Het woord hygiëne komt van de Griekse godin Hygieia; zij was de godin van de reinheid en gezondheidDovnload 4.17 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte4.17 Kb.
Het woord hygiëne komt van de Griekse godin Hygieia; zij was de godin van de reinheid en gezondheid.

Tot zo’n ruim 100 jaar geleden speelde hygiëne en voedselveiligheid amper een rol maar toen men zich ging realiseren dat je van bacteriën toch wel erg ziek kon worden (met dank aan Louis Pasteur) werd men zich al gauw bewust van het nut van schoon en netjes, en dus hygiënisch werken.

De overheid heeft gemeend beschermende maatregelen voor de consument te creëren en toverde het HACCP- systeem (hazard analyses and critical control points) uit haar hoge hoed.

Gelukkig hebben onze overkoepelende organisaties en verenigingen daar een nuttig en bruikbaar instrument van gemaakt.

Je bent dus onmiddellijk geneigd te denken dat in onze branche alles koek en ei ( of spik en span ) is.

Helaas is dat, jammer genoeg, niet het geval!

Schandalig, maar er zijn toch altijd nog collega’s die het niet zo nauw nemen met de hygiëne en dus de voedselveiligheid.

Basisprincipes worden genegeerd: zo reinigt men niet dagelijks alle machines grondig, gebruikt men de hele week dezelfde handdoek, het blok wordt niet dagelijks gekrabd, kip wordt niet op een aparte plaats gesneden; ga zo maar door… u kunt zelf vast nog wel 10-tallen van dit soort slordigheden en viezigheden bedenken en” daar word je niet vrolijk van” om maar eens met Rob Geus te spreken.

Blijkbaar realiseren deze collega’s zich niet dat ze een gevaar kunnen vormen voor zichzelf en hun omgeving. Onder gunstige omstandigheden deelt een bacterie zich elke 20 minuten.

Bij een omgeving met voedsel, vocht en een lekkere temperatuur zijn er , na een begin van 1 bacterie, na 12 uur maar liefst 68 miljard en dus 20 minuten later het dubbele!Hygiëne, zowel bedrijfs- als persoonlijke hygiëne, is dus van levensbelang voor de voedselveiligheid en dus van levensbelang voor onze hele sector.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina