Opel Belgium partner van de Astra "Silhouettes" die door Motorsport International in de new Procar worden ingezet kontich, 17 april 2001Dovnload 38.26 Kb.
Datum16.08.2016
Grootte38.26 Kb.

Opel Belgium partner van de Astra "Silhouettes" die door Motorsport International in de new Procar worden ingezet

KONTICH, 17 april 2001 - Opel Belgium heeft beslist zich aan de zijde van Willy Plas te scharen. Die zal met zijn firma Motorsport International (MI) twee Opel Astra’s Coupé, volgens het nieuwe “Silhouette”-reglement, in de New Procar inzetten.
De eerste wagen wordt toevertrouwd aan huisrijder Vincent Radermecker, die niemand minder dan Bert Longin, de regerende Belcar-kampioen, aan zijn zijde krijgt. De tweede Astra wordt gedeeld door Pierre-Yves Corthals en Philippe Tollenaire.

Voor Opel Belgium leek de komst van de “Silhouette”-categorie in de New Procar een uitstekende gelegenheid om in België opnieuw aan te knopen met de competitie op het hoogste niveau. Het kampioenschap belooft plaats te bieden aan spectaculaire auto’s, zonder al te hoge ambities te stellen. Bovendien biedt het Opel Belgium de kans de meest verkochte wagen van 1999 en 2000 in België, de Opel Astra, in de schijnwerpers te zetten.

Met een centraal achterin geplaatste motor en een achterwielaandrijving liggen de technische kenmerken van de Opel Astra “Silhouette” evenwel tamelijk ver verwijderd van die van het seriemodel. Toch heeft dat Opel Belgium nooit verhinderd om zich aan het avontuur te wagen. Het kwam zelfs nooit ter sprake. Vooral de potentieel hoge spektakelwaarde van de races sprak de Belgische invoerder aan. Opel Belgium hoopt dan ook dat de concurrentie snel de stap naar het kampioenschap zal zetten.


De al aanwezige tegenstand zal door Opel Belgium en de mensen van Motorsport International uiteraard niet onderschat worden. Zij stellen hun vertrouwen op de twee Opel Astra’s die klaargestoomd werden in de ateliers van SNBE Snobeck, een van de pioniers van de nieuwe categorie.
Al tijdens het eerste jaar dat ze op de Franse circuits aanwezig waren wisten de Astra’s “Silhouette” van SNBE te overtuigen. Het werk dat Jean-Pierre Béchu en zijn ploeg tijdens de winter hebben verricht doet bovendien de verwachtingen op een nog krachtiger wagen stijgen. Quasi alle onderdelen van de wagen werden opnieuw bestudeerd, en tussen de twee modellen ligt een studie die drie maanden in beslag nam.
./..
Wat de rijders betreft wou Opel Belgium vooral zijn samenwerking met Vincent Radermecker verderzetten.
Toen Radermecker met Vauxhall UK een contract tekende om in 2000 het British Touring Car Championship (BTCC) te betwisten, was dat al met medeweten van Opel Belgium. De man uit Herve werd al snel één van de ambassadeurs van het merk, zowel op als naast de piste. Zo vertegenwoordigde hij Opel in het kader van de Bibendum Challenge, een ‘economy run’ georganiseerd door Opel Frankrijk en tijdens de Astra Eco 4 Rally. Na vorig seizoen wou Opel Belgium absoluut blijven beroep doen op de diensten van Radermecker, en de komst van de “Silhouettes" bood daartoe een mooie gelegenheid.

PS: Foto’s van de eerste meters van de Opel Astra “Silhouette” op het circuit van Magny-Cours, met Vincent Radermecker aan het stuur, zullen woensdagavond beschikbaar zijn op de website van Opel Belgium  http://www.media.opel.be. Ze zijn ook te bevragen op het e-mail adres opel.motorsport@eleven.be.

Vincent Radermecker: "Ik heb het gevoel dat ik nog veel plezier zal beleven aan de Opel Astra "Silhouette"

MAGNY COURS, 17 april 2001 - In 2000 trad Vincent Radermecker toe tot het Opel Team Belgium, toen hij met één van de officiële Vauxhall Vectra’s van het Triple 8-team van Derek Warwick deelnam aan het British Touring Car Championship. Ondanks een moeilijk seizoen kan de getalenteerde en altijd vriendelijke rijder uit Herve nog altijd op de enthousiaste steun van de Belgische invoerder, van het merk-met-de-bliksem, rekenen. Het stond in de sterren geschreven dat de samenwerking een vervolg zou krijgen, en dat is in het kader van de New Procar nu ook het geval.
Vincent, je bent nu opnieuw in eigen land actief. Tevreden, of eerder een beetje gefrustreerd dat je niet verder kan racen in Engeland, het autosportland bij uitstek?
"Eerder tevreden, want ik heb het gevoel dat ik nog heel wat plezier zal beleven aan de Opel Astra “Silhouette”. Ik heb uiteraard geen spijt van mijn twee seizoenen in het BTCC, maar ik moet toegeven dat dat kampioenschap veel van zijn pluimen heeft verloren. In eerste instantie behield ik het contact met de Britse invoerders en tuners, maar ik besefte al snel dat het voor mij op dit moment een doodlopend straatje is. Het voorstel van Opel Belgium kwam dus op het goede moment. En het zal deugd doen om opnieuw voor eigen publiek te rijden."
Je kruipt pas op 18 april voor het eerst achter het stuur, maar kan je al iets kwijt over de Astra “Silhouette”?
Ze zal zeker en vast competitief zijn. De laatste paar jaar ging het in de toerismeracerij van kwaad naar erger, ten dele door het feit dat de wagens steeds minder spectaculair werden. Maar dat is iets wat je van deze machines niet kan zeggen! Buizenchassis, centraal geplaatste motor achterin: het zijn echte racewagens. Bovendien zijn het achterwielaandrijvers, en het is al eeuwen geleden, van in mijn eenzitterperiode, dat ik nog zo een auto bestuurd heb. Want hoewel ik me degelijk uit de slag trok met de voortrekkers, moet ik toegeven dat ze minder leuk waren dan een wagen die achteraan wordt aangedreven.”

./..

Zal je er evenveel plezier aan beleven dan aan een Supertoerisme?"Neen, het zal anders zijn. Het plezier van met een high-tech machine te werken is er niet meer bij. Maar qua rijplezier zet ik zeker een stap vooruit."
Wat vind je de voor- en nadelen van de “Silhouette”-reglementen?
"Naast de aspecten die ik zonet aanhaalde, moet ik het lagere prijskaartje bovenaan de lijst met voordelen plaatsen. Ik zou zelfs een vergelijking durven maken met de WRC-reglementering uit de rallysport. In de relatief eenvoudige Groep A zijn de constructeurs er in geslaagd om een technisch reglement op poten te zetten waarbij de kosten gelukkig niet de pan uitrijzen, zoals dat bij de Groep B’s wel het geval was. Ik krijg dezelfde indruk bij een “Silhouette”. Waar ik wel voor vrees, is de kwaliteit van de controles op de navolging van de reglementen. Er zullen er altijd zijn die iets zullen proberen. Maar eigenlijk is de basis zo eenvoudig dat ik niet echt zie hoe je kan veranderen."
Je vindt het zonder twijfel jammer dat de 24 Uren van Francorchamps niet meer op de kalender staan?
"Ja, inderdaad. Het lijkt me duidelijk dat de “Silhouettes” geen tegenstanders zijn voor de beste GT-wagens. Maar toch hadden we een mooie rol kunnen spelen. Een plaats in de top 10 bijvoorbeeld. Of iets zoals de diesel die vorig jaar zesde werd. Bovendien hebben de organisatoren zich door hun koersverandering afgesneden van de Belgische invoerders, mensen die al jaren de autosport in België springlevend houden. De toekomst zal uitwijzen of ze gelijk hebben door zo te handelen."

Jean-Pierre Béchu: "Het Belgische programma zal als eerste de vruchten plukken van de in 2000 geleverde arbeid"

MAGNY COURS, 17 april 2001 - Jean-Pierre Béchu is algemeen directeur van SNBE Snobeck. Sinds de begindagen van het bedrijf staat hij aan de zijde van Dany Snobeck, en heeft zo uiteraard van heel dichtbij het “Silhouette”-programma kunnen volgen. Een programma waarin SNBE Snobeck als één van de eersten geloofde en al snel het voortouw nam.
Het probleem in de toerismeracerij is dat de FIA steeds weer een Europees reglement geschoeid op Engelse leest wil opleggen”, stelt Jean-Pierre Béchu. “Er zijn heel wat pogingen geweest om zo een Europees kampioenschap op poten te zetten. Het probleem is echter dat ieder land zijn eigen racecultuur heeft. De invoerders mogen dan nog bereid zijn zich in te zetten voor de autosport in eigen land, ze zijn dat meestal niet voor de andere landen.”
Daarnaast is er het fenomeen dat de nationale toerisme-kampioenschappen de laatste jaren een serieuze duik hebben genomen. Is de “Silhouette” de oplossing voor de toekomst?
"Ik denk van wel, ja. Toen we die formule in Frankrijk lanceerden, waar het kampioenschap op sterven na dood was, hadden we een reglement in handen dat het kostenplaatje beperkte. Onder invloed van Jacques Régis, de voorzitter van de FFSA, wordt dit reglement nu ook overgenomen door de Trofee Andros en het Frans rallycrosskampioenschap. Zo zullen de “Silhouettes” op drie verschillende terreinen actief zijn: ijs, onverhard en het circuit. Ik denk dus wel dat je dan kan spreken over een oplossing voor de toekomst!"

Kan u iets preciezer zijn over de kosten van een “Silhouette”?"Misschien kunnen we ons eerst even voor de geest halen hoezeer de kosten tijdens de Supertoerisme-periode uit de hand waren gelopen. Om bijvoorbeeld een wagen in het Duitse kampioenschap in te zetten had je een budget van 30 miljoen Franse frank (200 miljoen BEF) nodig! U begrijpt dat zoiets niet kon blijven duren. In Frankrijk kost een Supertoerisme 3 miljoen FF (18 miljoen BEF), zonder het ontwikkelingswerk. Een Silhouette kost een derde van die prijs. En om zo een wagen te laten rijden, kan u de kosten makkelijk door vier of vijf delen."
./..
Is de Opel Astra 2001 een nieuwe racewagen, of een evolutie van de wagen die al in 2000 reed?
"Het is een volledig nieuwe wagen. 2000 was eigenlijk maar een aanloopjaar. In die lanceringsperiode legden we er ons vooral op toe om een goedkope wagen te maken. Zo gebruikten we zowel voor- als achteraan dezelfde ophangings-driehoeken. Dit jaar hebben we het reglement tot de laatste komma uitgepluisd. Zowel het chassis als de motor hebben een merkbare evolutie ondergaan. Alle gewicht ligt zo laag mogelijk. Het chassis is ook veel stijver, enzovoort."

Steken er veel werkuren in deze nieuwe wagen?"Het is eigen aan de “Silhouette”-reglementen dat het meeste werk vooral tijdens het ontwerpen van de wagen gebeurt. Eens dat ontwerp af is, en ieder onderdeel op zijn plaats zit, is de bouw van de wagen relatief eenvoudig. Dankzij de informatie die we in 2000 wisten te vergaren hebben we de wagen voor 2001 in drie maanden tijd op de tekentafel gezet. Het Belgische programma zal het eerste zijn dat van die arbeid de vruchten zal plukken."

Hoe zal de samenwerking met Motorsport International verlopen?"Omdat het de eerste keer zal zijn dat ons werk van deze winter zich concretiseert in een raceprogramma kan u zich inbeelden dat we het Belgische programma van heel dichtbij zullen volgen. Tot nu toe hebben de mensen van Willy Plas samen met ons in onze ateliers aan de wagens gewerkt. Tijdens het seizoen blijven de wagens in Theux. Maar we hebben al voorzien dat er een ingenieur tijdens de testsessie in Spa, nog voor de eerste wedstrijd, zal aanwezig zijn. En normaal gezien zal er ook tijdens het seizoen bij iedere race een ingenieur present tekenen."

Willy Plas: "De strijd tussen de "Silhouettes" en de Supertoerismewagens zal van dichtbij moeten worden gevolgd"

MAGNY COURS, 17 april 2001 - De twee Opel Astra’s “Silhouette” die aan de duo’s Radermecker-Longin en Corthals- Tollenaire worden toevertrouwd, zullen worden ingezet door het team van Willy Plas, Motorsport International (MI).
Willy, rekening houdend met het feit dat de wagens in de ateliers van Snobeck in Magny-Cours werden ontworpen, ontwikkeld en gebouwd, welke rol speelt MI dan nog in de deelname van twee Opel Astra’s in de New Procar?
"Het klopt dat de Astra “Silhouette” door Snobeck werd ontworpen, maar dat gebeurde in nauwe samenwerking met twee van mijn mensen. De twee chef-mecaniciens hebben alle bouwfasen en de afwerking van de wagens van nabij gevolgd. Na een eerste week in de ateliers van Snobeck reden ze op 9 april opnieuw richting Magny-Cours, om er de laatste hand te leggen aan de eerste wagen. De eerste meters van die auto worden geprogrammeerd op 18 april, waarna de auto richting Zolder gaat, om er de demonstratie tijdens het New Race Festival af te werken. Tegelijkertijd wordt de tweede wagen afgewerkt, en die staat ten laatste op 1 mei in onze ateliers, mooi op tijd voor de laatste tests ter voorbereiding op de Spa Belpro Trophy van 6 mei, onze eerste race van het seizoen."
Eens de wagens in België zijn, zullen ze dan in de MI-ateliers in Theux blijven, of terugkeren naar Frankrijk?
"Ze blijven bij ons. Wij zorgen voor het onderhoud tussen de wedstrijden, en uiteraard ook op de circuits. Dat is een van de voordelen van een “Silhouette”: het is zo een eenvoudig ontwerp, dat het onderhoud een relatief makkelijke taak is. Zo gaat de motor gegarandeerd 5.000 kilometer mee, zonder revisie. Omdat de 24 Uren van Francorchamps - jammer genoeg - niet meer op het programma staan, moeten we er zelfs het hele seizoen niet naar omkijken."

./..
Voor een Belgische tuner is het wegvallen van de Ardense etmaalrace zonder twijfel heel spijtig. Maar was het eigenlijk realistisch om zo een uithoudingswedstrijd met een “Silhouette” af te werken?
"Maar natuurlijk! De “Silhouettes” hadden helemaal niet misstaan op de startgrid. Organisatoren RACE leken daar ook wel voor te vinden, want in een eerste fase was er een categorie voor ons voorzien. Omdat RACE echter een akkoord van minimum drie jaar met de FIA heeft afgesloten, waarin de 24 Uren als GT-wedstrijd moet doorgaan, was het jammer genoeg te verwachten dat de FIA zijn wil zou opleggen, en de “Silhouettes” aan de deur zou zetten."
Het is bekend dat de promotoren van de New Procar het niet makkelijk hadden bij het op poten zetten van het nieuwe kampioenschap. Zo zullen de “Silhouettes” niet alleen rijden. Er zijn daarnaast niet alleen Superproductie-wagens, maar ook Supertoerismes. Wat denkt u daarvan?
"Dat houdt geen steek. Op papier moet de “Silhouette” een of twee lengtes voorsprong hebben op de rest, maar tussen theorie en praktijk gaapt er een brede kloof. Het klopt dat de Supertoerismes de laatste twee, drie jaar niet meer evolueerden, maar op de startgrid zullen er toch enkele wagens staan waarvan het potentieel helemaal ontwikkeld is. Die kunnen rekenen op een grote betrouwbaarheid en op meerdere seizoenen ervaring. Aan de andere kant hebben we dan nieuwe auto’s, gebouwd volgens een nieuw concept, die nog in volle ontwikkelingsfase zitten. Ik hoop maar dat de strijd tussen die twee door de promotoren en de sportieve overheid van dichtbij zal worden gevolgd, want het zou alles kunnen doen mislukken."
Wat is de rol van de rijder in een wagen als de “Silhouette”?
"Hij blijft belangrijk, want het verschil zal vooral worden gemaakt door de afstellingen van de ophangingen en het evenwicht tussen de voor- en achterkant van de auto. Daarom is ervaring in de eenzitterij een troef. En met een rijder als Vincent Radermecker in onze rangen zitten we goed."

Wat is dat nu eigenlijk, zo een "Silhouette"?

Voor de achterwielaandrijvers moet de wagen een zescilinder motor hebben, een motor die ook door dezelfde constructeur in serie gemaakt wordt. De maximum cilinderinhoud bedraagt 2.999 cc.


De kenmerken van een "Silhouette" kunnen in volgende punten worden samengevat:


 • Toerismewagen

 • Motor centraal achterin geplaatst

 • Buizenchassis (materiaal en afmetingen van de buizen liggen vast)

 • Koetswerk in glasvezel, met verbrede vleugels

 • Gewijzigde voorspoiler en vaste achtervleugel

 • Atmosferische zescilinder motor van maximum drie liter, met begrenzer, om met minimale tuning 300 pk te bereiken

 • Eén gehomologeerde versnellingsbak

 • Ophanging met dubbele driehoeken

 • Alle systemen die de rijder kunnen helpen zijn verboden

De criteria bij het ontwerpen van het chassis zijn:
 • De prestaties

 • De veiligheid van de rijder

 • Het lage gewicht

 • Lage constructie- en onderhoudskosten

 • Makkelijk onderhoud

Technische steekkaart

Opel Astra coupé "Silhouette"


CHASSIS
 • Constructie : Stalen buizenchassis

 • Wielbasis : 2614 mm

 • Spoor : 1696 mm

 • Wielassen : Aluminiumlegering

 • Ophanging : Dubbele driehoeken V/A

 • Koetswerk : Composiet materialen

 • Gewicht : 950 kgMOTOR
 • Type : V6 Opel Ecotec

 • Cilinderinhoud : 2.999 cc

 • Maximaal vermogen : 300 pk bij 7.000 opm

 • Maximaal koppel : 32 m.kg bij 5.500 opmREMMEN
 • Materiaal : Staal

 • Diameter schijven : 355 mm

 • Klauwen : 4 zuigersVERSNELLINGSBAK
 • Merk : Hewland

 • Type : Sequentieel

 • Aantal verhoudingen : 6


BANDEN


 • Afmetingen voor : 21/65-18

 • Afmetingen achter : 24/65-18

Kalender New Procar 2001


 • 21-22 april : New Race Festival (Zolder)
 • 5-6 mei : Spa Belpro (Francorchamps)
 • 26-27 mei : Trophée des Trappistes (Chimay)
 • 7-8 juli : Belgisch-Franse meeting (Francorchamps)
 • 5-6 augustus : Voorprogramma 24 Uur van Francorchamps • 6-7 oktober : Belgian Masters (Zolder)
c/o 6 Square de l’Arbalète

B 1170 Brussels

Belgium

Opel Motorsport Communications

Tel +32 2 663 23 93

Fax +32 2 672 68 28opel.motorsport@eleven.beDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina