Hsl singapore schooljaar 2010-2011 Informatie Jeugd Olympische SpelenDovnload 125.58 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte125.58 Kb.
HSL Singapore schooljaar 2010-2011
Informatie Jeugd Olympische Spelen

Floor, Anne en Bram Boer tteamoverdracht op Papendal 20/7IPC unit Olympische Spelen

Startpunt: Vrijdag 20 augustus 2010

Afsluiting Sportdag: Zaterdag 2 oktober 2010

IPC unit Olympische Spelen

De HSL is een school met het International Primary Curriculum. Met de Jeugd Olympische Spelen binnen de landsgrenzen is het vanzelfsprekend dat wij op school aandacht besteden aan dit evenement.

We pakken flink uit met een unit Olympische Spelen in de groepen 1 t/m 8 en zullen in de groepen werken over de Olympische Spelen. In de ouderbrief van de eerste schoolweek, zullen wij ouders en leerlingen informeren over de inhoud van deze unit. We starten a.s. vrijdag 20 augustus om 8.30 uur met deze unit op het veld voor de tribune. We geven dan het startsein voor dit onderwijsproject.

Ouders en belangstellenden zijn van harte welkom om dit startpunt bij te wonen. Na het startpunt gaan we rond rond half tien weer terug in de groepen om de lessen te vervolgen.


Hieronder treft u enige achtergrondinformatie aan over de YOG…….Youth Olympic Games Singapore 2010.

Informatie kunt u ook vinden op de volgende websites:www.singapore2010.org

www.nocnsf.nl

Willem-Alexander bij opening JOS


DEN HAAG (RVD) - Prins Willem-Alexander zal vrijdag in Singapore de opening bijwonen van de Jeugd Olympische Spelen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekendgemaakt. 
De Jeugd Olympische Spelen worden dit jaar voor het eerst gehouden. Bij het evenement strijden de atleten om de medailles in 26 sporten die ook op het programma staan van de Olympische spelen van Londen 2012. Nederland komt uit bij badminton, gymnastiek, handboogsport, hockey, judo, roeien, tafeltennis, watersport, wielrennen en zwemmen. Het Nederlands Jeugd Olympisch Team bestaat uit 36 sporters en 24 begeleiders. De sporters zijn 14-18 jaar.
De prins is lid van het IOC sinds 1998. 
Voor meer informatie:

www.singapore2010.sg  

www.nocnsf.nl/jeugdOS2010  

Klik hier voor video's over het JOS-team.Olympisme

De meeste Nederlandse sporters zijn het zich waarschijnlijk niet bewust, maar als zij lid zijn van een sportvereniging maken zij ook deel uit van de internationale Olympische Beweging. Deze beweging vindt haar grondslag in het moderne olympisme. De Franse baron Pierre De Coubertin (1863-1937) wordt beschouwd als de bedenker daarvan.


Olympisme is een levensfilosofie, die de kwaliteiten van lichaam, wilskracht en geest verheft en met elkaar combineert. Door sport te vermengen met cultuur en educatie, stimuleert olympisme een manier van leven die gebaseerd is op plezier in inspanning, de educatieve waarde van 'goed voorbeeld doet goed volgen' en respect voor universele ethische principes. Olympisme stelt sport in dienst van een evenwichtige ontwikkeling van mensen. Op die manier hoopt het bij te dragen aan een vreedzame wereld, waarin menselijke waardigheid voorop staat.
Pierre de Coubertin

Pierre de Frédy, Baron de Coubertin werd op 1 januari 1863 geboren in Parijs. Hij was een historicus en pedagoog die meer bekendheid geniet als de oprichter van de moderne Olympische Spelen. Hij was verder, na de Griek Demetrius Vikelas, de tweede voorzitter van het IOC en heeft ervoor gezorgd dat ook kunst deel ging uitmaken van de Olympische Spelen. Pierre de Coubertin stierf op 2 september 1937 in Genève.Symbolen en tradities

Hét olympisch symbool wordt gevormd door de vijf verstrengelde ringen. Zij geven de verbondenheid van de vijf werelddelen aan en de ontmoeting van sporters vanuit de hele wereld tijdens Olympische Spelen. De bovenste drie ringen zijn blauw, zwart en rood; de onderste twee geel en groen. De kleuren corresponderen niet met een specifiek werelddeel (zwart voor Afrika, geel voor Azië enz.), zoals veel mensen denken. Zij zijn gekozen met de gedachte dat in elk geval een van deze kleuren is terug te vinden in de vlaggen van alle landen.


De vlag

De olympische vlag, met de vijf verstrengelde olympische ringen op een witte ondergrond, werd in 1913 ontworpen door de stichter van de moderne Olympische Spelen, Pierre de Coubertin (1863-1937). Bij de Spelen werd de vlag voor het eerst gebruikt in 1920 in Antwerpen.


Het vuur

Het olympisch vuur symboliseert de eeuwige strijd van de mens om tot eenheid en verbondenheid te komen. Het werd voor het eerst ontstoken bij de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam en brandde in de grote schaal op de marathon-toren van het Olympisch Stadion.


Sinds 1936 wordt het olympisch vuur met behulp van zonnestralen ontstoken in Olympia en vandaar in een estafetteloop naar de plaats van de Olympische Spelen gebracht. Het idee ervoor was afkomstig van de Duitse sportbestuurder Carl Diem.

De estafetteloop kunnen we beschouwen als een symbolische variant van het werk van boodschappers in de Griekse oudheid. Zij togen enkele maanden voor de Spelen naar alle hoeken van het Griekse rijk om de zogenaamde godsvrede af te kondigen. Eventuele oorlogen moesten worden gestaakt, opdat atleten zonder belemmeringen naar Olympia konden reizen.


Het motto

Het olympische motto is 'Citius, Altius, Fortius' (sneller, hoger, sterker). Het is de boodschap van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aan iedereen die deel uitmaakt van de Olympische Beweging om in de ware olympische geest te streven naar steeds betere prestaties. Het motto is afkomstig van de Franse geestelijke Henri Didon (1840-1900) die een grote invloed had op Pierre de Coubertin. Het IOC introduceerde het motto bij de Spelen van 1920 in Antwerpen.De filosofie

De olympische filosofie is gevat in het volgende citaat dat bij elke openingsceremonie van Olympische (Winter) Spelen wordt weergegeven:

'Het belangrijkste bij de Olympische Spelen is niet het winnen maar het deelnemen, zoals het in het leven niet begonnen is om te veroveren, maar om het leveren van goede strijd'.

Deze woorden werden - althans gedeeltelijk - voor het eerst gebezigd door bisschop Ethelbert Talbot van Pennsylvania tijdens een olympische eredienst in de Londense kathedraal van St. Paul op 19 juli 1908. Omdat zij in compacte vorm het gedachtegoed van De Coubertin weerspiegelen, worden zij meestal aan hem toegeschreven. Uit de zin 'Het belangrijkste bij de Olympische Spelen is niet het winnen maar het deelnemen' mag niet worden afgeleid dat eigenlijk iedereen aan de Spelen zou moeten kunnen deelnemen. De Coubertin heeft ermee willen zeggen dat het bereiken van het olympisch niveau voor een sportman/vrouw al een prestatie op zichzelf is. Pas dan kan hij of zij bij de Spelen goede strijd leveren.Jeugd Olympische Spelen

De Jeugd Olympische Spelen worden dit jaar voor het eerst georganiseerd. Het evenement richt zich op toptalenten in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar. In Singapore worden circa 5.000 sporters en begeleiders uit 205 landen verwacht. Op het programma staan 26 Olympische takken van sport. Nederland komt uit bij badminton, gymnastiek, handboogsport, hockey, judo, roeien, tafeltennis, watersport, wielrennen en zwemmen.


De sporters en hun begeleiders

Het Nederlands Jeugd Olympisch Team bestaat uit 36 sporters en 24 begeleiders. NOC*NSF ziet de Jeugd Olympische Spelen als opleidings- en ervaringsmoment voor jonge, talentvolle sporters. De Nederlandse sportkoepel is verantwoordelijk voor uitzending en herkenbaarheid van het Nederlandse team voor Singapore 2010.Chef de mission

Ad Roskam is de chef de mission van dit team. Hij gaf aan dat de Nederlandse deelnemers met hun kwalificatie voor Singapore al een bijzondere prestatie hebben geleverd. “Aan de Jeugd Olympische Spelen kunnen minder sporters meedoen dan aan Olympische Spelen, dus het was een zware taak om aan de kwalificatie-eisen te voldoen.”


Roskam verwacht dat Singapore voor de Nederlandse sporters een unieke en leerzame belevenis wordt. “Een stap op weg naar hun droom, namelijk om uiteindelijk door te dringen tot de seniorentop. Of en hoeveel medailles dit team gaat veroveren, valt moeilijk in te schatten. In deze leeftijdscategorie komen sporters nog maar weinig uit op mondiaal niveau. De concurrentie is dus nauwelijks bekend. Maar we verwachten wel dat onze sporters in Singapore in elk geval allemaal hun beste seizoensprestatie gaan neerzetten.Sport

Naam

Onderdeel/Functie

Woonplaats

Badminton

Nick Fransman

enkelspel

Boxmeer
Josephine Wentholt

enkelspel

Amsterdam

 

Eline Coene

coach

Velp (Gld)

Gymnastiek

Karl Kosztka

turnen

Vught

 

Denise Liefting

trampolinespringen

Heerhugowaard

 

Tess Moonen

turnen

Nieuwerkerk

 

Patrick Kiens

coach turnen

Amsterdam

 

Marcel Kleuskens

coach turnen

Den Bosch

 

Sven Mooij

coach trampoline

Alkmaar

Handboog

Maud Custers

recurve, ind. en team

Ell

 

Rick van den Oever

recurve, ind. en team

Sint-Oedenrode

 

Wietse van Alten

coach

Oosterhout

Sport

Naam

Onderdeel/Functie

Woonplaats

 

Lara Dell’Anna

aanvalster

Bloemendaal

 

Frederique Derkx

verdedigster

Heeze

 

Saskia van Duivenboden

keepster

Arnhem

 

Jet de Graeff

verdedigster

Groningen

 

Juliette van Hattum

verdedigster

Breda

 

Mathilde Hotting

aanvalster

Boxtel

 

Marloes Keetels

middenveldster

Schijndel

 

Lisanne de Lange

middenveldster

Eemnes

 

Liselotte van Mens

aanvalster

Eindhoven

 

Elsie Nix

verdedigster

Amersfoort

 

Floor Ouwerling

middenveldster

Breda

 

Floortje Plokker

middenveldster

Bunnik

 

Macey de Ruiter

aanvalster

Bussum

 

Lisa Scheerlinck

aanvalster

Tilburg

 

Lieke van Wijk

verdedigster

Udenhout

 

Ageeth Boomgaardt

coach

Rosmalen

 

Kai de Jager

assistent-coach

Breda

 

Clarinda Sinnige

team manager

Amstelveen

 

Steijn Spreij

video-analist

Rosmalen

Judo

Laura Prince

-52 kg

Tilburg

 

Willem de Korte  

coach

Rotterdam

Roeien

Annick Taselaar

skiff

Rotterdam

 

Bastiaan Vervoort

skiff

Rotterdam

 

Thomas Notermans

coach

Rotterdam

Tafeltennis

Britt Eerland

enkelspel

Schiedam

 

Koen Hageraats

enkelspel

Purmerend

 

Titus Damsma

coach

Haren (Gr.)

Sport

Naam

Onderdeel/Functie

Woonplaats

Watersport

Kiran Badloe

windsurfen (Big Techno)

Lelystad

 

Daphne vd Vaart

zeilen (Byte CII-klasse)

Rijpwetering

 

Gea Jutjens

coach zeilen

Haarlem

 

Robbert Jan van Velzen

coach windsurfen

Warmond

Wielrennen

Twan van Gendt

BMX, wegwedstrijd

Velddriel

 

Maartje Hereijgers

BMX, mountainbike, tijdrit

Hedel

 

Friso Roscam Abbing

tijdrit, wegwedstrijd

Rotterdam

 

Thijs Zuurbier

mountainbike, wegwedstr.

Den Helder

 

Thea van Rijnsoever

coach

Breukelen

 

Harrie Cremers 

mecanicien

Elst (Gld)

Zwemmen

Dion Dreesens 

200m vrije slag

Venray

 

Manon Minneboo

50 en 100m vrije slag

Vlissingen

 

Patrick Pearson           

coach

Monster

NOC*NSF-staf

Ad Roskam

chef de mission

Leusden

 

José Jansen

ass. chef de mission

Dieren

 

Mark Bos

mediavoorlichting

Hengelo (Ov.)

 

Maarten Moen  

teamarts

Amsterdam

 

Sjoerd van Daalen

fysiotherapeut

Hilversum

 

Vincent Heesemans

fysiotherapeut

Loenen a/d Vegt

 

Merel van Raamt

manueel en fysio

Utrecht

 

 

 

 

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina