Persbericht postbus 94005Dovnload 11.14 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte11.14 Kb.

PERSBERICHT Postbus 94005


1090 GA Amsterdam

T 020-600-2579

www.fietsenwandelbeurs.nl

Amsterdam, 3 oktober 2007
Grootse ontvangst Frank van Rijn in Tbilisi

Wereldfietser uitzinnig over fascinerend landschap in Georgië
First Lady Sandra Saakashvili-Roelofs van Georgië heeft Frank van Rijn, Nederlands bekendste wereldfietser, onder grote belangstelling van de Georgische media hartelijk verwelkomd in Tbilisi: de hoofdstad van Georgië. Op donderdag 4 oktober wordt Frank van Rijn ontvangen door president Mikheil Saakashvili zelf.

Presidentsvrouw Sandra Roelofs en Frank van Rijn staan de pers te woord in Tbilisi (foto Gudy Rooijakkers)In het spoor van apostel Andreas tussen de bergreuzen
Fietsende globetrotter Van Rijn heeft tal van landen op onze aardbod doorkruist, maar was diep onder de indruk van de fascinerende schoonheid van het land aan de Zwarte Zee.

“Ik heb in veel bergachtige landen gefietst, maar hier bewoog mijn trouwe Gazelle zich voort in het voetspoor van de apostel Andreas. Het christendom is hier al sinds een paar eeuwen na Christus opmerkelijk aanwezig. Tussen de majestueuze bergreuzen liggen tal van historische kloosters en kastelen. In de karakteristieke kerken tref je oogstellende fresco’s. Een absoluut hoogtepunt voor mij is Svaneti: eeuwenoude woontorens in een ongerept berglandschap van de Kaukasus. Ook Vardzia heeft een diepe indruk op mij gemaakt: de stad van koningin Tamar uit de 12e eeuw in de grotten van een diepe canyon, “aldus Frank van Rijn.


nationale park Borjomi
Frank van Rijn stapte op 9 mei j.l. voor zijn voordeur in het Drentse Doldersum op zijn rijwiel naar het 9000-kilometer verder gelegen Georgië. Daar kreeg de wereldfietser gezelschap van Eduard Roelofs, de vader van de First Lady van Georgië en zelf enthousiast toerfietser uit Terneuzen. De beide Nederlandse fietsers bezochten gezamenlijk het nationale park Borjomi, beroemd om zijn mineraalwater en de kronkelende bergpassen naar het prachtig gelegen Kasbegi in de Hoge Kaukasus. Beide heren bleken aan elkaar gewaagd op de steile wanden.
opera en polyfonische zang
Frank van Rijn en Eduard Roelofs hebben nog meer gemeen: ze houden van klassieke muziek. Na het fietsen bezochten ze diverse malen de opera van Tbilisi.

First Lady Sandra Roelofs betoogt dat muziek alleen al een reden is om naar Georgië te komen. “Als je als toerist de kans krijgt, ga dan naar een voorstelling van een Georgisch ensemble met polyfonische zang. Deze zang is met drie verschillende stemmen en een prachtige klank, diep uit het hart. “


veilig en gastvrij
Volgens de First Lady is Georgië absoluut veilig voor toeristen met uitzondering van enige noordelijke grensstreken in Abchazie en Zuid Ossetie. Frank van Rijn bevestigt deze veiligheid volledig. “ Ik was alleen onderweg, dat kan wel eens een risico inhouden, maar in Georgië ontmoette ik alleen maar vriendelijke en gastvrije mensen. Regelmatig nodigden de families mij uit om gezamenlijk kachapuri (kaasbrood) te eten. Uitstekend fietsvoedsel overigens. Ook overnachten was geen enkel probleem: overal werd mij een kamer aangeboden bij mensen thuis.”
verdubbeling van het toerisme
“Voor avonturiers is Georgië een waar ontdekkingsparadijs: op met de fiets, maar ook te voet. De sneeuwzekere bergen bieden in de winter uitstekende skimogelijkheden. Tussen alle activiteiten door kunnen de bezoekers ook genieten van een fraai strand en een goed restaurant onder de palmbomen in Batumi: het Nice van de Zwarte Zee. We hebben gelukkig veel groei in het toerisme, want het aantal toeristen heeft zich dit jaar al verdubbeld ten opzicht van het vorige jaar, “aldus Sandra Roelofs.
lezing met fraaie beelden op de Fiets en Wandelberus
Op de Fiets en Wandelbeurs, 2 en 3 februari 2008, in de Amsterdam-RAI, geeft de meesterverteller Frank van Rijn lezingen met fraaie beelden van zijn fietstocht door verrassend Georgië.
Zie voor meer over de Fiets en Wandelbeurs: www.fietsenwandelbeurs.nl
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina