IP/10/874 Brussel, 1 juli 2010 Tekenen als protest tegen de armoede: veertien kinderen zijn de winnaars van de tekenwedstrijd 2010 voor de gelijkheid van vrouwen en mannenDovnload 10.01 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte10.01 Kb.


IP/10/874

Brussel, 1 juli 2010Tekenen als protest tegen de armoede: veertien kinderen zijn de winnaars van de tekenwedstrijd 2010 voor de gelijkheid van vrouwen en mannen

Veertien jonge kinderen uit alle delen van de wereld zijn de laureaten van de internationale tekenwedstrijd voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, die de Commissie op 8 maart 2010, de Internationale vrouwendag, heeft uitgeschreven. De winnaars zullen elk een prijs van 1 000 euro krijgen voor het bekostigen van boeken, computers, school- en bibliotheekgelden en ander educatief materiaal. Ongeveer 50 000 kinderen in de leeftijd van acht tot tien uit 61 landen van Afrika, Azië, het Caribisch Gebied, de Stille Oceaan, Latijns Amerika, het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten en de oostelijke buurlanden van de EU hebben in een tekening uiting gegeven aan wat de gelijkheid van vrouwen en mannen voor hen betekent en hoe meisjes en jongens, vrouwen en mannen, volgens hen de wereld kunnen verbeteren. De bekroonde tekeningen zullen van 9 tot 26 november 2010 in Brussel tentoongesteld worden.

"Ik wil de laureaten en alle deelnemers feliciteren met hun creatieve tekeningen en hun inzet voor de wereldwijde strijd om de gelijkheid van vrouwen en mannen te bevorderen. Deze wedstrijd blijft - in al zijn eenvoud - een krachtige hefboom om via de jongere generaties verandering in de situatie van vrouwen tot stand te brengen. Het zijn de beleidsvormers die een efficiënt ontwikkelingsbeleid opzetten en het zijn deze kinderen die voor de uitvoering ervan zullen zorgen", aldus Andris Piebalgs, Europees commissaris voor Ontwikkeling, beschermheer van de wedstrijd van dit jaar.

Een overzicht van de winnaars per regio:Afrika:

 • Khushil Nagda, 9, Kenya

 • Ramboasalama Iderana Ny Andrianina, 10, Madagascar

 • Mabvuto Zimba, 10, Zambia

 • Asna Rashid, 10, Kenya

Azië:

 • An Usa, 8, Cambodia

 • Abdullah Abid, 10, Pakistan

Caribisch Gebied en Stille Oceaan:

 • Shara Yoselyn Medrano Silva, 10, Dominican Republic

 • Ayesha Simran Chand, 9, Fiji

Latijns-Amerika:

 • Andulce Chacón Camila Micaela, 10, Bolivia

 • Enrique Suárez Estrada, 10, Mexico

Middellandse Zeegebied en Midden-Oosten:

 • Lila Ghezaili, 10, Algeria

 • Mohammad Izzo, 10, Syria

Andere Europese landen, met inbegrip van de oostelijke buren van de EU:

 • Tajana Dodov, 10, FYROM

 • Olga Chemachenko, 9, Ukraine

Sinds de wedstrijd op de Internationale vrouwendag van 8 maart 2010 is gestart, heeft de Commissie 26 080 tekeningen van 49 709 kinderen van 1 641 scholen en gemeenschapscentra ontvangen. Bij de wedstrijd waren 61 EU-delegaties uit zes regio's in de wereld betrokken. Er zijn meer dan 600 tekeningen geselecteerd en voor de eindselectie naar Brussel gezonden. De veertien uiteindelijke winnaars zijn geselecteerd door een jury van 50 kinderen van de Europese school in Brussel.

De winnaars zijn gekozen vanwege hun originaliteit, creativiteit en artistieke kwaliteiten, maar ook op grond van hun vermogen om uiting te geven aan een krachtdadige boodschap over hun dagelijkse leven. Zoals bij de vorige wedstrijden brengen de tekeningen een boodschap van hoop en tegelijk ook een getuigenis van de soms moeilijke levensomstandigheden. Vele van de kinderen die aan de wedstrijd hebben deelgenomen, leven onder precaire sociale en menselijke omstandigheden, zoals in Afghanistan, en geven vaak door het uitbeelden van oorlogsscènes en het lijden en de pijn die daarmee verbonden zijn, uiting aan de harde omstandigheden van hun dagelijkse leven.

De tekenwedstrijd, die voor het vierde jaar op rij plaatsvindt, heeft zowel kinderen als volwassenen meer bewust gemaakt van de noodzaak van de gelijkheid van vrouwen en mannen. De wedstrijd heeft de EU-delegaties ook de mogelijkheid geboden om het debat op institutioneel niveau te openen door de desbetreffende nationale en lokale overheden te betrekken bij de planning en uitvoering van de wedstrijd en zodoende de eigen verantwoordelijkheid op het terrein te versterken.

In november zal in het kindermuseum in Brussel een tentoonstelling van de bekroonde tekeningen plaatsvinden. De tentoonstelling zal op 9 november worden geopend door Andris Piebalgs, commissaris voor Ontwikkeling, in aanwezigheid van sommige regionale winnaars en loopt tot 26 november, de dag volgend op de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen.

De Europese Commissie ziet nauw toe op het mainstreamen van de gelijkheid van vrouwen en mannen in haar ontwikkelingssamenwerking. Op maandag 14 juni heeft de Raad Buitenlandse zaken zijn goedkeuring gehecht aan het EU-actieplan voor gendergelijkheid en empowerment van vrouwen in het kader van de ontwikkelingssamenwerking 2010-2015. Het actieplan, dat voor de ontwikkelingssamenwerking van de Europese Commissie en van de lidstaten geldt, heeft tot doel de verwezenlijking van de millenniumdoelstellingen (MDG) inzake de gelijkheid van vrouwen en mannen en de gezondheid van moeders te versnellen en bij te dragen tot andere internationale ontwikkelingsdoelstellingen in verband met de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Nadere informatie:

Internationale wedstrijd betreffende gendergelijkheid – Bekroonde tekeningen 2010http://ec.europa.eu/europeaid/what/gender/drawing-competition-2010_en.htm

EU-actieplan voor gendergelijkheid en empowerment van vrouwen in het kader van de ontwikkelingssamenwerkinghttp://ec.europa.eu/development/policies/crosscutting/genderequ_en.cfm 

Europa voor vrouwenhttp://ec.europa.eu/publications/booklets/others/80/index_nl.htm


: rapid
rapid -> Tribunal de cuentas europeo
rapid -> IP/99/668 Brussel, 9 september 1999 Commissie sluit dossier over stelsel van vaste boekenprijzen in Nederland
rapid -> Perscommuniqué nr. 31/13
rapid -> Bestrijding seksueel geweld tegen minderjarigen tijdens wk voetbal: eu start campagne
rapid -> Europese Commissie Persbericht Brussel, 25 september 2014 Europese Dag van de talen: diversiteit zit in ons dna
rapid -> Ip/01/1393 Brussel, 10 oktober 2001 Commissie verbiedt Schneider Electric verwerving controle over Legrand
rapid -> Financiële diensten: de Commissie zet een buitengerechtelijk klachtennetwerk op om de consumenten meer vertrouwen te geven
rapid -> Staatssteun: Commissie geeft groen licht voor steun aan nieuwe multifunctionele kernreactor in Nederland
rapid -> Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken
rapid -> De Europese economie heeft een stevige industriële basis nodig
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina