Op de Rol in Historisch Zutphen Digitale nieuwsbriefDovnload 53.76 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte53.76 Kb.


Op de Rol in Historisch Zutphen 

                                                                          Digitale nieuwsbrief 


                                                                Op de Rol in Historisch Zutphen

                                             Internet: www.historiezutphen.nl - E-mail: info@historiezutphen.nl
                                                      Op de rol in historisch Zutphen jaargang 7, mei 2013 nr. 5  

Geachte dames en heren,


Hierbij doen wij u met veel genoegen nieuwsbrief nr. 5  van 2013 toekomen.  

Veel leesplezier en graag tot ziens bij één van de activiteiten.


Ap Lammers 

Bij de vereniging zijn reproducties van ansichtkaarten begin 20e eeuw te koop. Dit betreft een serie van 8 kaarten. Zie voorbeeld kaart. Kaarten hebben het originele formaat en uitstraling. Kaarten worden in setjes van 8 verkocht. Leden betalen voor 8 kaarten € 4,00 en niet leden € 4,50. Verras u zelf of uw partner, vrienden, familie, kinderen, kleinkinderen met deze mooie serie ansichtkaarten. Deze kaarten kunt u ook bestellen door een e-mail te zenden aan info@historiezutphen. nl. U kunt de kaarten ook tegen contante betaling verkrijgen bij het Regionaal Archief Zutphen, Spiegelstraat 13-17, Zutphen.

 

 


 

 Schenkingen

De Historische Vereniging Zutphen zet zich als onafhankelijke vereniging in voor de bevordering van de kennis over de Zutphense geschiedenis, archeologie, architectuur- en bouwgeschiedenis en de monumenten van de stad.


Met een schenking aan de Historische Vereniging Zutphen steunt u niet alleen onze vereniging, maar kunt u ook profiteren van een belastingvoordeel. Dat voordeel kan zowel van toepassing zijn bij een eenmalige schenking als bij een periodieke schenking.
De Historische Vereniging Zutphen heeft de Culturele ANBI-status verkregen (ANBI staat voor: Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit houdt in dat we niet-belastingplichtig zijn; de belastingdienst stimuleert zelfs instellingen als de onze te begunstigen met een schenking. Misschien dat u bij het opmaken van uw testament ook aan onze vereniging wilt denken, die als ANBI-instelling een volledige vrijstelling van successierechten geniet. Bankgegevens: ING 5 318 365 t.n.v. Historische Vereniging Zutphen 


Overzicht activiteiten HVZ in 2013.

De HVZ trekt erop uit. Wat is er mooier dan de rijke historie van Zutphen ter plekke te beleven!? Bij een excursies is er meestal sprake van een beperkt aantal deelnemers. Deelname aan de excursies is voor leden van de HVZ gratis. Deelnemers kunnen zich aanmelden bij coördinator Mary van der Haring via (0575) 47 08 76 of 06-28990680, of per e-mail via info@historiezutphen.nl . Op www.historiezutphen.nl staat steeds de actuele stand van zaken. Niet-leden betalen € 2,50 per persoon, tenzij zij zich op dat moment als lid aanmelden.  
Wandeling Deventer wegkwartierDick Eikelboom

Zondag 2 juni 2013


14.00 uur
Start bij het DWK gebouw Leden gratis.
Overigen € 2,50. Opgave noodzakelijk

Maximaal 15 personen


 

 Wandeling Warnsveld
 


Jan Rossel

Woensdag 5 juni 2013 14.00 uur


Start bij de Martinuskerk

Leden gratis.


Overigen € 2,50 15 personen Opgave noodzakelijk

 maxi9maal 15 personen


 Historisch Café  


Inleider Christiaan ter Strake
Thema is 200 JAAR NEDERLAND

26 september 2013 20.00 uur


Kelder Hanze Stadsbrouwerij
Leden gratis. Overigen € 2,50
 

Lezing Kastelen in Nederland

Constant Willems november 2013


20.00 uur
 

IJsselpaviljoen

Leden gratis  Overigen € 2,50  

 


Zutphen de Mars.


125 jaar wonen en werken tussen water en spoor”
Bij “historisch Zutphen” zal men vooral denken aan het monumentale centrum van de stad, en niet zo snel aan het gebied “de Mars”, dat enigszins excentrisch gelegen is achter het station, begrensd door IJssel, Twentekanaal en spoorlijn. De aanblik van dit gebied komt minder imposant over dan die van de oude stad, en zijn geschiedenis heeft tot nu toe minder in de belangstelling gestaan. Toch is die geschiedenis er natuurlijk. Er werd en wordt op de Mars gewoond, gewerkt en (in een nog niet zo lang verleden) gerecreëerd. Omdat voor het gebied een grootschalig revitaliseringsplan is ontwikkeld, zal het gezicht van de Mars in de komende tijd fors veranderen.
Niet leden € 15.00 leden HVZ € 12.50
Verkrijgbaar in de boekhandel en/of het Regionaal Archief Zutphen.

Zie ook artikel in Zutphen Bruist van mei 2013. Lees verder


Het boek Van kelder tot kap en het boek over de Barlheze met de titel Lopen door het verleden van het Barlhezekwartier zijn verkrijgbaar bij alle Zutphense boekhandelaren voor € 24,50, respectievelijk € 16,-. Leden van de HVZ kunnen het boek tegen de speciale ledenprijs van € 22,-, respectievelijk € 13,75 kopen bij het Regionaal Archief Zutphen, Spiegelstraat 13, te Zutphen. Ook de volgende boeken zijn nog verkrijgbaar: Steenrijk in Zutphen (€ 7,50), Aan het eind van de lange brug ligt de Hoven (€ 15,-; voor leden HVZ € 13,-) en in Zutphen staat in huis (€ 7,50).Geef eens een boek over de historie van Zutphen cadeau! 


CURSUS Geschiedenis van de monumentale stad Zutphen

Programma cursus Geschiedenis van de monumentale stad Zutphen
6 avonden, 2 wandelingen en 1 fietstocht.
Locatie Regionaal Archief, Zutphen. Aanvang 19.30 uur. Einde 22.00 uur.
Kosten Leden € 150,--. Niet leden betalen € 160,00. Dit is inclusief koffie/thee en documentatiemateriaal.
Maximaal aantal deelnemers/sters 15 personen.

Opgave voor de cursus 2014 is vanaf nu mogelijk.
 


Thema vroegere historie van Zutphen vnl geschiedenis. Eindpunt ca het jaar 1200 tot 1600.

docent Michel Groothedde

Thema bouwhistorie van ca 1200 tot 1600docent Constant Willems, .

wandeling o.l.v. Constant Willems.


 

 Thema Roel Stegeman Een avond over bouwhistorie en bouwstijlen in de periode 1600 /1874.


Thema Paul de Neeling een avond over bouwstijlen in de bouwperiode 1874 tot 1940.

wandeling o.l.v. Paul de Neeling en Roel Stegeman.

Thema wederopbouwperiode van na 1945.

docent Jeroen Krijnen,

fietstocht o.l.v. Jeroen Krijnen


 

Wees er snel bij. Cursus 2013, die recentelijk is afgesloten, was in december 2012 al volgeboekt. 

 

 

 

  

 

De digitale schatten van de Koninklijke Bibliotheek – zoekgids door Ewoud Sanders


Ewoud Sanders schreef een zoekgidsje over de ‘digitale schatten’ van de Koninklijke Bibliotheek. Het boekje is een toegankelijke gids door verschillende webdiensten van de KB met aansprekende voorbeelden. Sanders, die een vaste taalrubriek heeft in NRC Handelsblad, verdiept zich de laatste jaren intensief in digitale zoekmogelijkheden en publiceert daar geregeld over.


Schatgraven bij de KB
Digitale schatten van de Koninklijke Bibliotheek bestaat uit drie beknopte hoofdstukken met zoekvoorbeelden en veel illustraties. Het eerste hoofdstuk beschrijft verschillende bronnen die vrij toegankelijk zijn, het derde geeft bronnen waarvoor een KB-lidmaatschap nodig is. Het tweede hoofdstuk, het hart van het gidsje, neemt de lezer mee op twee uitvoerige zoektochten in de webdienst Historische Kranten. Een voorproefje van de eerste zoektocht is hier te bekijken.
Zoeken en vinden
Tijdens de vele zoekworkshops die Sanders geeft, bleek hem dat zijn toehoorders vaak niet op de hoogte zijn van al het interessante en oogstrelende dat de KB digitaal aanbiedt. Die ervaring was voor Sanders aanleiding de KB te benaderen om een zoekgidsje te maken. Vooral omdat hij zelf een enthousiast gebruiker van de digitale KB is, wil hij graag zoveel mogelijk mensen daarin laten delen. Eerdere webgidsjes van Sanders, zoals Eerste Hulp bij e-Onderzoek en Slimmer zoeken op internet zijn in tienduizenden exemplaren verspreid.
Digitale schatten af te halen bij de KB
 

Het gidsje Digitale schatten van de Koninklijke Bibliotheek (24 pagina’s) is gratis af te halen bij de ontvangstbalie van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag, vanaf dinsdag 5 februari, en zolang de voorraad strekt. 

 

Louis Couperus in de collecties van de KB.Op 10 juni is het 150 jaar geleden dat Louis Couperus werd geboren in Den Haag. De KB is betrokken bij de festiviteiten die onder andere door het Louis Couperus Genootschap worden georganiseerd. In de KB staat de meest bijzondere Couperuscollectie van Nederland, die in 2006 ontstond met de aanschaf van de verzameling van J.A. Eekhof. De collectie telt circa 2200 banden.

Tijdens het Couperusweekend van 8 juni zal het mogelijk zijn om exemplaren van eerste drukken, bijzondere boekbanden en zelfs enkele handschriften van Couperus van heel nabij te bekijken. Sterker nog: het zal ook mogelijk zijn om het oorspronkelijke materiaal zelf vast te houden tijdens de presentaties ‘Couperus in handen’.

De KB zal vier bijzondere, geïllustreerde eerste drukken uit de Couperus-collectie volledig digitaliseren en permanent als bladerboek aanbieden: Psyche (1898), Uit blanke steden onder blauwe lucht (1912-1913), Oostwaarts (1924) en Nippon (1925). In De verdieping van Nederland worden vanaf 3 juni tot half oktober bijzonderheden uit de Couperus-collectie getoond: de eerste en de vijfde druk van Eline Vere (1889), de tweede druk van Majesteit (1895) en God en goden (1903): de bandontwerpen zijn van L.W.R. Wenckebach, R.N. Roland Holst en J. Toorop. Ook wordt een portretfoto van Couperus en een origineel handschrift voor Met Louis Couperus in Afrika getoond.

Via deze pagina biedt de KB toegang tot haar Couperus-collecties. In de eerste rubriek ‘Bladerboeken’ staan links naar de gedigitaliseerde werken. De tweede rubriek wijst de weg naar de collectie Eekhof en naar andere gegevens over Couperus op de KB-website.  lees verder

 

                                                                                                 


 

Zutphen, de Verloren Stad 


Zutphen is een van de oudste en best bewaarde steden van Nederland. Alom geroemd om de historische binnenstad en vele monumenten. Het Stedelijk Museum Zutphen is gehuisvest in zo’n monument. Het Broederenklooster is sinds de dertiende eeuw een beeldbepalend pand in het straatbeeld. Een straatbeeld dat op 14 oktober 1944 drastisch en dramatisch wijzigde. Geallieerde vliegtuigen bombardeerden de IJsselbrug om zo de Duitse munitietransporten te belemmeren. De brug werd echter nauwelijks getroffen, maar de noordwestelijke binnenstad des te meer. Het gevolg: bijna honderd doden, honderden gewonden, enorme verwoestingen en veel verdriet.
 

Zutphen, de verloren stad maakt onderdeel uit van het project ‘Beleef mijn Gelderland!’ dat door Gelders Erfgoed is ontwikkeld samen met een groep van veertien Gelderse Musea. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door subsidie van het Ministerie van OCW en de provincie Gelderland.

De tentoonstelling Zutphen, de verloren stad is hiernaast mede tot stand gekomen door ondersteuning van: Christiaans Bouwbedrijf, Koninklijke Hesselink B.V, De Jager BV slagerij- en horecabenodigdheden; Historisch Adviesbureau ’30-’45.
 

 

13 april t/m 9 juni 2013 Stedelijk Museum Zutphen


Naar aanleiding van het besluit van koningin Beatrix om op 30 april a.s. af te treden, organiseert het Persmuseum een tentoonstelling over Hare Majesteit. Koningin Beatrix en de politieke prent. Een selectie van politieke tekeningen uit de Nederlandse dagbladpers over de periode 1980-2013 is een compacte tentoonstelling, samengesteld uit de rijke collectie politieke prenten van het Persmuseum in Amsterdam.
De tentoonstelling is een mooie selectie van politieke tekeningen uit de Nederlandse dagbladpers van 1980 tot 2013. De tekeningen van onder andere Peter van Straaten, Joep Bertrams, Tom Janssen, Siegfried Woldhek, Opland, Frits Müller, TRIK, Jos Collignon, Bas van der Schot en Fritz Behrendt bieden een verhelderend inzicht in de kwesties die in de regeerperiode van Beatrix hebben gespeeld. Denk aan de relatie van Beatrix met politici als Lubbers, Wilders en Tjeenk-Willink, het inperken van de macht door de Kamer en de grenzen van haar constitutionele bevoegdheden. Beatrix wordt niet gespaard in de tekeningen, maar naast de forse kritiek straalt er vaak een zekere compassie uit de prenten.
 

De tentoonstelling is van 13 april t/m 9 juni te zien in het Stedelijk Museum Zutphen en zal daarnaast ook te zien zijn in Haus der Niederlande in Münster (D), Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag en De Casteelse Poort in Wageningen


Oudste horloge van Noord Europa gevonden in Zutphen


Bij archeologisch onderzoek voorafgaand aan het planten van drie bomen op de Zutphense Houtmarkt is een quadrans gevonden. De vondst is gedaan in een bodemlaag die tussen 1300 en 1325 werd aangebracht om het marktplein op te hogen en te egaliseren. Voor die tijd lag er een oude gracht. De Zutphense vondst dateert uit ongeveer 1300 en is daarmee het oudst bekende exemplaar in Noord Europa. Dat het om een uitermate zeldzaam instrument gaat, werd bevestigd door diverse bronnen en experts.

 

Klik hier voor de volledige informatie (persbericht).Klik hier voor uitleg over de Quadrans middels een tekening. 
 

 

 

 

Bevolkingsregister Gorssel helemaal digitaal


Vanaf 15 mei is het oude bevolkingsregister van de gemeente Gorssel helemaal digitaal in te zien. Alle inwoners die tussen het jaar 1861 en 1939 in deze voormalige gemeente woonden, zijn nu met een eenvoudig trefwoord op de website terug te vinden. Op de scan die aan de naam is gekoppeld, staan de geboorteplaats, de vorige woonplaats, het adres en huisgenoten. De scans zijn gratis in te zien en te downloaden. Tijdens de Genealogische Contactdag op zaterdag 25 mei in Gorssel is het Regionaal Archief Zutphen aanwezig om de index te presenteren en te demonstreren.

 Lees meer: Bevolkingsregister Gorssel helemaal digitaal
Het Regionaal Archief Zutphen heeft twaalf DTB's en veertien lidmatenboeken aan de digitale collectie toegevoegd. Het betreft de administratie die vóór 1811 is gestart. Deze zijn niet op naam geindexeerd. U kunt de doop-, trouw en begraafboeken bekijken via de toepassing bladeren door bronnen. De veertien lidmatenboeken kunt u in het archievenoverzicht doorbladeren. U vindt ze terug in het archief van de kerk die de boeken heeft opgemaakt.
Het Regionaal Archief Zutphen had al jaren een groot deel van de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB's) gedigitaliseerd. Vaak was in deze boeken ook een lijst van lidmaten opgenomen. Er zijn echter ook boeken waarin alléén lidmaten zijn genoteerd. Ook deze boeken zijn nu gedigitaliseerd.
Een overzicht van alle beschikbare DTB's en lidmatenboeken vindt u in de informatiebladen:

Informatieblad doop-, trouw- en begraafboeken


Informatieblad lidmatenboeken

website Regionaal Archief Zutphen: http://www.regionaalarchiefzutphen.nl                                                                                              


Beleef cultureel erfgoed in je eigen omgeving

Om ons cultureel erfgoed te kunnen behouden, moeten we het eerst leren waarderen. Daarom hebben Erfgoedvereniging Heemschut en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, in samenwerking met Joy Productions B.V., de MonumentenReeks ontwikkeld voor het basis- en voortgezet onderwijs. Door middel van MonumentenReeks maken leerlingen op een overzichtelijke en zeer praktische wijze kennis met het erfgoed in hun eigen omgeving. Naast de aansluiting op het curriculum, sluit de reeks ook naadloos aan op De canon van Nederland. Hierdoor werkt u gericht aan een aantal belangrijke onderwerpen uit de Nederlandse geschiedenis.

In de MonumentenReeks zijn de canonkaarten Alles over monumenten en Alles over buitenplaatsen verkrijgbaar. Klik op de canonkaart voor meer informatie en bekijk het filmpje bij de canonkaart Alles over monumenten en Alles over buitenplaatsen. www.heemschut.nl

Het gelijk van Heemschut - Een eeuw inzet voor erfgoedbescherming


Dit rijk geïllustreerde boek is verschenen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Erfgoedvereniging Heemschut. In het boek een bloemlezing van een eeuw erfgoedbescherming met bijdragen van Vincent van Rossem en Ileen Montijn.

160 pagina's | Uitgeverij Waanders | 2011


Prijs € 29.45


> Bestel

http://www.heemschut.nl/nl/erfgoedexcursies-en-evenementen.html   

Erfgoedvereniging Bond Heemschut vindt dat Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de zorgen van de Erfgoedinspectie weinig serieus neemt en roept haar op om maatregelen te nemen, zodat de bescherming van monumentale waarden niet verder onder druk komen te staan. De erfgoedinspectie heeft op 7 maart jl. haar rapport Erfgoed in goede handen? Focus op de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor rijksmonumenten, beschermde stads- en dorpsgezichten en archeologie overhandigd aan het Interprovinciaal Overleg (IPO) en aan de Federatie Grote Monumentengemeenten. In dit rapport gaat de inspectie in op het toezicht op de naleving van wet- en regelgeving ten aanzien van de erfgoedzorg door gemeenten in Nederland. Zij signaleren een aantal risico’s, die zij onder de aandacht willen brengen van de verantwoordelijke partijen, zoals gemeenten, provincies en het Rijk. Hun belangrijkste zorg is dat gemeenten niet in staat zijn en steeds minder in staat zullen zijn om rijksmonumenten, door het Rijk aangewezen beschermde stads- en dorpsgezichten en archeologie te beschermen. Vooral de kennis en de toezicht en handhaving ontbreken. Ook de minister heeft naar aanleiding van het rapport op 21 maart jl. het rapport en een beleidsreactie naar de Tweede Kamer gestuurd. Erfgoedvereniging Heemschut neemt de risicoanalyse van de Erfgoedinspectie zeer serieus en is teleurgesteld dat de reactie van de minister tekortschiet. Wij roepen dan ook de Tweede Kamer op om de conclusies en aanbevelingen uit het rapport van de Erfgoedinspectie te agenderen. We roepen de Minister op om maatregelen te nemen, zodat de bescherming van monumenten niet verder onder druk komt te staan.

Lees verder

 

MijnGelderland is de erfgoedwebsite van de provincie Gelderland. Erfgoedorganisaties tonen hier aanvullend en samenhangend de verhalen over Gelderland.
Gelders Erfgoed voert de redactie van deze site, die is ontstaan als een samenwerkingsproject van Biblioservice Gelderland, Gelders Archief, de Gelderland Bibliotheek en Gelders Erfgoed. Inmiddels zijn aan dit samenwerkingsverband de partners Stichting Geldersch Landschap / Geldersche Kasteelen, Regionaal Archief Nijmegen, Gemeentearchief Ede / Barneveld en CODA toegevoegd. Samen zorgen deze acht partners voor de continuiteit en ontwikkeling van deze erfgoedsite. http://www.mijngelderland.nl 

Klik voor informatie over Zutphen op deze link. 

 

zie voor de Coda website: http://www.coda-apeldoorn.nl/uploads/pics/Slider-Buisman.png

Tentoonstellingen 

 15.01 2013 t/m 21.07 2013 Keepvogel en Kijkvogel in het ritme van Mondriaan Kindertentoonstelling met illustraties van Wouter van Reek uit het gelijknamige boek. Keepvogel en Kijkvogel zijn,net als schilder Piet Mondriaan, op zoek naar een nieuwe toekomst. De zoektocht leidt door een prachtig geïllustreerde wereld waarin de ontwikkeling van Mondriaans schilderkunst fantasievol wordt verbeeld.

 

 

zaterdag 30 maart - zondag 30 juni


Sjoerd Buisman: tekeningen en sculpturen


Een groots overzicht van het werk van Sjoerd Buisman, al decennialang één van de meest...

zondag 31 maart - zondag 30 juni

Pieter Puype


Een overzichtstentoonstelling van het werk van de Zeeuwse beeldhouwer, tekenleraar en houtsnijder...

zaterdag 27 april - zondag 23 juni

Rinke Nijburg: Slaapwandelaars en zielsverwanten


Tentoonstelling van het bijzondere werk van beeldend kunstenaar Rinke Nijburg.

zaterdag 06 juli - zondag 06 oktober

CODA Paper Art


Een fantastische tentoonstelling met internationale allure die papier en karton als materialen...
Categorie: Tentoonstelling.

 

 

 


Gelderse Burgerlijke Stand komt integraal op website van Gelders Archief 
 Scans van originele akten binnenkort op internet 

Het Gelders Archief gaat (het leeuwendeel van) de akten van de Burgerlijke Stand in Gelderland (1811-1902/1950) integraal op zijn website publiceren. Het gaat om de geboorteakten (1811-1902/1912), huwelijksakten en huwelijkse bijlagen (1811-1922) en overlijdensakten (1811-1950). De akten van de Burgerlijke Stand worden de komende maanden in fasen op internet geplaatst: de eerste zijn vanaf april raadpleegbaar, de laatste worden naar verwachting in december gepubliceerd. Het betreft bijna 3,5 miljoen scans, die op internet worden geplaatst.
Deze belangrijke bron is niet alleen van belang voor genealogen, maar ook voor onder meer regiohistorici, biografen en historisch demografen.

 In 1998 begonnen vrijwilligers van het Gelders Archief met het invoeren van de gegevens van de Gelderse Burgerlijke Stand voor digitale raadpleging. Deze genealogische gegevens werden de afgelopen jaren gretig door een groot geïnteresseerd publiek geraadpleegd en de website (voorheen bekend onder de naam Genlias) behoorde tot meest populaire overheidssites. Tegenwoordig zijn deze gegevens te raadplegen via www.wiewaswie.nl. De vrijwilligers hebben een belangrijke rol gespeeld bij het koppelen van de scans aan de persoonsgegevens. De scans zijn gemaakt van de microfilms die bij de Mormonen berusten.

Historische persoonsgegevens zijn razend populair onder een historisch geïnteresseerd publiek. De afgelopen twaalf maanden zochten bezoekers bijna 4,8 miljoen keer naar persoonsnamen in de internetcollecties van het Gelders Archief.

Het online plaatsen van de akten van de Burgerlijke Stand past in het merenjarenbeleid van het Gelders Archief om een zwaarder accent te leggen op de ontwikkeling van een digitale studiezaal, waarin archieven zoveel mogelijk via internet geraadpleegd kunnen worden. Gelders Archief

Hoe zijn de akten van de Gelderse Burgerlijke Stand straks te vinden? Zoek op de website www.geldersarchief.nl op personen. Voer de naam van een persoon in, klik op zoeken, klik vervolgens op het juiste zoekresultaat, onthoud het aktenummer en blader door de gescande registers tot het juiste aktenummer is bereikt.

Studiezaal Gelders Archief heropent op dinsdag 18 juni


De studiezaal van het Gelders Archief gaat op dinsdag 18 juni 2013 weer open voor het publiek. De studiezaal is ruim tweeëneenhalve maand gesloten geweest in verband met een omvangrijke verhuizing naar de Arnhemse Westervoortsedijk.

Voorafgaande aan de heropening zal het Gelders Archief van maandag 3 juni tot en met vrijdag 7 juni niet bereikbaar zijn per e-mail, omdat de computerservers worden verhuisd.

In september vindt de officiële opening plaats en krijgt het publiek tijdens een open dag de gelegenheid het nieuwe archiefgebouw te bekijken. Daarover volgt later meer informatie.

Het nieuwe adres van het Gelders Archief (per 10 juni):


Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
t. 026-3521600
e. info@geldersarchief.nl
www.geldersarchief.nl
Routebeschrijvingen staan op onze website.
http://www.geldersarchief.nl/bezoek/routebeschrijving-westervoortsedijk-67-d

De openingstijden blijven ongewijzigd:


Dinsdag - donderdag 10.00 - 17.00 uur
Iedere tweede zaterdag van de maand 9.00 - 17.00 uur 


  

De nieuwe Zutphense pracht staat weer vol interessante artikelen over monumenten, bouwhistorie en archeologie. Jeroen Krijnen vertelt over zijn vak bouwhistorie, architect Géke de Wilde schetst de plannen voor Het Pakhuis, Ad ten Bosch vertelt over het Agnietenhof en er is uitgebreid aan dacht voor het proefschrift van Michel Groothedde. Het volledige jaarverslag archeologie van 2012 vormt het hart van het blad. Zutphense Pracht is een full color magazine van 48 pagina’s en wordt gemaakt in opdracht van Het Wijnhuisfonds en de afdeling Monumentenzorg en Archeologie van de Gemeente Zutphen. Donateurs van het Wijnhuisfonds ontvangen het blad gratis. Daarnaast is het vanaf 25 april à 5,95€ te koop in de boekwinkels van Zutphen, Warnsveld en Brummen.


 

    
Tijdschrift Oer, u wellicht bekend, is nog jong. Nummer 8 is 0p het moment in voorbereiding. U begrijpt dat wij als redactie onze opdracht, namelijk
berichten over de cultuur en de historie van de Achterhoek en Liemers, alleen goed kunnen vervullen als het tijdschrift zich gesteund weet door voldoende abonnees.


Het is daarom dat wij uw medewerking vragen. Graag zouden wij zien dat de leden van de Historische Vereniging Zutphen attent worden gemaakt op
het belang van een abonnement op Oer. Ik wil er ook op wijzen dat Oer een prachtig en origineel geschenk is voor mensen met interesse voor het
streekeigene!  De kosten voor een jaargang (vier nummers) bedragen 22,50 euro; voor dat bescheiden bedrag worden de leden van uw vereniging
elk kwartaal op aantrekkelijke wijze geïnformeerd over het streekeigene en de historie van onze regio. We willen u vragen deze mail onder de aandacht
van uw leden te brengen. Het spreekt vanzelf dat wij van onze kant het tijdschrift met evenveel toewijding zullen blijven samenstellen.
 

Uw leden kunnen zich als abonnee aanmelden met een mail naar: info@ecal.nu met vermelding van naam en adresgegevens en datum van gewenste


ingang van het abonnement. Men kan ook even bellen: 0314 787078.
Hartelijk dank voor uw medewerking,

Femia Siero

(directeur Efgoedcentrum Achterhoek en Liemers
 

website Historische Vereniging Zutphen, klik op deze link. Onze vereniging ook actief op Twitter en Facebook. Dagelijks  worden daar nieuwsfeitjes over de historie van Zutphen weergegeven. Wilt u deze ook ontvangen? Dan kunt u zich via deze link aanmelden. http://twitter.com/HistVerZutphen . Op Facebook kunt u zelf ook berichten, vragen etc. plaatsen. 


  
 

 
Wilt u deze nieuwsbrief niet langer meer ontvangen dan kunt u zich via deze link afmelden.Nieuwsbrief verstuurd door JDI internet professionals op verzoek van de Historische Vereniging ZutphenDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina