Paris airshow 2013 (17-23/6/2013) Inlichtingenfiche over actiesDovnload 29.5 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte29.5 Kb.
PARIS AIRSHOW 2013 (17-23/6/2013) - Inlichtingenfiche over acties:


Naam actie:

PARIS AIRSHOW (Salon du Bourget)


Waar:

Parijs – le Bourget, Frankrijk

Datum:

17-23 juni 2013

Technische fiche :


Beursorganisator: SIAE

Lead: AWEX

Partners : Awex, FLAG, SKYWIN, VRI (Belgian Aerospace collectief in Hal 2B)

Standenbouwer : Conceptexpo

Transport: DeltaCel

Hotel : Holiday Inn Roissy (265€ ppn tijdens de beursdagen)PARIS AIRSHOW - BEURSPROFIEL :

De Paris Airshow geniet wereldwijde faam als de grootste en belangrijkste internationale lucht- en ruimtevaartbeurs. De cijfers liegen er niet om:

dit jaar was de beurs toe aan zijn 50e editie en verwelkomde zij 2.215 exposanten uit 44 landen (bijna 5% meer dan in 2011), 285 officiële delegaties, 3.100 journalisten en 139.273 vakbezoekers (8% minder dan

in 2011). Tijdens de ”publieke dagen” genoten 176.299 bezoekers van de talrijke vliegdemonstraties , ondanks het minder goede weer.

Blikvanger dit jaar was de fly by van de gloednieuwe A350 XWB, nav.het bezoek van President Hollande op vrijdag 21 juni.

Er werden contracten en bestellingen verzilverd voor liefst 150 miljard USD.

Van crisis was/is er dus geen sprake in de luchtvaart.Belgische/Vlaamse aanwezigheid :

 • België behoorde met 1150m² en ca 60 exposanten tot de Top 10 (volgens bepaalde tellingen zelfs de Top 6) van de sterkst vertegenwoordigde landen op le Bourget !

 • Vlaanderen was dit jaar vertegenwoordigd met een recordaantal van 22 bedrijven en kennisinstellingen, waaronder behalve de traditionele sterkhouders zoals ASCO, BARCO en SABCA LIMBURG, ook een flink aantal gespecialiseerde KMO’s (AE Petsche, Acrosoma, BMT Aerospace Int’l, Electronic Apparatus, HTMS, Promat/Microtherm, (Un)manned), service providers zoals KHBO/VLOC, FliegerLaw en Van Asbrouck, enkele nieuwkomers zoals Sqair en Aviakom, en voor het eerst ook een sterke afvaardiging van de Vlaamse ruimtevaartindustrie (VRI, Imec, Vito, OnSemi, Septentrio, Qinetiq Space).

 • De Vlaamse deelname dit jaar was overigens niet alleen de grootste maar zeker ook de meest diverse ; met een perfecte wisselwerking tussen de Vlaamse overheid, de industrie, de academische wereld en de Vlaamse kennisinstellingen.

Algemeen beursverloop & randactiviteiten :
Persaandacht (algemeen) / Persconferentie:

Belgian day” (op woensdag 19 juni):

De Paris Airshow blijft hét wereldforum bij uitstek voor de internationale lucht- en ruimtevaartindustrie; er worden contacten gelegd op hoog niveau.
Zoals gebruikelijk werd de Vlaams/Belgische deelname opnieuw omkaderd door diverse randactiviteiten :


 • Voor het eerst werd ter voorbereiding van de beurs een algemene FIT/FLAG persconferentie georganiseerd (Crowne Plaza Brussel, donderdag 16 mei), in aanwezigheid van MP Kris Peeters, CEO Claire Tillekaerts, Guy Putman (FLAG) en Hans Bracquené (VRI).

Deze persconferentie was zonder meer een groot succes: een uur na het event haalden FIT en FLAG reeds het VRT journaal (radio en TV) en daags nadien verschenen er een aantal zeer lovende artikels over de sector in zowat alle dagbladen. Dergelijk event is dus zeker voor herhaling vatbaar !
NB.Tijdens de beurs kwam de sector ook tot tweemaal toe op een zeer positieve wijze aan bod in het VTM nieuws (19 en 20 juni). De aandacht in de geschreven pers bleef vrij beperkt. Eén (algemeen) artikel in de weekend-editie van de Standaard viel vnl.op door een gebrek aan kennis en een eerder negatieve invalshoek. Globaal gezien konden FIT en FLAG echter nooit eerder zoveel persaandacht genereren als dit jaar, vnl.dankzij de persconferentie !

 • Officiële receptie in de residentie van de Belgische ambassadeur, dinsdag 18 juni
 • Belgische dag” op de beurs met een drukbijgewoonde cocktailreceptie op de stand en bezoek VIPs, woensdag 19 juni

Dit jaar tekenden present : kabinet Crevits (Vlaams),

Staatssecretaris Courard, kabinet & administratie (federaal),

CHOD (federaal), kabinet Vandelanotte & administratie (federaal),

Minister Marcourt & kabinet (Waals) + Pers (Canal Z, RTBF, VTM).

Daarnaast nam ook afscheidnemend VS ambassadeur H.Gutman ruim de tijd voor een bezoek aan het Belgische paviljoen.

Minister van Defensie De Crem liet zich verontschuldigen.


Algemene opmerking (FLAG):

Helaas geen Vlaamse politici dit keer, tot grote ontgoocheling van FLAG.

Kris Peeters was echter wel aanwezig op de persconferentie in mei.

FLAG pleit ervoor om meer druk te zetten op onze politieke overheden en (overheids)instellingen, zodat ze met eigen ogen kunnen zien hoe de sector floreert en deze dan ook met de nodige middelen kunnen ondersteunen …

Gezien de politieke connotatie(s) en het grote industriële belang blijft een aanwezigheid van onze beleidsmakers idd belangrijk (cf positieve gevolgen van bezoek MP aan Farnborough 2010 en le Bourget 2011: luchtvaartloket + inschrijving in NIB) , ook al heeft dit natuurlijk geen directe impact op de commerciële activiteiten van onze bedrijven. Wordt ongetwijfeld vervolgd !


 • India breakfast seminar met de Indische luchtvaartfederatie SIATI, donderdag 20 juni, waarbij de focus vnl.lag op de Indische UAV programma’s en de concrete mogelijkheden tot samenwerking.

Goede opkomst: ca 30 aanwezigen, vnl. wel Vlaamse bedrijven.

Dit event kaderde binnen de langetermijn-aanpak van de Indische markt , cf. eerdere deelnames aan Aero India en inkomende missies in september 2012 en 2014. FIT Bangalore (aanwezig op le Bourget) volgt de zaken nu lokaal verder op, in overleg met SIATI (waarmee FLAG en SKYWIN eerder een MOU hebben getekend).Commerciële evaluatie (beknopt) :


In essentie gaat het uiteraard nog steeds vooral om zakendoen op le Bourget.
Vanuit zakelijk opzicht was dit voor de Belgen zonder meer één van de beste edities totnogtoe (zoniet dé beste), met zeer tevreden bedrijven en contracten van grote waarde voor o.m.Asco , Sonaca & BMT (Sonaca haalde het contract binnen voor de assemblage van de Embraer E2 regional jet: totale contractwaarde van ca 2 miljard USD !! – een deel hiervan wordt uitbesteed aan Asco in Zaventem en BMT in Oostkamp - goed voor een paar honderd nieuwe jobs in de industrie en langetermijnperspectieven: bovendien een prima voorbeeld van intercommunautaire samenwerking);

Ook Sabca (Limburg) blikt tevreden terug, dankzij een contract ter waarde van ca 40 miljoen USD met Dassault (voor de productie van bepaalde onderdelen t.b.v. de nieuwe Falcon SMS business jet).

Verder konden ook BARCO (dankzij een “follow up” order met het Russische Beriev) en opnieuw BMT Aerospace (dankzij een bestelling bij het eveneens Russiche Irkut) contracten verzilveren tijdens de show.

Zelden werden er zoveel orders en bestellingen aangekondigd als dit jaar, een opsteker voor de Vlaamse en Belgische luchtvaartindustrie, die gemiddeld nog met 5% per jaar groeit en alleen al in Vlaanderen goed is voor ca 13.000 rechtstreekse jobs.


Ook de kleinere spelers toonden zich uiterst tevreden, zowel over de organisatie en omkadering door FIT en FLAG, als over de kwaliteit van hun contacten (Acrosoma zag de top van Airbus, o.a.Unmanned en Microtherm

konden een aantal interessante leads genereren, Sqair lanceerde een nieuw ‘safety management’ softwarepakket op de internationale markt, Qinetiq kwam in het nieuws dankzij de lancering van de nieuwe Proba V satelliet, en VRI kon een mooi contact leggen met het Franse EACP/ Aerospace Valley

(dankzij FIT Bordeaux). Enkel VITO was blijkbaar iets minder enthousiast …


Hernieuwde deelname, followup, conclusies :

Een hernieuwde deelname aan de Paris Airshow editie in 2015 (15-21 juni 2015) is, gezien het belang van de beurs, een absolute must !
Algemeen kan worden besloten dat le Bourget 2013 een commercieel bijzonder geslaagde editie was, die gepaard ging met flink wat persaandacht, vooral voor maar ook tijdens de beurs.
Toch noteren we enkele aandachtspunten voor de volgende editie(s) :

 • Dit jaar was de verkeerschaos ongezien. Dit dient zeker onder de aandacht van de organisatoren te worden gebracht. Het feit dat de beurs een uur eerder opende dan voorheen, heeft weinig zoden aan de dijk gebracht (wel integendeel !).

 • De Vlaamse politici en beleidsmakers, alsook de Vlaamse instellingen zoals EWI en IWT , bleven dit jaar opvallend afwezig.

Deels vanwege drukke agenda’s, diplomatieke dagen (WWW), overleg ivm onderwijshervorming, begrotingscontrole, enz.

FLAG vraagt nu reeds de nodige démarches te ondernemen mbt. een aanwezigheid op Farnborough 2014 en/of le Bourget 2015. • De samenwerking met Awex verliep correct maar soms moeizaam (oa exploitatie bar). Anderzijds dient gezegd dat Minister Marcourt op 19/6 bv ook bij de Vlamingen langskwam en dat er dit keer geen sprake was van communautaire incidenten, zoals in 2011 …

 • De stand oogde licht, open en degelijk, maar kan mogelijk toch worden geupgraded (iets modernere look, digitale agenda’s op schermen in de lounge, wat meer vergaderruimte, enzovoort).

 • FLAG wenst de visibiliteit van de sector te vergroten: de lucht- (en ruimtevaart)bedrijven blinken uit in onderzoek en innovatie, maar zijn nog onvoldoende bekend bij het grote publiek. De media en de diverse partners kunnen zeker een bijdrage leveren om deze groeisector op de radar te plaatsen en een positief imago uit te dragen van de lucht- en ruimtevaartindustrie in Vlaanderen/België.

Anderzijds kunnen ook initiatieven zoals de lucht- en ruimtevaart-dagen (gepland in maart 2014) een belangrijke rol spelen hierbij.
Behalve het politieke verhaal (en mogelijk ook de visibiliteit) zijn dit echter vnl. randbemerkingen – zeker in het licht van de zakelijke “boost” die onze bedrijven hebben gekregen tijdens de beurs.
Positieve elementen die ons bijblijven zijn dus voornamelijk de zakelijke successen van onze exposanten , maar ook de drukbijgewoonde persconferentie, de vlotte samenwerking tussen FIT, FLAG en VRI, alsook tussen FIT Brussel en FIT Parijs/Bordeaux, de Vlaamse (Belgische) recorddeelname, en de mooie groeicijfers die de sector kan voorleggen. Anticrisis, jobcreatie en internationalisering waren de trefwoorden van deze beurs, zonder meer een unicum in economisch moeilijke tijden !
Het dient gezegd dat de lucht- (& ruimte)vaartindustrie goed boert, getuige ook de grote interesse voor andere activiteiten zoals de Singapore Airshow, de Zhuhai Airshow, MAKS, Aero India en Farnborough (de tegenhanger van le Bourget in Groot-Brittannië). Parijs blijft echter de onbetwiste n° 1 !

Dankbetuigingen :

Tot slot wens ik elkeen te bedanken die actief heeft meegewerkt aan het welslagen van deze succesvolle actie, met name de collega’s van FIT Parijs (Luc, Karen, Martine, Anne-Marie) en FIT Bordeaux (Vanessa, Cary),

alsook collega’s Annemieke De Tollenaere (voor de praktische followup)

en Bart Mathei (voor de persomkadering), de projectleiders bij AWEX , en -last but not least- de partners van FLAG (Guy Putman, Ann Daubioul)

en VRI (Hans Braquené, Alexandra Babi) !

Perfecte samenwerking tussen overheid en industrie !


Budget (globale raming) :

Uitgaven (FIT-Acties) : ca 200.000 EUR

Inkomsten (FIT-Acties): ca 120.000 EUR
Jeroen De Vuyst, 030713.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina