Jazz flits de jazznieuwsbrief 13 oktober 2003 1e jaargang, nummer 3Dovnload 114.09 Kb.
Datum16.08.2016
Grootte114.09 Kb.


JAZZ FLITS

DE JAZZNIEUWSBRIEF

13 oktober 2003

1e jaargang, nummer 3

PROMINENTJAZZ IMPULS IN DE BRES

VOOR ‘NORTH SEA JAZZ FM’
De komende maand wijst het ministerie van Economische Zaken het landelijk FM-kavel toe dat eerder door Classic FM werd gebruikt. Jazz Impuls vindt dat het kavel moet worden toegekend aan een jazz-zender. De stichting wil dat de aanvraag van ‘North Sea Jazz FM’ wordt gehonoreerd. Dit station is een initiatief van Talpa en Mojo met ondersteuning van de stichting ‘Jazz op 6’.
‘Op de publieke zenders hoor je nauwelijks jazz. Er zijn in Nederland praktisch evenveel jazzmusici als klassieke musici. Per maand worden in Nederland meer dan vijfhonderd openbare jazzuitvoeringen gegeven. Maar via de radio klinkt daarvan bijna niets door. De Nederlandse jazzliefhebbers hebben het volste recht om binnenkort vanuit Den Haag te vernemen dat er nu eindelijk ook een volwaardige jazz-zender komt’, aldus Jazz Impuls.
INTERVIEWCLICHÉ NR 1: ‘ER BESTAAT ALLEEN GOEDE EN SLECHTE MUZIEK’
Er komen tijdens interviews heel wat clichés uit de monden van jazzmusici. Dat merkte het jubilerende Duitse blad Jazzthing (10 jaar oud, 50 nummers) toen het als onderdeel van een terugblik de opmerkingen verzamelde die in interviews het meest door jazzmusici werden gemaakt. Interviewcliché nummer 1 is de uitspraak dat ‘er eigenlijk maar twee soorten muziek bestaan: goede en slechte’.
Meer dan eens kon Jazzthing verder noteren dat de desbetreffende musicus ‘niet in een hokje geduwd wilde worden’, of werd verzucht dat ‘de pers altijd maar weer de behoefte heeft ergens een etiket op te plakken’. ‘Het maakt me niet uit hoeveel platen ik verkoop’, of ‘geld interesseert me niet; ik ben kunstenaar’, blijken ook geliefde uitspraken te zijn. De veruit meest gegeven antwoorden waren overigens ‘ja’ en ‘nee’.
JF Kort De Amerikaanse uitgever Tim Zagat vroeg 10.000 Amerikanen naar hun beste album aller tijden. In de top 1.000 eindigde Miles Davis’ klassieke album ‘Kind of Blue’ op 6. Drie albums van the Beatles, een album van Bruce Springsteen en een album van U2 gingen Miles Davis voor.

MICHAEL BRECKER EN VIJFTIENKOPPIG ORKEST OP NIEUWE CD ‘WIDE ANGLES’
Wide Angles’ is de titel van de nieuwe CD van tenorsaxofonist Michael Brecker op Verve. Het album is opgenomen met een vijftienkoppig orkest en is sinds begin september uit.
Op zijn vorige album ’Nearness of You: The Ballad Book’ koos Michael Brecker voor de intimiteit van een kleine groep en een repertoire van standards. Op ‘Wide Angles’ pakt hij uit met een ensemble van vijftien musici en componeerde hij de muziek grotendeels zelf.

Het ensemble bevat koper- en houtblazers alsmede een strijkerssectie. De ritmesectie bestaat uit Adam Rodgers (g), John Patitucci (b) en drums/percussie. Gastsolisten zijn Alex Sipiagin (tp) en Robin Eubanks (tb).

‘Wide Angles’ is een suite bestaande uit tien stukken. Brecker arrangeerde de meeste stukken. Hij werkte daarbij samen met Gil Goldstein. Goldstein is ook verantwoordelijk voor de meeste orkestraties en staat voor de groep.
Muzikale kameleon

Volgens trompettist Jon Faddis is Michael Brecker de meest invloedrijke tenorsaxofonist van zijn generatie. Hij is een muzikale kameleon. De afgelopen dertig jaar maakte hij als sessiemusicus opnamen voor zo’n achthonderd jazz- pop- en rockalbums. Voor zijn eigen platen, veelal met kleine groepen en eigen composities, ontving hij negen Grammy-awards.

(www.vervemusicgroup.com)
WOONHUIS LOUIS ARMSTRONG

VOOR PUBLIEK GEOPEND
Het voormalig woonhuis van Louis Armstrong in Corona, Queens, is ingericht als museum. Armstrong kocht het huis (34 – 56, 107th Street) in 1943 en woonde er tot zijn dood in 1971. De realisatie van het museum heeft 1,6 miljoen dollar gekost. Omdat de Armstrongs de laatste bewoners van het huis waren, is de inrichting nog volledig authentiek.
Het ‘Louis Armstrong huis’, nu een National Historic Landmark, opent op 15 oktober feestelijk zijn deuren voor het publiek. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door onder anderen trompettist Jon Faddis en David Ostwald’s Gully Low Jazz Band. Ook wordt een boek van Michael Cogswell, ‘The Offstage Story of Satchmo’, gepresenteerd. Dit boek is de officiële gids van het museum.

(www.satchmo.net)


JF Kort Bassist Marcus Miller komt voor twee concerten naar Nederland. De data zijn 17 oktober de Lantaarn (Hellendoorn) en 3 november Paradiso (Amsterdam). Miller’s muziek is een afwisseling van funk, jazzrock en r&b. De bassist speelde al op jonge leeftijd bij Miles Davis. Door deze ervaring kwam hij in contact met onder anderen David Sanborn, Luther Vandross, Al Jarreau en Chaka Khan.

NEDERLAND & BELGIË
PLATEN

HERFSTRELEASE

CRISS CROSS JAZZ TELT VIJF CD’S
De catalogus van het Criss Cross label uit Enschedé is sinds 15 september verrijkt met vijf nieuwe CD’s. De herfstrelease omvat werk van het John Swana Quartet, het Adam Rogers Quintet, het Ryan Kisor Quintet, het Wycliff Gordon Quintet en het Ralph Peterson Quintet.
Alle albums werden opgenomen in december 2002. In een studio in Brooklyn, NY, met Max Bolleman achter de knoppen. De overige Nederlandse inbreng op deze CD’s beperkt zich tot gitarist Jesse van Ruller.
Swama, Rogers

Van Ruller treedt op als begeleider van trompettist John Swama. Zijn album is getiteld ‘On Target’. De trompettist uit Philadelphia is al dertien jaar aan Criss Cross verbonden en reeds op zeven albums te horen. Op ‘On Target’ is hij de enige blazer. Zijn ritmesectie bestaat uit Jesse van Ruller (gt), John Patitucci (b) en Eric Harland (d). Het album bevat acht originele composities.

Het kwintet van gitarist Adam Rogers maakt met ‘Allegory’ het tweede album voor Criss Cross. Alle tracks zijn eigen composities van de leider. Opvallende gast is tenorsaxofonist Chris Potter, onder meer lid van de groep van bassist Dave Holland en winnaar van diverse awards. Verder dezelfde bezetting als op het debuutalbum: Edward Simon (p), Scott Colley (b), Clarence Penn (d). De muziekkeuze loopt van een rustige ballad tot hard swingend werk.
Kisor, Gordon, Peterson

Trompettist Ryan Kisor is in de jazzmainstream te situeren. Voor ‘Awakening’ heeft hij de medemusici van zijn Criss Cross debuut ‘Battle Cry’ weer samengebracht: Grant Stewart (ts), Peter Bernstein (gt), Sam Yahel (hammond orgel), Willie Jones III (d). Deze keer echter geen standards, maar nieuwe composities.

Organist Sam Yahel is ook present op ‘Dig this’ van trombonist Wycliffe Gordon. De website van Criss Cross omschrijft zijn muziek als ‘een coherent geheel van funky jazz grooves, blues en ballads’. Het merendeel van de hand van Gordon. Verder zijn op dit album Seamus Blake (ts), Bill Stewart (d) en gitarist Peter Bernstein te horen.

Art Blakey was ooit de mentor van drummer Ralph Peterson. Op ‘Test of Time’ vervult Peterson op zijn beurt die rol voor de nieuwelingen die hem begeleiden: Jeremy Pelt (tp, flh), Jimmy Greene (sax), Orin Evans (p) en Eric Reves (b). Het repertoire is een mix van standards en eigen werk.

(www.crisscrossjazz.com)
JF Kort Pianist Charles Loos heeft een album met Franse songs opgenomen voor het Lyrae label. Samen met Bas Cooymans (b) en Bruno Castellucci (d).

GERARD KLEIJN GROUP

OP ‘NEW WORLD’ TOURNEE
Afgelopen zomer werkte de Gerard Kleijn Group aan een nieuwe CD. Het resultaat getiteld ‘New World’ werd 5 oktober in het Bethanienklooster in Amsterdam gepresenteerd. Het album is uitgebracht bij Munich records. Aan de nieuwe CD is een tournee gekoppeld.
Die tournee brengt trompettist Gerard Kleijn op 19 oktober in Purmerend (Hooghe Gast, aanvang 16.00 uur) en op 29 oktober in Amsterdam (Het Concertgebouw, aanvang 12.30 uur). Het concert in Amsterdam is een gratis lunchconcert. Thuisblijvers kunnen de Gerard Kleijn Group 20 november op radio 4 in TROS Sesjun beluisteren.
Gerard Kleijn

Trompettist Gerard Kleijn (1964) studeerde in 1997 af aan het conservatorium van Rotterdam. In dat jaar richtte hij de groep Big Moves op. Een cd van deze formatie verscheen in april 1998. Samen met zangeres Fay Claassen volgde een toernee. In maart 2002 werd Gerard Kleijn genomineerd voor de Andersen Jazzaward 2002.

Sinds mei 2002 treedt de trompettist op met de Gerard Kleijn Group. Hun cd ‘Lovequotes’ (mei 2002) werd goed ontvangen door de pers. Gerard Kleijn speelde onder anderen met Het Amsterdam Jazzquintet, de zangeressen Deborah Brown, Fay Claassen en Francien van Tuinen, het Jazzorchestra of the Concertgebouw en de saxofonist Benjamin Herman.

In 2004 vertrekt Gerard Kleijn voor enkele maanden naar New York. Hij heeft hiervoor een stipendium gekregen van het scholingsfonds voor Kunstenaars en Het fonds voor de Podiumkunsten.

(www.gerardkleijn.com)
PODIA

JAZZFESTIVAL HEERDE’ PAKT 7 NOVEM- BER UIT MET GEVARIEERD PROGRAMMA


De Gerard Kleijn Group, het Benjamin Herman kwartet en het Millenium Jazz Orchestra zijn de prominente gasten op het 27e Rabobank Jazzfestival Heerde. In drie zalen tegelijk pakt het festival op 7 november met een gevarieerd programma uit. In totaal zestien formaties treden die avond op.
De 27e editie van ' Heerde' biedt een veelheid aan muzikale stijlen. Van oud tot modern, van klein combo tot big band, van professioneel en internationaal bekend tot amateur uit de regio. Naast de eerder genoemde groepen zijn onder meer The JazzFactor, Salsa Swoll, Big Band Allotria, de Big Band Conservatorium met zanger Ronald Douglas en de Lime House Jazz Band te horen. Het festival begint om 19.00 uur en vindt plaats in het dorpshuis te Heerde uitgebreid met Annexe.

Het Jazzfestival Heerde is een jaarlijks trefpunt van jazzliefhebbers uit het oosten van Nederland. Het is in de loop der jaren tot een aansprekend festival uitgegroeid.

(www.jazzfestivalheerde.nl)

BREUKELEN IS EEN JAZZPODIUM RIJKER
Eetcafé de Steijger in Breukelen biedt sinds 2 oktober onderdak aan ‘Jazz op donderdag met René van Beeck & gasten’. Met name liefhebbers van vocale jazz komen aan hun trekken.
In de maand oktober treden de vocalisten Ingram Washington (2/10), Dennis Kivit (9/10), Deborah Carter (16/10), Vera Westera (23/10) en Lils Mackintosh (30/10) op. Het adres van de Steijger is Port Broclede 26, Breukelen (0346 265287). De aanvang is 20.30 uur en de entree gratis.
Bassist en organisator

Bassist René van Beeck is actief als organisator van jazzfestivals en concerten op diverse locaties, voornamelijk in Amsterdam. Hij tekende voor ‘Jazz op Zondagmiddag’ in het mediacafé B en W (De Plantage) en de ‘Hotel Arena Monday Night Jazz Club’. Sinds oktober 2000 organiseert hij in Cristofori ‘Sunday Night Jazz’, waar hij zangeressen als Rita Reys, Francien van Tuinen (19/10 aanstaande) en Lydia van Dam (26/10 aanstaande) begeleidt. Tevens organiseert hij op dit moment op zaterdagavond optredens in café N.A.P. te Amsterdam.

(www.jazz-in-amsterdam.com)
TROS SESJUN VOORTAAN

VANUIT BEAUFORTHUIS IN AUSTERLITZ
Afgelopen donderdag 9 oktober is het nieuw seizoen van TROS Sesjun van start gegaan. Zoals gebruikelijk gebeurde dit met een optreden van het Metropole orkest, ditmaal onder leiding van Maria Schneider. Na 25 jaar is Nick Vollebregt’s Jazzcafé te Laren als uitzendlocatie ingewisseld voor Het Beauforthuis in Austerlitz. Dat biedt ruimte aan meer bezoekers.
Sesjun begon als proefprogramma in de zomermaanden maar verwierf al snel een vaste plek op de radio. Sinds 1984 worden elk jaar 26 programma's door de Wereldomroep overgenomen en op meer dan 200 publieke radiostations uitgezonden in de Verenigde Staten en in Canada. Ook in Curaçao en Indonesië en sinds kort Australië is Sesjun te beluisteren.

Cees Schrama is sinds de start van Sesjun op 17 mei 1973 de vaste presentator van dit wekelijkse live-jazzprogramma. Dick de Winter is de producer. In totaal hebben zij meer dan twaalfhonderd uitzendingen verzorgd.

(www.sesjun.nl)
NORTH SEA JAZZ FESTIVAL 2003

BIJ DE CONCERTZENDER
De Concertzender nam drie dagen lang alle concerten op in de Maris Zaal van het Congres Centrum in Den Haag. Vanaf november kunt u de resultaten regelmatig beluisteren, steeds op de dinsdagavond tussen 20 en 21 uur (herhaling op zaterdagmiddag 15-16 uur).

(www.concertzender.nl)JF Kort Zangeres Dianne Reeves doet in april 2004 Nederland aan voor twee concerten. Op 12 april is ze in Vredenburg in Utrecht en een dag later in de Oosterpoort in Groningen. Reeves brengt vooral nummers van haar onlangs verschenen cd ‘A Little Moonlight’. Dianne Reeves wordt begeleid door haar vaste trio: Peter Martin (p), Reuben Rogers (b) en Greg Hutchinson (d).

(www.diannereeves.com)


EUROPA, AMERIKA & JAPAN
PLATEN

REÏSSUES LEE MORGAN EN JACKIE MCLEAN IN RUDY VAN GELDER SERIE
In de Rudy van Gelder serie van Blue Note verschijnen binnenkort heruitgaven van klassieke albums van de saxofonist Jackie McLean en trompettist Lee Morgan.
Van Jackie McLean wordt ‘Let Freedom Ring’ opnieuw uitgebracht. De altsaxofonist, hoorbaar een adept van Charlie Parker en naar eigen zeggen ook van Dexter Gordon, zette op dit album (1963) zijn eerste schreden buiten de grenzen van de bebop. De muziek is onmiskenbaar beïnvloed door Ornette Coleman en John Coltrane. McLean maakte dit album met Walter Davis jr. (p), Herbie Lewis (b) en Billy Higgins (d).

‘Search For the New Land’ was indertijd (1965) Lee Morgan’s vervolg op het succesvolle ‘Sidewinder’. Ex-‘Art Blakey Jazz Messenger’ Morgan nam het album twee maanden na zijn hitalbum op. Morgan musiceert enthousiast. Voor de sessie werd een ‘all-star’ sextet gevormd bestaande uit Wayne Shorter (ts), Grant Green (gt), Herbie Hancock (p), Reggie Workman (b) en Billy Higgins (d).


Rudy van Gelder serie

De heruitgaven in de Rudy van Gelder serie zijn originele Blue Note opnamen geremastered door de legendarische opnametechnicus zelf. De uitgaven bevatten bonustracks en foto’s van de sessies. Alle reïssues zijn geproduceerd door Michael Cuscuna.

De serie omvat muziek uit de jaren vijftig en begin jaren zestig. Dat waren de hoogtijdagen van de hard bop en het Blue Note label. De sound van dat label (doorzichtig en uitgebalanceerd) werd voor een belangrijk deel gemaakt door opnametechnicus Rudy van Gelder.

De Rudy van Gelder serie illustreert hoe de hard bop zich ontwikkelde tot enerzijds de soul-jazz van pianist Horace Silver en anderzijds de avant-garde van drummer Tony Williams’ Life Time. Overigens werkte Van Gelder niet exclusief voor Blue Note. Hij maakte ook opnamen voor andere labels, waaronder veel klassieke platen.

Een volledig overzicht van de Rudy van Gelder serie (en de laatste releases) is te vinden op www.bluenote.com/RVG.

NIEUW ALBUM ATOMIC BIJ

NIEUWE RELEASES JAZZLAND RECORDS
Boom Boom’ van de Noors/Zweedse groep Atomic is één van de vier nieuwe albums die het Noorse Jazzland deze herfst op de markt brengt. De CD is in Noorwegen goed ontvangen en wordt genoemd als kanshebber voor de titel ‘Jazzalbum van het jaar’.
Atomic bestaat uit vijf jonge musici. De band is in 1999 opgericht en heeft een concept waarbinnen de leden alle ruimte tot individuele expressie hebben. Magnus Broo (tp) en Fredrik Ljungkvist (sax) vormen de Zweedse frontlinie. De ritmesectie bestaat uit de Noren Håvard Wiik (p), Ingebrigt Håker Flaten (b) en Paal Nilssen-Love (d). ‘Boom Boom’ werd de afgelopen zomer opgenomen in de Rainbow Studio in Oslo, meteen na afloop van een tournee door de VS, Engeland en Frankrijk.

Atomic beschouwt zichzelf als muzikale tegenhanger van de ‘ECM-school’. Bassist Flaten daarover: 'Our tone is much more back to basics, in a way, the music is right to the point. The music is groovy, it's not introverted music!’ ‘Some of the most exciting and uninhibited spontaneous music heard in London for years,’ schreef The Guardian na een optreden van de band. Fragmenten van ‘Boom Boom’ zijn te horen op de website van Jazzland.


Overige herfstreleases

De overige drie herfstreleases van Jazzland zijn ‘Sweet Shanghai Devil’ van Shining (inmiddels uit en goed ontvangen door de Noorse pers), ‘Postures’ van het Håvard Wiik Trio (de pianist van Atomic) en ‘Samsa’ra’ van het innovatieve trio Samsa’ra’ (Bjørnar Andresen (b), Paal Nilssen-Love (d), Bugge Wesseltoft (keys)).


Jazzland

Jazzland records is gespecialiseerd in eigentijdse Scandinavische jazz. Het label is in Oslo gevestigd en eigendom van pianist Bugge Wesseltoft. Hij figureert regelmatig op de producties van zijn label. In februari 2004 komt een nieuw eigen album van hem uit. Andere Jazzlandartiesten zijn de zangeressen Mari Boin en Beady Belle.

(www.jazzlandrec.com)
JF Kort ‘I get along with you very well’ is het nieuwe album van saxofonist Tony Lakatos. Hij betuigt op dit album eer aan songwriter Hoagy Carmichael. Zijn nummers worden in een modern mainstream jasje gestoken. Lakatos wordt begeleid door George Mraz (b) en Adam Nussbaum (d). Op drie stukken is zanger Jimmy Scott te gast.
JF Kort ‘The ensemble’s level op interplay is consistently inspired and inventive’, schreef The Washington Post over het Jamie Baum Septet. ‘Moving Forward, Standing Still’ is het nieuwe album van de groep bij Omnitone. De fluitiste speelt in haar septet samen met onder anderen Tom Varner (fr horn), Ralph Allessi (tp), Doug Yates (as) en Drew Gress (b). (www.omnitone.com)

NIET EERDER UITGEBRACHT MATERIAAL STAN GETZ OP ‘BOSSAS AND BALLADS’
Goed nieuws voor de fans van saxofonist Stan Getz. Onder de titel ‘Bossas and Ballads’ verscheen recentelijk bij Verve een CD met niet eerder uitgebracht materiaal. Het betreft opnamen van veertien jaar geleden.
Omdat de opnamen bij de platenmaatschappij indertijd ergens in de onderste lade verdwenen, is de ondertitel van het album ‘The Lost Sessions’. Echt verloren waren ze niet. A&M-producent Herb Alpert zag de commerciële waarde van de muziek niet in en bracht de opnamen daarom in 1989 bewust niet uit. In 2003 schat Verve dat anders in. Stan Getz wordt op ‘Bossas and Ballads’ begeleid door Kenny Barron (p), George Mraz (b) en Victor Lewis (d).
Beroemd door Bossa Nova

‘Bossas and Ballads’ maakte Stan Getz twee jaar voor zijn dood. Hij was op dat moment een zeer gewaardeerde jazzmusicus, zowel bij musici, critici als het publiek. Getz had een onmiskenbaar eigen geluid. Zijn interpretaties stonden harmonisch en melodisch op een hoog niveau.

Stan Getz vestigde zijn naam in 1948 toen hij met de band van Woody Herman het nummer ‘Early Autumn’ opnam. Beroemd werd hij in de jaren zestig. Met Astrud Gilberto haakte hij in op de populariteit van de Braziliaanse Bossa Nova. Die ritmes pasten hem perfect. De platen uit die tijd verkochten gigantisch en zijn nog steeds gevraagd. Stan Getz stond van 1952 tot 1971 bij Verve onder contract.

(www.vervemusicgroup.com)


VIER NIEUWE CD’S BIJ JAZZ FACTORY, HET LABEL VOOR CONNAISSEURS
Jazz Factory brengt 15 oktober vier nieuwe CD’s uit: Chet Baker & Miles Davis, ‘Complete Performances with The Lighthouse All-Stars’, Shelly Manne Septet met Jimmy Giufre & Art Pepper, ‘West Coast Sounds’, Gerry Mulligan & Chet Baker, ‘Complete 1953 Studio Masters’ en het Zoot Sims Quartet met de ‘Complete Prestige & Vogue Studio Masters’.
Het Jazz Factory label is een label voor de ware liefhebber. Het beoogt definitieve versies uit te brengen van opnamen van jazzgroten in iedere stijl en uit elke periode. Selecties worden gemaakt op basis van strenge artistieke criteria. Jazz Factory wil het allerbeste materiaal uitbrengen, met waar mogelijk bonustracks. De producties zijn goed verzorgd en bijvoorbeeld voorzien van accurate en relevante begeleidende teksten. CD’s zijn via de website van het label te bestellen.

(http://www.disconforme.ad/pages/jazz/jazzfactory.htm)


JF Kort Zangeres Rory Block, viervoudig winnaar van een W.C. Handy Award, maakt haar debuut bij Telarc met ‘Last Fair Deal’. The Blues Foundation: ’She is widely regarded as the top female interpreter and authority on traditional country blues worldwide’. (www.telarc.com/Blues).
TIENDE VERVE-ALBUM ABBEY LINCOLN IN NOVEMBER VERWACHT
Verve brengt in november het album ‘It’s Me’ van de 73-jarige zangeres Abbey Lincoln uit. Het is al weer haar tiende album voor dit label sinds 1990. Op ‘It’s Me’ wordt Lincoln begeleid door een orkest.
‘It’s Me’ verschijnt drie jaar na ‘Over the Years’, het vorige album van Abbey Lincoln. Op het album staan zes stukken waarvoor de zangeres als medecomponist tekende. Ook is een compositie van Robert Woolridge opgenomen. ‘It’s Me’ is Lincoln’s eerste Verve-album met een orkest. Als solist treden Kenny Barron (p), Julien Lourau en James Spaulding (sax) op.
Sociaal commentaar

Abbey Lincoln stond in de jaren zestig bekend om haar geladen teksten. Ze schreef veel materiaal zelf en gaf daarin commentaar op sociale en politieke omstandigheden. Een mijlpaal was het album ‘Straight Ahead’ uit 1961, dat ze samen met de groep van Max Roach maakte.

In de jaren tachtig werkte ze veel met jonge musici (zoals Steve Coleman). De laatste tien jaar is Abbey Lincoln zeer actief in de platenstudio. In Lincoln’s stijl klinken elementen van Billie Holiday en folk-singers door. Onder anderen Cassandra Wilson is door haar beïnvloed.

(www.vervemusicgroup.com


JF Kort Deze herfst uit: Steve Swallow, ‘Damaged In Transit’ (WATT/Universal), Andy Bey, ‘Chillin' With Andy Bey’ (Minor/in-akustik) en Mark Murphy, ‘Memories Of You’ (High Note/sunny moon).
JF Kort In november verschijnt bij Fantasy een vier CD-box met werk dat pianist Oscar Peterson bij Pablo opnam: ‘Dimensions: A Compendium Of The Pablo Years’.
JF Kort Candid Records heeft eind september het derde album van de Britse zangeres Clare Teal uitgebracht. ‘The Road Less Travelled’ bevat veertien nummers. Op het album staat ook een duet met de pianist/zanger Jamie Cullum (‘Sinatra in sneakers’). (www.clareteal.co.uk)
JF Kort Eind oktober uit bij Delmark: Fred Anderson, ‘Back at the Velvet Lounge’. Opvolger van ‘On the Run, Live at the Velvet Lounge’, dat vier sterren kreeg in Downbeat. The Velvet Lounge is de eigen club van tenorsaxofonist Anderson. De band: Maurice Brown (tp), Jeff Parker (gt), Chad Taylor (d) en Tatsu Aoki (b). (www.delmark.com)
Let op: niet alle genoemde CD’s zijn (al) in Nederland en/of België verkrijgbaar. Jazzspeciaalzaken kunnen u informeren over releasedata en distributie. Soms is aankoop via internet een alternatief.
PRIJZEN

WOLFGANG MUTHSPIEL ONTVANGT HANS KOLLER PREIS 2003
De belangrijkste Hans Koller Preis 2003 (de European Jazz Prize) is aan gitarist Wolfgang Muthspiel toegekend. De jury prijst zijn kwaliteit en continuïteit. Op 6 december wordt Muthspiel zijn prijs met bijbehorende cheque van 14.500 Euro in Wenen uitgereikt.
Behalve de European Jazz Prize omvat de Hans Koller Preis 2003 nog een aantal andere categorieën. Die categorieën zijn voorbehouden aan Oostenrijkse musici. De gitarist Alegre Corrêa is ‘Musiker des Jahres’. Bassist Georg Breinschmid is ‘Newcomer des Jahres’. Tot ‘Sideman des Jahres’ is drummer Christian Salfellner gekozen. Een ‘New York Stipendium’ krijgen zangeres Simone Kopmayer en drummer Herbert Pirker.
Hans Koller Preis

De Hans Koller Preis is de belangrijkste jazzprijs van Oostenrijk. Sinds 1996 worden prijzen uitgereikt aan Oostenrijkse jazzmusici met bijzondere verdiensten. De ‘European Jazz Prize’ wordt sinds 2002 toegekend. Een jury bestaande uit leden van eenentwintig Europese landen nomineren hiervoor eenentwintig Europese musici die het voorgaande jaar in positieve zin zijn opgevallen. Het Nederlandse jurylid is Huub van Riel, de artistiek directeur van het BIM-huis. De prijswinnaars worden steeds in september bekendgemaakt.

(www.hanskollerpreis.at)
ULRIKE HAAGE ONTVANGT DE ALBERT MANGELSDORFF PREIS 2003
De Albert Mangelsdorff Preis 2003 (Deutscher Jazz Preis) is gewonnen door de pianiste en componiste Ulrike Haage. De prijs is een bekroning van een carriere van twintig jaar en wordt op 8 november tijdens het JazzFest Berlin uitgereikt. Aan de onderscheiding is een geldbedrag van 10.000 Euro verbonden.
Ulrike Haage maakt veel gebruik van electronica en staat bekend als grensverleggend. ‘Haar muzikale activiteiten bouwen een breed spectrum van muzikale ontwikkelingen en experimenten’, aldus de website van de Union Deutscher Jazzmusiker, samen met de GEMA-stichting de initiatiefnemer van deze prijs. Naast jazzmuziek componeert Haage muziek voor hoorspelen en theaterstukken.

De Albert Mangelsdorff Preis is genoemd naar de internationaal bekende Duitse trombonist, die kortgeleden 75 jaar werd. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Ulrike Haage is de zesde prijswinnaar. In 2001 ging de prijs naar naar Wolfgang Schlüter.

(www.udj.de)

RADIOGIDS
Maandag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

21.00 – 22.00 uur Best of Jazz BBC 2

22.00 – 00.00 uur Hans Dulfer BN radio

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.30 – 00.08 uur Jazz Klara
Dinsdag

18.00 – 19.00 uur Krizz-Krazz/Jazzactua Con.znd

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

18.55 – 19.00 uur Concertagenda Con.znd

19.00 – 20.00 uur Spinning the Blues Con.znd

19.00 – 20.00 uur Is dit nog wel Jazz? Radio 4

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

20.00 – 23.00 uur Themaprogramma Con.znd

21.00 – 23.00 uur In de Club VRT 1

22.05 – 23.05 uur Jazz City WDR 5

23.00 – 00.00 uur Lüdeke Straightahead Con.znd

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.30 – 00.08 uur Jazz Klara

00.00 – 01.00 uur Wisselend programma Con.znd


Woensdag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.30 – 00.08 uur Jazz Klara
Donderdag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

22.05 – 23.00 uur Jazz Live & Trends WDR 5

23.00 – 00.00 uur Sesjun Radio 4

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.30 – 00.08 uur Jazz Klara
Vrijdag

09.00 – 13.00 uur Diverse jazz Con.znd

17.00 – 18.00 uur Jazz Legends BBC 3

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

23.00 – 00.00 uur Jazz op vier Radio 4

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.30 – 00.08 uur Jazz Klara

00.00 – 08.30 uur De Jazznacht Con.znd

00.30 – 02.00 uur Jazz on 3 BBC 3


Zaterdag

17.00 – 18.00 uur Jazz Line-up BBC 3

18.00 – 19.00 uur Jazz record requests BBC 3

19.00 – 19.30 uur Jazz File BBC 3

19.20 – 20.00 uur WDR 3 Jazz & No WDR 3
Zondag

16.00 – 17.00 uur Malcolm Laycock BBC 2

16.00 – 17.00 uur Off the Record Con.znd

17.00 – 18.00 uur Jazzgeschiedenis Con.znd

18.00 – 19.00 uur Paleis van de weemoed Con.znd

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

20.00 – 22.30 uur Come Sunday Klara

22.00 – 00.00 uur Jazz Blue Noire RTBF 3

00.00 – 01.00 uur Jazzkotabel Radio 4

WDR 3: Jazz weekdagen en zondag 19.30 uur

WDR Jazz is een dagelijks (behalve zaterdag) halfuurtje jazz bij WDR3. Met tikkende platen, puntgave CD’s en eigen opnamen (onder meer uit het WDR-archief). Alle stijlen passeren de revue: blues, oude stijl, bebop en fusion. Jazz biedt hoogtepunten uit de jazzgeschiedenis, portretten en nieuwe CD’s. Iedere specialiteit heeft een eigen presentator, onder anderen Anja Buchmann, Odilo Clausnitzer, Simonetta Dibbern en Hans Ewert.


Radio 4: TROS Sesjun donderdag 23.00 uur

Al dertig staat TROS Sesjun voor een wekelijks uur live-jazz op de radio. Vijfentwintig jaar lang rechtstreeks uit Nick Vollebregt’ Jazzcafé te Laren en met ingang van dit seizoen uit Het Beauforthuis in Austerlitz. Cees Schrama is sinds de start van Sesjun op 17 mei 1973 de vaste presentator. Dick de Winter is de producer. In totaal hebben zij inmiddels meer dan twaalfhonderd uitzendingen verzorgd.


LIVE:
THE QUINTET OF THE YEAR

Bezetting: Dizzie Gillespie (tp), Charlie Parker (as),

Bud Powell (p), Charles Mingus (b), Max Roach (d)Opname: Massey Hall, Toronto, 15 mei 1953

Concertzender, 14 oktober, 20.00 uur
DEXTER GORDON

Bezetting: Cees Slinger (p), Jacques Schols (b),

Han Bennink (d)Opname: Paradiso, Amsterdam, 5 februari 1969

Tenorsaxofonist Dexter Gordon maakte in de jaren ’40 naam met de tenor-battles met Wardell Gray. In de jaren vijfig leidde hij een teruggetrokken bestaan. Begin jaren zestig maakte hij memorabele albums als ‘Doin’ allright’, ‘Go’, ‘Our Man in Paris’ en ‘A Swinging Affair’. Hij woonde in die tijd in Europa.Concertzender, 14 oktober, 22.00 uur
CORNEILLE / ROELOFS TRIO

Bezetting: Glenn Corneille (p), Werner Lauscher (b),
Geert Roelofs (d)

Geert Roelofs (d) en Glenn Corneille (p) kennen elkaar sinds hun studietijd aan het Conservatorium van Maastricht in de jaren negentig. Tijdens de Dutch Jazz Competition 2000 werd Corneille tot beste solist uitgeroepen. Het trio kreeg staande ovaties tijdens hun vorige optreden in Sesjun. Twee jaar geleden maakte het trio de CD ‘Finally’ met bijdragen van Hein van de Geijn (b) en Eric Vloeimans (tp). Een opvolger is in de maak.Radio 4, TROS, Sesjun, 16 oktober, 23.00 uur
ROSARIO GIULIANI QUARTET

Bezetting: Rosario Giuliani (as), Pietro Lussu (p),

Dario Rosciglione (b), Marcello di Leonardo (d)Opname: Bimhuis, Amsterdam, 12 april 2003

De altsaxofonist Rosario Giuliani speelt hardbop in een post-Coltrane idioom. Zijn kwartet won in 1997 de Europe Jazz Contest en Giuliani zelf de solistenprijs. De groep toert veel en heeft een aantal CD’s op zijn naam staan.Radio 4, VPRO, Jazz op Vier, 17 oktober, 23.00 uur

HARMEN FRAANJE KWARTET

Bezetting: Harmen Fraanje (p), Nelson Veras (gt), Hein van de Geijn (b), Matthieu Chazarenc (d)

Pianist Harmen Fraanje (1976) studeerde jazzpiano aan de conservatoria van Tilburg en Utrecht en nadien in Amerika bij Clare Fisher, Fred Hersch en Kenny Werner. Het kwartet brengt werk van Fraanje zelf. Verstilde en dan weer vlammende muziek. Dit voorjaar nam het Harmen Fraanjekwartet de CD ‘Sonatala’ op.Radio 4, TROS, Sesjun, 23 oktober, 23.00 uur
JEAN MICHEL PILC TRIO

Bezetting: Jean Michel Pilc (p), Ari Hoenig (d),

Francois Moutin (b)Opname: NEMO, 2 juli 2003

De Franse pianist Jean Michel Pilc (1960, Parijs) leerde zichzelf jazz spelen. Hij speelde met veel bekende musici, zowel live als op de plaat (Aldo Romano, Daniel Humair, Roy Hargrove, Michael Brecker). In 1995 verhuisde hij naar New York, waar hij zijn trio oprichtte.Radio 4, VPRO, Jazz op Vier, 24 oktober, 23.00 uur
SPECIALS:
MILES DAVIS AT THE BLACKHAWK

Miles Davis at the Blackhawk, oftewel het Miles Davis Quintet op 21 april 1961 live in San Francisco. De Blackhawk had intertijd de primeur van het Quintet in de samenstelling Hank Mobley (ts), Wynton Kelly (p), Paul Chambers (b) en Jimmy Cobb (d).

In ‘WDR 3 Jazz’ aandacht voor de registratie van het optreden op het album ‘In Person – Saturday Night at the Blackhawk’. Sinds kort is alle opgenomen muziek op CD uitgebracht. Op de CD onder meer ‘Walkin’, ‘Bye bye Blackbird’, ‘All of you’, ‘No Blues’ en ‘Love I’ve found you’.

WDR 3, Jazz, 14 oktober, 19.30 uur
ULT WAKENIUS

Ulf Wakenius (1958, Halmstad) begon op zijn elfde gitaar te spelen. Begin jaren ’80 richtte hij met Peter Almqvist het duo ‘Guitars Unlimited’ op. Zeshonderd miljoen mensen zagen dit duo in 1985 tijdens de Melody Grand Prix op de televisie. In die tijd maakte Ulf Wakenius ook een solo-album in Rio de Janeiro, waarbij hij terzijde werd gestaan door musici als Paolo Braga (Elis Regina) en Nico Assumpcao (Milton Nascimento). Het album ‘Brazil Venture’ was een grote hit in Zweden. Eind jaren ’80 begon Wakenius met de Deense bassist Niels-Henning Ørstedt-Pedersen samen te werken. Een samenwerking die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Met de ritmesectie van de de groep van gitarist John Scofield vormde Ulf Wakenius begin jaren ’90 de formatie ‘Grafitti’. Ook speelde de gitarist in die tijd met bassist Ray Brown samen. Sinds 1997 is Wakenius de vaste gitarist van het Oscar Peterson Quartet. Hij is daarmee opvolger van grote gitaristen als Barney Kessel, Herb Ellis en Joe Pass. Wakenius heeft tien solo albums op zijn naam staan.

WDR 3, Jazz, 15 oktober, 19.30 uur
HERBIE MANN

Fluitist Herbie Mann is een pionier van de jazzfusion. In de jaren ’60 en ’70 oogstte hij veel succes met een serie albums waarop jazz met latin werd gecombineerd. Jazz Legends laat tracks van de albums ‘Live At The Village Gate’ en ‘Memphis Underground’ horen, plus opnamen van een sessie van Herbie Mann met pianist Bill Evans.BBC 3, Jazz Legends, 17 oktober, 17.00 uur
GERARD PRESENCER

Trompettist Gerald Presencer (1972, London) deed zijn eerste podiumervaring op in het National Youth Jazz Orchestra. Eind jaren ’80 speelde hij in het jazzkwartet van Rolling Stones drummer Charlie Watts. Hierna rees zijn ster snel. In 1992 won hij de Rising British Jazz Star Award.

Presencer is een sprankelend en inventief musicus. Hij scoorde enige jaren geleden met US3 een gigantische hit met het nummer ‘Cantaloop’. Naar het verluidt wordt hij hier liever niet meer aan herinnerd. Hij kan dan waarschijnlijk maar beter niet luisteren naar deze special.

WDR 3, Jazz & No, 18 oktober, 19.20 uur


TERRI LYNE CARRINGTON

Drummer Terri Lyne Carrington (1965) was er vroeg bij. Al op haar tiende speelde ze op het Wichita Jazz Festival met Clark Terry en een jaar later startte ze haar studie aan het Berklee College of Music. In haar Berklee-tijd musiceerde ze onder anderen met gitaristen Kevin Eubanks en Mike Stern, saxofonisten Branford Marsalis en Greg Osby en maakte ze de plaat ‘TLC and Friends’ met Kenny Barron (p), Buster Williams (b), George Coleman (sax) en vader Sonny Carrington (d).

Via New York kwam Terri Lyne Carrington in 1989 in Los Angeles terecht. Daar vond ze emplooi als drummer in het huisorkest van de "Arsenio Hall Show". Haar debuutalbum voor Polygram, ‘Real Life Story’, werd genomineerd voor de Grammy Awards. Op het album waren Carlos Santana, Patrice Rushen, John Scofield, Grover Washington Jr. en Gerald Albright te gast. Ze drumt ook op Herbie Hancock’s CD, ‘Gershwin's World’. Haar laatste solo CD, ‘Jazz Is A Spirit’, is verkrijgbaar bij het ACT Music label. Terri Lyne Carrington toert met zowel elektrische als akoestische ensembles.

WDR 3, Jazz, 20 oktober, 19.30 uur
OVERIGE SPECIALS:

16/10 Stephane Grapelli en Earl Hines,

Barney Kessel en Alan Care

23/10 Don Grolnick

26/10 Mel Lewis en de WDR Big Band

27/10 Chick WebbWDR 3, Jazz, 19.30 uur
14/10 Lucky Millinder

Concertzender, Het Grote Geluid, 00.00 uur

JAZZ WEEK JAZZ CHART

1 oktober 2003
1. TERENCH BLANCHARD

BOUNCE (Blue Note)


Blanchard’s platendebuut bij Blue Note. Ex-Jazzmessenger trompettist Blanchard wordt op deze CD omringd door een groep jongelingen: Brice Winston (sax), Lionel Rhodes (voc, gt), Robert Glasper (Hammond – 3, Fender Rhodes), Aaron Parks (p), Brandon Owens (b) en Eric Harland (d).
2. KURT ELLING

MAN IN THE AIR (Blue Note)


Zanger Kurt Elling met Laurence Hobgood (p), Rob Amster (b) en Frank Parker Jr (d) als ritmesectie. Verder Stefon Harris, Jim Gailloreto, Brad Wheeler en Paul Wertico. De zanger maakte zelf de teksten bij muziek van John Coltrane, Herbie Hancock, Pat Metheny en anderen.
3. JACO PASTORIUS BIG BAND

WORD OF MOUTH REVISITED (Heads Up)


Op ‘Word of Mouth Revisited’ staat de Jaco Pastorius Big Band onder leiding van Peter Graves. Een keur van bassisten is als gastspeler te horen: Victor Bailey, Richard Bona, Jeff Carswell, Jimmy Haslip, Christian McBride, Marcus Miller, David Pastorius, Gerald Veasley en Victor Wooten.
4. DIANNE REEVES

A LITTLE MOONLIGHT (Blue Note)


Een ‘mellow’ Dianne Reeves op een album geproduceerd door Arif Mardin. Zangeres Reeves nam de CD op met haar vaste trio: Peter Marting (p), Rueben Rogers (b) en Gregory Hutchinson (d). ‘This time I wanted to do 50’s/60’s jazz in a quiet and intimate setting’, zegt Reeves in Downbeat.
5. GERALD WILSON ORCHESTRA

NEW YORK, NEW SOUND (Mack Avenue)


Veteraan bandleider Gerard Wilson (85) met een big band met onder anderen Jon Faddis, Clark Terry, Kenny Barron, Jimmy Heath, Frank Wess, Jimmy Owens en Lewis Nash in de gelederen.
6. RAY BROWN

WALK ON (Telarc)


‘This two-CD package gives us the final ride of a man who seemingly swung untill he dropped. Playful and energetic, this package could be heard as a tonic for dispirited times’, aldus het oktobernummer van Downbeat. Bassist Brown met onder anderen Geoffrey Keezer (p) en Karriem Riggins (d) als begeleiders.
7. RON CARTER

THE GOLDEN STRIKER (Blue Note)8. ERIC ALEXANDER

NIGHTLIFE IN TOKYO (Milestone)


Nightlife in Tokyo is tenorsaxofonist Alexander’s vierde album voor Milestone. De bezetting: Harold Mabern (p), Ron Carter (b) en Joe Farnsworth (d). Het album telt vijf songs van Eric Alexander, twee standards en een blues van Mabern.
9. ERIC REED

E-BOP (Savant)10. DANILO PEREZ

TILL THEN (Verve)


Pianist Danilo Perez’ is lid van het kwintet van Wayne Shorter. Uit deze groep zijn John Patitucci (b) en Brian Blade (d) van de partij. Twee vocale bijdragen van Lizz Wright. Verder nog Donny McCaslin (ss), Ben Street en Adam Cruz (perc.)
11. CYRUS CHESTNUT

YOUR ARE MY SUNSHINE (Warner Bros)


Pianist Cyrus Chestnut in een standard jazztrio met Michael Hawkins (b) en Neal Smith (d). ‘You wil hear elements of gospel, jazz and a sensibility of classical music’, aldus Chestnut. Dertien tracks, vijf nieuwe van Chestnut en acht bekende pop-, gospel- en folkstukken.
12. MICHEL CAMILO

LIVE AT THE BLUE NOTE (Telarc)13. TAYLOR EIGSTI TRIO

RESONANCE (Bop City)14. STEVE HOBS

SECOND ENCOUNTER (Candid)15. KATE MCGARRY

SHOW ME (Palmetto)


De JazzWeek Jazz Chart geeft een overzicht van de meest gedraaide albums op de Amerikaanse en Canadese jazzradio. Copyright: Jazzweek/Yellow Dog Communications.

Meer info: www.jazzweek.com


LEZERS REAGEREN POSITIEF OP EERSTE

NUMMERS JAZZNIEUWSBRIEF Jazz Flits
De nieuwe jazznieuwsbrief JazzFlits is door de eerste lezers goed ontvangen. Het blad, dat met ingang van dit nummer iedere twee weken zal verschijnen, valt in de smaak.
Met name het onderdeel ‘radiogids’ kan op bijval rekenen. Het opende een aantal lezers de ogen voor het aanbod van jazz via de kabel. Dat blijkt tot veler verrassing groter dan gedacht.

Enige lezersreacties:

‘Interessant.’ (Sjaak Roodenburg);

‘Prima initiatief!’ (Bob Hagen, Jazz Impuls);

‘Ik lees ze met veel interesse.’ (Uko Reinders);

‘Gefeliciteerd! Erg goed en mooi.’ (Remco Takken);

‘Indrukwekkend’ (Erno Mijland, Draai om je oren);

‘Stuur mij graag de jazznieuwsbrief.’ (René van Beeck).


COLOFON
Jazz Flits biedt een selectie uit het jazznieuws van de af-gelopen tijd en verschijnt iedere twee weken op maandag. Jazz Flits is een uitgave voor Nederland en Vlaanderen.

Redactie: J.W. van Eeden, jazznieuwsbrief@hotmail.com.

Abonnement: Wilt u Jazz Flits in het vervolg gratis via de elektronische post ontvangen? Mail dan uw e-mailadres naar: jazznieuwsbrief@hotmail.com o.v.v. abonnement JF.

Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.


Jazz Flits nr. 4 verschijnt op maandag 27 oktober

13 oktober 2003

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina