Hoe maak ik zelf mijn compostthermometer Albert Janssens Compostmeester Oud TurnhoutDovnload 17.95 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte17.95 Kb.


Hoe maak ik zelf mijn

compostthermometer

Albert Janssens

Compostmeester

Oud - Turnhout

Hoe maak ik zelf een compostthermometer
Wat hebben we nodig ?

Gereedschap

Boormachine en kleine boortjes 3,5 – 4 – 5 - 6 en 8 mm

Schroevendraaiers

Trekklinknageltang

Soldeerbout en soldeersel

Grof en fijn schuurpapier en staalwol

Buizensnijder
Materiaal

Harde koperen buis 10mm x 750mm of langer indien gewenst

Hard koperen buisje 8mm ongeveer 40mm lang

Hard koperen buisje 6mm ongeveer 30mm lang

Koperen staafje 4mm ongeveer 20mm lang (een stukje koperdraad van 10mm²)

Aluminium U-profiel of plat plaatje 50mm x 70mm

Handvat (vijlsteel) in hout of kunststof

Thermometer met sonde (vb. type TA20 van Velleman )

2 Vijsjes 3 x 10mm + moertjes

1 Parkervijsje 3 x 8mm

2 Trekklinknagels 3 x 8mm

Siliconen of contactlijm

Soldeersel
Eerst maken we het puntje.

Daarvoor hebben we de twee kleine buisjes en het staafje nodig die we opkuisen met staalwol en daarna vertinnen. Hier hebben we wel een zware soldeerbout voor nodig of eventueel een brandertje

We steken dan de buisjes en het staafje in elkaar volgens de foto, en solderen ze vast.

Wel zorgen dat de tin goed vloeibaar tussen de voegjes loopt.Vervolgens steken we dit puntje in de kop van ons boormachientje en draaien we deze met het schuurpapier mooi rond tot een egaal puntje

In de achterkant van het puntje boren we een gaatje van 5 mm en 20 mm diep en zien of de sonde van onze thermometer er juist in past maar leggen hem nog niet vast.

Als laatst poetsen we het puntje wat op met staalwol en het is klaar.

Nu nemen we de lange buis en vijlen met een rond vijltje langs één zijde de binnenkant mooi rond zodat ons puntje er in past, halen het puntje er terug uit en steken de buis weer in de kop van ons boormachine en draaien met het schuurpapier dit tot een puntig uiteinde (afschuinen)zodat het één geheel vormt met puntje dat we al gemaakt hebben en leggen dit puntje terug weg.

Onze buis is nog niet klaar want we moeten nog gaatjes boren, twee juist naast elkaar op 150 mm van de andere zijde van het puntje, met een boortje van 3 mm. Dan met een boortje van 5 mm. Door dezelfde gaatjes maar heel schuin naar voren zodat een langwerpig sluifje ontstaat om later de sonde door te krijgen naar het puntje toe. We vijlen dit gaatje desnoods met een klein rond vijltje een beetje bij tot dat onze sonde er probleemloos doorgaat.

De vijlsteel boren we uit met een 10 mm boor en 70 mm diep (eerst voorboren met 8mm is aan te raden)

Dan volgt het U-vormig aluminium plaatje van 70mm op 50mm, dit mag eventueel een plat plaatje zijn maar dit is niet zo stevig. We boren de gaatjes volgens plan, d.w.z. 4 gaatjes van 3,5 mm. en langs weerzijde 2 gaatjes van 10 mm. In het midden en tegen de bovenkant van het U’tje. Zoals je ziet op de foto (desnoods een beetje bijvijlen met een rond vijltje zodat het U’tje mooi over de lange buis schuift)We bevestigen eerst de vijlsteel op de buis, daarvoor gebruiken een beetje contactlijm in de steel en kloppen deze voorzichtig vast op de buis, zo’n 6 cm diep.

We nemen nu de lange buis met het handvat en boren één gaatje van 3 mm. langs de kant van het handvat op 30 mm van de rand van het handvat, dan steken we het U-vormig stukje er aan langs de voorkant en reveren dit vast met een trekklinknagel van 3 mm. x 6 mm. Zodat je gemakkelijk het tweede gaatje kan boren op de juiste plaats en dit ook vast kan reveren of vastklinken.
Dit gaatje eerst boren en vast reverenOpen nu de thermometer door het batterij deksel eraf te schuiven en leg dit dekseltje op het aluminium plaatje dat op de buis zit en teken één gaatje af op het deksel, zorg ervoor dat deksel juist ligt en dat het gaatje niet juist op de batterij valt

Boor nu 1 gaatje door het plastiek achterdeksel zoals op de foto te zien is, we vijzen dan voorlopig het deksel en het U-tje vast met een vijsje van 3 mm. X 10 mm. Met het moertje aan de binnenkant, nu boren we het tweede gaatje door de plastiek en de buis en passen het tweede vijsje, als alles perfect past nemen we het terug uit elkaar.

Allereerst beginnen we met de sonde en de draad door het schuine gaatje te steken tot dat de sonde met draad er volledig door zit.Dan schuiven we de thermometer op het achterdeksel tot hij vast klikt. Nu wordt het moeilijk, we steken een dunne stevige draad of breinaald zo’n 5 cm. In de buis en rollen de draad van de sonde volledig rond deze draad zodat je de opgerolde draad in de buis kan schuiven en dan trek je de stijve naald een beetje terug, dan rol je weer de draad van de sonde rond deze naald en schuif hem weer een beetje verder in de buis. De bedoeling is van de draad van de sonde volledig in de buis te krijgen.Het handvat zit erop, het U-vormig stukje zit erop, de thermometer is vast geklikt en de draad zit opgerold in de buis.

Dan volgt ons puntje nog.

We doen eerst een beetje lijm in het gaatje van het puntje en steken de sonde erin, we laten dit even drogen dan doen we een beetje lijm in kop van de buis en steken we het restje draad met het puntje ongeveer 20 mm in de kop van de buis.Dan nemen we de buizensnijder en draaien er juist onder de afronding van de buis voorzichtig tweemaal mee rond, niet te fel aanspannen zodat er maar een groefje ontstaat en de buis niet word doorgesneden, je zal zien dat het puntje er stevig vast mee komt te zitten.
Als laatste steek je het batterijtje erin, let op de juiste polarisatie, Een kleine opkuisbeurt met wat staalwol geeft onze thermometer een professionele aanblik en klaar is kees
Veel succes,

Compostmeester Albert, Oud - Turnhout


En hier is hij in bedrijf
: system -> files
files -> Don campbell (Saint Louis, usa, °1951)
files -> Hiphoplegendes Boogaloo Sam en Don Campbell komen naar ons land
files -> Grondontginning en ontwikkelingen in het landschap rond Amsterdam in de 17de en 18de eeuw
files -> Liturgieoverzicht voor maandag 2e Pinksterdag 25 mei 2015 in de Andreaskerk te Hattem Welkom en mededelingen Zingen: Op Toonhoogte 115b
files -> Liturgie voor de viering van het Heilig Avondmaal op Goede Vrijdag 25 maart 2016 Grote Kerk Hattem, 19. 30 uur
files -> Het gala-uniform van het westerse denken Welke neutraliteit wordt geschonden bij de inschrijving in een geboorteregister, uitgevoerd door iemand met een t-shirt van Che Guevara en een polsbandje tegen de ziekte van Alzheimer?
files -> Aan Metis Groep (MG) Van Metis Competence Centre
files -> Aan Metis Groep Van Metis Competence Centre
files -> Clubavondprogramma rsv 1e helft seizoen 2009-2010
files -> Emmaüskerk Hattem, Zondag 10 april 2016, 10. 00u. Protestantse Wijkgemeente i w
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina