Hoofdstuk 1 Rijke historie van usv elinkwijk in ZuilenDovnload 40.99 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte40.99 Kb.NUON Club Competitie
Een voorstel voor collectieve energiebesparing en

opwekking door USV Elinkwijk en omwonende in

Zuilen-Noord, Utrecht

Inhoudsopgave

SamenvattingHoofdstuk 1 Rijke historie van USV Elinkwijk in Zuilen
1.1 Ontstaan USV Elinkwijk
1.2 Betaald voetbal
1.3 Surinaamse voetballers
1.4 Terug naar het amateurvoetbal
1.5 Krachtwijk Zuilen
1.6 Aantal voetbalteams
1.7 Bekende voetballers
1.8 Samenwerking

Hoofdstuk 2 Energiekosten en maatregelen

2.1 Kostendruk en energierekening


2.2 Al uitgevoerde bezuinigingsmaatregelen
2.3 Nog uit te voeren bezuinigingsmaatregelen
2.4 Prioriteit

Hoofdstuk 3 Samenwerking met clubleden, bewoners en partners in de wijk
3.1 Clubleden
3.2 Omwonenden
3.3 Maatschappelijke partners
3.4 Inhoudelijke ondersteuning


Samenvatting

USV Elinkwijk heeft een rijke historie en ligt aan het Theo Thyssenplein in Utrecht-Noord, tussen de volkswijken van Zuilen. Het bestuur is vastbesloten in de komende jaren een optimaal resultaat te halen uit de maatregelen voor energiebesparing en duurzame opwekking. In dit plan kunnen leden, supporters en omwonenden participeren. Om het snel vooruit te helpen, wil de vereniging meedingen in de NUON actie.


Energiebesparing en duurzame opwekking door zonnepanelen sluiten aan bij de maatschappelijke activiteiten op het sportpark. Behalve selectievoetbal en breedtesport, voor dames en heren, jong en oud, wordt Buitenschoolse Opvang aangeboden door Topkids. Gezond bewegen, kennis maken met sport en sportiviteit staan daarin centraal. Ook biedt Elinkwijk stages aan, aan studenten van het Wellant college, het ROC sport en de Hogeschool Utrecht.
De vereniging wordt geconfronteerd met teruglopende inkomsten zoals Gemeentelijke bijdragen , subsidies en sponsorinkomsten, terwijl belastingen, veldhuur en bijdrage aan de KNVB hoger worden. Om de sport toch betaalbaar te houden zijn er al bezuinigingsmaatregelen genomen, maar kan er ook structureel op energie worden bezuinigd.
USV Elinkwijk kan met supporters, bewoners en andere wijkpartners stappen zetten op het gebied van besparing en duurzaamheid. Dit voorstel beschrijft de maatregelen aan gebouwen en apparaten, gespecificeerd naar object. De focus is: 1) waar het kan en moet, op een logische manier energie besparen en 2) duurzame energie opwekken om de energierekening te laten dalen.
Een deel van de voorgestelde maatregelen, zie hoofdstuk 2.2, heeft de vereniging al in gang gezet. De ruimte in financiële middelen is echter beperkt. Een ander deel maatregelen staat gepland, zie hoofdstuk 2.3.

De doelstelling is om de financiële bezuinigingen te herinvesteren.


Naast de vereniging en supporters kunnen ook bewoners en de onderwijsinstelling financieel participeren. Wellicht kan men meedoen met de collectieve aanschaf van zonnepanelen voor de eigen woning of men kan het beleggen in het dakoppervlak bij de vereniging tegen een vergoeding.

Bewoners brengen hun deskundigheid in bij het uitwerken van de plannen.

Wij wensen u veel plezier met lezen.

Hoofdstuk 1

Rijke historie van USV Elinkwijk in Zuilen

1.1 Ontstaan USV Elinkwijk
USV Elinkwijk is op 20 juni 1919 opgericht in de kantine van Werkspoor als Atletiek en Voetbalvereniging Elinkwijk, A&VV Elinkwijk in de plaats Zuilen.

Werkspoor was een bedrijf dat stalen bruggen bouwde, treinen maakte en petrochemische installaties aanlegde in het botlekgebied.

Als tastbaar bewijs hebben we nog steeds een houten kapstok die illegaal bij Werkspoor is gemaakt en is meegesmokkeld.
1.2 Betaald voetbal
In 1953 werd de Nederlandse Beroeps Voetbalbond (NBV) opgericht die betaald voetbal ging spelen, één van die clubs was profclub Utrecht. Toen in 1954 de NBV en de KNVB samen gingen fuseerde de profclub Utrecht met USV Elinkwijk, waarbij de naam behouden bleef, met als bekendste speler Piet Kraak.

1.3 Surinaamse voetballers
In 1953/1954 kwamen de eerste Surinaamse voetballers naar Elinkwijk, Humprey en Frank Mijnals,

Michel Kruin en Charley Marbach. Humprey Mijnals was de eerste Surinaamse voetballer in het Nederlands Elftal.1.4 Terug naar het amateurvoetbal
In 1958 gaat ook Velox betaald voetbal spelen, waardoor er in Utrecht drie betaalde voetbalverenigingen zijn, DOS, Elinkwijk en Velox. In 1970 wordt besloten dat de betaalde afdelingen van de verenigingen met elkaar fuseren, waardoor FC Utrecht ontstaat. DOS, Elinkwijk en Velox gaan 'terug' naar het amateurvoetbal


1.5 Krachtwijk Zuilen
De vereniging is gesitueerd in de krachtwijk Zuilen van de Gemeente Utrecht. Dat betekend dat van de ruim 400 jeugdspelers zo'n 25% alleen kan voetballen door gebruik te maken van de zgn. U pas van de Gemeente Utrecht. De pas is er voornamelijk voor de mensen die een bijstandsuitkering hebben.

Met deze pas krijgt men subsidie waardoor de contributie van de vereniging betaald kan worden.


Om de bewoners in de wijk in staat te stellen om sport te bedrijven willen we de contributie zo laag mogelijk houden, maar door het wegvallen van sponsors door de economische crisis en verlaging van Gemeentelijke subsidies huurverhoging van de huur van de velden is het noodzakelijk om de hoge energiekosten omlaag te brengen.

1.6 Aantal voetbalteams
De vereniging kent selectieteams en breedtesportteams.
De selectieteams zijn: Zondag 1

A1 en A2 jeugd

B1 en B2 jeugd

C1 en C2 jeugd

D1 en D2 jeugd

E1 en E2 jeugd


De breedtesport teams zijn: Zondag 2 en 3

Zondag dames 1

Zaterdag 1 t/m 3

Zaalvoetbal heren 1 t/m 3

Zaalvoetbal dames

45+voetbal

Kabouters

E3 t/m E8

F1 t/m F9

D3 t/m D5

C3

G voetbal


1.7 Bekende voetballers
Er zijn diverse spelers die via de jeugdopleiding of het eerste team de overstap hebben gemaakt naar een BVO.
In het verleden waren dat spelers als: Reinier Kreyemaat (Feyenoord), Marco van Basten (Ajax), Gerald Vanenburg (Ajax), Ferdie Vierklau (Ajax), Henk van Rijnsoever(AZ), Nico de Bree (NEC)
Recentelijk zijn dat spelers als: Ibrahim Affelay (PSV), Ismael Assati (PSV), Kelvin Leerdam (Feyenoord) en Youssef Mokthar (FC Twente)

1.8 Samenwerking
We werken samen met de Hoge School Utrecht, het Wellant college, het ROC sport en de Buitenschoolse opvang sport (BSO)

Studenten van de de Hoge School Utrecht lopen regelmatig stage bij de vereniging.


Studenten van het Wellantcollege houden de door hen geschonken plantenbakken bij, terwijl de studenten gratis op ons kunstgrasveld mogen sporten.
Studenten van het ROC sport doen geven, onder leiding van een trainer, trainingen aan de breedtesport.
De BSO, Topkids, huurt twee ruimtes af voor hun activiteiten en maken ook gebruik van de sportfaciliteiten. Deze combinatie slaat goed aan bij ouder en levert ook de vereniging nieuwe leden op.

Hoofdstuk 2
Energiekosten en maatregelen

2.1 Kostendruk en de energierekening
De energie rekening bedraagt, afhankelijk van de weersinvloeden, tussen de € 38.000 en € 40.000 op jaarbasis

2.2 Al uitgevoerde bezuinigingsmaatregelen
De gebouwen staan verspreidt op het complex, waardoor we beschikken over 5 elektra aansluitingen en 4 gas aansluitingen. Deze zijn inmiddels onder gebracht in een complex energiebelasting, wat ons een financieel voordeel oplevert.
In iedere kleedruimte is een bewegingsmelders aangebracht.

Op een vier kleedkamers na, zijn bij alle andere kleedkamers de douches drukknoppen of tiptoetsen aangebracht.2.3 Nog uit te voeren bezuinigingsmaatregelen
Er is een eerste verkenning uitgevoerd naar wat Elinkwijk met zonnepanelen aan stroom zou kunnen opwekken. Daartoe zijn wat kengetallen verzameld.
2.3.a Zonnepanelen
Tribune jeugd BSO Mat.ruimte Tribune achter Tribune voor
Type paneel: CSUN idem idem idem idem

Afmeting: 1640x990x35mm idem idem idem idem


Aantal: 44 25 18 50 100
WP: 11.220 6.375 4.590 12.750 25.500
Opbrengst: 8.869 Kwh 5.094 Kwh 3.706 Kwh 9.971 Kwh 25.500 Kwh

prijsindicatie: € 17.563 € 12.252 € 7.146 € 20.234 € 36.204


Buurtbewoner, waarover verder meer, en het Wellantcollege hebben aangegeven ook interesse te hebben in dit project. De keuze voor de locatie om de panelen plaatsen is mede afhankelijk van de participatie van de bewoners en het Wellantcollege.2.3.b Verlichting gebouwen
De huidige verlichting bestaat uit spaarlampen en TL verlichting, deze vervangen door LED verlichting, een besparing van 15% tot 20% moet mogelijk zijn.

In het vervangen is een prioriteit volgorde toegepast, waardoor de verlichting in de gebouwen die de meeste branduren hebben het eerste vervangen zal worden.2.3.c Wasruimte en CV installaties
Dit zijn de aanbevelingen na een scan door een onafhankelijke partij

Wasruimte
Er zijn vier wasmachines opgesteld en 4 elektrische drogers. Elektrische drogers gebruiken veel stroom. Als u deze drogers laat vervangen door een professionele gasdroger bespaard dit tussen 45-75% aan energiekosten. Hierdoor zal het stroomverbruik dalen, wat de terugverdientijd van het plaatsen van zon PV korter maakt. De kosten voor het aanschaffen, opstellen en installeren van een gasdroger ( 10 Kg inhoud) wordt geschat op € 10.000.
Jeugopleidingscentrum en kleedkamer 11 t/m 14
De ketelinstallatie bestaat uit twee ketels in cascade. Deze staan doorgaans op 90 graden cv-water te berekenen omdat er een boiler op aangesloten is. Ook de klimaatregeling van de vloerverwarming staat continu vragend, ondanks dat er geen warmte gevraagd wordt. De ketels hebben veel te lijden van deze hoge watertemperatuur en het rendement wat men van HR-ketels mag verwachte wordt teniet gedaan door deze opstelling. Wij stellen voor een ketel rechtstreeks aan te sluiten op de boiler en een op de vloerverwarming. Hierdoor kunnen ze onafhankelijk van elkaar stoken en de geschatte besparing op gas is dan 12% op jaarbasis. De pompen die nu continu in bedrijf zijn worden dan geschakeld op warmtevraag ( benutting van de aanwezige pompschakelaar). Stroomkostenbesparing op jaarbasis € 800 tot € 1000.

De kosten voor opsplitsing van de ketelinstallatie en aanpassen van de klimaatregeling bedragen € 2.857,45


Paviljoen
Wij adviseren u de cv-ketel te vervangen door twee stuks. Één ten behoeve van de vloerverwarming en één ten behoeve van de radiatoren. Het grote (besparings)voordeel hiervan is dat de commissiekamer apart verwarmt kan worden zodat de kantine niet verwarmd hoeft te worden, afgezien van het feit dat de heersende koude klacht wordt opgelost.

Wij kunnen deze werkzaamheden voor u verzorgen voor de prijs van € 6.430,60. Een besparing van 15% moet haalbaar zijn.

Tip: sluit de vaatwasmachine ook aan op warmwater. Elke wasbeurt gebruikt circa 3 liter water wat telkens elektrisch opgewarmd wordt. Doet u dit met gas, dan is dat 70% voordeliger in energiekosten.
Kinderopvang, Apollon, kleedkamer 1/2, kleedkamer 3/6 en kleedkamer 7/10
Deze ruimte zijn voorzien van een ruimtethermostaat. Wij adviseren u deze te vervangen door klokthermostaten door de fabrikant gebonden modellen. De reden hiervoor is niet alleen dat er kloktijden ingevoerd kunnen worden, maar ook kunnen de aangetroffen ketelmerken modulerend branden. Modulerend branden betekend dat capaciteitbehoefte traploos geregeld wordt. Wij kunnen niets met zekerheid zeggen, maar het lijkt er op dat de ketels nu aan/uit geschakeld worden. Wij zijn van mening dat dit een verkeerde kostenbesparing is; een aantal ketels zijn namelijk recent vervangen, maar de thermostaten van de vorige ketels zijn blijven zitten. De koste om de ketels te voorzien van fabricaat gebonden klokthermostaten bedragen € 1.655,00

Om een idee te geven van de besparing: als een ketel één week nodeloos brandt bent u al 70% van bovenstaande kosten kwijt aan gas ( verspilling).


Kleedkamer 1/2 en kleedkamer 3/6
Bij deze kleedkamers zijn twee gasboilers opgesteld. Wij adviseren u deze boilers waterzijdig anders aan te sluiten. Nu is het zo dat één boiler alles doet en de andere boiler er pas bijkomt als er veel gedoucht wordt. Hierdoor slijt de ene boiler harder dan de andere. Wij willen de boilers in een zogenaamd Tiggelmansysteem aansluiten, wat betekend dat elke boiler evenredig belast wordt. Gasbesparing is niet te verwachten, alhoewel het dan wel mogelijk wordt om de boilers lager af te stallen, wat uiteindelijk toch tot gasbesparing kan leiden.
De aanwezige boilers zij voordelig in aanschaf maar niet zuinig ( groot stilstandverlies)

De koste voor waterzijdig aanpassen bedragen € 1. 148,002.3.d Veldverlichting
Op het complex zijn drie velden met veldverlichting, met respectievelijk 16, 8 en 6 lampen van twee KW ieder. Het totale vermogen bedraagt 60 KW, waarvan 48 KW dagelijks wordt gebruikt.

Op dit moment ontbreekt ons het inzicht in de kosten en de technische haalbaarheid.2.3.e Apparatuur
In vooral het paviljoen en de magazijnruimte staan oude vriezers en koel-vriescombinatie die zo snel mogelijk vervangen moeten worden.

2.4 Prioriteit
De eerste prioriteit is het aanbrengen van zonnepanelen en het vervangen van de oude wasdrogers door een gasdroger, waardoor er ook lager afgezekerd kan worden. De opwekkingsmaatregelen absorberen voor een deel het bestaande energieverbruik en vergroten daarnaast de financiële ruimte.

Door deze financiële ruimte weer te herinvesteren kunnen andere maatregelen stap voor stap worden ingevoerd.


Mochten er genoeg bewoners willen participeren in het project, dan is het doel om 150 zonnepanelen aan te brengen op de hoofdtribune. Mocht de participatie van bewoners niet doorgaan dan willen we 50 panelen aanbrengen op de tribune achter en deze aansluiten op de elektra aansluiting van de BSO, EAN 871687400000032183 en 44 panelen op de elektra aansluiting tribune jeugd EAN 8716874000077044.

Hoofdstuk 3
Samenwerking met clubleden, bewoners en partners in de wijk

3.1 Clubleden
De vereniging denkt na over de mogelijkheden om financiën te genereren. Gedacht wordt aan bijdrage door leden, sponsors, crowdfunding en eventuele subsidies van het Rijk, Gemeente of Provincie.
3.2 Omwonenden
De omwonenden in de wijk bestaan uit huiseigenaren en huurders. Onder meer de huiseigenaren aan de Amsterdamsestraatweg, die met hun tuinen grenzen aan de clubgebouwen, zijn sterk verenigd. Zij zijn enthousiast om zelf duurzame initiatieven op te pakken. Sommigen doen dat al. Anderen hebben sympathie voor wat de club wil doen en zien aanleiding om samen tot concrete plannen te komen. Huiseigenaren en de club gaan samenwerken in een uitvraag om zonnepanelen aan te schaffen.
Niet alle huiseigenaren hebben voldoende middelen om in zonnepanelen te investeren, of hun daken zijn hiervoor niet geschikt. Voor hen bieden de daken van de verenigingsgebouwen een uitkomst. Er wordt gekeken welke regeling hen kan worden aangeboden om financieel te participeren.
3.3 Maatschappelijke partners

Naast de vereniging, een aantal huiseigenaren, huurders en het Wellantcollege, wordt onderzocht hoe de participatie verder kan worden vergroot.


3.4 Inhoudelijke ondersteuning
Een wijk is geen anonieme verzameling van individuen en gezinnen die daar toevallig wonen. Het is een gemeenschap van mensen die wonen, werken, recreëren en elkaar willen ontmoeten. USV Elinkwijk biedt daar deels de ruimte en de functies voor. Met hun aanwezigheid vormen deze mensen ook een verband van collectieve kennis.

Bewoners met kennis van besparingen, energie en financiering hebben hulp aangeboden in de vorm van


* In overleg met de club werken aan een uitvraag voor zonnepanelen en het kiezen van een geschikte aanbieder.

* Het helpen opzetten van een certificatenregeling voor geïnteresseerde bewoners en supporters, die geen eigen PV-panelen willen/kunnen kopen, maar wel willen mee- investeren in het initiatief van de club

* Het helpen doorrekenen van maatregelen in een business case met experts uit hun netwerk, inclusief het zoeken naar geschikte financiering.
Wij danken u voor uw aandacht

H. Geurts

Bestuurslid USV Elinkwijk

E-mail: hennygeurts@casema.nltel: 06-28226358
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina