo-succesvol

(geraadpleegd 14 december 2014)


 • Welke ‘slechte’freemium games bestaan er en waarom zijn deze niet succesvol gebleken?


Knight Storm
/Knight Storm is een spelletje waarbij de gebruiker in middeleeuwse omstandigheden een leger moet zien op te bouwen, om vervolgens andere legers aan te vallen en zo meer grond te veroveren. Een verslavend spelletje, wat het freemium concept in eerste instantie goed door leek te hebben. Betalende gebruikers konden sneller legers bouwen en hadden bovendien het voordeel dat gewonden sneller heelden.
Het probleem dat deze app niet zo succesvol is geweest kwam na een update van het spel, waarbij de developer van het spel 1 van de gouden regels van succesvolle freemium games vergat: een goede balans tussen welk gedeelte van het spel gratis kan worden gespeeld en welk deel voor de betalende gebruiker is. Na de update moesten gebruikers ineens veel meer betalen voor bepaalde aspecten, en dat pikten de gebruikers niet.
City Store Metro
/City Store Metro is een spelletje waarbij de gebruiker vanaf 0 een stad dient op te bouwen, met allerlei verschillende gebouwen, een netwerk van leidingen en energie, winkels, woningen en nog veel meer. De gebruiker kan naar eigen inzicht zijn of haar stad compleet inrichten zoals hij of zij dat wil, en kan daarbij ook beroep op vrienden.
Het probleem van dit spelletje zat hem in het feit dat het spel in eerste instantie ontzettend veel weghad van het tot dan toe zeer succesvolle Farmville. Het leek bijna wel een 1-op-1 kloon, alleen dan in een andere vorm gegoten. Toen de gebruikers er achter kwamen dat ze voor veel gebouwen en energie (nodig om dingen uberhaupt te kunnen bouwen) moesten betalen, was voor velen de maat vol.

/straight connector 20

Bronnen
http://www.iphonelife.com/blog/97/best-and-worst-greedy-and-not-so-much-games-app-store (geraadpleegd 05 december 2014)

 • Wat voor visuele identiteit hebben deze freemium games?

De visuele identiteit van freemium games is heel belangrijk voor het succes van deze games. Immers, een slecht uitziende game is niet aantrekkelijk voor de gebruiker, en dus zal deze gebruiker minder geneigd zijn om een of meerdere aankopen in de game te doen.


De visuele identiteit van de goed lopende freemium games hebben een aantal overeenkomsten. Dat zijn de volgende:


 • Kleurrijk. In alle genoemde voorbeelden speelt kleur een belangrijke rol bij de vormgeving. Er wordt gebruik gemaakt van een groot kleurenpalet, omdat dit de gebruiker aanspreekt en aanroept tot handelen.

 • Typografie. Alle apps die zijn onderzocht maken gebruik van een speelse typografie. Hierdoor voelt de gebruiker zich meer thuis in het spel en is hij of zij eerder geneigd een aankoop te doen.

 • Pixel Art. De apps in het onderzoek maken gebruik van niet al te gedetaileerde personen, poppetjes, blokken, figuren of andere grafische elementen. Op deze manier kunnen alle doelgroepen er vertrouwd mee raken, en kan een ieder zich een voorstelling maken van wat er met dat stukje wordt bedoeld.

 • Duidelijke Buttons. Als een gebruiker vast zit in het spel of even niet meer weet hoe hij of zij moet handelen, is hulp altijd dichtbij. De makers vertellen je graag waar je meer hulp kunt vinden, of bieden je gelijk een mooie aanbieding om het spel wat te versnellen.

 • Less Is More. Ook al lijkt het bij sommige spelletjes zo dat er geen einde komt aan alle grafische elementen, er zit toch een goed doordacht idee achter. Het verschil in kleur, grootte, vorm en meer zorgt ervoor dat de gebruiker een duidelijk onderscheid kan maken tussen de verschillende onderdelen, en dat hij of zij ook het verband tussen deze onderdelen begrijpt.

/straight connector 21

Bronnen
http://freemiumdesign.blogspot.nl/ (geraadpleegd 10 december 2014) • Welke visuele identiteit werkt goed bij een freemium game?

Zoals eerder besproken, is het van groot belang dat de visueel ontwerper van een freemium game rekening houdt met een aantal belangrijke punten. Zo moet de gebruiker duidelijk en snel door een app heen kunnen gaan, zonder al te veel rompslomp en moeilijkheden. Daarnaast moet de gebruiker bepaalde personen, vormen, figuren en poppetjes van elkaar kunnen onderscheiden, ze leren kennen en weten wat voor rol ze in het spelletje spelen.


Daarnaast speelt kleur een ontzettend belangrijke rol in het succes van een goede visuele identiteit. Des te groter het kleurenspectrum, des te aantrekkelijker een game wordt, lijkt het bijna wel. De visueel ontwerper moet rekening houden met de waarheidsgetrouwe kleuren bij het maken van bepaalde personages, vormen en figuren. Zijn deze heel erg afwijkend van de werkelijkheid, dan zal de gebruiker minder geïntresseerd zijn in het spelen van het spel.
Concluderend is het voor een visueel ontwerper belangrijk om een aantal punten mee te nemen in het ontwerp van een freemium game: deze moet aantrekkelijk, aansprekend, kleurrijk, duidelijk en speciaal zijn. Als aan al deze onderdelen is voldaan, dan zal de gebruiker van de app veel sneller geneigd zijn bepaalde handelingen in de app te doen dan anders.


straight connector 22


/Bronnen
http://freemiumdesign.blogspot.nl/ (geraadpleegd 08 december 2014)

 • Wat zijn de onderdelen van een solide visuele identiteit?

Een visuele identiteit van een freemium game dient aan een aantal punten te voldoen. Dat zijn de volgende:
 • Kleur

Kleur is ontzettend belangrijk in een freemium game. Het spreekt de gebruiker aan, en zet aan tot handelen. Een gebruiker heeft liever veel kleuren op zijn of haar scherm, dan een dof of eventueel zefs zwart-wit scherm. Een visueel ontwerper moet er voor zorgen dat het spel van het scherm afspat, en dat de gebruiker als het ware de game wordt ingetrokken.
 • Typografie

De typografie van een freemium game bepaald ook voor een groot deel het succus. Met typografie kan de visueel ontwerper bepaalde ‘call-to-actions’ doen, die misschien met beeld niet helemaal uit te beelden zijn. Daarvoor dient er gekozen te worden voor een speelt, maar tevens aantrekelijk lettertype. Hierdoor kan de gebruiker de tekst makkelijk lezen en begrijpen.
 • Personages

Personages spelen een belangrijke rol in freemium games. Meestal is er een hoofpersonage, die de gebruiker door de game heen leidt en tips geeft als dat nodig is. Daarnaast vindt de gebruiker in de game meestal ook meerdere andere personages, die men kan vrijspelen, of die juist de slechterik zijn. De visueel ontwerper dient rekening te houden met deze personages, zodat de gebruiker er een bepaalde band mee kan opbouwen.

 • Buttons

Buttons vormen een belangrijk onderdeel van een freemium game. De gebruiker dient de buttons makkelijk te kunnen vinden. Ze moeten ook duidelijk aangeven waar ze voor bedoeld zijn. Voorbeelden zijn de hulp button en de informatie button.
 • Achtergrond

De achtergrond van een freemium game lijkt helemaal niet zo’n groot onderdeel te zijn van een goede visuele identiteit. Toch kan een slechte achtergrond een game maken of breken. Als de gebruiker te veel wordt afgeleid door de achtergrond, kan hij of zij de focus op het daadwerkelijke spel verliezen. Hierdoor mist de gebruiker belangrijke ‘call-to-actions’ en worden er minder in-app aankopen gedaan.
 • Less Is More

De visueel ontwerper kan een app natuurlijk zo visueel mogelijk benaderen, en alles heel gedetaileerd namaken. Vaak is echter een kopie met minder details al voldoende voor de gebruiker om de link met het bestaande te leggen. Hierdoor hoeft de visueel ontwerper minder moeite te steken in de details, maar kan hij of zij meer de nadruk leggen op de verschillende onderdelen.straight connector 23


/Bronnen
http://freemiumdesign.blogspot.nl/ (geraadpleegd 10 december 2014)

Conclusie
Concluderend na mijn onderzoek kan ik volmondig zeggen dat de visuele identiteit van een freemium game een heel groot deel uitmaakt van het succes van zo’n freemium game. Zonder goede visuele identiteit is een freemium game eigenlijk gedoemd te mislukken, en zal de game zeker niet aanslaan bij een groot publiek.
De visuele identiteit staat of valt bij bepaalde onderwerpen, punten waar de visueel ontwerper ontzettend rekening mee moet houden tijdens het maken van de app. Gebruikers kiezen zelf ook voor visueel aantrekkelijke games, en laten andere minder of slecht ontworpen games links liggen.
De goede, verslavende gameplay en een goede visuele identiteit zorgen samen voor het succes van de freemium game.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina