Plantenstudiegroep Winterprogramma 2000/ 2001Dovnload 20.15 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte20.15 Kb.

Plantenstudiegroep Winterprogramma 2000/ 2001


Net na het begin van de herfst heeft de stuurgroep van de Plantenstudiegroep al een winterprogramma ineengesleuteld. Dit programma kent twee gezichten, ten eerste zes vrijdagavondlezingen en daarnaast een zevental winterwandelingen. Behalve in deze brief kunt u deze activiteiten ook terugvinden in de activiteitenagenda achterop het Natuurhistorisch Maandblad. Houd dit ook in de gaten in verband met eventuele wijzigingen.Lezingen:


Vrijdag 27 oktober 2000: Varia-avond.

Tijdens de eerste helft van deze avond kan iedereen weer zijn eigen verhaal kwijt. Heeft u net iets heel bijzonders ontdekt, en wilt u het aan andere PSG–ers meedelen, of komt u juist niet tot de juiste determinatie van een plant, kom dan naar deze avond en neem de plant(en) mee. Of misschien heeft u enkele leuke dingen gezien op vakantie, breng gerust herbarium- of diamateriaal mee.

De tweede helft van de avond zal Paul Spreuwenberg dia’s laten zien van zijn reizen naar Turkije.

Vrijdag 17 november 2000: Lezing door Minne Feenstra over natuur in Maastricht

Minne Feenstra is verbonden aan het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) in Maastricht. Hij is beheerder van de Fronten, een onderdeel van de vestingwerken van Maastricht o.a. bekend vanwege het voorkomen van de Muurhagedis. Dit jaar is hij begonnen met een inventarisatieproject rond de Maastrichtse natuur. Deze avond zal hij ons vertellen over de opzet en doelstellingen van het project en de eerste behaalde resultaten.Vrijdag 15 december 2000.

Voor nadere informatie: zie het Maandblad van november.Vrijdag 26 januari 2001: Lezing over monitoren door dr Jo Willems, getiteld: Goed monitoren is meer dan alleen tellen van planten.

Jo Willems is verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Hij is betrokken bij langdurige monitoringprojecten zoals de monitoring van de populatie van de Herfstschroeforchis in de Berghofwei in onze provincie. Deze avond zal hij ons meer vertellen over zijn werkzaamheden.Vrijdag 16 februari 2001: Lezing door Rense Haveman over vegetaties van defensieterreinen.

Vorig jaar hadden we Rense Haveman ook al eens gevraagd om een lezing te komen houden over de vegetatie in defensieterreinen, toen was deze spreker echter verhinderd. Dit jaar krijgen we dit verhaal dus alsnog te horen. De spreker is werkzaam bij het Instituut voor Bos- en Natuurbeheer (IBN) en zal ons iets vertellen over deze terreinen die vaak zeer interessante vegetaties kennen, maar grotendeels ontoegankelijk zijn.Zaterdag 3 maart 2001: Jaarlijkse Genootschapsdag.

Ook tijdens de Genootschapsdag zal de Plantenstudiegroep van zich laten horen. Waarover? Komt u daarvoor zelf maar eens een kijkje nemen.Vrijdag 23 maart 2001: Lezing door dr Henk Hillegers over Muurvegetaties van beschermde monumenten.

Op ruïnes en oude stadsmuren zijn allerlei bijzondere soorten planten te vinden, ook zogenaamde Rode Lijst-soorten. Bij enkele soorten is zelfs al uit de naam af te leiden dat het hier om planten gaat die - tenminste in ons land - op muren groeien, zoals muurleeuwenbek, muurbloem, muurhavikskruid, muurvaren, muursla en muurpeper. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer bijzondere planten op allerlei oude muren te vinden. Het behoud van deze soorten komt niet altijd het behoud van de muren ten goede. Er moet dus een goede afstemming gevonden worden. Over muurflora en allerlei andere aspecten hieromtrent zal de spreker u vanavond inlichten.

Vrijdag 20 april 2001: Lezing door drs Hans Inberg over de relatie tussen biodiversiteit en het beheer van kalkgraslanden.

Hans Inberg is verbonden aan Buro Bakker uit Assen. Dit buro heeft in opdracht van de provincie Limburg een onderzoek uitgevoerd waarin de consequenties van verschillende beheersvormen voor de biodiversiteit van kalkgraslanden inzichtelijk gemaakt worden. Bij het onderzoek zijn 50 gebieden betrokken geweest. Deze avond zal Hans ons verslag doen van de behaalde resultaten.De avonden worden zoals gebruikelijk gehouden in het Natuurhistorisch Museum Maastricht (De Bosquetplein 7) en duren van 20.00 tot circa 22.30 uur.

Winterwandelingen 2000 - 2001

Ook dit jaar zijn ze er weer, de gezellige winterwandelingen van de PSG. Wederom kunnen we genieten van prachtige bossen, vallende bladeren, woeste rivieren, dwarrelende sneeuw, eindeloze vergezichten, rotsformaties en het langzaam weer ontluikende voorjaar. We hebben ervoor gekozen om iedere maand een keertje op stap te gaan. Denkt u tijdens de wandelingen aan stevig schoeisel, warme (regen-) kleding, paspoort en een lunchpakket, aangezien niet overal een gelegenheid is om wat te gebruiken.


Zondag 22 oktober 2000: Herfstkleuren rondom Simonskall (D).

De wandeling leidt ons van het in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigde dorpje Vossenack naar het in nabijheid gelegen klooster met daarbij een oorlogskerkhof. Zowel de verwoesting van het dorp als het kerkhof herinnert ons aan de veldslag in het Hürtgenwald. We dalen via allerlei slingerende bospaadjes af naar het lieflijke Simonskall met zijn oude burcht en watermolen. Hier, in het dal van de Kall, leeft onder meer de waterspreeuw. Wij volgen het riviertje een tijdje in noord- oostelijke richting en komen dan langs de Mestrenger Mühle. Verder lopend komen we in het dal van de Tiefenbach en van hieruit wandelen we weer terug in de richting van het dorpje Vossenack. Lengte van de wandeling + 13 kilometer.Leiding: Olaf Op den Kamp

Vertrek: 9.30 uur NS- station Maastricht (Oostelijke ingang Meerssenerweg) òf om 10.00 uur bij het Shell- tankstation bij de grensovergang Bocholtz.

Startpunt van deze wandeling is de kerk van Vossenack.


Zaterdag 11 november 2000: Werkdag op een kalkgrasland bij de Platte Bosschen.

Tijdens deze werkdag, mede georganiseerd door het IKL, zal een klein kalkgraslandperceel worden gemaaid en uitgebreid. Er zal zowel gemaaid en gesnoeid worden. Gelieve hiervoor, indien mogelijk, zelf ook wat materiaal meenemen (snoeischaar, zeis, handschoenen, zaag).

Voor opgave en meer inlichtingen: Olaf Op den Kamp tel. 045- 5459213. Aanvang vanaf 9.00 uur op het kalkgrasland iets boven het parkeerplaatsje onderaan de Platte Bosschen, langs de weg van Baneheide naar Nyswiller.

Zondag 12 november 2000: Voerstreek (B)Leiding: Bert Op den Camp

Vertrek: 10.30 uur NS-station Maastricht (oostelijke ingang Meerssenerweg). Verzamelpunt in de Voerstreek is de kerk van St. Martensvoeren om 11.00 uur.
Zondag 10 december 2000: Trô Maret, Moûpa en Rotwasser (B)

Leiding: Johan den Boer

Vertrek: 10.00 uur NS-station Maastricht (oostelijke ingang Meerssenerweg). Deze keer gaan we naar de Hoge Venen en wel naar het Natuurgebied Moûpa bij Malmedy. Bij de veenbeek Trô Maret vinden we roestbruine bronnetjes. Ook passeren we de Duits-Belgische grens bij het Rotwasser, (tenminste die uit 1815!). Voor wie keurig de gids volgt is de wandeling 10 km precies. Startpunt van de wandeling rond 11.15: Ferme Libert bij Bevercé.
Zondag 14 januari 2001: Land van Herve (B)

Leiding: Pierre Thomas

Vertrek: 10.30 uur NS-station Maastricht (oostelijke ingang Meerssenerweg). Startpunt is de kerk van Blegny om 11.00 uur.
Zondag 11 februari 2001: Bestemming nog niet bekend

Leiding: Tineke de Jong

Vertrek: 10.30 uur NS-station Maastricht (oostelijke ingang Meerssenerweg).
Zondag 11 maart 2001: Belgische Kempen, Itterbeekvallei (B)

Leiding: Bert Op den Camp

Vertrek: 10.30 uur NS-station Maastricht (oostelijke ingang Meerssenerweg). Verzamelen bij de kerk van Opitter om 11.15 uur.
Zondag 8 april 2001: Vestingwerken, vergezichten en voorjaarsbloeiers rondom Nideggen (D).

Tijdens deze wandeling starten wij in het dorpje Zerkall in het Rurdal en daarna klimmen wij omhoog naar de prachtige rode zandsteenrotsen rondom het stadje Nideggen. Prachtige vergezichten zijn gegarandeerd! Tevens leven hier nog vele muurhagedissen. In Nideggen werd in de 12e eeuw een burcht gebouwd door de heren van Jülich en daarvan zijn de imposante restanten nog steeds zichtbaar, evenals enkele oude stadspoorten en de fraaie 13e eeuwse Johanneskirche. Daarna dalen we weer en steken in het dorpje Abenden de Rur over. Op de terugweg naar Zerkall zullen we de prachtige voorjaarsflora in het dal van de Kall bewonderen. Lengte van de wandeling + 13 kilometer.Leiding: Olaf Op den Kamp

Vertrek: 9.30 uur NS- station Maastricht (Oostelijke ingang Meerssenerweg) òf om

10.00 uur bij het Shell- tankstation bij de grensovergang Bocholtz.Startpunt van deze wandeling is het station van het dorpje Zerkall (station is moeilijk per auto bereikbaar, dus parkeren in dorp en naar station lopen).
Oproep: Heeft u ideeën omtrent één of meer excursies of excursiepunten voor het aankomende veldseizoen, geef deze dan vóór 3 februari 2001 door aan de secretaris Eduard Blink (Pius XII-straat 20, 6247 AW Gronsveld, tel. 043-4081796), de voorzitter Johan den Boer (Heerderweg 74a, 6224 LH Maastricht, tel 043-362501/ e-mail: johan@mistletoe.net) of aan één van de andere leden van de stuurgroep van de PSG.
Namens de stuurgroep,

Olaf Op den Kamp
N.B. Noteer de data van de lezingen en de winterwandelingen alvast in uw agenda en op de kalender.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina