Met wormen op de Lek 27-04-2014Dovnload 8.84 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte8.84 Kb.
Met wormen op de Lek 27-04-2014

Verslag van Elian


Wat kunnen roofvissers met een gesloten seizoen voor kunstaas en dode vis? Gaan vissen op witvis met wormen en hopen dat er vooral bijvangst is van … jawel, roofvis.

En dat lukte goed, op zondag 27 april. Keurig om 8:00 uur was iedereen paraat bij de trailerhelling van Tull en ’t Waal aan de Ossenwaard, die overigens aan herstel toe is. De boten werden geprepareerd en te water gelaten en de dozen met dauwpieren werden verdeeld. Leen Toet en ik (Elian de Jonge) mochten mee met de boot van Leon Niemans. Nico van Dee had Chiel Koning aan boord, terwijl het derde team bestond uit Rob van Maarseveen en Ed Ilgen. Het weer was miezerig, maar vrij van echte regen.


De temperatuur was comfortabel en gaandeweg kwamen er steeds meer opklaringen totdat in de middag af en toe een heerlijk zonnetje doorbrak.
Rob en Ed waren de eersten die succes hadden, een baars, geluksvangst…?
Eerst dobberden we links op de plas een hoek in, om bij een oude werkschuit ons geluk te beproeven.

Tegen mijn verwachting in was het daar vrij dicht onder de kant nog vele meters diep.


Onze techniek: dropshotten met stevige wormen.

Dat leverde meteen een baars op voor Leen.Ik haalde op de eerste plas een flinke brasem omhoog die bij nader inzien meer in het tuig verward was geraakt dan dat hij gulzig had toegehapt. Typisch voor de paaitijd: uitslag op de snuit en geen spoor van slijm op de huid. Typisch voor de brasem: hij vocht als een natte krant.
Ook werd geverticaald met wormen op een loodkopje. Ook die aanpak leidde tot enkele mooie snoekbaarzen. Op aanwijzing van Leen voeren we naar de kop van een dijk aan de overzijde, richting sluis, waar we vooral werden getrakteerd op het nerveuze geknabbel van (zwartkop ) grondels die zich af en toe lieten vangen als je heel snel was.


Verder vraten ze vooral de haken kaal. Enkele plekken uitgezonderd hadden we er de hele dag last van. Ongeveer tien van die krengen heb ik gevangen, alle van handpalmformaat.

Ook Leon en Leen haalden grondels op, waarbij Leen de grootste ving van de dag.
We hebben daarna nog enkele stekken bezocht.

In de buurt van Tull en ’t Waal zij we enkele keren elektrisch ondersteund langs een aantal kribben aan de zuidkant van de rivier gezakt, waarbij opviel dat zowel baarzen als snoekbaarzen mooi tegen het stenen talud aanlagen.
De dieptemeter / fishfinder was een geweldig, eerlijk gezegd onmisbaar hulpmiddel.

Op die eerste plek ving ik een mooie snoekbaars, vlak daarna nog een mooie baars.

Een tweede stek was vlak voor de spoorbrug van Culemborg, waar het driften langs de kop van enkele kribben een gestage stroom vis opleverde.

Leen en Leon vingen om beurten mooie baarzen en snoekbaarzen.Ook Nico en Chiel kwamen we daar tegen, ook zij vingen de nodige baarzen, snoekbaarzen en grondels. Als verdere bijvangsten rapporteerden zij ook nog een rivierkreeft en een winde. De winde werd gevangen op een dropshottuig.
Leen kwam uit op vijf snoekbaarzen, een aantal baarzen en vele grondels .
Leon – die op de eerste plas nog geen geluk had – ving daarna eerst wat grondels bij de sluis, maar daarna een stuk of zes snoekbaarzen en drie hele mooie baarzen.

Toen Rob en Ed het spelletje eenmaal door hadden werden uiteindelijk ook wat mooie vissen er uitgehaald.

Ed ving meerdere baarzen van diverse afmetingen waaronder 50 en 51 cm, snoekbaars en snoek. Rob had wat kleine snoekbaars waarvan 1 net zo groot als het aas zelf, enkele gondels en een snoek maar die hield het tijdens de fotosessie voor gezien.

De gezamenlijke conclusie luidde dat het een spannende manier van vissen is met mooie vangsten en dat je er eigenlijk van alles mee vangt !


Elian de Jonge.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina