Jazz flits de jazznieuwsbrief 22 december 2003 1e jaargang, nummer 7Dovnload 123.1 Kb.
Datum26.07.2016
Grootte123.1 Kb.


JAZZ FLITS

DE JAZZNIEUWSBRIEF

22 december 2003

1e jaargang, nummer 7

PROMINENTDE NEDERLANDSE JAZZDIENST WIL

SAMENWERKEN MET JAZZ FLITS
De Nederlandse Jazzdienst wil in 2005 met een gratis jazzperiodiek starten. Hierbij wordt gedacht aan samenwerking met Jazz Flits. Het nieuwe blad zou via platenzaken en podia verspreid moeten worden.
Het gratis jazzperiodiek is één van de voornemens uit het Beleidsplan 2005 – 2008. Voor haar beleidsplan heeft de Jazzdienst subsidie aangevraagd bij het ministerie van OCW. De Nederlandse Jazzdienst wil de komende jaren de sector gaan ondersteunen bij het ontwikkelen van cultureel ondernemerschap. Ook cultuureducatie is een prioriteit. Het Beleidsplan is te vinden op www.jazzdienst.nl in de sectie Documenten.
IAJE-CONFERENTIE 2004 VERWACHT 7.000 MENSEN UIT 35 LANDEN
Zo’n zevenduizend mensen uit 35 landen worden op de 31ste ‘International Association for Jazz Education Conference’ (IAEJ) verwacht. Deze conferentie wordt van 21 tot 24 januari 2004 in New York City gehouden.
De EAJE-conferentie is ’s werelds grootste bijeenkomst van de jazzgemeenschap. Aan de conferentie nemen tal van bekende musici deel, onder wie Paquito D’Rivera, Jason Moran, Mulgrew Miller, Phil Woods, The Heath Brothers en Joe Lovano. Tijdens de conferentie worden zo’n 125 bijeenkomsten en workshops gehouden over bijvoorbeeld jazzgeschiedenis, improvisatie, technologie, compositie, arrangeren en de fijne kneepjes van optreden. Vertegenwoordigers van de muziekindustrie (zoals Bruce Lundvall (Blue Note), Randall Kennedy (Warner Bros) en Jeff Jones (Columbia/Legacy)) zullen sessies beleggen om ideeën uit te wisselen met musici en leraren, en strategieën voor de toekomst te bespreken. Met ongeveer 300 stands zijn festivals, uitgevers, agenten, scholen en platenmaatschappijen op de conferentie aanwezig.

(www.iaej.org)MOKER JAZZBAND IN FEBRUARI 2004 OP JAZZLAB-TOURNEE
De Gentse Moker Jazzband maakt in februari 2004 een korte tournee. De concertreeks vaart onder de vlag van de JazzLab Series. Onder meer concertpodia in Brussel (3 februari), Gent (7 februari) en Brugge (14 februari) worden aangedaan.
Moker werd in oktober 2000 door gitarist Mathias van de Wiele opgericht. Met eigenzinnige vertolkingen van voornamelijk eigen composities vielen ze snel op. In 2001 werd het kwartet tot laureaat verkozen van de eerste editie van het ‘Jong Jazztalent in Gent’. Begin 2003 trad trompettist Bart Maris tot de groep toe, die daarmee tot een kwintet is uitgebreid. Moker’s muziek is eens omschreven als een ‘Medeski, Martin & Woods-meets-Steve Coleman-universum vol onverwachtse wendingen en contrasten’. Moker’s nieuwste cd heeft ‘Lovendegem, Live in Limelight’. Tracks zijn te beluisteren op www.moker.org/music.

JazzLab series

JazzLab Series is een Vlaamse concertreeks waarin aandacht wordt besteed aan de actuele Vlaamse en Belgische jazzmuziek. Het initiatief ontstond in 1992 in De Werf (Brugge) en groeide uit tot een vaste waarde in het concertaanbod. JazzLab Series is actief op ruim tien podia in Vlaanderen en Brussel. Naast gevestigde namen komen ook projecten van jong en opkomend talent aan bod. Behalve klassieke uitingen van jazz biedt het programma ruimte voor experiment en fusies met andere genres.

(www.jazzlabseries.be)


BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA GEEFT AVONDCONCERT OP IAJE-CONFERENTIE
Het Brussels Jazz Orchestra en Bert Joris zijn uitgenodigd om een avondconcert te verzorgen op de jaarlijkse conferentie van de International Association of Jazz Educators (IAJE). Het concert vindt op 23 januari plaats in de Imperial Ballroom van het Sheraton hotel in Manhattan. Trompettist Bert Joris treedt op als solist. 
Op de conferentie zullen composities van het dubbelalbum "The Music of Bert Joris" (W.E.R.F.) gebracht worden. De IAJE biedt het Jazz Orchestra een kans om zich aan een internationaal professioneel publiek voor te stellen.

 

Nog twee concertenHet Brussels Jazz Orchestra maakt van de gelegenheid gebruik om nog twee concerten te geven. Het eerste is op 19 januari in de Scullers jazzclub met saxofonist Dave Liebman. Scullers is de belangrijkste club van Boston. Orkest en solist kennen elkaar van de laatste editie van Jazz Middelheim. Het tweede vindt plaats in de Tonic club in New York City met als gast pianist Kenny Werner. Deze club is een plaats waar experimentele projecten welkom zijn en een setting om de grensverleggende big band muziek van Werner te brengen.

www.brusselsjazzorchestra.com
NEDERLAND & BELGIË
PLATEN

JF Kort Tijdens een nieuwjaarsconcert in het Bimhuis wordt 2 januari 2004 de nieuwe cd ‘A Driven Spirit’ van saxofonist Franklin Caesar gepresenteerd. Hij maakte het album onder anderen met pianist Robin van Geerke en drummer Eddy Veldman.
PRIJZEN

VPRO/BOY EDGAR PRIJS 2003

TOEGEKEND AAN TOBIAS DELIUS
De VPRO/Boy Edgar Prijs 2003 is toegekend aan tenorsaxofonist, klarinettist en bandleider Tobias Delius. Delius ontvangt hiermee de belangrijkste Nederlandse prijs op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek. Tobias Delius krijgt de prijs 11 februari 2004 tijdens een feestelijk programma in het Bimhuis te Amsterdam.
De jury spreekt in het juryrapport grote waardering uit voor ‘Delius’ eigenzinnige hantering van de jazztraditie die niet alleen tot uiting komt in een eigen geluid, waarin oude heldentenoren op de achtergrond meespelen, maar ook in zijn muzikale aanpak waarbij groepsprocessen van doorslaggevende betekenis zijn. De jury bewondert de grote wendbaarheid van deze musicus in steeds wisselende muzikale samenstellingen, zonder dat daarbij zijn eigen identiteit verloren gaat.’

De jury bestond uit: Hans Mantel (presentator NPS jazz en muziekrecensent), Bernlef (schrijver), Marcel Roelofs (jazzprogrammeur), Amanda Kuyper (muziekjournalist) en Geert van Itallie (adjunct-directeur Paradiso).


De VPRO/Boy Edgarprijs

De (VPRO)/Boy Edgar Prijs ontstond in 1980 door een naamswijziging van de Wessel Ilcken Prijs. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een musicus die zich lange tijd onderscheidt door een verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. Eerdere winnaars van de VPRO/Boy Edgar Prijs waren Corrie van Binsbergen (1997/1998), Paul van Kemenade (1998/1999), Sean Bergin (2000), Eric Vloeimans (2001) en Tony Overwater (2002). De VPRO/Boy Edgar prijs bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een geldbedrag van 12.500 euro.


OVERIG

OMROEPBEZUINIGINGEN BEDREIGEN JAZZPROGRAMMERING
De Concertzender ligt onder vuur in de bezuinigingsoperatie van de publieke omroep. Dit meldde de Volkskrant zaterdag 6 december jl.
De Concertzender zou moeten verdwijnen of zich meer moeten richten op jongeren en allochtonen. Met een eventuele opheffing van de Concertzender zou een substantieel deel van de jazzprogrammering van de Nederlandse radio verdwijnen.
JF Kort In het Antwerpse Jazzcafé Hopper presenteert fotograaf Jos Knaepen op 30 december zijn nieuwe fotoboek ‘Jazz in Belgium’. Het gebeuren wordt muzikaal ondersteund door ‘The Acoustics’ met Frank Vaganee (as), Kurt van Herck (ts), Jos Machtel (d) en Martijn Vink (b).
EUROPA, AMERIKA & JAPAN
PLATEN

WEST COAST JAZZ HERLEEFT OP

NIGHT LIGHTS’ VAN OCTOBOP


Night Lights’ is de nieuwe cd van Octobop. Dit Californische octet grijpt met zijn muziek terug op de ‘West Coast’- jazz uit de jaren ’50.
‘Night Lights’ bevat nieuwe arrangementen van classics van Gerry Mulligan (Rocker, Walkin’ Shoes), Shorty Rogers (Jazz Wagner, Short Stop), Bud Shank (Cotton Blossom), Bill Holman (Jazz goes tot Siwash), Marty Paich (Blue Mist) en Art Pepper (Minor Yours). Octobop-leider Geoff Roach maakte de meeste arrangementen. Het titelnummer (van Gerry Mulligan en Judy Holliday) wordt gezongen door Nancy Gilliland.
Octobop

‘Octobop makes cool jazz hot again’ is de lijfspreuk van Octobop. Het octet van leider Geoff Roach bestaat uit musici met een ruime ervaring in het muziekvak. Hun namen: David Kopf (b), Jack Conway (gt), Bill Hazzard (vib), Mike Humphrey (tb), Matt Kesner (sax), Geoff Roach (sax, fl), Randy Smith (tp, flh) en Peter Theilen (d).

Octobop speelt de muziek die werd gecreëerd in ‘The Birth of the Cool’-band en verder werd ontwikkeld door musici als Gerry Mulligan, Chet Baker, Shorty Rogers, Art Pepper en Jimmy Giuffre. De groep wil deze jazz recreëren, maar ook actualiseren.

(www.octobop.com)


MPS-ALBUMS VAN OSCAR PETERSON

NU OP SACD VERKRIJGBAAR
De albums die pianist Oscar Peterson in Duitsland voor MPS opnam, zijn in één box op sacd opnieuw uitgebracht. De box ‘Exclusively for my Friends’ bundelt zes lp-titels: ‘Mellow Mood’, ‘Action’, ‘The way I really play’, ‘Travelin’On’, ‘My favourite Instrument’ en ‘Girltalk’.
Van Oscar Peterson werd voor deze albums een aantal huisconcerten opgenomen die hij tussen 1963 en 1968 gaf in de villa van geluidstechnicus en producent Hans Georg Brunner-Schwer. Ook is Peterson solo in de studio te horen. Verder nam MPS verschillende Oscar Peterson trio’s op met zowel bassist Ray Brown als Sam Jones en de drummers Bobby Durham, Ed Thigpen en Louis Hayes.

De zes albums werden eerder in 1992 door PolyGram op vier cd’s heruitgebracht. De ‘All Music Guide’ gaf deze uitgave vijf sterren. Peterson zelf rekent zijn MPS-albums tot zijn beste werk.


NEGEN REPRISE-ALBUMS VAN

DUKE ELLINGTON OPNIEUW UIT
Negen albums maakte Duke Ellington begin jaren ’60 voor Reprise records, het label van Frank Sinatra. Ze zijn nu opnieuw door Rhino/Warner op vijf cd’s uitgebracht. De box biedt een bont muzikaal palet met stukken voor strijkers, nieuw opgenomen swingnummers, pop-covers en muziek uit de film Mary Poppins.
De Reprise-albums dateren uit een periode waarin de grote orkesten muzikaal uit de mode raakten en slechts enkele bands het hoofd boven water konden houden. Het repertoire op de vijf cd’s is weinig samenhangend en speelt deels in op muzikale rages. Zo zijn ‘I wanna hold your hand’, ‘Blowing in the wind’, Acker Bilk’s ‘Stranger on the shore’ en ‘Feed the Bird’ uit Mary Poppins in een Ellingtonbewerking te horen. Maar ook zit het album ‘Afro-Bossa’ in de box. Het is rijk georkestreerd en heeft een exotische sfeer. Als één van de weinige albums uit deze tijd, oogstte deze plaat waardering van de critici. ‘The Symphonic Ellington’ laat weer een andere kant van ‘Sir Duke’ zien. Het is een plaat opgenomen met onder meer het symfonieorkest van Hamburg en het operaorkest van La Scala. Het bekendste nummer op deze plaat is ‘Harlem’, een compositie uit 1951.
Reprise geen succes

Toen Ellington’s contract in 1962 bij Columbia verliep, stapte hij over naar Reprise. Hij werd gecontracteerd als platenartiest, maar kreeg tevens een baan als A&R-manager van de jazzsectie van de maatschappij. Tijdens de Reprise-jaren was Ellington op ‘volle sterkte’ met Billy Strayhorn als arrangeur en orkestleden als de saxofonisten Paul Gonsalves, Ben Webster, Johnny Hodges en de trompettisten Cootie Williams, Cat Anderson en Ray Nance. Toch was de verbintenis geen (artistiek) succes en duurde deze nog geen drie jaar. Ellington keek later met weinig voldoening op zijn Reprise-jaren terug.


MIGUEL ZENON MAAKT LABELDEBUUT BIJ MARSALIS MUSIC
Bij Marsalis Music verschijnt 13 januari het nieuwe album van altsaxofonist Miguel Zenon. De Puertoricaan maakt met ‘Ceremonial’ zijn debuut bij het label van Branford Marsalis.
‘The main concept of the recording’, zo licht Zenon op de website van Marsalis Music zijn album toe, ‘is going for something melodic with the Latin influences melted into the jazz world, rather than just trying things to show that I can play a lot of notes fast.’ Zenon wordt op ‘Ceremonial’ begeleid door Luis Perdomo (p), Hans Glawischnig (b) en Antonio Sánchez (d). Dit kwartet nam zeven nummers op. Vijf eigen composities van Zenon, Silvio Rodriquez’s ‘Leyenda’ en de traditional ‘Great is Thy Faithfulness’. De band maakt het album in maart 2003, vlak na de terugkeer van een Europese tournee.
Miguel Zenon

Na een studie aan het Berklee College in Boston, verhuisde Miguel Zenon in 1998 naar New York. Daar ging hij naar de Manhattan School of Music. In New York kwam de saxofonist in contact met tenorsaxofonist David Sanchez. Zenon trad toe tot zijn sextet. Ook werkte Zenon met het Vanguard Jazz Orchestra, Ray Barretto en William Cepeda. Miguel Zenon ontmoette Branford Marsalis toen deze de productie deed van de platen van David Sanchez. Uit die ontmoetingen vloeide het platencontract met het Marsalislabel voort.

In 2004 gaat Zenon op pad met het SF Modern Jazz Collective. Dit is een all-star octet met Joshua Redman, Bobby Hutcherson, Nicholas Payton, Josh Roseman, Renee Rosnes en Robert Hurst. (www.marsalismusic.com)
JF Kort Stevig en lyrisch was het geluid van de Texaanse tenorsaxofonist Curtis Amy. Tussen 1960 en 1963 nam hij zes albums op voor Pacific Jazz. Deze albums zijn nu opnieuw uitgebracht door Mosaic Records. Amy wordt begeleid door onder anderen Paul Bryant, Marcus Belgrave, Dupree Bolton, Bobby Hutcherson en Roy Ayers.
JF Kort Pianist Horace Silver’s eerste cd voor het Bop City-label heet ‘Rockin’ with Rachmaninoff’. Het album vloeit voort uit een droom die Silver meer dan eens had. Daarin stelt Duke Ellington in de hemel Serge Rachmaninoff voor aan Louis Armstrong en Muddy Waters.
VERVE-SESSIES ROY ELDRIDGE

DOOR MOSAIC RECORDS UITGEBRACHT
Nooit eerder verscheen zo’n omvangrijk overzicht van het oeuvre van trompettist Roy Eldridge als in de nieuwe Mosaic-box ‘The Complete Verve Roy Eldridge Studio Sessions’. De zeven cd’s bevatten opnamen uit de jaren vijftig, inclusief niet eerder uitgebrachte tracks.
Producer Norman Granz haalde Roy Eldridge eind jaren ’40 uit Frankrijk terug naar Amerika. In 1951 maakte Eldridge vervolgens zijn eerste opname voor Verve. De laatste sessie dateert uit 1960. Alle zestien opnamesessies uit die periode van tien jaar zijn in de Mosaic-box opgenomen.

Roy Eldridge is in verschillende combinaties te horen. Onder meer in kleine groepen met Buddy Tate, Oscar Peterson, Jo Jones, Barney Kessel, Buddy Rich en Ray Brown en met orkesten met strijkers in arrangementen van George Williams en Russ Garcia. Verder in drie jamsessies, waarvan één met saxofonist Benny Carter, één met trompettist Harry Edison en één met trompettist Dizzy Gillespie. Dan is in de box nog een duo-opname met drummer Alvin Stoller te vinden. Dit had eigenlijk een triosessie met pianist Art Tatum moeten worden, maar Tatum kwam niet opdagen en Eldridge speelde zelf later de pianopartij in. Eldridge is eveneens in een traditionele setting te horen. Deze opname werd indertijd door Verve in hun serie ‘Swing goes Dixie’ uitgebracht.

Roy Eldridge

Als twintigjarige arriveerde Roy Eldridge in 1931 in New York, waar hij emplooi vond bij Elmer Snowden, McKinney’s Cotton Pickers en Teddy Hill. Hij begeleidde ook Billy Holiday en was solist bij het orkest van Fletcher Henderson. In de jaren ’40 was hij de eerste zwarte die met Gene Krupa’s band toerde. Het was de tijd van zijn hit ‘Rockin’ Chair’ en zijn vertolking van “Let me off uptown’ met zangeres Anita O’Day. In die jaren werkte hij ook nog voor Benny Goodman en Artie Shaw. Met Jazz at the Philharmonic toerde Eldridge door Europa. ‘Swinger’ Roy Eldridge had weinig affiniteit met bebop. Uit angst door deze stroming in Amerika zonder werk te komen, besloot hij zich eind jaren ’40 in Frankrijk te vestigen.

(www.mosaicrecords.com)
PRIJZEN

TAL VAN PRIJSUITREIKINGEN

TIJDENS IAJE-CONFERENTIE 2004
Tijdens de komende jaarlijkse conferentie van de International Association of Jazz Educators (IAJE) worden tal van prijzen uitgereikt. De prestigieuze Jazz Master Award van de National Endowment of the Arts (NEA) gaat onder anderen naar gitarist Jim Hall en pianist Herbie Hancock. Wynton Marsalis krijgt de President’s Award en jong talent Francesco Cafiso de International Jazz Award.
NEA Jazz Master

Sinds 1982 wordt jaarlijks een aantal levende jazzlegenden benoemd tot NEA Jazz Master. Dit grootste Amerikaanse eerbewijs voor jazzmusici valt in 2004 ten deel aan Jim Hall, Herbie Hancock, drummer Chico Hamilton, zangeres Nancy Wilson, criticus Nat Hentoff en arrangeur, componist Luther Henderson (1919-2003). De Jazz Masters worden op 23 januari gehuldigd tijdens een ‘awards concert’, dat landelijk in de VS op televisie te zien zal zijn.


President’s Award

Tijdens een speciaal IAJE galadiner op 21 januari wordt de IAJE President’s Award aan Wynton Marsalis uitgereikt in zijn hoedanigheid van artistiek directeur van het Jazz at Lincoln Center. De prijs wordt hem gegeven voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van ‘jazz education’. Deze prijs ging eerder naar Oscar Peterson (2003), Quincy Jones (2002) en Ken Burns (2001).


International Jazz Award

De International Jazz Award wordt uitgereikt door de IAJE en de International Jazz Festivals Organization (IJFO). De prijs is voor een talentvolle nieuwkomer zonder platencontract. In 2004 krijgt de Italiaan Francesco Cafiso (14) de prijs. De saxofonist mag daardoor in de zomer van 2004 op zes festivals optreden, ontvangt $ 5.000 en krijgt ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van zijn loopbaan. Cafiso tourde afgelopen zomer met het Wynton Marsalis Septet door Europa en won in 2002 de Eurojazz Competition. (www.iaje.org)WAYNE SHORTER GROTE WINNAAR 68ste DOWNBEAT READERS POLL
Saxofonist Wayne Shorter is de grote winnaar in de 68ste Downbeat Readers Poll. Hij staat bovenaan in de categorieën ‘jazz artist’, ‘jazz album’ (Footprints Live’), ‘soprano saxophonist’ en ‘composer’.
Enkele andere winnaars zijn:

Hall of Fame – Ray Brown

Percussionist – Poncho Sanchez

Big Band – Clayton-Hamilton Jazz Orchestra

Baritonsax – James Carter

Trompet – Dave Douglas

Trombone – Steve Turre

Altsax – Phil Woods

Tenorsax – Sonny Rollins

Fluit – James Newton

Bas – Dave Holland

Elektrische bas – Steve Swallow

Drums – Roy Haynes

Piano – Keith Jarrett

Akoestische groep – Dave Holland Quintet

Elektrische groep – John Scofield Band

Zangeres – Diane Krall

Zanger – Mark Murphy

De volledige uitslag is in het decembernummer van Downbeat opgenomen.

(www.downbeat.com)


NOMINATIES GRAMMY AWARDS 2004 BEKEND GEMAAKT
De nominaties voor de 46ste Grammy Awards uitreiking zijn bekend. De uitreiking is op 8 februari 2004 in het Staples Center in Los Angeles.
Onder meer de volgende jazzalbums zijn genomineerd:

Rural Renewal - The Crusaders

Time Again - David Sanborn

May The Music Never End - Shirley Horn

The Standards Album - Aaron Neville

Alegria - Wayne Shorter

Wide Angles- Michael Brecker Quindectet

Extended Play, Live At Birdland - Dave Holland Quintet

34th N Lex – Randy Brecker

Time again - David Sanborn

Man in the Air - Kurt Elling

A Little Moonlight - Dianne Reeves

Looking For America- Carla Bley

De volledige lijst van genomineerde albums is te vinden op www.grammy.com.


OVERIG

JF Kort Liefhebbers van de jazzfoto’s van Francis Wolff kunnen hun hart ophalen op de website van Mosaic Records. Daar is een collectie foto’s te zien uit de bloeitijd van het Blue Note label. Onder de titel ‘The Blue Note Years/The Jazz Photography of Francis Wolff’ zijn de foto’s ook in boekvorm verkrijgbaar.

(www.mosaicrecords.com/oneofakind.asp)


JF Kort Pianist Oscar Peterson verschijnt op een postzegel van de Oostenrijkse Post. De Post vindt Peterson ‘één van de meest briljante hedendaagse jazzpianisten’.
ALL THAT’S JAZZ

Rolf Polak
Wat een toestand is het vaak om een jazzlokaliteit midden in een stad op tijd te kunnen bereiken. De stad is opgebroken, het openbaar vervoer een ellende of het parkeren van je auto een hopeloze zaak. Maar de echte jazzliefhebber laat zich hierdoor niet uit het veld slaan, want gelukkig heb je van die zeldzame avonden dat je nog met een echt blij gevoel naar huis terugkeert, nadat je een geslaagd jazzoptreden hebt bijgewoond. Dit was enkele weken geleden ook het geval.

Plaats van handeling was het Hotel Old Quater’ in de sfeervolle en met veel toeristen bevolkte Warmoesstraat in het hart van oud-Amsterdam. Elke maandag organiseert Paul Lehwalt samen met pianist Wolfgang Maiwald hier jazzoptredens, die meestal een aanvangstijd van 21.00 uur kennen en tot 23.00 uur duren. Hierna is het de hoogste tijd voor vele jazzmuzikanten, die denken ook een bijdrage te kunnen leveren, om tevoorschijn te komen voor de aansluitende wekelijkse jamsessie, die tot exact 01.00 uur duurt. De inwendige mens wordt er uiterst vriendelijk verzorgd door een vrouwelijk koppel bestaande uit Jos Strube en haar lieve collega. En het leuke van deze locatie is dat de toegang nog steeds gratis is.

Dit keer was het de beurt aan gastspeler Jorg Kaaij op de tenorsaxofoon, die met het vaste localiteitstrio van toetsenist Wolfgang Maiwald, contrabassist Thomas Winther Andersen en slagwerker Joost Kesselaar ging optreden. Zoals altijd werd een gezellige spanning voelbaar toen de musici hun instrumenten gingen uitpakken en installeren.

Jorg Kaaij (1975) ging na het gymnasium als freelance musicus aan de slag, studeerde aan het hoofdstedelijke conservatorium en rondde zijn studie met succes af. In zijn afstudeerjaar 2000 ontving Jorg een studiebeurs, toegekend door de Stichting Jazztalent, dat hiervoor een veelbelovende musicus selecteert. En dat is Jorg Kaaij natuurlijk, want hij speelt de sterren van de hemel en componeert er daarnaast lustig op los. Tijdens een verblijf in New York studeerde Jorg Kaaij onder anderen bij alt- en sopraansaxofonist Dick Oats en ook ontmoette hij de Nederlandse pianist Edwin Berg met wie Jorg Kaaij zijn kwartet formeerde. Deze vruchtbare samenwerking leidde al tot diverse concerten in binnen- en buitenland met diverse samenstellingen van de band. Daardoor heet de band ook wel het Edwin Berg Trio & Jorg Kaaij. De band nam in 2001 deel aan het North Sea Jazz Festival en maakte tournees door Spanje en Italië.

Maar er gebeurde meer, want in maart 2001 kreeg Jorg Kaaij van de bevlogen executive-producer Bob Hagen van de Stichting Jazz Impuls het aanbod in New York een cd op te laten nemen voor diens succesvolle label ‘Jazz ‘N’ Pulz’ (www.jazzimpuls.com). Met als titel ‘Downtown Daze’ (Jazz ‘N’ Pulz BMCD 399) verscheen dit album met vier van de negen stukken van de hand van Jorg Kaaij, die samenspeelt met Edwin Berg, Kurt Rosenwinkel (gt), Hans Glawischnig (b) en Carl Allen (d). Het Edwin Berg Trio & Jorg Kaaij ontvingen op het Jazz Festival Granada 2002 in Spanje de ‘Best European Jazz Group Award’ en toeren op dit moment door Nederland om hun nieuwe album ’Heartland’ te promoten.

Maar nu terug naar ‘Hotel Old Quater’. Wat daar te horen was deed de aanwezigen versteld staan, want het Wolfgang Maiwald Trio speelde de stukken zoals gewoonlijk zeer geïnspireerd en uiterst homogeen en soms ook weer heel ‘frivool’, en de saxsoli werden moeiteloos en met tomeloze energie ingevuld door Jorg Kaaij. Hij is dan ook duidelijk een van de meest succesvolste Nederlandse saxofonisten van dit moment en heeft een grootse toekomst. Zijn intense vertolking van ‘Stella by Starlight’ bracht de aanwezigen in vervoering en dan moet je natuurlijk een heel grote musicus zijn, zeker voor een aandachtig luisterend en kritisch publiek.

Tijdens mijn terugkeer naar huis daalde een druilerige regen neer in het miezerig aandoende centrum van oud- Amsterdam, maar kon mijn goede humeur gelukkig niet meer bederven.
PLATENBESPREKING

The Rogier van Otterloo Files, Projectet

Munich Records BMCD 423 (www.munichrecords.com)
Tot nu toe is Piet Noordijk met zijn cd ‘A Tribute to Rogier’ uit 1995 een van de weinige Nederlandse jazzmusici geweest die iets met het werk van Rogier van Otterloo gedaan hebben. Mogelijk omdat het omvangrijke werk van Rogier van Otterloo vaak als easy-listening gekenschetst wordt wat mogelijk een reden voor de ‘echte’ jazzliefhebber is deze prachtige muziek te mijden. Toch leeft Van Otterloo voort als een van de meest succesvolste Nederlandse (film)componisten en schreef hij daarnaast prachtige jazzcomposities, vaak alleen bekend bij insiders.

Met de net uitgebrachte cd ’The Rogier van Otterloo Files’ is het als een project vormgegeven album, met elf prachtige stukken van de hand van deze veel te vroeg overleden componist, eindelijk aan deze omissie een einde gekomen. Het speciaal voor de gelegenheid opgericht ‘Projectet’, met hierin zoon Thijs van Otterloo, weet een prachtig uitgebalanceerde sfeer te creëren, die soms zelfs aan de klankkleuren van het orkest van Gil Evans herinneringen oproept. Maar dat is ook niet zo verwonderlijk als je de bezetting op de schitterend uitgevoerde hoes bekijkt: Angelo Verploegen (tp), Thijs van Otterloo (ss+as), Rolf Delfos (ts+as), Willem Kiewit de Jonge (tb), Ed Verhoeff (g), Erwin Hoornweg (p), Gulli Gudmundsson (b) en Pascal Vermeer (d).

In het derde nummer ‘Two Of A Kind’ (toepasselijke titel) blaast Thijs van Otterloo, alleen begeleid door pianist Erwin Hoorweg, een weergaloze solopartij. Trouwens, de hele plaat vormt een prachtig eerbetoon aan deze grote Rogier van Otterloo. Munich Records wil ik complimenteren met dit ambitieuze project.
Rolf Polak (1944) is jazzliefhebber. Hij presenteert elke zater-dag om 21.00 uur het programma ‘All That’s Jazz’ op RICK FM (106,3 in Uithoorn en omgeving, kabel 99,0 Mhz).

RADIOGIDS
Maandag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

21.00 – 22.00 uur Best of Jazz BBC 2

22.00 – 00.00 uur Hans Dulfer BN radio

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.00 – 00.00 uur Jazz Klara
Dinsdag

18.00 – 19.00 uur Krizz-Krazz/Jazzactua Con.znd

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

18.55 – 19.00 uur Concertagenda Con.znd

19.00 – 20.00 uur Spinning the Blues Con.znd

19.00 – 20.00 uur Is dit nog wel Jazz? Radio 4

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

20.00 – 23.00 uur Themaprogramma Con.znd

21.00 – 23.00 uur In de Club VRT 1

22.05 – 23.05 uur Jazz City WDR 5

23.00 – 00.00 uur Lüdeke Straightahead Con.znd

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.00 – 00.00 uur Jazz Klara

00.00 – 01.00 uur Wisselend programma Con.znd


Woensdag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.00 – 00.00 uur Jazz Klara
Donderdag

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

22.05 – 23.00 uur Jazz Live & Trends WDR 5

23.00 – 00.00 uur Sesjun Radio 4

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.00 – 00.00 uur Jazz Klara
Vrijdag

09.00 – 13.00 uur Diverse jazz Con.znd

17.00 – 18.00 uur Jazz Legends BBC 3

18.15 – 19.00 uur Jazz RTBF 3

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

23.00 – 00.00 uur Jazz op vier Radio 4

23.15 – 00.00 uur Le grand jazz RTBF 3

23.00 – 00.00 uur Jazz Klara

00.00 – 08.30 uur De Jazznacht Con.znd

00.30 – 02.00 uur Jazz on 3 BBC 3


Zaterdag

17.00 – 18.00 uur Jazz Line-up BBC 3

18.00 – 19.00 uur Jazz record requests BBC 3

19.00 – 19.30 uur Jazz File BBC 3

19.20 – 20.00 uur WDR 3 Jazz & No WDR 3
Zondag

16.00 – 17.00 uur Malcolm Laycock BBC 2

16.00 – 17.00 uur Off the Record Con.znd

17.00 – 18.00 uur Jazzgeschiedenis Con.znd

18.00 – 19.00 uur Paleis van de weemoed Con.znd

19.30 – 20.00 uur WDR 3 Jazz WDR 3

20.00 – 22.30 uur Come Sunday Klara

22.00 – 00.00 uur Jazz Blue Noire RTBF 3

00.00 – 01.00 uur Jazzkotabel Radio 4

TOELICHTING:
Concertzender:

De geschiedenis van de jazz: zondag 17.00 uur

De reeks ‘de geschiedenis van de jazz’ werd oorspronkelijk door Michiel de Ruyter voor de NOS en VPRO gemaakt en tussen 1979 en 1994 in afleveringen van een halfuur uitgezonden. De Concertzender herhaalt de geschiedenis in blokken van een uur.


Spinning the Blues: dinsdag 19.00 uur

Recentelijk verschenen blues, rhythm & blues en de concertagenda.

Presentatie: Fred Broekman.

RTBF La Premiere:

Le Grand Jazz weekdagen 23.15 uur

Amerikaanse en Belgische jazzklassiekers met de medewerking van het Maison du Jazz (Luik) en de archieven van de Mediatheque.

Presentatie: Philippe Baron.

Jazz Blue Noire zondag 22.00 uur

Vocale (crooners, ‘sophisticated ladies’) en instrumentale muziek waarbij ook de grensgebieden van de jazz aan de orde komen, zoals funk, afro, latin etc. Nieuwe platen en ook oud materiaal.

Presentatie: Malika Ben Brahim

BBC 3:

Jazz Legends vrijdag 17.00 uur

Jazz Legends richt zich op de groten uit de jazzhistorie. Naast cd‘s zijn in het programma concertopnamen en interviews uit het BBC-archief te horen. Dat archief bevat een enorme hoeveelheid materiaal van onder anderen Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan, Sonny Rollins, Don Cherry, Buddy Rich, Oscar Peterson, Jackie McLean, Art Blakey, Gil Evans, Jim Hall en the Modern Jazz Quartet. Jazz Legends wordt gepresenteerd door Julian Joseph.


Jazz on 3 vrijdag 00.30 uur

‘Jazz on 3’ is BBC Radio 3’s eigentijdse jazzshow. Live-opnamen, interviews, besprekingen van nieuwe cd’s en aandacht voor de traditie door middel van specials. De muziek is gevarieerd. Van free jazz via fusion en post-bop tot elektronica. ‘Jazz on 3 celebrates the music as a living and developing art form’, aldus de makers. Presentator van dit nachtprogramma is Jez Nelson.


Jazz Line-Up zaterdag 17.00 uur

BBC Radio 3’s jazzmagazine Jazz Line-Up is voor liefhebbers van mainstream en straight-ahead jazz van zowel oudgedienden als nieuwkomers. De show wordt om en om gepresenteerd door de jazz-zangeressen Stacey Kent en Claire Martin. Het aandeel vocale jazz is groot. Jazz Line-Up brengt interviews, live-opnamen van Engelse jazzfestivals, waaronder het London Jazz Festival en het Cheltenham Jazz Festival, en exclusieve sessies en opnamen met de BBC Big Band.


Jazz Record Request zaterdag 18.00 uur

Jazz Record Request is een verzoekplatenprogramma. Het bestaat al sinds 1964. Het aanbod is zo gevarieerd als de jazz zelf. Het programma probeert alle genres en perioden de revue te laten passeren, vaak in onverwachte combinaties. De kwaliteit van de muziek is over het algemeen hoog. De presentatie van Jazz Record Requests is sinds 1991 in handen van Geoffrey Smith.


LIVE:
TRIO FRANCOIS CARRIER

Bezetting: Francois Carrier (as), Uri Caine (p),

Michel Lambert (d)Opname: North Sea Jazz Festival 2003, 11 juli 2003

Concertzender, NJF 2003, 23 december, 20.00 uur
RITA REYS MEETS THE BEETS BROTHERS

Bezetting: Rita Reys (voc), Peter Beets (p),

Alexander Beets (ts), Marius Beets (b), Peter Ypma (d), Jarmo Hoogendijk (tp)


Opname:
Den Haag, 6 november 2003

Sesjun registreerde een optreden van ‘Europe’s First Lady in Jazz’ Rita Reys met haar eigen band met de Beets Brothers en trompettist Jarmo Hoogendijk. Rita Reys viert in 2003 haar zestigjarig podiumjubileum en het is ook vijftig jaar geleden dat zij haar eerste plaat maakte. Deze jubilea worden gevierd met een speciale tournee ‘It’s my stage’ en een vier cd-box ‘Rita Reys, Songs of a lifetime’. De opname van Sesjun werd tijdens een optreden uit de jubileumtournee gemaakt.Radio 4, TROS, Sesjun, 25 december, 23.00 uur
ROBERTA GAMBARINI QUARTET

Bezetting: Roberta Gambarini (voc), David Gazarov (p), Jimmy Woode (b), Willie Jones III (d)

Opname: Bimhuis, 16 november 2003

Zangeres Roberta Gambarini is Italiaanse van geboorte. In 1998 verhuisde ze naar de Verenigde Staten met een beurs voor het New England Conservatory in Boston. Ze won dat jaar de derde prijs in de International Thelonious Monk Jazz Competition. In New York trad ze de laatste jaren op met Ronnie Matthews, Curtis Fuller, Don Sickler, Roy Hargrove, het Harold Land-Billy Higgins quintet, Ron Carter, Kenny Washington, Charles Davis, T.S Monk, Slide Hampton, John Hicks en Hank Jones. Deze zomer was ze op het North Sea Jazz Festival met Hank Jones (p), Niels-Henning Orsted Pedersen (b) en Alvin Queen (d).Radio 4, VPRO, Jazz op 4, 26 december, 23.00 uur
SPECIALS:
FLIP PHILLIPS

Hij heet eigenlijk Joseph Filipelli en werd in 1915 geboren, maar als Flip Phillips is hij een begrip voor de liefhebbers van de tenorsaxofoon. Phillips heeft een warme toon en is een echte swinger. Hij speelde in de First Herd van Woody Herman (1944- 46) en toerde daarna tien jaar met ‘Jazz at the Philharmonic’ (1947-56). Phillips had in de show de taak het publiek flink op te zwepen. Eind jaren ’50 had Phillips een band met Bill Harris. In latere jaren trad hij in tal van verschillende combinaties op, werkend vanuit Florida. Flip Phillips heeft een platenloopbaan van zestig jaar. Nog recentelijk verscheen een nieuw album van hem.Concertzender, The Jazz Connection, 23 december, 0.00 uur

DE SONGS VAN SINATRA

Remco Takken draait zestien ‘Sinatrasongs’ in een uitvoering van anderen. In de uitvoering van altsaxofonist Piet Noordijk op zijn cd ‘Piet plays Sinatra’ bijvoorbeeld. Maar ook minder voor de hand liggende versies als die van de Four Tops en Stevie Wonder (cd ‘Motown celebrates Sinatra’) en van Alexandra van Marken, Karin Tanghe en Trio Pavlov (cd ’This Way’). Fans van Hans Teeuwen moeten zeker luisteren. Hij komt in het programma vier keer langs.Concertzender, New Directions,

30 december, 21.00 uur
ALBERT MANGELSDORFF

Trombonist Albert Mangelsdorff werd op 5 september 75. Hij is één van de meest vooraanstaande Duitse jazzmusici en wordt als trombonist tot de wereldtop gerekend. Mangelsdorff begon op zijn twintigste trombone te spelen. In de jaren ‘50 werd zijn spel sterk beïnvloed door Amerikaanse voorbeelden als Jay Jay Johnson. Later ontwikkelde hij steeds meer zijn eigen stijl. Met zijn kwintet met onder anderen Heinz Sauer en Günter Lenz, verwierf Mangelsdorff in de jaren ‘60 wereldwijd faam. Begin jaren ‘70 begon hij met ‘multiphonics’ te experimenteren. Deze techniek, gelijktijdig zingen en spelen op de trombone, verbreedde de mogelijkheden van het instrument.Concertzender, The Art of the Improvisers,

30 december, 22.00 uur
JF Kort De Duitse radioprogrammering gaat op de schop. Onder meer het programma ‘Jazzcity’ op WDR 5 wordt hiervan de dupe. Het acht jaar oude programma wordt 1 januari 2004 uit de programmering geschrapt. Er komt geen ander jazzprogramma voor in de plaats.
PRIKBORD

JAMSESSIONS IN AMSTERDAM

Elke maandag:

Jazz@hotel Old Quarter, Warmoesstraat,

met Wolfgang Maiwald (p),

Thomas Winther Andersen (b), Joost Kesselaar (d).

Aanvang: 21.00 uur

Elke dinsdag:

Bimhuis, Oude Schans,

Aanvang: aansluitend op de Tuesday Night Performances.

Elke donderdag:

Café Batenburg, Max Euweplein,

met Thijs Cuppen (p).

Aanvang: 21.00 uur


WWW.JAZZFORUM.BE

De website www.jazzforum.be is een initiatief van jazzliefhebbers.  U kunt er uw mening kwijt over alles wat met jazz te maken heeft.  Sinds juli 2003 hebben haar leden al meer dan 3000 berichten gemaakt.  Iedereen kan gratis lid worden.
JAZZ WEEK JAZZ CHART

10 december 2003
1. JIMMY COBB'S MOB — Cobb's Groove

(Milestone — MCD-9334-2)

Het debuutalbum van Jimmy Cobb’s Mob. De groep bestaat al sinds de jaren ’90, maar maakte nooit eerder een album. Drummer Jimmy Cobb wierf de groepsleden onder zijn leerlingen. De pianist is Richard Wyands, de bassist John Webber. Speciale gast op ‘Cobb’s Groove’ is tenorist Eric Alexander. Het album is geproduceerd door Todd Barkan.


2. JOHN HICKS — Fatha's Day

(HighNote — HCD 7110)3. CASSANDRA WILSON — Glamoured

(Blue Note — 7243 5 81860 2 4)4. HOUSTON PERSON — Social Call

(HighNote — HCD 7115)5. RED HOLLOWAY — Coast To Coast

(Milestone — MCD-9335-2)


Tenorsaxofonisten Red Holloway en Frank Wess, pianist Lonnie Smith, gitarist Melvin Sparks en drummer Paul Humphrey spelen op ‘Coast to Coast’. Op het album staan onder meer de standards ‘Avalon’ en ‘Indian Summer’. De opnamen werden in februari dit jaar gemaakt in Rudy Van Gelder's New Jersey studio. Bob Porter was de producer.

6. RON BLAKE — Lest We Forget

(Mack Avenue — 1012)

Saxofonist Ron Blake en hammondbespeler Joey DeFranco betuigen op ‘Lest we Forget’ eer aan de saxofonisten Stanley Turrentine, Charles Earland en Grover Washington jr. Gastsolisten zijn Rashawn Ross (tp), David Gilmore (gt) en Christian McBride (b). Voor het album is een greep gedaan uit het werk van de saxofonisten aan wie de plaat is opgedragen.7. JEREMY PELT — Close To My Heart

(MAXJAZZ — MXJ 403)8. ABBEY LINCOLN — It's Me

(Verve Music Group — B0001268-02)

Het tiende album van Abbey Lincoln voor Verve sinds 1990. Op het album staan zes stukken waarvoor de zangeres als medecomponist tekende. Ook is een compositie van Robert Woolridge opgenomen. ‘It’s Me’ is Lincoln’s eerste Verve-album met een orkest. Als solist treden Kenny Barron (p), Julien Lourau en James Spaulding (sax) op.


9. JACKIE RYAN — This Heart Of Mine

(Open Art — 728)

‘This Heart of Mine’ bevat een scala aan stijlen. Van ballads tot samba, van swing tot jazzstandards. Enkele stukken: Jobim’s ‘Anos Dourados’, Ellington's ‘Jump For Joy’ en Alec Wilder's ‘Moon and Sand ‘. Zangeres Jackie Ryan wordt door verschillende combinaties begeleid, waarvan Roy McCurdy, Omar Clay (d), Jon Mayer, Amina Figarova (p) en de voormalige trompettist van Duke Ellington, Allen Smith deel uitmaken. Als gast verleenden Toots Thielemans en Ernie Watts medewerking aan het album.10. PAT MARTINO — Think Tank

(Blue Note — 7243 5 42722 2 6)


Op Think Tank wordt gitarist Pat Martino begeleid door Joe Lovano (sax), Gonzalo Rubalcaba (p), Christian McBride (b) en Lewis Nash (d). Het album bevat acht stukken.
11. GEOFFREY KEEZER

Falling Up

12. THE GREAT JAZZ TRIO
Autumn Leaves


13. MICHEL CAMILO
Live At The Blue Note


14. CARMEN LUNDY
Something To Believe In


15. BRANFORD MARSALIS

Romare Bearden Revealed
‘Romare Bearden Revealed’ is saxofonist Branford Marsalis’ ode aan kunstenaar Romare Bearden. Het Branford Marsalis kwartet met Joey Calderazzo (p), Eric Revis (b) en Jeff ‘Tain’ Watts (d) en als speciale gast Wynton Marsalis. Het album bevat ook muziek van gitarist Doug Wamble en The Marsalis Family Band.
16. CURTIS STIGERS

You Inspire Me

17. CHUCHO VALDÉS
New Conceptions

Op ‘New Conceptions’ werkt de ex-Irakere pianist Chucho Valdes in kwartetbezetting met jonge Cubaanse musici samen. Het album is verschenen bij Blue Note.
18. RON CARTER

The Golden Striker

19. THE BILL CUNLIFFE SEXTET

How My Heart Sings

20. BARBARA SFRAGA
Under The Moon

De JazzWeek Jazz Chart geeft een overzicht van de meest gedraaide albums op de Amerikaanse en Canadese jazzradio. Copyright: Jazzweek/Yellow Dog Communications.

Meer info: www.jazzweek.comDe makers van jazznieuwsbrief JAZZ FLITS

wensen de lezers

prettige kerstdagen en een goed nieuwjaar.
Hans van Eeden, Rolf Polak en Sandra Sanders

COLOFON
Jazz Flits biedt een selectie uit het jazznieuws van de af-gelopen tijd en verschijnt iedere twee weken op maandag. Jazz Flits is een uitgave voor Nederland en Vlaanderen. Website: www.draaiomjeoren.com/jazzflits.html
Redactie: JW van Eeden, AH Sanders, jazzflits@zonnet.nl

Rubriek All That’s Jazz: RH Polak, jazz@rickfm.nl

Abonnement: Een abonnement op Jazz Flits is gratis. Mail uw e-mailadres naar jazzflits@zonnet.nl. Oplage: 618

Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.


Jazz Flits nr. 1 verschijnt op maandag 5 januari

MEDEDELINGEN

Zonder jazznieuws kan Jazz Flits niet bestaan. Heeft u jazznieuws? Wij ontvangen het graag! Let op: Jazz Flits heeft geen concertagenda. Wel informeren we over speciale projecten, cd-presentaties en jazzfestivals. Ons adres: jazzflits@zonnet.nl.
Jazz Flits wil zoveel mogelijk jazzliefhebbers bereiken. Als u bekenden of vrienden heeft die deze nieuwsbrief ook graag zouden ontvangen, dan bewijst u ons een grote dienst als u Jazz Flits aan hen doorstuurt. Of beter nog, als u ze abonnee maakt. U doet dat door zijn of haar e-mail

adres naar jazzflits@zonnet.nl te sturen. Bedankt!


Rolf Polak bespreekt in ‘All That’s Jazz’ nieuwe cd’s. Wilt u een nieuwe cd ter bespreking aanbieden, neem dan contact met hem op via jazzflits@zonnet.nl.


22 december 2003

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina