Potje troost editie december 2004Dovnload 32.14 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte32.14 Kb.
ONZE LIEVE VROUW VAN TROOST INSTITUUT

HOSPITAALSTRAAT 22

8610 KORTEMARK

051/56 79 00
POTJE TROOSTEDITIE DECEMBER 2004
INHOUDSTAFEL:

 1. Voorwoord van de directie

 2. Schoolreis

 3. Introductieweek klas 5t

 4. Bezinning 6t, Beernem

 5. Het internaat

 6. Familiekronieken

 7. Kijken in de toekomst
 1. Voorwoord van de directie:

Beste,

Een nieuw kerstnummer van ‘een potje troost’. Voor de meesten onder u is ons schoolkrantje geen onbekende. Indien dit toch zo is … dan bent u van harte welkom in onze schoolgemeenschap en wens ik u alvast veel leesgenot.

Het schooljaar 04-05 gaat met rasse schreden vooruit; voor mij althans.

De leerlingen van het 3de jaar zijn reeds goed ingeburgerd. Een aantal leerlingen kennen mekaar van vorig jaar en waren reeds hier op internaat. Daardoor kon heel de klas zich snel aanpassen. Het 4de jaar heeft altijd wel één of ander initiatief in petto : zingen, dansen, verjaardagen vieren, klas versieren, … Een aantal creatieve leerlingen maken het echt gezellig binnen deze klasgroep. Het 5de jaar ging voor de 1ste maal op stage bij kinderen of bejaarden. Meestal viel dit goed mee en was het een leerrijke ervaring om op weg te gaan naar een 6de jaar. Het 6de jaar is het hier allemaal al lang gewoon. Zij kijken verlangend uit naar volgend jaar : een 7de jaar kinder- of bejaardenzorg, verpleging, naar de werkvloer, … ? Wij doen ons best om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op een ‘leven na 18’.
We leven volop in de kerstdagen. Ik wou graag even blijven stilstaan bij Kerstmis


‘ Maria en Jozef zochten hun toevlucht in een stal. Die stal is in vele variaties afgebeeld en nagebouwd. Opvallend is, dat die stal in geen enkele afbeelding een deur heeft. De stal is open; je kunt er zo binnen lopen. Dat de stal geen deur zou hebben gehad, wordt niet verteld in het Evangelie van Lucas. Maar de mensen die de stal zo zonder deur voorstellen, hebben begrepen wat Kerstmis wil zijn. Als de Verlosser al niet welkom is bij de mensen, dan zijn de mensen in ieder geval wel welkom bij Hem. De open stal is een uitnodiging om niet buiten te blijven staan, maar binnen te gaan’. (uit : Bezinning op het Woord)
Ga jij naar binnen ? Je bent welkom bij Hem !
Ik wens u en allen die u dierbaar zijn een echte Kerstmis toe en een genadevol Nieuwjaar.
Zr. Margareta Maria

en medezusters
 1. Schoolreis:

Op ……”school” reis !


Het beloofde een stralende dag te worden op woensdag 08 september!

Rond 9 uur vertrokken we met z’n allen, alle leerlingen + 3 leerkrachten, richting Ieper.

Daar bezochten we het “Flanders Field Museum”.We hebben gezien wat die soldaten allemaal meegemaakt hebben in de oorlog. Ook waren er enkele situaties nagemaakt zoals de tent waar de dokters de gewonde soldaten moesten verzorgen, opereren tot zelfs armen en benen amputeren. Heel interessant was dat!

Toen iedereen op z’n eigen tempo het museum bezocht had, vertrokken we naar zee.

In St.Idesbald hebben we op het strand, achter een strandhuisje beschermd voor de wind, onze pic-nic opgegeten.

Toen mochten de leerlingen een uurtje met een go-cart rijden. Heel leuk voor sommigen !

Daarna wandelden we met z’n allen naar Koksijde. Daar waren we een paar uurtjes vrij en mochten we kiezen wat we wilden doen.

Sommigen wandelden, anderen winkelden wat soms leuke ringen en oorbellen opleverde; nog anderen deden een terrasje voor een kopje koffie (met pannenkoeken).

Rond 17u30 kwam de bus ons halen en om 18 uur wachtte ons een heerlijk avondmaal.

Benieuwd wat het volgend jaar wordt!?

Mevr. Labaere, studiemeesteres


 1. Introductieweek, klas 5t:

Omdat stage een grote stap betekent in de opleiding willen de stage- en vakleerkrachten de leerlingen hierop voorbereiden, vandaar de introductieweek.

Tijdens die week wordt een waaier van activiteiten aangeboden alles in het teken van ‘kwaliteitszorg’.


Dag1:


Het aanbod is zeer gevarieerd: we interviewen een bejaarde zorgvrager die in een bejaardentehuis verblijft, peilen naar de verwachting van een moeder tov het kinderdagverblijf, vragen hoe het werken is als onthaalmoeder.

Tijdens humoristische sketches tonen de leerkrachten ons hoe het vooral niet moet.

De leerkrachten Lo leren ons belangrijke kneepjes over bewegingsexpressie: nu kunnen we al turnen met bejaarden en peuters.

Op verschillende momenten tijdens de week wordt ook de administratieve kant belicht. We bestuderen de stagegids, overlopen de stageopdracht en alles wat erbij komt kijken.Dag 2:

Studiebezoeken staan ook op het programma: een paar kinderdagverblijven en rusthuizen worden bezocht, we kijken naar een animatieprogramma en krijgen de kans om met bejaarden en kindjes te praten.

Op woensdagnamiddag ontvangen we de kaartersclub van de Bond van de Gepensioneerden. Ze leren ons de fijne kneepjes , of gewoon de eerste stappen van het manillen. Sommige leerlingen doen het al behoorlijk.

Dag 3:

Een dag vol afwisseling:

We krijgen les in peuterdansen, leren nieuwe schildertechnieken, leren hoe we verhaaltjes kunnen voorlezen en oefenen nog eens de verzorgingstechnieken.

Dag 4:

De klas wordt in verschillende groepjes verdeeld en dan is er quiz.

Makkelijk is het niet altijd, leuk wel.
Een grondige evaluatie besluit de interessante week.

Mevr. Alderweireldt, leerkracht en klastitularis 5t


 1. Bezinning 6t, Beernem:

We zijn op bezinning geweest naar Beernem bij Brugge. Het was in een grote, moderne abdij waar onze 3-daagse bezinning doorging.

Iedere dag gingen we samen met de paters naar de eucharistie. Het enige nadeel was dat je tijdens de maaltijd stil moest zijn. Tijdens de maaltijd vertelde een priester een verhaal. Dagelijks kwamen er mensen praten over hun geloof en hun geloofsbeleving. Het was enorm boeiend.

De kamers waren groot en stijlvol. We hebben ook een wandeling van 12 km gedaan, wat heel vermoeiend was. Veroniek mocht in de pottenbakkerij een potje bakken, wat ze met succes deed. De bezinning was zeker de moeite waard.

Céline Rousseau 6t
 1. Het internaat:

Tijdens het eerste trimester van het schooljaar waren er weer heel wat activiteiten op ons internaat. Er was bijna elke week een film te bezichtigen waaronder Fluke, Vincentius, the last samurai,… Een aantal leerlingen gaf dit trimester ook dansles aan de medeleerlingen. We danken hierbij Maaike, Sarah C., Daphné en Olivia voor hun inzet om de leerlingen hun danskunsten bij te brengen.

Naast de ‘gewone’ activiteiten zijn er nog een aantal activiteiten die de nodige aandacht verdienen.Buitenlandse week:

De week van 11 tot en met 15 oktober stond in het teken van het buitenland. Op maandagavond was er een quiz met allerlei vragen over verschillende landen, waarbij de leerlingen verkleed waren in een bepaald land.

Dinsdagavond kwam iemand van Missio en bracht ons in contact met de rijke Indische cultuur en tradities.

Op woensdagavond was er een film gepland: the truemanshow. In de pauze was er milkshake voor iedereen.

Donderdagavond stond in het teken van Italië en werd er een volledig Italiaanse maaltijd geserveerd.

Deze buitenlandse week werd georganiseerd door Sara Van Overmeiren, Sara en Sharon Vandendriessche.

Bedankt en voor herhaling vatbaar !
De notenclub:

Donderdagavond 21 oktober stond ‘de notenclub’ op het programma, een activiteit georganiseerd door de leerlingen van het 4e jaar.

Het was groot plezier want iedereen – ook onze opvoedsters – zongen uit volle borst de bekende liedjes mee.

Als afsluiter was er nog een pyamafuif met dj’s Kelly Baillieu en Cynthia Vertez van dienst.

Tine Vermeersch 4t, Nevenka Vanhooren 4t

Dropping:

Na een vermoeiende dag les op school, stond er ’s avonds dropping op het programma van het internaat. Er waren 3 groepen:

Groep 1: 13 km onder leiding van Moeder Overste en zr. Pascal.

Groep 2: 10 km samen met opvoedster Hannelore.

Groep 3: 8 km onder leding van zr. Margareta Maria.

Ik zat in de eerste groep. Met 10 werden we geblinddoekt en naar de auto’s begeleid. We vertrokken vol spanning en probeerden ons te oriënteren, maar helaas, we hadden geen idee waar we gedropt zouden worden. Op onze bestemming deden we onze blinddoeken af en kon de zoektocht beginnen. Na een heel eind stappen – op allerlei onbekende wegen – kwamen we uiteindelijk op een weg die we wel kenden. Het werd een tocht vol met gezang, vreugd, blijschap, vermoeidheid, maar vooral veel vriendschap. We hebben natuurlijk ook veel ‘gekletst’ (meisjes onder elkaar, je kent dat wel hé). Om 20 uur waren we terug thuis, als eerste ! We werden letterlijk en figuurlijk warm ontvangen met een warme kop soep. Onze dank hierbij voor Marina, Nicole en Nevenka. Dikke proficiat aan de organisatie van deze dropping.

Evi De Smet, 3t
Wij vertrokken met 10 leerlingen voor de – normaal voorziene – 8 km met zr. Margareta Maria. We werden gedropt in Hooglede. Onze tocht is echter een beetje uitgelopen, we bleken immers een beetje rondjes te lopen. Toen we uiteindelijk onze weg toch terug hadden gevonden, was het inmiddels al kwart over acht en dienden we nog een heel stuk te wandelen. Op het internaat werden we verrast met een heerlijke kom soep. Toen konden we uiteindelijk naar ons bedje. Iedereen was uitgeput !

Kelly Michiels 4t, Stephanie Devos 4t

Tip van de redactie: wat dachten jullie van een kompas onder de kerstboom voor zr. Margareta Maria.
Play-back show:

Dit jaar stond er opnieuw een spetterende play-back show geprogrammeerd op het internaat.

Onze kleinsten, Rayssa Vertez en Sara Baillieu openden de avond met hun dansversie van ‘Wild Dancers’ van Ruslana. Evi De Smet en Jolijn van Laecken stonden op het podium met het liedje ‘ I am beautiful’ van Christina Aguilera.

Leen Vandenbussche en Nathalie Ongenae gingen de grappige toer op met hun impressie van ‘I’m a barbie girl’ van Barbie & Ken. Een mooi en origineel dansje werd gebracht door Daphné Rollez, Sylvie Platteeuw, Melanie Vercaemer, Tatjana Kalu, Elien Desmedt en Eline Deceuninck. Ze noemden het de olvtroost-mix. Jolijn Van Laecken zong dan live het liedje ‘Hey Michel’ van Anouk.

Evi De Smet en Hélène Blindeman zongen ‘True the rain’ om die vervelende regen in de herfst toch maar eventjes te laten ophouden. Maaike Van de Geuchte en Lindsey Caenen zorgden dan weer voor de nodige ‘dancefevers’ met het liedje ‘push up’. Veroniek zong ‘Can’t fight the moonlight’ uit de film Coyote Ugly. Als afsluiter zong Virginia Allossery ‘Hero’ van Mariah Carey.

O ja, bijna vergeten. Onze lieve opvoedsters Nicole, Marina en Hannelore hebben het ook weer schitterend gedaan.

De jury bestond dit jaar uit Céline Rousseau, Nicole, Jeanne Carine Uwimana en Tanita Titteca. Jolijn van Laecken werd uitgeroepen tot winnares van deze superfluomegatoffe play-back show. Tot volgend jaar !

Jozefien Hagymasi 3t, Jennifer Dewilde 3tSinterklaasfeest:

Op woensdag 1 december kwam Sinterklaas in onze school op bezoek. Om 16.30 uur mochten alle kindjes van het personeel een bezoekje brengen aan de Sint. Bij het onthaal kregen de kindjes een tekening die ze konden inkleuren. Daarna speelden ze een spel met de zwarte pieten die reeds aanwezig waren. Ze hadden de ballonnen van de kindjes gestolen. De kindjes probeerden hun ballon opnieuw af te snoepen van de pieten. Om 17.00 uur was de Sint er. Er waren een aantal pieten die toneel speelden voor de kindjes: je had slaappiet, dominante piet, speelpiet en eetpiet. Slaappiet lag de hele tijd te slapen en kreeg een straf van Sinterklaas. Nadat alle kindjes bij de Sint geweest waren, en hun snoepjes hadden gekregen was het vervolgens de beurt aan de leerkrachten, opvoedsters en internen. Nadat iedereen beloofd had voor volgend jaar opnieuw z’n best te doen, kon de brave man opnieuw verder om nog miljoenen kinderen een aangenaam sinterklaasfeest te bezorgen.


Jessy Thoon 6t
 1. Familiekronieken:

  • Geboorten:

   • 15 juli 2004: Sara, derde kindje van Dhr. en Mevr. Alain Pollentier en Katrien Tanghe. Een zusje voor Alexander (+) en Lisa. Kleindochter van Mevr. Tanghe-Vandewalle Lieve (oud-leerkracht)

   • 27 juli 2004: Lara, derde kindje van Dhr. en Mevr. Lieven Mannesn en Anne Bossuyt, (oud-leerlinge). Een zusje voor Emmely en Lennert.

  • Huwelijken:

   • 21 augustus 2004: Dhr. Niyungeko Shoudana en Mevr. Asuma Habiyambere (oud leerlinge).

   • 16 oktober 2004: Dhr. Stijn Vanheste en Mevr. Veronique Degraeve (dochter van Carine – onderhoudspersoneel).

  • Overlijdens:

   • 21 juli 2004: Dhr. Felix Knockaert, 79 jaar, echtgenoot van Mevr. Cecile Welkenhuysen, schoonvader van Mevr. Christine Delos (oud-leerkracht).

   • 6 augustus 2004: Dhr. Davy Depaepe, 24 jaar, echtgenoot van Mevr. Petra Bogaert, broer van Linsey Depaepe (oud-leerlinge), neef van Alicia Vandeviaene (klas 5t).

   • 12 november 2004: Mevr. Yvonne De Craemer, 92 jaar, weduwe van Dhr. Aloïs Baertsoen, schoonmoeder van Mevr. Andrea Baertsoen (oud-leerkracht).

   • 30 november 2004: Mevr. Antoinette De Grim, 74 jaar, echtgenote van wijlen Julien Flypo, grootmoeder van Leen Vandenbussche (klas 4t).

 2. Kijken in de toekomst:

  • 10 januari: stage 6t

  • 13 januari: nieuwjaarsfeestje olvt

  • 20 januari: filmforum

  • 25 januari: stage 5t + bezinning 4t

  • 9 februari: aswoensdag

  • 14 februari: stage 6t

  • 22 februari: bezinning 3t

  • 24 februari: filmforum

  • 1 maart: stage 5t

  • 24 maart: themadag


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina