Paarden Ik houd mijn webkwestie over paarden Ik heb het gekozen omdat paarden mijn lievelingsdieren zijn. Er komt een nieuwe manege in zaandam. De eigenaar wil dat ik 5 ponyrassen uitzoek voor de manege die geschikt zijn voor beginners en later voorDovnload 30.55 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte30.55 Kb.
paarden

Ik houd mijn webkwestie over paarden
Ik heb het gekozen omdat paarden mijn lievelingsdieren zijn.
Er komt een nieuwe manege in zaandam. De eigenaar wil dat ik 5 ponyrassen uitzoek voor de manege die geschikt zijn voor beginners en later voor gevorderden. Daarna moet ik informatie gaan vertellen over de verzorging dit kunt u allemaal hier onder lezen.

Deze rassen heb ik uit gekozen:
1. De Fjord.

2. De Haflinger.

3. De Shetlander.

4. De Welsh pony.

5. De IJslander.

De fjord:
De fjord is 1 van de oudste paardenrassen en komt uit Noorwegen.

Het is een erg sterk paard, hij werd dan ook als trekpaard gebruikt in Noorwegen. Hij heeft een dikke vacht waardoor hij goed tegen de kou kan. Een fjord heeft erg gelijke gangen waardoor die erg populair als recreatie en rij pony is. De fjord wordt naar veel andere landen verkocht en vooral naar Denemarken. Hij is ook erg bekend aan zijn aalstreep. Dat is een zwarte streep die de fjord vanaf ze voorpluk tot ze staart heeft.

Hij heeft een goede wildkleur waardoor die niet erg opvalt. Verder heeft hij op zijn benen zebrastrepen maar dat lijkt meer op zwart. Hij heeft kleine oren en zijn ogen staan wijd uit elkaar. Meestal wordt hij tussen de 1.31 en 1.44 hoog. Hier kan je verschillende kapsels mee doen. Verder houden ze van lekker vertroeteld worden.De haflinger:
De haflinger is afkomstig uit Oostenrijk. Het is een erg lief betrouwbaar dier en houdt rekening met kinderen. Verder kan het soms een eigenwijs paardje zijn. Maar dat doen ze alleen als ze voelen dat de ruiter het aan kan. Het is soms een behoorlijk sterk paard en houd van een rondje om, met de kar. Ze kunnen buiten blijven staan omdat ze erg dikke vacht hebben en dikke langen manen die hun hals beschermt. Dit paard wordt ook vaak als voltigepaard gebruikt omdat het een paard is wat snel leert en gelijke gangen heeft. Daardoor kan je er makkelijk op staan en andere kunsten doen. Voor de rest is de hoogte vanaf 1.40. Dit paardras is een zweetvos en heeft een donkerlichtbruine schutkleur. Deze manen moet je lang en wit houden ook de staart hoort wit te zijn. Je moet ze wel erg stevig en goed poetsen.


Shetlander

De shetlander komt van de Shetland eilanden dat licht ten noorden van Schotland. Op deze eilanden is het koud en heeft vaak last van wint en regen. Je hebt daar niet veel voedsel en amper variatie. De Shetlander heeft zich aan dit slechte weer weten aan te passen door een volle staart en manen, en een bijzonder dikke vacht in de winter te krijgen. De pony's bleven door het weinige voer klein van stuk en, en sterk. Op de Shetland eilanden werkte de pony voornamelijk als lastdier. Omdat ze veel hooi in beslag namen. Later werd deze kleine pony veel ingezet in de kolenmijnen maar gelukkig komt dat nu niet meer voor. De Shetlander kwam in de jaren 30 naar Nederland en werd gebruikt als trekdier. De pony nam destijds ook de taken van de trekhonden over die toen nog leefde . Op kleine landbouw- en fruitbedrijven verrichte hij veel goeden dingen voor het werk. Het is bekend dat een Shetlander, in verhouding tot zijn maat en gewicht, sterker is dan een groot trekpaard. De Shetlander is zelfs, toen de grotere rijpony's nog niet zo bekend waren, vrij veel ingezet als kinder rijpony. Ze zijn ook erg vertrouw baar en houden van vertroetelen. Meestal worden shetlanders niet groter dan: 1.07 verder kan de pony soms een beetje ondeugend zijn. Voor de rest is het een rustige pony en hij bestaat uit verschillende kleuren. De vacht is erg zacht en kan een goede poetsbeurt wel gebruiken.Dit is een verzorgde shetlander.

De Welsh pony.
De Welsh pony wordt verdeeld in verschillende secties. Waar er in Nederland twee Stamboeken zijn die beide naast de A, B, C en D sectie een andere groepering aanhouden worden alle secties genoemd. Welsh Mountain Pony sectie A  schofthoogte tot 121,9cm. Dit is de oude harde Welsh pony uit de bergen van Wales. Doelgericht fokken heeft er voor gezorgd dat dit één van de mooiste pony's ter wereld is. Deze pony is door zijn goede karakter en lichtvoetigheid bij uitstek geschikt als eerste kinder rijpony. Door zijn spectaculaire gangen ook bijzonder geliefd in de mensport. Het is een sterke pony en heeft veel energie.De IJslander
De IJslander is afkomstig uit IJsland. En is een erg zuiver ras. Er is ook een regel dat de IJslander raszuiver moet blijven met alleen eigen bloed. Zelfs met natuurrampen moeten ze herstellen met eigenbloed. Hier zijn ze erg sterk en intelligent van geworden. De IJslanders zijn een goed sportpaard omdat hij snel is en mooie gangen heeft. De IJslander mag pas op ze 5de worden ingereden. Ze bijten en happen erg naar elkaar en zijn een echte kudde. De pony’s hebben een dikke vacht en kunnen daardoor goed tegen de kou.


De verzorging:
Om je paard goed te onderhouden heb je verschillende dingen nodig en moet je ook een paar dingen weten. Als eerste ga ik iets vertellen over het poetsen dus wat je met welke spullen moet doen en wat je met het hoofd en de hoeven moet doen.
De borstels waar ik het over ga hebben:

1. roskam

2.zachte borstel

3.harde borstel

4.hoevenkrabber

5.hoofd borstel

6.manen kam

7.spons

8.hoefvet

9.zweetmes

10. het schuurblok.
De roskam:

Hier draai je rondjes mee om het vuil los mee te maken. Deze borstel is ook gord voor de bloedvaten. En het is een soort massage voor pony’s.
De zachte borstel:

Deze gebruik je om een glans over je pony te krijgen, hier haal je ook alle kleine stofjes die er nog inzitten mee uit. Hiermee ga je met de haren van de pony mee en maak je lange streken.
De harde borstel:

Hiermee maak je korte kleine streken waar je op het einde een beetje omhoog gat. Je duwt een beetje zodat je het vuil uit de vacht haalt.
De hoevenkrabber:

Hiervoor laat je je paard ze voet op tillen, dat doe je door heem iets boven ze hoef vast te pakken en het dan een beetje omhaag trekken je duwt met je hele gewicht tegen ze bovenbeen(schouder) aan. Dan haal je het vuil uit de hoef maar PAS OP een paard heeft een straal dat is wat in het midden zit een in een punt naar het midden loopt. Als je daar tegen aan komt doe je je pony pijn want dat is wat jij onder je nagel hebt.
Hoofdborstel:

Hier zitten extra zachte haartjes op zodat je het hoofd ermee kan doen. Je mag alleen niet de ogen ermee doen.

Manen kam:

Dit is een kam waar je de manen van je paard mee kan doen de staart moet je hier niet mee doen die moet je met de harde borstel doen want anders vallen er te veel haren uit en heeft je pony straks geen staart meer over.
De spons:

Dit is een gewone maar wel extra zachte spons voor de ogen en neus van je pony.
Hoefvet:

Dit is een soort van vet wat je gebruikt om de hoeven een glans te geven bijvoorbeeld: als je een wedstrijd moet rijden. Daar hoort ook een kwast bij waarmee je het uit het blik of potje kan halen voor op de hoeven.
Het zweetmes:

Het zweetmes gebruik je om je paard mee droog te maken. Als je je pony hebt gewassen is hij heel nat dan ga je met je zweetmes er over heen: duwen en naar beneden halen en dan loopt het water er af.
Het schuurblok:

Bij witte pony’s heb je vaak vervelende vlekken op de vacht zitten die er niet uit willen. Als je dan een beetje ruw met je schuurblok er over heen gaat, gaan die vlekken er langzaam maar zeker uit.
dat zijn een paar borstels
Het eten:

Je hebt verschillende soorten eten daar ga ik nu wat over vertellen.
Bix:
dit is bix.

Dit krijgen pony’s in hun etens bak. Je hebt er verschillende smaken mee en vaak worden de pony’s hier vrolijk en sterk van. Soms geven kinderen het ook als beloning omdat paarden dit ook erg lekker vinden.
Het hooi:
dit is hooi.
Hooi ligt erg vaak in de stal op de grond dat de paarden kunnen eten als ze honger hebben. Het is net iets anders dan stro. Want stro ligt op de grond in de stal voor bedekking en is niet eetbaar maar hooi wel.
Appel:

dit is een appel
Een appel is niet helemaal goed voor een pony want van te veel appel word je pony dronken. Maar een klein stukje appel wil je pony graag.
Wortel:

dit is wortel.
Wortel is een lekkernij voor een pony. Het is ongeveer hetzelfde als een snoepje voor jou.
Maïs:

dit is maïs.
Dit wordt vaak aan een pony gegeven als middag eten omdat een paard na het lopen ook wel honger kan hebben ligt het dan al vaak klaar in de voerbak als hij terug komt.

Info over de bak:

In de bak ligt er meestal zand. Hier hoeft je pony geen hoefijzers voor te hebben. En valt de ruiter zacht. Verder is het goed voor je pony’s hoeven want als er steentjes in zijn hoef komen en het gaat er te diep in raakt je pony kreupel. En dan kan je niet rijden.
De stal:

In de stal ligt stro dan kan je paard niet uitglijden omdat het glad is en krijgt hij geen wonden. Het is er ook voor dat je paard warm kan liggen. Want op de grond liggen is koud en daar kan je paard ziek van worden.
Ziektes of verwondingen:

Koliek:

Koliek krijgt je pony door te veel zand binnen te krijgen(bijvoorbeeld op het grasveld als hij ziet te grazen) dan worden ze darmen verstopt en krijgt hij buikpijn. En kan hij niet goed lopen en poepen. Hij wil het liefst dan ook alleen maar liggen en pijnlijden. Hier heb je een spuitje voor en moet je de veearts bellen.
Kreupel:

Hier heb ik ook wat over vertelt hier boven maar om het te genezen moet je de veearts bellen daar krijg je een zalf van en dat moet je er meestal 2 keer per dag op smeren. En het met lauw water bespuiten.
Einde
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina