Kijk op Den Haag Toeristische informatie: rondleidingen en musea langs de route Binnenhof met Ridderzaal, rondleidingen Tweede KamerDovnload 19.55 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte19.55 Kb.
Kijk op Den Haag
Toeristische informatie: rondleidingen en musea langs de route
Binnenhof met Ridderzaal, rondleidingen Tweede Kamer

De Stichting Bezoekerscentrum Binnenhof organiseert rondleidingen door de Tweede Kamer en de Ridderzaal waarin de geschiedenis van het parlement en de parlementsgebouwen centraal staan.

De rondleidingen vinden plaats op de momenten dat er geen vergaderingen of bijeenkomsten plaatsvinden. Aan elke rondleiding gaat een videopresentatie over het Binnenhof vooraf.

Voor meer informatie en reserveringen kunt u dagelijks bellen naar tel. 070-3646144 of kijken op www.binnenhofbezoek.nl. Het Bezoekerscentrum is gevestigd in de kelder van de Ridderzaal, Binnenhof 8a. De toegangsprijs is afhankelijk van het programma.


Mauritshuis

Het Mauritshuis biedt een wereldberoemde collectie Hollandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw: schilderijen van Rembrandt, Vermeer, Jan Steen, Frans Hals en Potter zijn hier te bewonderen.

Het Mauritshuis geeft een overzicht van de Hollandse en Vlaamse schilderkunst van de vijftiende tot de achttiende eeuw. Het Mauritshuis is in 1640 gebouwd als woonpaleis voor graaf Johan Maurits van Nassau Siegen, gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië. Het gebouw is ontworpen door Jacob van Campen en Pieter Post, destijds de twee belangrijkste Hollandse architecten.

Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, 2513 AB Den Haag, tel. (070) 302 34 35.


Internet: www.mauritshuis.nl
Haags Historisch Museum

Het Haags Historisch Museum geeft een beeld van de geschiedenis van Den Haag en de Hagenaars van prehistorie tot heden. Het museum is gevestigd in de Sint Sebastiaansdoelen, gebouwd in 1636 als onderkomen van de schutters van Sint Sebastiaan.

Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, 2513 AB Den Haag, tel. (070) 364 69 40.
Internet: www.haagshistorischmuseum.nl
Museum de Gevangenpoort

De rond 1300 gebouwde Gevangenpoort is de oudste gevangenis van Nederland. Aanvankelijk was dit de voorpoort van het Buitenhof, maar van 1400 tot 1800 is het gebouw als gevangenis in gebruik geweest. De Gevangenpoort is nu rijksmonument en museum, waar de gevangeniscellen en martelwerktuigen te bezichtigen zijn. Bezoek is alleen mogelijk door middel van een rondleiding.


Als je de Gevangenpoort doorloopt kom je op de Plaats. Dit was oorspronkelijk de ommuurde tuin van een van de eerste huizen van de Graven van Holland, zodat dit driehoekige pleintje nog ouder is dan Den Haag zelf...

Gevangenpoort, Buitenhof 33, 2513 AH Den Haag, tel. (070) 346 08 61.Internet: www.gevangenpoort.nl
Schilderijenzaal Prins Willem V

In het gebouw van de Galerij Prins Willem V stelde stadhouder Willem V in 1774 zijn kunstkabinet op gezette tijden open voor het publiek. Daarmee was het eerste mueum in Nederland een feit.De zalen zijn ingericht volgens de smaak van de achttiende eeuw, met de schilderijen lijst aan lijst, van plafond tot vloer. Er hangt werk van onder meer Rembrandt, Paulus Potter, Jan Steen en Willem van Mieris.

Galerij Prins Willem V, Buitenhof 35, 2513 AH Den Haag, tel. (070) 362 44 44.

Internet: www.hofvijvermusea.nl


Museum Bredius

Museum Bredius herbergt de prive-collectie van Abraham Bredius. Deze gefortuneerde Haagse verzamelaar en directeur van het Mauritshuis liet zijn collectie na aan de gemeente Den Haag.

Het gebouw is een achttiende eeuws pand, gebouwd door de architect Pieter de Swart.

Museum Bredius, Lange Vijverberg 14, 2513 AC Den Haag, tel. (070) 362 07 29.


Internet: www.museumbredius.nl
Escher in het Paleis

Aan het Lange Voorhout staat een compact en schitterend paleis uit de achttiende eeuw: het Paleis Lange Voorhout. Tot 1891 woonde Koningin Emma in dit paleis. Later hielden Koningin Wilhelmina, Juliana en Beatrix hier officiële ontvangsten. Nu is het een permanent museum, gewijd aan het werk van de wereldberoemde Nederlandse grafisch kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972).

Escher in het Paleis, Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag, tel. (070) 427 77 30.
Internet: www.escherinhetpaleis.nl
Rondleidingen Vredespaleis
Het Vredespaleis is rond 1910 gebouwd in een potpourri van neo-stijlen en biedt onderdak aan het Hof van Arbitrage van de Verenigde Naties, het Internationale Gerechtshof, de Academie voor Internationaal Recht en een bibliotheek. Rondleidingen zijn alleen mogelijk op afspraak. Tijdens eventuele zittingen van het Internationaal Gerechtshof worden rondleidingen geannuleerd.

Vredespaleis, Carnegieplein 2, 2517 KJ Den Haag, tel. (070) 302 42 42.

Internet: www.vredespaleis.nl
Panorama Mesdag

Panorama Mesdag is het grootste schilderij van Nederland. Het is een van de mooiste nog overgebleven panoramische schilderingen van de negentiende eeuw. Op het cirkelvormige doek (omtrek: 120 meter, hoogte: 14 meter) is het oude vissersdorp Schevingen afgebeeld. Het echte zand en wrakhout aan de voet van de schilderij horen daar gewoon bij. Het werk is in 1881 gemaakt door leden van de Haagse school, geleid door Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje.

Panorama Mesdag, Zeestraat 65, 2518 AA Den Haag, tel. (070) 310 66 65.
Internet: www.panorama-mesdag.nl
Mesdag Museum
Museum Mesdag biedt een prachtige collectie schilderijen van Franse en Nederlandse meesters uit de negentiende eeuw. Het is de verzameling van de schilder Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje. Zij brachten een groot aantal schilderijen, tekeningen en voorwerpen bijeen. Naast de vaste collectie organiseert Museum Mesdag wisseltentoonstellingen.

Museum Mesdag, Laan van Meerdervoort 7f, 2517 AB Den Haag, tel. (070) 362 14 34.


Internet: www.museummesdag.nl
Museum voor Communicatie

Het Museum voor Communicatie biedt t/m 20 augustus 2006 een 'zintuiglijke ontdekkingsreis', een tentoonstelling voor kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar. De bezoekers ervaren aan de hand van spellen en experimenten dat alle zintuigen van belang zijn bij het communiceren met anderen. Kinderen worden uitgedaagd om op allerlei manieren te communiceren. Ze maken hierbij optimaal gebruik van hun lichaam en al hun zintuigen: ze praten, ze luisteren, ze kijken, ze ruiken, ze proeven, ze voelen en ze bewegen. Een tentoonstelling waar je ogen proeven, je oren ruiken en je mond kan zien...

Museum voor Communicatie, Zeestraat 80-82, 2518 AD Den Haag, tel. (070) 330 75 00.
Internet: www.muscom.nl
Louis Couperusmuseum

Het Louis Couperusmuseum is gevestigd op de parterre van Javastraat 17 in de Haagse Archipelbuurt, de negentiende-eeuwse stadswijk waar zoveel personages uit Couperus’ boeken ronddwalen, zoals Eline Vere uit de gelijknamige roman. Couperus kende de buurt als geen ander.

Als schooljongen woonde hij aan Nassauplein 4, en zijn eerste roman schreef hij in het in opdracht van zijn vader gebouwde huis Surinamestraat 20. Het museum bevindt zich schuin tegenover de Surinamestraat, waar sinds 1963 Couperus’ bronzen borstbeeld staat.

De vaste expositie over Couperus biedt documenten, schilderijen en meubilair. Het museum viert zijn tienjarig bestaan met een bijzondere tentoonstelling: 'Hommage aan Couperus'. Deze expositie loopt t/m 12 november 2006 en gaat nu eens het niet over de inhoud van Couperus’ boeken, maar over hun uiterlijk.

Louis Couperusmuseum, Javastraat 17, 2585 AB Den Haag, tel. (070) 364 06 53.

Internet: www.couperusmuseum.org


Het Indisch Huis

Het Indisch Huis streeft naar het levend houden van herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië. Onder het motto ‘herinnering, overdracht & ontmoeting’ staan de deuren van Het Indisch Huis open voor iedereen die belangstelling heeft voor het Indische (oorlogs) verleden: jong en oud, Indisch en niet-Indisch. Het Indisch Huis bevat de grootste Indische bilbiotheek met archief in Nederland en bevat de collectie van het Indisch Wetenschappelijk Instituut (IWI) en de persoonlijke bibliotheek van schrijfster Hella Haasse.

Indisch Huis, Javastraat 2b, Den Haag, tel. (070) 346 26 16.

Internet: www.hetindischhuis.nl


Musea en attracties in de buurt van de route:
Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag, tel (070) 338 11 11.
Internet: www.gemeentemuseum.nl
Museon, Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag, tel. (070) 338 13 38.
Internet: www.museon.nl
Madurodam, G. Maduroplein 1, Den Haag, tel. (070) 416 24 00.

Internet: www.madurodam.nl


Omniversum, internet: www.omniversum.nl

National Sea Life Scheveningen, internet: www.sealifeeurope.com


Toeristisch Den Haag op internet:
www.denhaag.com - alle toeristische mogelijkheden op een rij

historie.denhaag.org - een rijk geïllustreerde site over geschiedenis en monumenten van Den Haag
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina