Juryrapport overige genomineerden Aad Struijs Persprijs 2010 Getrouwd met de zee, Wil ThijssenDovnload 7.68 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte7.68 Kb.
Juryrapport overige genomineerden Aad Struijs Persprijs 2010

2. Getrouwd met de zee, Wil Thijssen

(Volkskrant Reizen, 31 oktober 2009)
Een boeiend kijkje in het leven aan boord van het containerschip MS Lilly Mitchell waar landrotten een paar dagen kunnen meevaren om het zeemansleven van dichtbij mee te maken. In dit prachtig geschreven reisverslag – doorspekt met prikkelende uitspraken van de internationale bemanning – laat Wil Thijssen zien dat reizen een waar avontuur kan zijn. Wellicht niet de eerste keuze voor een vakantie of korte trip, maar een thematisch sterk sfeerverhaal als tegenhanger in een tijd van de groeiende populariteit van luxe cruises.
3. Waterkampioen op reis naar Boedapest, diverse redacteuren

(ANWB Waterkampioen + Waterkampioenopreis.nl , september 2010
De queeste van de Waterkampioen, in elf etappes van Gouda naar Boedapest, past perfect bij de doelgroep. Het idee om elke week een nieuwe bemanning de tocht te laten voortzetten met de Tijgerhaai, de eigen boot van het blad, is sterk en inspirerend voor de lezers. De aaneenschakeling van belevenissen leveren persoonlijke verhalen op met veel praktische tips. Op de speciale website is nog veel meer informatie te vinden en ook filmpjes. De informatie over de steden onderweg wordt origineel gebracht, wat het verhaal ook toeristisch aantrekkelijk maakt.

4. Hemelsbreed zwoegen, Lucas Verbeke

(MOTO73, 3 februari 2010)
Lucas Verbeke weet met dit tweede deel van zijn verslag naar Himalaya de gevoelige snaar van menig motorrijder te treffen: op een technisch twijfelachtige Enfield naar het dak van de wereld. Het resultaat is een pakkend relaas waarin het landschap, de bezienswaardigheden en de moeilijkheidsgradaties in de bergen scherp worden neergezet. Sfeer, drang en realiteit wisselen elkaar naadloos af en zijn met een knipoog beschreven. Een zeer persoonlijk reisavontuur dat past bij het blad en de doelgroep, maar ook spannend leesvoer is voor niet-motorrijders.

5. Piramiden in België?, Anne Wesseling

(Reizen Magazine, februari 2010)
Anne Wesseling beheerst de kunst om zelfs van een onderwerp dat amper tot de verbeelding spreekt, namelijk zwarte afvalbergen van de Waalse kolenmijnen, een meeslepend en toeristisch must-seeverhaal te maken. Ronddolend in dit sombere, kale en eenzame landschap maakt zij de lezer in een zeer persoonlijke stijl deelgenoot van haar ervaring, terwijl ze de Waalse, wat morsige sfeer door de regels laat doorsijpelen. Van niets iets bijzonders maken, is de gave van een goede reisjournalist.

Tot slot

Een bijzondere vermelding voor de inzending Een zomer in de Provence van Hans Avontuur in AD Reiswereld. Omdat deze inzending een serie columns betreft, komt zij volgens de criteria niet in aanmerking voor een nominatie voor de Aad Struijs Persprijs, hoewel de jury van mening is dat de columns uitstekend zijn geschreven en samen een bijzonder reisverslag vormen.


De columns van Hans Avontuur zijn zoals altijd zeer persoonlijk, aanstekelijk, herkenbaar en dichtbij. In de serie verhaalt hij in zes korte verhaaltjes over de verschillende facetten van de Provence. Een mooie serie over leven als God in Frankrijk en klein geluk in de Provence in het bijzonder. Hans Avontuur laat met deze serie zien dat hij een meester is in het beschrijven van het kleine, alledaagse genot dat vakantie heet.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina