Nieuwsbrief april 2008Dovnload 12.45 Kb.
Datum14.08.2016
Grootte12.45 Kb.


Nieuwsbrief april 2008

Inhoud: - Lezing dr. Bart van den Hurk 17 april a.s.

- Open Monumentendag - jaar van het Religieus Erfgoed

- Mededelingen uit de Vereniging

- Verslag jaarvergadering
Lezing De Essche Stroom in de Romeinse tijd: Esch, Vught en Halder

Gepresenteerd door heemkundevereniging “De Heerlijkheid Herlaar” op 17 april in de Huif te Sint-Michielsgestel.

In de jaren 1950-1975 verschenen er in de krant regelmatig berichten over ontdekkingen uit de Romeinse tijd langs de Essche Stroom en meestal ging het daarbij om heel spectaculaire zaken. Er bleek veel meer aan vondsten uit de Romeinse tijd in de grond te zitten dan men ooit had durven denken. Esch (rijke graven), Vught (munten) en Halder (oven) zijn door die ontdekkingen belangrijke plaatsen op de kaart van Romeins Nederland geworden.

Op 25 juni a.s. zal het 15 jaar geleden zijn dat het Oudheidkundig Museum zijn deuren opnieuw kon openzetten voor het publiek. Het kleine museum van broeder Celestinus op een van de zolders van (toen nog) het Instituut voor Doven, had een nieuw onderkomen gevonden in twee statige kapellen van het Instituut. Sinds de heropening in 1993 heeft het museum ruim 30.000 bezoekers mogen begroeten.

Naar aanleiding van het 15-jarig bestaan zal dr. Bart van den Hurk, conservator van het Oudheidkundig Museum, op Donderdag 17 april a.s. voor de Heemkundevereniging een lezing met dia's houden over de Romeinse tijd in onze streek. De nadruk zal daarbij liggen op de opgravingen in Esch (1950-1960) en Halder (1963-1973). Ook zal hij laten zien hoe de resultaten van de opgravingen op Halder bij de inrichting van het Museum zijn verwerkt.

Deze lezing is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden. Aanvang 20.00 uurOpen Monumentendag - jaar van het Religieus Erfgoed


Op Zaterdag 13 en Zondag 14 september organiseren de gezamenlijke heemkundeverenigingen in onze gemeente de Open Monumentendag, met als thema Het Religieus Erfgoed. De heemkundeverenigingen worden hierbij ruimhartig ondersteund door de gemeente Sint-Michielsgestel die ook voor ons de publiciteit zal verzorgen. Op Zondag 14 september zal er een fietstocht uitgezet zijn langs de belangrijkste Religieuze Monumenten in onze gemeente. Deze tocht is overigens ook met de auto uit te voeren, alleen mist u dan enkele mooie fietspaden. Over de details volgt nog nader bericht.

Tevens zullen de samenwerkende heemkundeverenigingen een publicatie uitbrengen over het Religieus Erfgoed in de gemeente Sint-Michielsgestel. De daartoe benodigde subsidie is onlangs door de Provincie verstrekt.Mededelingen uit de Vereniging

Afsluiting


Op 15 maart zijn de organisatoren van de”Historische dag Nieuw Herlaer” die gehouden werd in november 2005 nog even bij elkaar geweest in “Het Vertier”. Onder het genot van een drankje en een hapje zijn de genoeglijke herinneringen aan deze open dag nog eens opgehaald. Intussen is er veel gebeurd met “Nieuw Herlaer”.

Archeologie


De leden Theo Schure en Frans Cooijmans hebben met goed gevolg de cursus “Archeologie en Gemeentelijk beleid”, gegeven door Brabant Heem, afgerond. Met een Certificaat op zak hebben zij ook deelgenomen aan een eerste gesprek met de vijf heemkundeverenigingen in de Gemeente, het “Oudheidkundig Museum” en “Stichting Erfgoed”. Dit aangaande onderlinge samenwerking en uitwisseling, maar ook in de wetenschap dat de Gemeente een start gaat maken met hun taak beleid te formuleren aangaande Archeologie. Vrijdag 11 april zal de tweede bijeenkomst zijn en krijgen we uitleg van Gerard van Kaathoven, van de Schijndelse heemkundevereniging die al enige ervaring heeft op dit gebied.

Leden die interesse hebben in Archeologie en een goed advies aan de Gemeente t.a.v. te verwachten vindplaatsen belangrijk vinden kunnen zich aansluiten bij Frans en Theo.


Historische groep en openstelling Heemruimte


De Heemruimte is geopend de eerste woensdag van de maand, van 14.00 tot 16.00 uur. De “Historische groep” zal daar voortaan dan ook te vinden zijn. U vindt de Heemruimte in het gebouw van Viataal door bij het opgaan van het terrein de bordjes “Oudheidkundig Museum” te volgen naar de achterkant van het gebouw. In de hal aldaar gaat U twee maal rechts de trap op naar onze Heemruimte.

Redactie “Heertgang”


Ruud van Aart heeft zich gemeld voor de redactie. Frans Schellekens heeft een verhaal aangeleverd over de Gilden.

Website en E-mail


Bezoek ook eens onze Site www.deheerlijkheidherlaar.nl voor informatie of het laatste nieuws. Wilt U ook informatie ontvangen via E-mail, stuur dan even een mail naar ons eigen adres info@deheeerlijkheidherlaar.nl en U wordt aan de maillijst toegevoegd.

Nieuwe leden


We mogen verwelkomen, Golfclub de Dommel en Hr. O.M.Verhorst.


: images -> uploads -> documenten
documenten -> Ruimel (F235 – F248) Veldnaam
documenten -> De Heerlijkheid Herlaar
documenten -> Heemkundevereniging “De Heerlijkheid Herlaar”. Ingekomen 2007
documenten -> Daniël van Orthen (1154) Daniël te Empel (1169)
documenten -> Stephan de Jong Toernooi Voor e- en f-pupillen Op zaterdag 25 mei 2013 Sportpark Schildman Hendrik-Ido-Ambacht Wat is Villa Joep?
documenten -> Heemkundevereniging “de heerlijkheid herlaar”
documenten -> Transscriptie door W. Knippenberg van de oorspronkelijk Caert uit 1614
documenten -> Een analyse van het 13e eeuwse cijnsboek van de abdij van Echternach
documenten -> Corneille Hipolithe Berail (1795-1891). Boomkweker en zijdeteler
documenten -> De jeugdjaren van pater Jan ( Johannes Henricus, geb datum 28 dec. 1860) van de Westelaken in Sint-Michielsgestel
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina