Persbericht brussel, 29 mei 2015 Brussel is klaar voor de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo! Waterloo, dat op slechts 20 km van de Europese hoofdstad ligt, herdenkt op spectaculaire wijze van 18 tot 20 juni 2015 de Slag bijDovnload 13.11 Kb.
Datum14.08.2016
Grootte13.11 Kb.
PERSBERICHT

Brussel, 29 mei 2015
Brussel is klaar voor de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo!

Waterloo, dat op slechts 20 km van de Europese hoofdstad ligt, herdenkt op spectaculaire wijze van 18 tot 20 juni 2015 de Slag bij Waterloo, die 200 jaar geleden werd gestreden. Brussel was toen, net zoals nu, een strategische locatie. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verwelkomt bezoekers op weg naar de reconstructie van de historische veldslag in Waterloo en zorgt voor een aantal speciale evenementen.
Al wie bij de veldslag betrokken was, is in de Europese hoofdstad geweest: van de hertog van Wellington tot soldaten uit de twee kampen en de gewonden. Naar aanleiding van deze veldslag vertoefden de eerste oorlogstoeristen, schrijvers, journalisten of zelfs politieke dissidenten eveneens in Brussel.

Ter gelegenheid hiervan baadt Brussel in de sfeer van Waterloo. Thematische hotels, tentoonstellingen, conferenties en geleide bezoeken zullen naast de reconstructies het verblijf van de bezoekers verrijken.


Brussel – Waterloo: een onmiskenbaar verband

Tijdens de Franse bezetting en in de tijd van het Koninkrijk der Nederlanden (voor en na 1815) was Brussel een wereldse en bruisende stad. De stadswijk rond het Warandepark en het Koningsplein was toen al een zeer voorname buurt. Het was trouwens ook hier dat er sinds het begin van de 19e eeuw talrijke belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.

Op de voor deze gelegenheid gemaakte interactieve kaart staan de verschillende routes en verblijfplaatsen vermeld van belangrijke en bekende personages van voor, tijdens en na de Slag bij Waterloo.
Napoleon is viermaal in Brussel geweest

De geschiedenis van Napoleon in het centrum van het land beperkt zich niet tot Waterloo. Napoleon heeft Brussel viermaal bezocht. Zijn eerste bezoek dateert van 1798 en ligt aan de oorsprong van zijn groeiende toeristische belangstelling voor Brussel. Hij komt later nog driemaal terug om deel te nemen aan wereldse evenementen, om de stad te bezoeken en zijn nieuwe echtgenote, Marie-Louise van Habsburg, 25 dagen na hun huwelijk aan het land voor te stellen.


De hotels in Brussel en de makkelijke transportverbinding

Met 5000 figuranten, 300 paarden en 100 stukken geschut zal de reconstructie van de Slag bij Waterloo een nooit in Europa eerder geëvenaarde graad van realisme bereiken. Brussel is de ideale uitvalsbasis, op een steenworp van Waterloo. Op Brussels Booking Desk van visit.brussels vindt u een ruime keuze aan hotels in verschillende prijsklassen.

Bovendien voorziet de NMBS op 18, 19 en 20 juni een speciale dienstregeling vanuit de stations van Brussel naar Eigenbrakel: extra treinen, speciale treinen voor terugkeer na de voorstellingen en retourtickets in 2e klasse aan de helft van de gewone prijs (zie www.b-rail.be). Vanaf het station van Eigenbrakel vertrekken gratis TEC-lijnbussen naar de plaats van het evenement, dat zich op 3 km afstand bevindt.

Evenementen te Brussel

Ter gelegenheid van de herdenkingen organiseert Brussel tentoonstellingen, toneelopvoeringen, conferenties en geleide bezoeken rond het thema van de Slag bij Waterloo. • Tentoonstellingen:

  • "Waterloo 1815 – 2015: Europa Uitgedaagd"

(10/06/2015 – 31/10/2015, Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

www.klm-mra.be)

(17/06/2015 – 15/09/201, Koninklijke Bibliotheek van België www.kbr.be)

 • Toneelvoorstellingen:

  • "Napoleon & Waterloo"

(04/06/2015 – 27/06/2015, Koninklijk Poppentheater Toone, www.toone.be)

 • Conferentie:

  • "De biograaf: Willem II" Jeroen van Zanten over 'de held van Waterloo'

(16/06/2015, Vlaams-Nederlands Huis DeBuren, www.deburen.eu)

 • Geleide bezoeken:

  • Routes: "Van Brussel tot en met Waterloo: De tweehonderdste verjaardag van een grote slag"

  • Brukstelbinnenstebuiten: "Wilden we Willem wel na Waterloo?"

  • Babbelbus: "Napoléon: l’héritage de l’ogre vaincu"

  • Arkadia: "Napoléon, de la conquête française à l’apogée de l’Empire"

Meer informatie over Waterloo 2015 en Brussel vindt u op www.visitbrussels.be/waterloo


Perscontact
Martha Meeze: m.meeze@visitbrussels.be - +32 486 53 31 81
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina