Persbericht Datum: 29/03/2016 Onderwerp : Geannuleerde, omgeleide of vertraagde vlucht naar aanleiding van de aanslagen op de luchthaven Brussel: wat zijn je rechten als passagier?Dovnload 13.61 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte13.61 Kb.

Persbericht


Datum: 29/03/2016

Onderwerp : Geannuleerde, omgeleide of vertraagde vlucht naar aanleiding van de aanslagen op de luchthaven Brussel: wat zijn je rechten als passagier?

 

Volgens de Verordening voor passagiersrechten (261/2004) hebben luchtvaartmaatschappijen, zelfs bij uitzonderlijke omstandigheden zoals we ze gekend hebben afgelopen dinsdag 22 maart op de luchthaven van Brussel, de plicht om passagiers informatie te verschaffen, maar ook hulp en ondersteuning te bieden. 

Informatie :

De luchtvaartmaatschappij moet de passagier contacteren en hen over hun rechten informeren. Deze informatie moet alle aspecten van de verordening bevat een die van toepassing zijn op de situatie die de reiziger beleefd heeft (nieuwe reisweg, terugbetaling, transfer, ondersteuning, …) 

 

Rerouting, terugbetaling of herboeken :  • Als de vlucht geannuleerd of een nieuwe route krijgt, moet de maatschappij de passagier de keuze laten tussen reizen met de vroegste vlucht OF op een andere datum die de passagier best uitkomst, weliswaar met oog op beschikbaar van de plaatsen OF een terugbetaling van het niet-gebruikte ticket

  • Als de maatschappij een vlucht automatisch herschikt via een andere luchthaven, moet zij de passagier er op een redelijke termijn van verwittigen zodat hij zich op tijd kan aanbieden voor de check-in OF ervoor kan kiezen op een andere datum te reizen OF zijn reis te annuleren.

  • Wanneer de luchtvaartmaatschappij die de vlucht uitvoert een passagier een vlucht aanbiedt naar een andere luchthaven dan Brussels, moeten zij eveneens het transport van de passagiers tussen Brussels en de andere luchthaven van vertrek of aankomst (in België of in het buitenland) voor hun rekening nemen.

  • Als de passagier op vlucht met een overstap zit, moet de luchtvaartmaatschappij er ook voor zorgen dat de passagier gratis terug naar de eerste vertrekplaats wordt gebracht 

 

Ondersteuning en zorg :

Als de passagier geblokkeerd is of een zekere tijd moet wachten totdat de luchtvaartmaatschappij een nieuwe vlucht kan organiseren, moeten de passagiers de volgende ondersteuning gratis krijgen :


  • eten en drinken in redelijke verhouding tot de wachttijd

  • een hotelaccommodatie waarin een verblijf van één of meer nachten noodzakelijk wordt, of waarin een langer verblijf noodzakelijk wordt dan het door de passagier geplande verblijf

  • transfer tussen tussen de luchthaven en de plaats van de accommodatie (hotel of andere accommodatie).

  • ondersteuning voor personen met beperkte mobiliteit

 

Als deze ondersteuning niet wordt geleverd, kan de passagier de terugbetaling van redelijke kosten vragen. Bewaar daarom steeds alle betalingsbewijzen.

 

Passagiers consulteren best regelmatig de website van hun luchtvaartmaatschappij  of de luchthaven om de meest recente informatie over hun vlucht te kennen 

Meer info over de luchtvaartpassagiersrechten : http://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/passagiers/passagiersrechtenMeer info:

Thomas DE SPIEGELAERE – Woordvoerder NL


FOD Mobiliteit en Vervoer

Vooruitgangsstraat 56

1210 BRUSSEL

GSM: 0485/195963E-mail: pers@mobilit.fgov.be

De Federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer heeft als opdracht het voorbereiden en het implementeren van een overlegd federaal mobiliteit -en vervoerbeleid in dienst van de bevolking, de ondernemingen en de economie van het land. Het omvat 4 directoraten-generaal: het DG Luchtvaart, het DG Maritiem Vervoer, het DG Wegvervoer en Verkeersveiligheid en het DG Duurzame Mobiliteit en Spoorbeleid. Meer informatie over de FOD Mobiliteit en Vervoer vindt u op www.mobilit.belgium.beDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina