Maandag 18 februari 2008 Welkomstwoord Patricia Ceysens, Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse HandelDovnload 11.83 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte11.83 Kb.
Maandag 18 februari 2008

Welkomstwoord Patricia Ceysens,

Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap,

Innovatie en Buitenlandse Handel

n.a.v. de COOS-wedstrijd

Titel: Ondernemerschap en (Flanders) Technology

Beste jongeren,

Het is voor mij een plezier om jullie kort toe te spreken bij de start van deze ondernemende dag.

Deze activiteit is de start van de Ondernemersklasseweek; een week waarin tal van activiteiten rond ondernemerschap in de Vlaamse scholen plaatsvinden. De week benadrukt meteen ook het maatschappelijk belang van ondernemerschap.

Onze toekomstige welvaart ligt in een “innovatie en kennisgedreven economie”. Zo’n economie combineert verschillende economische factoren: ondernemerschap, innovatie en internationalisme.

Het beleid rond het stimuleren van ondernemerschap is op een brede visie gestoeld. Zowel een ondernemende houding van elke werknemer, als de opstart en de groei van bedrijven, is belangrijk. Onze moderne economie vraagt echter om innovatiéve bedrijven. Daar zal onze concurrentiepositie van af hangen.

Ik wil bijzondere nadruk leggen op het benutten van het Vlaamse potentieel in wetenschap en technologie. Laat me even een oefening doen: “noem een Belgisch technologisch bedrijf bij naam”. Een moeilijke vraag, zo blijkt uit enquêtes. Ons land en onze regio hebben nochtans veel technologische bedrijven. Om er maar enkele grote te noemen (en zonder reclame te willen maken): Bekaert (staaldraad), Somati (brandblussers), LMS International (testsoftware voor de mechanische industrie), enz.

Wat blijkt uit een recente studie van Agoria (de federatie van de technologische industrie): de interesse van jongeren voor wetenschap en technologie daalt. Er zijn verschillende oorzaken; zo is de hedendaagse technologie zodanig ingewikkeld geworden dat het voor veel mensen onbegrijpelijk is geworden. Jongeren houden zich wel dagelijks bezig met de computer, I-Pod en andere technologische toepassingen, maar hebben er vaak geen idee van hoe die producten vervaardigd worden.

Gezien het aantal ingenieur-studenten op 20 jaar tijd gehalveerd is en het bedrijfsleven in toenemende mate technische profielen nodig heeft, verwacht Agoria dat bedrijven in 2015 buitenlandse medewerkers zullen moeten recruteren om de technische profielen te kunnen invullen.

Hoe kunnen we, als beleidsmakers, jongeren warm maken voor ondernemerschap, wetenschap en technologie?

Ten eerste moet er, ook in het onderwijs, meer aandacht voor zijn. Onder het motto “jong geleerd, is oud gedaan” gebeurt dit liefst van jongsaf aan. We weten allemaal dat hoe vroeger we in contact komen met bepaalde zaken, hoe groter de kans is dat het ons bijblijft. Ook de kracht van de herhaling speelt; van lager tot hoger onderwijs moet stap voor stap verder gegaan worden in de sensibiliseringswijze. Alle studies bevestigen ook het belang van realistische rolmodellen waar jongeren mee in contact komen. Ouders en leerkrachten beïnvloeden het meest. Maar ook bedrijfsleiders die een positief beeld over hun job verspreiden, stimuleren jongeren. Zo uiten jongeren zich enthousiast over acties op school waarbij ze voor één dag in de huid van een ondernemer kruipen.

Jullie bevestigen het vandaag met deze activiteit: er worden al veel acties voor ondernemerschap en technologie georganiseerd op school.

Recent verschenen een aantal rapporten1 die allen hetzelfde bepleiten: de nood aan transparantie tussen alle instrumenten en initiatieven. Krachtenbundeling en bruggen bouwen tussen het ondernemerschaps- en innovatieveld.

Maar het verhaal is niet gedaan zonder het belang te beklemtonen van de noodzakelijke internationale focus. Vlaanderen is klein en ligt temidden een groter Europa en een nog grotere wereld. “Zoek internationale knooppunten, kijk verder dan onze regio” is daarom een boodschap die ik aan jullie wil meegeven.Ik wens jullie veel succes bij de wedren naar het team met de beste ondernemerskwaliteiten.1 Rapport Koning Boudewijnstichting “Ondernemend leren” + Rapport Soete + Rapport VRWB.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina