Nieuwe bestuursleden, nieuwe voorzitter en penningmeesterDovnload 15.95 Kb.
Datum27.08.2016
Grootte15.95 Kb.

Adres secretariaat:

Ellen Bakker

Landlust 6

1462 EM Middenbeemster


Beemster, mei 2005

Hierbij ontvangt u als lid van onze vereniging de stekken voor dit jaar. In deze brief geven wij u, zoals gebruikelijk, enkele verzorgingstips en andere informatie over onze vereniging.
Nieuwe bestuursleden, nieuwe voorzitter en penningmeester

Tijdens de jaarvergadering zijn twee van onze bestuursleden, te weten Martien Timmerman en Lieneke Konijn, na 12 jaar afgetreden. Beiden werden bedankt voor de inzet en ontvingen o.a. het zogenaamde “floorbord”. Lisette Scheringa is herkozen. Henk Brugge en Irma Kwantes zijn als nieuw bestuurslid gekozen.

Irma Kwantes neemt de inkoop over van Lieneke Konijn over. De functie van penningmeester wordt tijdens de volgende bestuursvergadering overgenomen.
De tentoonstelling dit jaar is in het weekend van 3 en 4 september. Noteer dit alvast op de kalender!

De verzorgingstips voor de planten


Voor de grootleden is er dit jaar de Streptocarpus en de Abutilon. De kinderleden ontvangen de Lantana en het Vlijtig Liesje. Voor alle planten geldt: niet op de tocht, regelmatig bemesten en gebruik onthard water op kamertemperatuur (regenwater).

Planten grootleden

 • Streptocarpus


Op een lichte plaats maar geen directe zon, vochtig houden en elke week een beetje bloemenmest.

 • Abutilon

De plant kan volle zon hebben. Veel lauw water, af en toe een beetje bijmesten. Als de stekken doorgroeien, enkele malen toppen. De plant zal zich beter vertakken, u krijgt dan een vollere plant.
Dahliaknollen

Dit jaar hebben we een donkerrode cactusdahlia (Acapulco) en een hardroze decoratieve dahlia (Bright Air)

De knollen kunt u het beste in de grond doen als de zon de grond verwarmt (begin mei). Begin met een ruim plantgat te spitten. Dan wat potgrond of zand in het gat strooien.

Zet vervolgens de knol vrij in het plantgat en strooi dan wat grond of zand om de knol, zodat die geheel onder komt. De knol moet ongeveer 3 cm onder de grond liggen. Vul het gat verder met de uitgegraven grond en evt. compost.

Daarna een halve emmer water er overgieten, zodat de grond goed inklinkt. De volgende dag een beetje slakkendood er opstrooien. De zon doet de rest. Als de bloemknop midden op de stam staat, moet men deze er uit snijden en later ook de dieven. Voor bescherming tegen de wind, in ieder geval, rondom de plant een touw binden. Voor verdere vragen of toelichtingen, bel ons bestuurslid Piet Kramer tussen 17.30 en 18.30 uur (tel. 690216).Planten kinderleden

 • Lantana

Wil graag op een zonnige plek, tijdens de groei veel lauw water geven. In de groeiperiode om de twee weken bemesten. Als je de stekken topt, krijg je een mooi gevormde plant. Wil je de stekken niet toppen, dan moet je de hoofdstam recht omhoog laten groeien, dan kweek je een plant op stam.


 • Impatiens (Vlijtig Liesje)

Op een lichte, niet te zonnige plaats. Hoe vochtiger de standplaats is, hoe hoger de plant kan worden. Regelmatig bemesten.

 • Pompoenenstek (diepte + 3 cm., plantafstand 1 m., goed bemesten en zeer veel water)

Er zijn twee prijzencategorieën:

 1. de zwaarste pompoenen

 2. de meest originele, gekste, mooist opgemaakte pompoenen


Uw stek gaat dood?

Mocht de stek binnen 10 dagen na het uitreiken hiervan dood gaan, dan kunt u een nieuwe stek vragen. Dit kan (slechts) één keer. Neem hiervoor contact op met het bestuurslid, dat bij u de stekken heeft gebracht.


De spelregels

U mag de plant niet verpotten, voor het opkweken mag géén gebruik worden gemaakt van een kweekkas en de planten mogen niet buiten worden opgekweekt. Mocht dit wel zo zijn, dan doet u niet meer mee voor een prijs.Het bloemschikken e.d.


Elk jaar zijn er 4 categorieën. Dit zijn de inmiddels overbekende categorieën:

 1. Een bloemstuk (moet in oasis staan);

 2. Een boeket (moet in water staan);

 3. Een vrije inzending dahlia’s (een boeket of bloemstuk, dat naar eigen idee is opgemaakt, waarbij géén gebruik is gemaakt van de dit jaar uitgereikte dahlia’s). Deze inzending wordt beoordeeld op de kwaliteit van de bloem.

 4. En als 4e, een categorie met elk jaar een ander thema. Dit jaar is gekozen voor het thema groente en/of fruit. U kunt groente en/of fruit dus bijvoorbeeld verwerken in een bloemstuk of bijvoorbeeld met bloemen proberen groente en/of fruit uit te beelden. Laat uw creativiteit hierop los. Alles mag als er maar bloemen in voorkomen. Vermeld bij uw inzending s.v.p. voor welke categorie dit is.

Ook voor andere zelfgemaakte dingen is ruimte op de middenstellage. Wilt u aan anderen laten zien wat voor creatieve dingen u gemaakt heeft, lever dit dan in. Houdt u er wel rekening mee, dat de ruimte op de stellages niet onbeperkt is.


De kinderleden mogen dit jaar een kijkdoos maken en deze tentoon stellen tijdens het Floraliaweekend.
Het ophalen en meenemen van de planten e.d.

De planten e.d. worden zoals gebruikelijk op de vrijdag voor het floorweekend, dus op vrijdag, 2 september, bij u opgehaald. Uiteraard kunt u de planten ook zelf komen brengen. U kunt dit doen van 14.00 tot 17.00 uur. Na afloop van de verloting op zondagavond helpen wij u graag om uw planten (weer) mee naar huis te nemen. Velen handen maken zo licht werk.


Veel plezier met het opkweken van de planten en bloemen.
Het bestuur
John van Loo (voorzitter, 690239), Ellen Bakker (secretaris, 654695), Piet Kramer (690216), Lisette Scheringa (690221), Ron Somers (690222), Irma Kwantes (403888), Tineke Kramer (690339), Jan Wals (690223), Henk Brugge (690314)
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina