Kijk- en luisteropdracht: televisiespeech van ObamaDovnload 9.06 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte9.06 Kb.


Leerkracht
Kijk- en luisteropdracht: televisiespeech van Obama PAV-atelier L/XL – Terrorisme
Luister aandachtig naar het fragment uit het extra VRT-journaal waarin president Obama de dood van Osama bin Laden aankondigde en beantwoord dan de vragen. Maak ondertussen aantekeningen, want de vragen krijg je pas na het beluisteren voorgeschoteld. Of wat had je gedacht …
1 Een makkie: Abbottabad, de stad waar de schuilplaats van bin Laden zich bevond, ligt niet zo ver van de hoofdstad van Pakistan. Hoe heet die hoofdstad?

De hoofdstad van Pakistan is Islamabad.


2 President Obama somt een aantal stappen op die de Verenigde Staten volgens hem in de laatste tien jaar hebben gezet tegen het wereldwijde terrorisme. Som een viertal van deze ‘stappen vooruit’ op.

  • Het verhinderen van terreuraanslagen.

  • De versterking van de binnenlandse defensie.

  • Het ‘wegwerken’ van de taliban in Afghanistan.

  • De wereldwijde samenwerking met vrienden en bondgenoten om terroristen te vatten of te doden.

3 Waarom werd de talibanregering in Afghanistan verdreven volgens president Obama?

De talibanregering werd verdreven omdat ze steun en onderkomen gaf aan bin Laden en Al-Qaida.
4 Wanneer (geef de precieze maand en het precieze jaar) werd president Obama geïnformeerd over een mogelijk spoor naar bin Laden?

Hij werd geïnformeerd in augustus 2010.


5 Niet in het fragment: waarom namen de Amerikanen het lichaam van bin Laden mee, denk je?

Om alle twijfel over de dood van bin Laden weg te nemen. Er werden ook foto’s genomen van het stoffelijk overschot als bewijsmateriaal.


6 Op welke manier probeert president Obama begrip voor de militaire operatie los te weken bij de moslims?

Hij benadrukt dat de Verenigde Staten niet in oorlog zijn met de islam en dat ook nooit zullen zijn. Verder zegt hij dat bin Laden geen moslimleider was, maar een massamoordenaar die ook moslims doodde. Ten slotte vermeldt hij ook dat het maken van burgerslachtoffers bij de actie zorgvuldig vermeden werd (de bevolking in Pakistan is overwegend moslim).


7 Géén makkie (en dus enkel voor wie zééééér aandachtig heeft geluisterd): de speeches van de Amerikaanse president worden steeds uiterst zorgvuldig voorbereid. Elk woord wordt gewikt en gewogen. Uit welke zin(sbouw) blijkt dan dat het ombrengen en niet het gevangennemen van bin Laden de topprioriteit was voor de Verenigde Staten?

President Obama noemt op een bepaald moment ‘the killing or the capture (in die volgorde) of bin Laden a top priority’. Verder in zijn speech heeft hij het over zijn autorisatie ‘to get bin Laden and bring him to justice’. Voor de rechter brengen dus …
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina