Martin Mens en drummer Ernst van EeDovnload 15.18 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte15.18 Kb.
11 juli 2002

De 10 Van... Highway ChileHighway Chile een belangwekkende heavyrock band van Nederland (begin tot halverwege de jaren tachtig), is onlangs weer nieuw leven ingeblazen door twee bandleden van het eerste uur, gitarist Martin Mens en drummer Ernst van Ee. Er werd een tour gedaan en ook een cd, 'On The Road Again, Live' opgenomen. De band is anno 2002 gecompleteerd door zanger Robert Soeterboek (o.a. bekend van de Ayreon projecten) en Attila Szabo en Edwin den Haag (op respectievelijk gitaar en bas) van Blind Justice.

Voor we verder gaan, eerst maar eens muziek: de vertrouwde mp3tjes, zodat je Highway Chile kunt beluisteren tijdens het lezen. Er is een livenummer en er zijn twee fragmenten van tracks van het nieuwe live-album, waarvan overigens een gesigneerd exemplaar te winnen is in de prijsvraag die aan het interview verbonden is.

Nummer

Download
'Carol' (live)

http://www.kemper8.myweb.nl/download/carol.mp3http://www.kemper8.myweb.nl/download/carol.mp3
'Highway Chile is comin to get you'

http://www.mjstork.myweb.nl/download/hc_comingetyou.mp3http://www.mjstork.myweb.nl/download/hc_comingetyou.mp3

'Rock & Roll Blitzkrieg'

http://www.mjstork.myweb.nl/download/hc_blitzkrieg.mp3http://www.mjstork.myweb.nl/download/hc_blitzkrieg.mp3
Highway Chile heeft geopereerd tussen 1980 - 1985 en bracht in die tijd verschillende populaire platen uit zoals 'Storybook Heroes' (1983) en 'Fever' (1984). Er werd in die jaren intens getourd en het podium werd onder meer gedeeld met grootheden als Motörhead, Whitesnake, Michael Schenker, Accept en Y&T. Een van de grootste fans van Highway Chile was Alfred Lagarde (†) die ook de 'Storybook Heroes' plaat produceerde. Highway Chile was samen met Picture, Helloïse, Bodine, Vengeance en Vandenberg het topje van de vaderlandse heavy rock scene in de jaren tachtig.

Zoals wellicht bekend splitste de originele Highway Chile-line up in 1984 in Highway Chile aan de ene kant (met daarin onder anderen de latere Sleez Beez leden Jan Koster en Eric Karreman) en aan de andere kant Helloïse (opgericht door de Highway Chile-leden Ernst van Ee en Ben Blauw). Highway Chile hield het nog een jaartje vol in de nieuwe bezetting en Helloïse maakte furore maar splitste uiteindelijk in 1989. In 1996 was er ook een reunie van Helloïse, ongeveer net als nu met Highway Chile. Daarover zo meer als we praten met Ernst Van Ee, drummer en vanaf het prille begin betrokken bij de groep.

Allereerst vroegen we aan Ernst hoe het zo kwam de groep weer nieuw leven in te blazen? Ernst: "Op een gegeven moment begonnen Martin, de originele gitarist, en ik elkaar weer wat meer te zien, we gingen wel eens samen naar een concert enzo. Bij die concerten werd toch wel regelmatig door bezoekers gevraagd of we niet weer eens bij elkaar konden komen. Dat hebben we een tijdje over ons heen laten komen en uiteindelijk zijn we het ons serieus af gaan vragen of dat inderdaad een goed idee zou zijn. Ik had natuurlijk al een keer een reunie gedaan met Helloïse en die was ook zeer succesvol geweest, dus ja, toen hebben we het opgepakt. Ik ben naar zalen en boekers gaan mailen om te kijken of er sowieso wel een beetje interesse was. Daar kreeg ik al vrij snel allerlei goede reacties op. Vervolgens had het nog wel wat voeten in de aarde, want we wilden en konden niet de gehele oude line-up bij elkaar krijgen. We wilden er goede muzikanten bijzoeken zodat het materiaal ook een beetje a la anno nu gebracht kon worden. Als zanger heb ik Robert Soeterboek gevraagd, daar had ik al mee gewerkt op mijn solo-album. Attila en Edwin (bekend van Blind Justice) zijn aangetrokken als respectievelijk gitarist en bassist. Met die jongens van Blind Justice heb ik ook al eerder gespeeld. Toen zijn we ons op die reunietour gaan storten en over het algemeen is dat toch wel erg goed verlopen. Er waren één of twee avonden dat de belangstelling tegenviel, maar doorgaans was er een goede opkomst en kregen we veel goede reacties."

"Halverwege kregen we het aanbod van New Road om die live-cd op te nemen. Powerplay had het juist daarvoor ook gedaan en men vroeg of dat niks voor ons zou zijn," vervolgt Van Ee, "een goed idee, want je bezegelt zo de reunietour met een cd waardoor het eigenlijk nooit meer verloren gaat. Het is ook gelijk weer een mooi opstapje voor nog een tourtje in het najaar. Dus daar ben ik nu weer druk mee bezig. Waarschijnlijk gaan we vanaf november nog een aantal optredens doen." Komt er mogelijk ook weer nieuw werk? Ernst: "Nee, dat zit er voorlopig niet in, dat heb ik bij Helloïse ook meegemaakt. We hebben toen na die reunietour in 96/97 ook een album opgenomen, maar we merkten dat de intresse van het publiek gelijk toch al minder werd. Je bent dan al niet exclusief meer. Zo'n reunietour is nog exclusief, maar dan gaat de band ineens door. Dus nieuw werk op cd zou wel kunnen, dat wil zeggen het behoort tot de mogelijkheden, maar het is vooralsnog niet de bedoeling. Alles kan, niets moet!"

Al met al zit Van Ee al meer dan twintig jaar in de muziek. Hoe ervaart hij het muzikale klimaat anno nu? Van Ee: "Dat is wisselend hè. De laatste twee jaar zit er wel weer een opbloei in, maar het is toch ook wel een tijd minder geweest. Een groot deel van de jaren negentig is het livecircuit toch behoorlijk ingekakt. Maar je merkt toch dat veel zalen het moeilijker hebben dan vroeger, daar komt nog eens bij dat het aanbod natuurlijk ontzettend groot is. De muziekcultuur in het algemeen is vanzelfsprekend ook enorm veranderd de laatste jaren. Je hebt zoveel vertakkingen van stijlen gekregen. je ziet door de bomen het bos niet meer. Maar ook dat begint weer af te nemen. Ook in de heavy rock zijn talloze van die vertakkingen. Maar je ziet dat dat soort stromingen maar een paar jaar populair blijven. De echte harde rock, de melodieuze hardrock blijft toch altijd wel bestaan. Ik ben toch wel blij dat de belangstelling daarvoor weer toeneemt. Maar het is voor amateurbands en de zogenaamde middenmoot wel een heel stuk moeilijker geworden. In de jaren tachtig kon je overal spelen, overal was veel publiek. Op een gegeven moment raakt alles een beetje verzadigd natuurlijk." Maar als je nu kijkt bij welke grote namen jullie vroeger in het voorprogramma speelden, zulke kansen zijn er toch ook haast niet meer? Ernst: "Ja, dat is inderdaad ook een stuk minder geworden. Het hele boekingsklimaat was toen ook heel anders. Nu is alles geconcentreerd bij Mojo en die bepalen alles. Vroeger kon je op allerlei manieren bij bands in het voorprogramma komen. Er waren toen veel meer boekingskantoren en die haalden met z'n allen veel meer verschillende bands naar Nederland. Als onbekende band kom je niet meer in het voorprogramma van een bekende band. Het gaat allemaal om de pegels, er zitten afspraken achter van het boekingskantoor, het management, van de platenmaatschappij. Er is tegenwoordig altijd iets wat te maken heeft met... En dan de radio nog. Vroeger werd onze muziek veel meer op de radio gedraaid. Nu is dat toch wel beperkt tot veelal de lokale radio. TV idem dito, er waren vroeger veel meer tv programma's waar je live kon optreden, ook de hardere bands. Maar... aan de andere kant heb je nu weer internet, dat was er toen nog niet en dat is toch ook belangrijk om je muziek uit te dragen en te zorgen dat je geboekt wordt, het is weer een heel andere vorm. Neem zo'n site als jullie hebben, je kunt daar toch snel je informatie op kwijt, vroeger moest je honderd enveloppen dichtplakken en opsturen."

Ernst is natuurlijk de jongste niet meer, houdt hij het nog wel vol? Van Ee: "Ik ben nog wel jong van hart hoor, bovendien heb ik als voordeel dat ik altijd met jongere mensen werk, daar blijf je zelf ook jong bij. Als ik mezelf tussen die gasten zie staan die tien jaar jonger zijn zie je niet dat zij 10 jaar jonger zijn. Ook het feit dat je met iets bezig bent wat ik gewoon hartstikke leuk vind werkt mee. Als je gedwongen zaken doet die je alleen maar doet omdat het moet of voor de centjes, dat is ook niet goed voor je geest en je lichaam. Ik leef best gezond, ik sport veel, ik let wel op wat ik eet. Dan is het goed te doen, zeker als je het lang vol wilt houden zoals ik."

Op naar de gebruikelijke Tien Van... De tien vragen uit de Muzzy vragen bingo machine worden behalve door Ernst ook beantwoord door gitarist Martin Mens, net als Ernst al vanaf het prille begin bij Highway Chile betrokken.
1. Wat zijn je drie favoriete Nederlandse bands?
Ernst: "After Forever, Within Temptation en Highway Chile , Helloïse, Blind Justice en Threnody. (2 x 3 ,telt dat ook?)"
Martin: "Uit de oude doos dan: Turbo en Livin' Blues. Nu: Helloïse en Ayreon."

2. Door wie ben je beïnvloed?
Ernst: "Deen Castronovo, Simon Phillips, Ian Paice, Cozy Powell en nog een stuk of honderd!"
Martin: "Jimi Hendrix en Pat Travers."

3. Wat is je favoriete song aller tijden?
Ernst: "Beyond the realms of death van Judas Priest"
Martin: "Da's moeilijk. Ik heb er eigenlijk 2: "Shyleena" van Livin'Blues en "Empty Rooms" van Gary Moore."

4. Welke band of artiest krijgt volgens jou te weinig waardering?
Ernst: "Heel veel bands en artiesten. In de muziekwereld is het vaak raar verdeeld!"
Martin: "Del Amitri en Pat Travers."

5. Wat is je rol binnen de band?
Ernst: "Drummer en regelneef en zwarte piet."
Martin: "Gitarist en organisator."

6. Op welke manier gebruik je internet om je muziek te promoten?
Ernst: "Nieuwsbrieven versturen (aanmelden op: eee@chello.nl), onze eigen internetsites, muziekpromo's verspreiden via Win MX en Kazaa."
Martin: "Via de eigen website http://www.humansound.nl/highwaychile en veel maillinglijsten versturen."

7. Wat is jullie slechtste optreden ooit?
Ernst: "Het laatste!"
Martin: "In 1978 in JC de Cockpit in Rotterdam-Overschie. Hier moesten we ook nog alle apparatuur via een brandtrap buiten 3 hoog naar boven sjouwen!! En het optreden was ook zeer matig met weinig mensen."

8. Wat is jullie beste optreden ooit?
Ernst: "Het vorige!"
Martin: "Uit 1981 in de Bonkelaar in Sliedrecht samen met Picture en Hanneke Kappen. Heel veel publiek."

9. Wat is het leukste wat iemand tijdens een optreden tegen je riep?
Ernst: "Kun je ook wat met je oren?"
Martin: "Dat versta ik nooit met die Marshalltorens achter mij!!!!"

10. Als je geen muzikant zou zijn, wat zou je dan nu doen?
Ernst: "In ieder geval niet dit vragenlijstje invullen."
Martin: "Ik ben geen muzikant maar eigenlijk geluidstechnicus (Human Sound) en websitedesigner."
Highway Chile-bandpagina op MusicFrom.nl
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina